Voor het eerst water uit Noordzee omgezet in drinkwater: ‘Dit is een mijlpaal'

Waterbedrijven Aquaduin, Farys en De Watergroep in België is het gelukt om zeewater om te zetten in drinkwater. Vlaanderen is daarmee de eerste regio aan de Noordzee die de zee als bron voor drinkwater gebruikt, meldt het Belgische persbureau Belga. Het proefproject moet leiden tot een installatie waarin in 2025 op grote schaal zeewater,  zoet en brak water omgezet zullen worden naar kraanwater. Meer hieroverbij de Gelderlander.

Vlaanderen kent maar een beperkte voorraad aan drinkwater. Brak water wordt momenteel omgezet in Oostende door waterbedrijf Farys. De nieuwe ontziltingsinstallatie bij Nieuwpoort gaat met zeewater aan de slag. In de proefinstallatie worden verschillende technologieën getest, waarbij naar gelang de nood kan worden overgeschakeld van zoet naar brak of zout water. 'Maar de installatie zal ook volledig op zeewater kunnen draaien', verzekert Wim Jacobs, innovatiemanager bij Farys.

De installatie  zal jaarlijks voor zo'n 30.000 gezinnen drinkwater kunnen produceren, een verdubbeling van de omzetcapaciteit is voorzien. Mogelijk zullen in de toekomst meerdere ontziltingsinstallaties worden gebouwd.