Vijf Nederlandse boten naar finales EK roeien

In het Poolse Poznan is vrijdag het Europees kampioenschap roeien van start gegaan. Dat ging voor de Nederlandse ploeg in elk geval voorspoedig: er kwamen dertien boten in actie en slechts één daarvan staat (nog) niet in de halve finales of de finale.

Martine Veldhuis overtuigde in de lichte skiff door haar serie met zeven seconden voorsprong te winnen. Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers deden er zelfs een schepje bovenop in de dubbel-vier: het kwartet was in hun serie exact dertien seconden sneller dan de Duitsers en staat in de finale.

Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester waren de Ierse dames te sterk af en wonnen hun serie in de vier-zonder. Tweede plekken - en daarmee ook finaleplaatsen - waren er voor Roos de Jong en Lisa Scheenaard in de dubbel-twee en voor Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers in de dubbel-vier.

Vijf andere boten haalden direct de halve finales, vier daarvan zonder noemenswaardige moeite. Drie boten moesten de herkansingen in: twee daarvan plaatsten zich vrijdag al zonder problemen voor de halve finales, de derde boot komt zaterdag pas in actie in de herkansingen.