KFC Utrecht interpreteert 'schimmige' coronarichtlijnen op eigen wijze

De Kentucky Fried Chicken in Utrecht vraagt mensen die hun maaltijd binnen willen eten om hun naam en telefoonnummer. Dit omdat dat volgens de laatste richtlijnen van het RIVM en Rijksoverheid verplicht is. Echter, mensen die hun bestelling mee naar buiten nemen hoeven geen gegevens achter te laten. 

Gevraagd naar een reactie luidt de verklaring van KFC "We moeten ons houden aan de laatste RIVM- en overheidsrichtlijnen en dat betekent dat wij verplicht zijn om contactgegevens van mensen die in het restaurant willen eten op te vragen. Vandaar dat je deze bij ons achter hebt moeten laten. We hopen op je begrip." 

Volgens KFC geldt de richtlijn kennelijk dus alleen voor bezoekers die binnen blijven eten, en niet voor bezoekers die hun bestelling meenemen. Als we echter even op de website van Rijksoverheid kijken staat er zowel bij de regels voor binnen als voor buiten het volgende: 

  • Per 10 augustus is het in de horeca verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting.
  • Gasten registreren zich op vrijwillige basis
  • Gegevens mogen uitsluitend worden gebruikt voor bron- en contactonderzoek

Daaruit mogen we concluderen dat de richtlijn dus ook geldt voor mensen die hun bestelling afhalen en meenemen naar huis, en niet alleen voor gasten die hun bestelling ter plekke willen nuttigen. Of de KFC moet van mening zijn dat mensen die hun bestelling afhalen niet besmet kunnen zijn of worden door het virus, dat kan natuurlijk ook. 

Update 16:24 uur
Kennelijk zijn er nogal wat verschillende interpretaties mogelijk van het concept afhalen, waarbij er geen registratie nodig blijkt te zijn. Volgens de  vereniging van Professionele Frituurders zijn afhalers namelijk gevrijwaard van het (vrijwillig) achterlaten van gegevens, wat ergens ook logisch is als je een snack uit de muur trekt ergens. Echter, bij een Fastfood restaurant zoals de KFC beschreven in bovenstaand verhaal, of een willekeurige McDonald's of Burger King, waarbij de bezoekersstromen gemengd zijn en men langere tijd met elkaar doorbrengt, is het de vraag of de genoemde ketens vallen onder de 'frituur-regeling' of onder de restaurant regeling. Inmiddels staat die vraag uit bij het Ministerie van EZK, waar we naar door werden verwezen door het RIVM. Zodra we een reactie krijgen, wordt dit verhaal uiteraard vervolgd. 

KFC Utrecht  (Foto: FOK!/DJMO)
KFC Utrecht (Foto: FOK!/DJMO)