Ary and the Secret of Seasons

Het verhaal van Ary and the Secret of Seasons begint lang geleden. De wereld Valdi werd bedreigd door een tovenaar. Na een lang gevecht werd hij verslagen door de Legendary Warrior en voor eeuwig in de Vault geplaatst. Om ervoor te zorgen dat de tovenaar op geen enkele manier zou kunnen ontsnappen werd de Guardians of Seasons opgericht, vier tovenaars die de Vault bewaken.

Fastforward naar vele eeuwen later. Aryelle, Ary voor vrienden, is de dochter van een van de hedendaagse Guardians. Haar vader zorgt er voor dat hun specifieke deel van het land in een seizoensgebonden toestand blijft. Hij is echter ziek en haar broer wordt vermist, dus wanneer de seizoenen worden verstoord door vreemde kristallen die uit de lucht vallen, neemt Ary de taak op zich om naar de Dome of Seasons te reizen om haar vaders Guardian-verplichtingen na te komen.

Ary and the Secret of Seasons

Grafisch zijn er twee kanten aan Ary and the Secret of Seasons. De animatie van de filmpjes is mooi gedaan, niets op aan te merken. Maar de game heeft een probleem op Switch als het gaat om performance tijdens de gameplay. Je zit al vrij snel in gebieden waarin alles op meer dan drie meter afstand in een mist wordt gestopt om de boel nog een beetje draaiend te houden. De textures zijn op zich prima, maar hebben wel last van pop-in.

Het meest irritant zijn de crashes. Het is niet dat ik het makkelijk kan reproduceren, het zijn echt random bugs. Maar ook de quests zijn glitched. Ik moest bijvoorbeeld een wapen vernietigen. Dat heb ik gedaan, maar het werd niet geregistreerd als voltooid. Ik zag wel een filmpje dat het gebeurd was, maar de quest-tracker bleef me melden dat ik naar dat wapen moet gaan. Dus aan je kompas heb je dan ook niets meer. Tijdens het zwaardvechten registreert de game ook niet alle acties, waardoor je bijvoorbeeld lastig een parry kan doen. Al tijdens de tutorial begon ik maar met buttonbashen om er parry’s er uit te krijgen zodat ik verder kon. Later krijg je betere wapens waardoor je minder hoeft te parry’en (wat dood is vecht niet meer), maar zeker in het begin frustreert het.

Ary and the Secret of Seasons

Gelukkig is een groot deel van de gameplay gericht op Ary's skills om de seizoenen van de wereld te veranderen. Ary kan kleine bollen oproepen die fungeren als kleine ecosystemen voor elk seizoen, waardoor de omgeving erin volledig verandert. De bollen kunnen met drie tegelijk worden geopend; zo kan Ary bijvoorbeeld in één keer van de winter naar de zomer naar de herfst springen. Met die krachten zijn er allerlei puzzels op te lossen.

Door op de D-pad te tikken, kan Ary een stuk gebied in het gekozen seizoen veranderen. Dit betekent dat meren onmiddellijk bevriezen, waardoor je veilig kunt oversteken. Vijanden veranderen in bevroren blokken die je kunt duwen en gebruiken om hoge richels te beklimmen. Het is jammer dat de game geplaagd wordt door bugs, want deze mechanic is erg leuk uitgewerkt.

Ary and the Secret of Seasons heeft een leuk idee met seizoenen goed uitgewerkt, maar de andere features hebben helaas minder aandacht gekregen. Ik denk niet dat er een QA-afdeling bij betrokken was, de game heeft nogal wat glitches en bugs. Hopelijk kunnen ze deze nog achteraf oplossen, maar voor nu zou ik in ieder geval de Switch-versie links laten liggen, want ook grafisch is daar te veel geknipt om nog ietwat te performen.

Gespeeld op Nintendo Switch. Ook verkrijgbaar voor PlayStation4, Xbox One en pc.