Biatleten Røiseland en Fillon Maillet pakken overtuigende zeges in Ruhpolding

De voorlaatste pre-olympische World Cup biatlon is zondag afgesloten. Na de sprints en estafettes was het zondag tijd voor de achtervolgingen in het Duitse Ruhpolding, met als startlijst de top-60 van de sprints eerder in de week.

Vrouwen
Als winnares van de sprint mocht Elvira Öberg als eerste vertrekken, 22 seconden voor de Noorse Marte Olsbu Røiseland. Dorothea Wierer uit Italië en de Wit-Russische Dzinara Alimbekava vertrokken een halve minuut na de Zweedse, de rest zat op veertig seconden en meer. Elvira Öberg begon met twee keer een misser bij het liggend schieten, waardoor Røiseland er met tien treffers voorbij kon. Zus Hanna Öberg raakte ook nog alles en nam plek twee over, voor landgenotes Linn Persson en Elvira Öberg, Alimbekava en de Française Anaïs Bescond.

Bij de eerste staande schietbeurt vielen Persson en Alimbekava met een misser even weg, Hanna en Elvira Öberg konden de achtervolging inzetten op twintig tellen van Røiseland. De laatste schietbeurt leverde wéér vijf treffers op voor Røiseland, haar zege was binnen. Elvira Öberg hield het bij haar twee eerdere missers en ging op weg naar plek twee, zus Hanna moest Bescond achter zich houden. Dat lukte, en daarmee was het podium compleet: Bescond werd vierde, Persson vijfde.

Mannen
Quentin Fillon Maillet won de sprint en dus vertrok de Fransman als eerste, zeven seconden voor de Duitser Benedikt Doll. De Wit-Rus Anton Smolski volgde samen met de Litouwer Vytautas Strolia op een ruime halve minuut, de rest zat op meer dan veertig seconden. Doll begon uitstekend en met tien liggende treffers had hij halverwege de leiding met tien seconden voorsprong Fillon Maillet, die één keer de mist in ging. Erik Lesser volgde op 36 seconden, dik tien tellen voor een groepje met onder meer de foutloze - en vanaf buiten de top-30 komende - Alexander Loginov en Fabien Claude.

Doll liet bij de eerste staande schietbeurt twee schijven staan, Fillon Maillet trof vijf keer doel en ging ruim aan de leiding. Lesser volgde met louter treffers op nog altijd 36 seconden, voor Sebastian Samuelsson uit Zweden, Strolia, de Oostenrijker Simon Eder, Maxim Tsvetkov uit Rusland en Doll. Fillon Maillet schoot vier keer raak bij de laatste schietbeurt, maar missers van de achtervolgers brachten zijn zege alsnog gewoon binnen. Strolia schoof verrassend door naar plek twee, achtervolgd door Loginov en Smolski, die hem toch van de eerste Litouwse podiumplek ooit af leken te houden.

Fillon Maillet kon relatief rustig naar de finish skiën en verstevigde zijn leidende positie in het World Cup-klassement, Loginov en Smolski completeerden het podium. Simon Desthieux uit Frankrijk werd nog vierde, voor de kapotgestreden Strolia, die zo wel een voor Litouwen historisch goed weekeinde af wist te sluiten.