Krakers roven coronacentrum voor geestelijk gehandicapten leeg

Een groep krakers tuig drong vorige week een opvangcentrum voor verstandelijk gehandicapte coronapatiënten binnen. Nadat de officier van justitie had geoordeeld dat ze daar weg moesten, kregen ze één dag de tijd om hun spullen te pakken. Een dag later bleek het pand leeggeroofd.

Het opvangcentrum voor verstandelijk gehandicapte coronapatiënten ‘De Patio’ in Rotterdam-Zuid was eindelijk opgeleverd en volledig ingericht toen de krakers zich toegang verleenden. Het gebouw was alleen nog niet bewoond door de te verwachte bewoners.

Twee dagen later kreeg zorgorganisatie Middin een e-mail van de krakers het tuig waarin zij aankondigden ‘het pand in gebruik te hebben genomen als woning’ en dat zij zich beroepen op het verdrag van de mensenrechten in Europa van 1953. Hierin staat dat iedere burger in Europa het recht heeft op een dak boven zijn hoofd.

De OvJ beslistte anders en beval de krakers het tuig het pand te verlaten.

Een dag later bleek het pand leeggeroofd. "Zelfs de knuffelbeertjes hebben ze onthoofd, zeker aan de hond gevoerd die ze bij zich hadden", zegt projectleider Maarten de Kort van Middin. De Kort zag tot zijn afgrijzen dat tv's, de wasmachine, computers en zelfs cilindersloten gestolen waren.

Advocaat Emil Tamas van de krakers het tuig zegt dat hij van diefstal niks weet en het alleen maar heeft gehoord van de directeur. Verder onthoudt hij zich van commentaar.

De zorginstelling doet aangifte van inbraak en diefstal.