Gewapende milities wilden burgeroorlog VS ontketenen

Gouverneur Gretchen Whitmer van Michigan is ontsnapt aan een ontvoering door gewapende milities. In totaal zijn dertien personen gearresteerd die, volgens bronnen, met de ontvoering een burgeroorlog wilden ontketenen.


Gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer (Foto:  Jeff Kowalsky/Bloomberg via Getty Images)

De groep Wolverine Watchmen zocht online naar medestanders om 'het gezag omver te werpen', waarna een lid van een andere militie de FBI inlichtte. Beide groepen waren het vooral oneens over de anti-coronamaatregelen die de gouverneur in de staat heeft doorgevoerd. Volgens hen zijn de zware lock-downregels in strijd met de Amerikaanse grondwet.

De Wolverine Watchmen zijn een grote onbekende in de lijsten met milities; ze zijn online niet te vinden en bestaan ook in geen één terreurgroepdatabases die voornamelijk worden bijgehouden door The Anti-Defamation League en Southern Poverty Law Center.

Anarchisten
Waar de reguliere media de Watchmen voornamelijk als rechts-extremisten afschildert, lijken ze voornamelijk bezig met typisch anarchistische acties zoals het 'omverwerpen van gezag' en het publiceren van namen en adressen van politieagenten, zodat deze door anderen aangepakt konden worden.

Daarnaast heeft één van de arrestanten, Brandon Caserta, een vrij groot oevre op het internet achtergelaten waarin hij de Amerikaanse president Donald Trump bekritiseert en zelfs als 'tiran' betitelt. Op de achtergrond prijkt een anarchistenvlag.

"Trump is niet jouw vriend, man", zo vertelt hij in één van zijn video's. "Het verbaast me dat mensen dat blijven geloven terwijl hij keer op keer laat zien dat hij een tiran is. Elke persoon die voor de overheid werkt, is je vijand, kerel."