FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 augustus 2020

O'Sullivan naar halve finales WK snooker; 'Crucible Curse' treft Trump

Ronnie O'Sullivan staat na zes jaar weer eens in de halve finales van het wereldkampioenschap snooker. Hij versloeg Mark Williams met 13-10. Voor titelverdediger Judd Trump zit het WK erop. Hij verloor met 13-9 van Kyren Wilson. 

O'Sullivan begon de tweede dag van de kwartfinales met een 6-2 achterstand. Het werd dinsdagmiddag zelfs 7-2, maar het stond 8-8 na het einde van de middagsessie. Het werd 11-10 voor O'Sullivan en met een break van 133 werd het 12-10. Het 23e frame ging na een foutenfestival alsnog naar The Rocket en won na een respotted black de partij. In de volgende ronde treft hij Mark Selby. Die wist met 13-7 te winnen van Neil Robertson. 

Trump stond na twee sessies met 10-6 achter tegen Wilson. HIj kwam echter terug met breaks van 72, 100 en 62 tot 11-9. Wilson wist een slap safety shot van Trump af te straffen en besloot de partij vervolgens met een break van 104. Trump werd getroffen door de Crucible Curse. Sinds 1977 wordt het WK gespeeld in het Crucible Theatre te Sheffield. Sindsdien wisten spelers die voor de eerste keer wereldkampioen werden hun titel het jaar erop niet meer te verdedigen. Sowieso is het sinds 1996 voor spelers lastig om hun wereldtitel te verdedigen. Sinds dat jaar wisten alleen Ronnie O'Sullivan (2012-2013) en Mark Selby (2016-2017) hun wereldtitel te verdedigen.  

Wilson zal het in de halve finales opnemen tegen Antony McGill. De Schot won met 13-10 van Kurt Maflin. Woensdag staat de eerste sessie van de halve finales gepland. Donderdag en vrijdag zullen de halve finales in een best of 33 worden beslist. De finale van het WK zal worden gespeeld op zaterdag en zondag. 

Xbox Series X komt in november

Terwijl Halo Infinite is uitgesteld, laat Microsoft wel weten dat zij op schema liggen voor de release van de Xbox Series X. De nieuwe console heeft een definitieve maand gekregen: november.

Terwijl Master Chief nog even op zich laat wachten, verzekert Microsoft ons wel dat er in november meer dan 100 geoptimaliseerde Xbox Series X-games klaarstaan wanneer de console wereldwijd uitkomt. Via backward compatibility zullen er bij launch al duizenden games beschikbaar zijn, verdeeld over vier verschillende generaties consoles.

Mocht je alvast een kleine catalogus aan games willen opbouwen voordat de Series X uitkomt, dan kan dat via Smart Delivery. Gamers die een game met Smart Delivery op Xbox One kopen, krijgen zonder extra kosten de Series X-geoptimaliseerde versie van de game zodra die uit is. Watch Dogs Legion, Yakuza: Like a Dragon, Gears Tactics en Assassin's Creed Valhalla is een kleine selectie van games die deze service zullen ondersteunen.

BLM: 'plunderingen zijn reparatiebetalingen'

De stad Chicago is de laatste dagen het toneel van plunderingen, nadat op sociale media een verhaal werd verspreid over een zwarte man die zou zijn doodgeschoten door de politie. De voornameljk negroïde inwoners van Chicago besloten om ter nagedachtenis aan de beste man winkels te plunderen.


Ariel Atkins praat poep (Bron: YouTube)

Politie-commissaris David Brown vertelde aan de verzamelde pers dat de desbetreffende man, Latrell Allen, op de politie schoot, werd neergeschoten en op dit moment in een ziekenhuis aan het herstellen is van zijn verwondingen.

Het zag dan ook weer eens zwart van de mensen in winkels van Dior, Apple en Nike, die werden leeggeroofd door een 'woedende' meute. Brown noemde dit "geen protesen, maar ronduit crimineel geplunder en onacceptabel". Er werden de afgelopen dagen dan ook veel arrestaties verricht.

Ariel Atkins, een BLM-organisator die een demonstratie wil organiseren voor alle arrestanten, vond de plunderingen best wel logisch. "Het kan me niet schelen of iemand een Gucci of Macy's of een Nike-winkel leegrooft. Dat betekent namelijk dat die persoon weer kan eten en zich kleden."

"Dit zijn de herstelbetalingen", bazelde Atkins nog even door. "Het is ook helemaal niet erg dat ze pakken wat ze te pakken kunnen krijgen, want die winkels zijn toch al verzekerd."

Brown vindt het uiteraard allemaal onzin. "Die man schoot op onze agenten, onze agenten schoten terug en verwondden hem."

Atkins vond dat uiteraard allemaal onzin. "De politie zegt zoveel", was haar korte antwoord.

Halo Infinite uitgesteld

Halo Infinite wordt geen launch titel voor Xbox Series X. In een korte update laat 343 Industries weten dat zij meer tijd nodig hebben om de game te finaliseren.

Halo Infinite heeft nooit een releasedatum gehad, maar het was altijd de bedoeling dat de release van de game tegelijk zou vallen met de release van de nieuwe console van Microsoft. Nu wordt de focus gelegd op een release ergens in 2021, als redenen geeft 343 'meerdere factoren', waaronder natuurlijk de coronacrisis. Zo'n drie weken geleden werd Halo Infinite met een negen minuten durende gameplaytrailer onthuld, reacties waren wisselend. Fans hadden vooral veel kritiek op de graphics, en 343 Industries werd beticht van slechte belichting en lelijke textures. De ontwikkelaar laat echter in het midden of dit een mogelijke reden is voor het uitstel.

NASCAR-coureur Harvick slaat dubbelslag in Michigan

De NASCAR Cup Series streek afgelopen weekeinde neer op de Michigan International Speedway, waar twee races gepland stonden - een tegenwoordig zeldzame double header. Kevin Harvick won op zaterdag en ook op zondag stond er geen maat op de veteraan.

De tweede race op Michigan begon met William Byron en Clint Bowyer op de eerste rij, gevolgd door veteranen Jimmie Johnson en Matt Kenseth, Kurt Busch, Matt DiBenedetto, Joey Logano, Christopher Bell, Denny Hamlin en Erik Jones. Bowyer nam al snel de leiding en domineerde de eerste stage, die hij voor Bell en Kyle Busch pakte.

Busch pakte in de pitstraat de leiding, waarbij hij Byron en Harvick achter zich aan kreeg. Harvick, zaterdag al goed voor de winst, nam de leiding en sloeg al snel een gaatje. Harvick won de stage overtuigend, voor Brad Keselowski, Busch, Bell en Bowyer. Na de herstart nam Ryan Blaney de leiding over, Keselowski volgde.

Keselowski probeerde teamgenoot Blaney van de leiding af te halen en dat lukte op zich wel, maar niet helemaal zoals gepland: hij gleed tegen Blaney aan en beide heren stuiterde stevig de muur in. Harvick en Hamlin zaten zo bij de herstart weer voorin, Chase Elliott en Kyle Busch volgden, tot Bell in het middenveld door een lekke band spinde: caution.

Blaney en Keselowski gaan de muur in

Hamlin nam in de pitstraat de leiding door net als DiBenedetto geen banden te halen, Harvick kwam met twee nieuwe banden als derde de baan weer op, voor Kurt Busch en Erik Jones (geen banden), Kyle Busch (twee banden), Ryan Newman (geen banden), Chase Elliott (twee banden) en Joey Logano en Ryan Preece (geen banden).

Aric Almirola kwam naar voren en pakte de leiding, maar Harvick zat er weer bovenop en ging er voorbij. Met twintig ronden te gaan liep een band van de auto van Alex Bowman af: caution, waardoor Almirola - inmiddels gezakt naar de vierde plek - toch nog even naar binnen kon om een scheut brandstof in de auto te krijgen, nadat hij tijdens de vorige caution niet was gestopt.

Met Harvick en Hamlin voorop konden we weer door, hoewel ook Truex er lekker bij zat. Toch haakte hij af, terwijl Hamlin in de slotronde aan de bumper van Harvick bleef hangen. Een échte aanval kwam er net niet en dus ging de winst met 0,093 seconden net als een dag eerder naar Harvick, voor Hamlin en Truex, die best of the rest was.

Jakobsen morgen terug naar Nederland

Morgen wordt wielrenner Fabio Jakobsen ontslagen uit het ziekenhuis, een week na zijn zware val in de Ronde van Polen. Zijn ploegleider Patrick Lefevere heeft dit gezegd.

Door toedoen van Dylan Groenwegen kwam Jakobsen in de eindsprint van de eerste etappe in Polen zwaar ten val. Hij liep onder meer zware verwondingen op aan zijn gezicht en werd twee dagen in een kunstmatige coma gehouden.

In het LUMC in Leiden gaat Jakobsen verder werken aan zijn revalidatie die lange tijd zal duren.

Oprichters blazen pedopartij PnvD nieuw leven in

Zojuist bereikte ons het bericht dat afgelopen vrijdag, 7 augustus, Nelson Maatman (als voorzitter) en Norbert de Jonge (als secretaris-penningmeester) politieke partij PNVD hebben (her)opgericht.

Die dag is tevens het PNVD-partijprogramma 2020-2021 online gezet. Dit is te vinden via deze link. Uw redacteur werd al misselijk bij het lezen van het persbericht, dus wat het programma precies inhoudt kan ik jullie niet precies vertellen. 

DLC, fysieke edities en gratis update voor Minecraft Dungeons komen in september

Microsoft heeft aangekondigd dat Creeping Winter voor Minecraft Dungeons beschikbaar zal zijn vanaf 8 september 2020. Ook hebben ze voor die datum een fysieke disc van de Hero Edition aangekondigd voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. En die dag is ook de dag van een gratis update. Het wordt dus drukker in de kerkers op 8 september.

Minecraft Dungeons krijgt op dezelfde dag ook een grote gratis update die nieuwe content zal toevoegen en ingrijpende wijzigingen in het spel zal aanbrengen. Deze update wordt naast Creeping Winter uitgebracht, maar is beschikbaar voor alle spelers, ongeacht welke versie van de game ze hebben gekocht. Er worden nieuwe handelaars aan de game toegevoegd die tijdens je reizen kunnen worden gered. De smid kan uitrusting voor je upgraden. De Gift Wrapper kan je helpen bij het ruilen met andere spelers in multiplayer. De handelaars kunnen worden geleveld om meer en betere items te hebben. De update voegt ook nieuwe Daily Trials toe die beloven flinke veranderingen aan te brengen en beloningen te bieden in ruil voor het voltooien van verschillende uitdagingen.

Creeping Winter brengt nieuwe levels, vijanden, uitrusting en meer naar Minecraft Dungeons. Bezitters van de Hero Edition kunnen de extra content gratis downloaden. Mocht je de fysieke versie kopen, dan staat deze uitbreiding niet op disc, maar moet je deze downloaden.

Minecraft Dungeons - Packshots

Random Pics van de Dag #73

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Facebook en Insta schrappen foto's van Zwarte Piet

In hun niets-ontziende censuurdrift is Facebook inmiddels bij de 'Z' aangekomen. Foto's van Zwarte Piet worden namelijk binnenkort subiet van het sociale mediumplatform weggejorist als er over geklaagd wordt. Instagram doet overigens ook leuk mee.

De leden van KOZP kunnen binnenkort dus een cyber-unit optuigen om het interweb af te struinen naar foto's met het 'discriminerende stereotype' gezicht van Zwarte Piet.

Carnavalvierders in België moeten uitkijken met hun stereotype joodse uitdossingen, want ook die gaan de digitale shredder in. Zelf melden dat 'joden de wereld regeren' of 'joden de media domineren' mag niet meer.

De nieuwste gedragsregels zouden moeten voorkomen dat 'mentaal instabiele mensen' minder snel gekwetst zullen worden door een foto van een klein kind die een handje pepernoten van een Zwarte Piet krijgt.

Wanneer is Zwarte Piet niet verboden
Het tonen van Zwarte Piet mag alleen bij een aantal uitzondering, net zoals nu gebeurd bij bijvoorbeeld dierenmishandeling. 

"Het tonen van mishandelde dieren is niet toegestaan. Maar het probleem moet niet weggemoffeld worden. Een dierenrechtenactivist wil nog wel laten zien wat er in bepaalde gevallen mis is met de behandeling van dieren. Die gruwelijke beelden zijn normaal niet toegestaan, maar als je daarmee toch je punt wil maken, moet je dat kunnen doen", aldus een woordvoerder van Facebook. 

Facebook bepaalt de uitzondering
Afbeeldingen van Zwarte Piet waarbij geen sprake is van de combinatie van een geschminkt gezicht en andere stereotiepe kenmerken. Een nieuwsfoto van de intocht van Sinterklaas waar alleen maar Zwarte Pieten rondlopen. Pieten zonder kenmerken van blackface, zoals Pieten met enkele roetvegen (roetveegpieten, gekleurde pieten of schoorsteenpieten).

Over het algmeen geldt dat afbeeldingen van blackface en Zwarte Piet worden verwijderd, tenzij Facebook in hun wijsheid besluit dat het om een uitzondering gaat.

Facebook benadrukt dat het om wereldwijd beleid gaat tegen het gebruik van blackface, en niet specifiek tegen Zwarte Piet. "We kijken altijd of onze richtlijnen aangepast moeten worden om te kijken of we dingen beter moeten doen", zegt de Facebook-woordvoerder. "We hebben vooral naar het fenomeen blackface gekeken."

"Voor de figuur hadden we tot nu toe geen regel. Experts zeggen dat blackface racistisch is. Zo is dit beleid tot stand gekomen. Als gevolg daarvan is Zwarte Piet ook verboden. Omdat de figuur elementen van blackface heeft, is het automatisch ook niet meer toegestaan. Het is een beslissing die niet iedereen zal waarderen, maar wel iets waar we voor staan."

Jeugd vindt dat bejaarde oorlogsveteraan hen moet begrijpen in deze moeilijke tijd

De 94-jarige meneer Hoek reageerde zaterdag in het AD via een lezersbrief op het gezeur van jongeren die het onmogelijk lijken te vinden om tijdens deze coronaperiode even niet te feesten en om een beperkte periode thuis te moeten zitten.

"Jongelui, hou even vol en je kunt over een jaartje weer helemaal los. Ik ben in 1925 geboren en ben ook jong geweest. Wel in een rottijd. In 1940 brak de oorlog uit, ik werd dat jaar 15. Wij waren tien jaar van onze jeugd kwijt. Probeer nou nog een klein jaar de rug recht te houden", schreef meneer Hoek, die in de oorlogstijd nog bijna werd verraden door zijn buren en na de oorlog niet door kon gaan met zijn leven, maar als dienstplichtige in de oorlog in Nederlands-Indië terecht kwam.

De jeugd reageerde op de brief en de reacties kwamen erop neer dat meneer Hoek vriendelijk bedankt werd, maar dat hij zich toch vooral in de jeugd van tegenwoordig moet inleven. Hieronder een bloemlezing van de onthutsende reacties:

Chantal, 17 jaar:
"Ik had later aan mijn kinderen willen vertellen hoe mijn eindexamenjaar was. Hoe het gala was, de examenfeestjes. Ik kan die verhalen nooit vertellen, omdat ik die dingen nooit zal meemaken. Gelukkig had ik een diploma-uitreiking, maar ook daar miste ik belangrijke gezichten."

"Aan het begin van de crisis verloor ik mijn baan bij een speelgoedwinkel. Maandenlang heb ik gesolliciteerd en werd ik afgewezen."

Nassredin, 18 jaar:
"U heeft tien jaar lang oorlog meegemaakt en heeft helemaal geen jeugd gehad. Op een weekend tijd veranderde alles. Alles werd onzeker: eindfeesten, gala's, hoe moesten we dat regelen? Ik had het liefst een mooi afscheid gewild met mijn klasgenoten, maar dat ging niet."

"Als ik tegen mensen vertel dat ik dit jaar ben geslaagd, zeggen sommigen: geslaagd? Je hebt helemaal geen eindexamen gedaan. Zo is het ook gaan voelen. Als een enorme poppenkast."

"Dit is geen oorlogssituatie. Jongeren hebben maanden niet kunnen feesten. Door die opoffering en het gebrek aan nood, hoe serieus ik corona ook neem, kan je het jongeren niet kwalijk nemen dat ze nu willen inhalen."

Nathalie, 17 jaar:
"Na de laatste toetsen ging ik op vakantie, in Limburg. Daar leerde ik niemand kennen. Er was niemand waarmee ik kon praten, niemand waarmee ik vrienden kon worden."

"Ik had al een jurk voor mijn gala. Dat ging niet door. Over de geplande evenementendag heb ik nooit meer iets gehoord. Het was allemaal heel heftig."

"U bent uw jeugd kwijtgeraakt aan de oorlog. Ik ben niet mijn jeugd kwijtgeraakt aan corona. Het was hectisch, moeilijk en eenzaam, maar het was ook speciaal."

Giomy, 16 jaar:
"Uw jeugd was vele malen moeilijker, dat kan ik me echt voorstellen. Maar kunt u ook wat empathie opbrengen voor ons? Mijn eindexamens gingen niet door, ik heb geen officieel afscheid gehad met mijn klasgenoten, geen gala, geen examenstunt, en ook raakte ik mijn baan in de horeca kwijt."

"Er kwam een abrupt einde aan het jaar waar ik het meest naar had uitgekeken. Het voelt zelfs nog niet eens af. U zegt; zet je er een jaartje overheen. Dat wil ik zeker doen, maar begrijp wel dat ik dat lastig vind. Ik wil ook gewoon mijn oude routine terug."

Reactie meneer Hoek:
"Ik zou tegen iedereen willen zeggen: 'doe nou toch 's effe kalm an.' Ik begrijp dan ook niet dat zoveel mensen klagen dat ze niks meer kunnen. Ze moeten per se op vakantie of naar een feestje. Nou, dat komt echt wel weer terug.''

Acteur Will Poulter krijgt de kriebels van Little Hope

Bandai Namco heeft een trailer uitgebracht waarin de ontwikkelaar Supermassive Games meer over The Dark Pictures Anthology: Little Hope uitlegt. In dit eerste deel licht acteur Will Poulter zijn betrokkenheid bij de game toe.

Hij beschrijft de ongewone ervaring van het spelen van drie verschillende personages in hetzelfde verhaal en onthult ook hoe de authenticiteit van het acteren op de set ervoor zorgt dat de horror nog reëler aanvoelt.

The Dark Pictures Anthology: Little Hope is vanaf 30 oktober verkrijgbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Hyper Scape nu gratis beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc

Hyper Scape, de nieuwe free-to-play battle royale first-person shooter van Ubisoft Montreal, is nu gratis beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc via Uplay. Het eerste seizoen van Hyper Scape heet The First Principle. Duik in de virtuele stad Neo-Arcadia, waar maximaal 100 spelers de strijd met elkaar aangaan om kampioen van de Hyper Scape te worden.

Hyper Scape heeft wat nieuwe ideeen zoals het gebruik van Hacks, het upgraden van je wapens door het Fusion-systeem, het winnen van een wedstrijd door de Showdown en nog veel meer. Daarnaast is Hyper Scape volledig gebouwd om content creators te ondersteunen. Zo is er de Crowncast Twitch-extensie, ontwikkeld in samenwerking met Twitch, waarmee kijkers van livestreams invloed uitoefenen op de wedstrijd van de streamer, meer informatie zien over de desbetreffende wedstrijd en meer.

Het eerste seizoen van Hyper Scape introduceert een gloednieuw wapen voor middellange afstand, de Dragonfly, en een nieuwe hack, Magnet, die kan worden gebruikt om nietsvermoedende tegenstanders in de val te laten lopen. Season One bevat in totaal 11 wapens en 11 hacks, en naast Solo en Squad Crown Rush staan er ook extra tijdelijke spelmodi op de planning.

Om de lancering van Hyper Scape met de community te vieren, kunnen kijkers exclusieve Hyper Scape Twitch-emotes verdienen. Kijkers die vanaf 17 tot en met 31 augustus abonneren op een kanaal, een abonnement weggeven of minimaal 300 Bits doneren, ontvangen permanent de unieke Hyper Scape Twitch-emotes.

The Last of Us 2 krijgt Grounded-moeilijkheid en permadeath

Voor ervaren gamers heeft Naughy Dog The Last of Us 2 de moeilijkheidsgraad Grounded toegevoegd en de mogelijkheid permadeath aan te zetten. Niet alleen zijn vijanden dodelijker en munitie, upgrades en crafting-materialen ongelooflijk schaars, maar ook zijn de handige tools om te overleven verwijderd. Denk bijvoorbeeld eraan dat je geen luistermodus hebt, elementen van de HUD zijn verborgen, dus je mag munitie gaan tellen.

Vanaf de update wordt Grounded een van de basismoeilijkheidsgraden die beschikbaar is bij het starten van het verhaal, dus je hoeft de game niet al een keer te doorlopen om er toegang toe te krijgen. Als extra uitdaging is er de Permadeath-modus. Met deze aangepaste modus ingeschakeld, zijn er geen tweede kansen: je moet het hele spel voltooien zonder dood te gaan of opnieuw te beginnen vanaf het begin. Je kunt ervoor kiezen om de Permadeath-modus in te schakelen met checkpoints per hoofdstuk of per act omm stukken te oefenen. In Grounded en in permadeath-modus zijn bepaalde gameplaymodifiers niet in te schakelen, anders wordt het alsnog te makkelijk.

De Grounded-update introduceert twee nieuwe trofeeën: een voor het voltooien van het spel met een Permadeath-modus ingeschakeld en een andere voor het verslaan van het spel op Grounded-moeilijkheidsgraad. Maar maak je geen zorgen, geen van deze trofeeën is vereist om het platina te verdienen. Maar een echte baas speelt natuurlijk op grounded met permadeath aan.

Er zijn nieuwe rendering- en audio-aanpassingen toegevoegd, waardoor je de hele game bijvoorbeeld in cel-shaded of in nostalgische 8-bit graphics kan spelen. Er zijn ook nieuwe unlockable gameplaymodifiers te koop voor de scorepunten die je verdient met spelen, zoals One Shot of Touch of Death waarmee je vijanden vrij snel kan uitschakelen. Infinite Ammo, Infinite Craftin en Infinite Listen Mode Range geven ook weer andere gameplaymogelijkheden. Al deze modificaties zijn toegankelijk via het menu Extra's en kunnen worden ontgrendeld na het voltooien van het spel:

 • Mirror World
 • Mirror on Death
 • Slow Motion
 • Bullet Speed mode
 • Infinite Ammo
 • Infinite Crafting
 • Infinite Melee Durability
 • Infinite Listen mode Range
 • One Shot
 • Touch of Death
 • 8-bit Audio
 • 4-bit Audio
 • Helium Audio
 • Xenon Audio

In de nieuwe patch vind je ook veelgevraagde verbeteringen aan de game, waaronder de optie om de luistermodus uit te schakelen, de filmgrain aan te passen, extra weergaveopties, verbeteringen aan toegankelijkheidsfuncties en meer. Voor speedrunners is er de mogelijkheid om de speeltijd tot op de seconde te zien in het saves-menu, waardoor het gemakkelijker wordt om je runs bij te houden en te verifiëren.

De patch komt 13 augustus uit.

The Last of Us 2 - Cel-shaded

The Last of Us 2 - 8-bit

Patch 5.3 maakt vanaf vandaag een eind aan Shadowbringers

De climax van Final Fantasy XIV: Shadowbringers is vanaf vandaag te beleven met Patch 5.3. De nieuwste update, getiteld 'Reflections in Crystal' brengt naast het einde van de verhaallijn van deze uitbreiding nieuwe content, inclusief de volgende door NieR geïnspireerde YoRHa: Dark Apocalypse alliance raid, een nieuwe dungeon en nieuwe trial battles, en een uitgebreidere free-to-play ervaring voor nieuwe spelers.

Patch 5.3 biedt een uitgebreide gratis proefversie die alle content bevat van het basisspel A Realm Reborn en de Heavensward-uitbreiding (inclusief alle updates tot patch 3.56). Spelers van de gratis proefversie kunnen honderden uren spelen, zonder speeltijdbeperkingen dus zo lang ze maar willen. Daarnaast krijgen alle huidige en toekomstige spelers van A Realm Reborn nu toegang tot de complete Heavensward-uitbreiding en al zijn features. Het hoofdscenario van A Realm Reborn is nu ook aangepast, waardoor nieuwe spelers een meer gestroomlijnde ervaring van het verhaal krijgen dat leidt tot Heavensward.

Hieronder meer details over de Patch 5.3-content:

 • Nieuwe Main Scenario-quests – De Scions proberen licht te werpen op het duistere plot van Ascian Elidibus in de laatste act van de Shadowbringers-verhaallijn.
 • Main Scenario Questline Update: A Realm Reborn – Het hoofdscenario is nu gestroomlijnd en bondiger gemaakt, met aanpassingen aan de manieren waarop spelers ervaringspunten en uitrusting verdienen door quests te voltooien. Bovendien kunnen spelers na het voltooien van de Ultimate Weapon-quest vliegende rijdieren gebruiken om door de zones van A Realm Reborn te vliegen.
 • Uitgebreide gratis proefversie – De gratis trial laat spelers tot level 60 zo lang ze willen genieten van alle content, inclusief de Heavensward-content, een aanvullend speelbaar ras (Au Ra) en drie extra speelbare jobs (Dark Knight, Astrologian en Machinist).
 • Nieuwe YoRHa: Dark Apocalypse alliance raid – De in een witte mantel gehulde android 2P wordt eindelijk wakker, maar dat geldt ook voor een onvoorzien kwaad dat Komra treft in het volgende hoofdstuk van deze door NieR geïnspireerde alliance raid, The Puppets’ Bunker.
 • Nieuwe “Chronicles of a New Era”-quest: The Sorrow of Werlyt – Deze missie van de ‘Weapon Series’-questline laat spelers genieten van een verhalende ervaring die uitloopt op een speciaal gevechtsevenement.
 • Nieuwe dungeon: The Heroes’ Gauntlet – Heel Norvrandt is veranderd in een slagveld waar de Warriors of Darkness zich een weg doorheen moeten vechten. Spelers kunnen deze nieuwe uitdaging aangaan met andere avonturiers, of een team computergestuurde personages, met behulp van het Trust-systeem.
 • Nieuwe trial: Een angstaanjagende nieuwe vijand met onvoorstelbare kracht zal de Warriors of Darkness beproeven op de niveaus normal en extreme.
 • Nieuwe Tribe-quests – Een nieuwe, op crafters gerichte questline met de dwarves in de hoofdrol.
 • Nieuwe Game+-updates – Spelers kunnen de class quests van A Realm Reborn opnieuw spelen met behoud van hun huidige personage en level. Met patch 5.35 worden ook de aangepaste hoofdscenario-quests van A Realm Reborn toegevoegd.
 • Nieuwe Battle-content: Unreal Trials – Spelers kunnen het opnemen tegen een sterkere versie van Shiva, die nu zelfs voor helden van level 80 een flinke uitdaging zal blijken. De Unreal Trials omvatten één primal-gevecht dat met elke patch rouleert.
 • Updates voor crafters en gatherers – Nieuwe custom deliveries, updates voor Rowena's House of Splendors, en een update voor de Skysteel Tools-questline zijn de voornaamste updates voor crafters en gatherers. Daarnaast is de zoekfunctie voor recepten verbeterd voor meer gebruiksgemak.
 • Samenwerking met Yo-Kai Watch keert terug – Het Yo-Kai Watch-samenwerkingsevenement, Gather One, Gather All, keert op 19 augustus terug naar Final Fantasy XIV Online en brengt nieuwe beloningen met zich mee.
 • Ishgard Restoration-update (Patch 5.31) – De derde restauratiefase begint, volgend op de werkzaamheden van de Skybuilders. Daarbij keren de Skybuilder Rankings terug, met nieuwe items om te craften en nieuwe achievements voor de beste bijdrages aan de restauratiewerkzaamheden.
 • Save the Queen Questline-updates (Patch 5.35) – Spelers kunnen de wapens die ze kregen in het eerste hoofdstuk van deze quest-serie verder verbeteren tijdens het verkennen van het Bozjan Southern Front, een nieuw gebied waar de Bozjan Resistance is begonnen met Operation Eagle's Nest om het Alermuc Fortress terug te veroveren op het Empire.
 • Job-aanpassingen voor PvE en PvP, systeem-updates, en meer.

Doorgaan van WK wielrennen onwaarschijnlijk

Het is onwaarschijnlijk dat het WK wielrennen eind september in het Zwitserse Aigle en Martigny door kan gaan. De reden is het gestegen aantal besmettingen met COVID-19.

Op woensdag komt de Veiligheidsraad in Zwitserland bijeen om de situatie met betrekking tot het coronavirus te bespreken en nieuwe maatregelen om verspreiding te voorkomen aan te kondigen. Volgens Zwitserse media komt door de nieuwe maatregelen het WK op de tocht te staan.

Het WK staat gepland van 20 tot en met 27 september.

Atlete Hassan gaat aanval doen op werelduurrecord

Sifan Hassan gaat op 4 september tijdens de Van Damme Memorial in het Brusselse Koning Boudewijnstadion een aanval doen op het werelduurrecord. Het huidige record van 18.517 meter staat sinds 2008 op naam van de Ethiopische Dire Tune.

“Het is een gek en lastig seizoen, maar ik ben zo goed mogelijk blijven trainen en ben gelukkig gezond en fit”, vertelt Hassan. “Er zijn maar weinig wedstrijden en ik ben dan ook superblij met het voorstel om het record aan te vallen.”

De wereldkampioene op de 1.500 en 5.000 meter is in Brussel niet de enige met een aanval op het werelduurrecord. Bij de mannen gaan de Brit Mo Farah en de Belg Bashir Abdi een poging wagen. Het huidige record staat op naam van Haile Gebreselassie. De Ethiopiër kwam in 2007 tot 21.285 meter.

2e Airbus A330 MRTT op Eindhoven

De 2e Airbus A330 MRTT is gisteren gearriveerd op Vliegbasis Eindhoven. Hier worden uiteindelijk 5 van deze toestellen gestationeerd. De vliegtuigen behoren tot de Multinational Multirole Tanker Transport Capability. Dit is een vliegtuigpool van de NAVO waarvan 6 Europese landen gebruik maken.

In totaal zijn er straks 8 toestellen, waarmee onder meer jachtvliegtuigen in de lucht zijn bij te tanken. De resterende 3 gaan naar Duitsland.

Het plan voor de pool is in 2016 bedacht door Luxemburg en Nederland. Ook België, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië sloten zich aan.

De landen zorgen gezamenlijk voor het verwerven en onderhouden van de vloot. Met Frankrijk, dat zelf MRTT-toestellen heeft, wordt samengewerkt op het gebied van onderhoud en modificaties.

COVID-19: 4036 nieuwe besmettingen en 9 doden, totaal 59.973 en 6159

Het aantal positieve tests op COVID-19 in Nederland neemt wederom toe. Het aantal besmettingen is afgelopen week (5 augustus 10.01 uur t/m 11 augustus 10.00 uur) is 4036. Dat zijn er 1448 meer dan het aantal meldingen van vorige week. In totaal zijn er 59.973 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Van deze  patiënten zijn er de afgelopen week 38 opgenomen in het ziekenhuis, 6 minder dan vorige week. Tot nu toe zijn er 11.994 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 9 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6159 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Bijna 100.000 mensen hebben zich in de afgelopen week laten testen in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  teststraten. Dat is iets minder dan in vergelijking met de week daarvoor. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is deze week gestegen van 2,3% in de week van 27 juli naar 3,6% in de week van 3 augustus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

RIVM
RIVM

Doe mee, verkoel een liedje!

Op Twitter kwamen we deze leuke bezigheid voor deze hete zomerdag tegen. User Frank kwam met het idee om liedjes te verkoelen. "Oké jongons en meidon, ik ben die hitte meer dan zat dus laten we de verkoeling opzoeken met ijskoude hitjes! De opdracht is simpel: verkoel een liedje!" Zo stelt hij voor. Hij kwam uiteraard meteen met een suggestie: "Bløf - Koudelande".

Dit zorgde al voor talloze verkoelde liedjes. We horen graag jullie bijdrages.

Fatale steekpartij Scheveningen heeft verband met drillrap

Bij een steekpartij op De Pier in Scheveningen waarbij mogelijk ook geschoten is, kwam gisteravond een 19-jarige Rotterdammer om het leven. Het slachtoffer zou bekend staan als 'Chuchu'. De politie doet onderzoek, maar berichten en filmpjes op social media geven al veel prijs over wat er allemaal gebeurd is.

Alles wijst op een fatale ruzie tussen jongemannen uit Amsterdam en Rotterdam die actief zijn in de wereld van de drillraps. We maakten een reconstructie aan de hand van video's die in handen zijn van AT5.

Lees ook: Man (19) overleden na steekpartij op Pier Scheveningen

Drillraps zijn nummers waarin geweld centraal staat en waarin regelmatig andere groepen of rappers beledigd worden. Niet zelden wordt er gedreigd met steken (shanken) of schieten. In de clips hebben de rappers regelmatig bivakmutsen op. Twee bekende drillers zijn Qlas en Blacka uit IJsselmonde.

Zij wisten de afgelopen periode het grote publiek te bereiken en werden uitgenodigd bij 101 Barz. Dit jaar maakten zij een album dat zelfs de nummer één-positie op de hitlijsten wist te behalen.

73 De Pijp
Maar niet overal is de Rotterdamse formatie populair. Er is, zo wijzen social media posts uit, blijkbaar al langere tijd een conflict met drillrapgroep 73 De Pijp uit Amsterdam. Dat zou in dit geval de aanleiding voor de steekpartij kunnen zijn.

Zeker is dat er een man met een shirt van 73 De Pijp met een pistool in zijn hand wegrent bij de plaats delict. Dat is namelijk gefilmd en op Instagram geplaatst.

Maar waarom was 73 De Pijp op de Scheveningse Pier aanwezig? Het zou heel goed te maken kunnen hebben met een incident dat zondagavond plaatsvond, dat ook al op social media, in dit geval Snapchat, verscheen.

Geen boks
In de video is te zien dat (zeker) twee Amsterdamse rappers, die overigens geen lid zijn van 73 De Pijp, een ontmoeting hebben met onder andere Blacka, de Rotterdamse artiest. Alles lijkt in harmonie te verlopen en te zien is dat de Rotterdammer een vuist uitsteekt voor een boks.

"Ik zeg je eerlijk, ik ga je geen boks geven", zegt één van de Amsterdammers, "Want ik ben met mijn boys van de andere kant." Daarmee verwijst hij naar de groep homoseksuelen waarmee Blacka al langer ruzie heeft.

Niet veel later verschijnt op de Snapchat van Blacka een filmpje van een vechtpartij in een winkelcentrum in Scheveningen. Eén van de Amsterdamse rappers krijgt flinke klappen en je hoort: "Kom niet lullen, broer! (..) Ey boys, sla die man kapot man! (..) Ga naar Damsko!" In het Snapchat-bijschrift staat: link niet met 73. Dit is een verwijzing naar 73 De Pijp.

Blijkbaar is de opmerking over het geen boks geven en de vriendschap met de jongens uit De Pijp niet goed gevallen.

Reanimatie op instagram
Het lijkt erop dat de leden van de drillrapformatie uit De Pijp maandagavond in Scheveningen verhaal zijn gaan halen. De confrontatie die volgt staat ook ditmaal op film. Te zien is dat het uiteindelijke slachtoffer vecht met een man die een wapen trekt en steekt en/of schiet.

Zelfs op het moment dat deze 19-jarige jongen vecht voor zijn leven maakt iemand een video en plaatst deze op Instagram. De jongeman wordt minutenlang gereanimeerd, maar redt het niet.

AT5 toont de bewuste beelden hier niet vanwege hun schokkende aard. De filmpjes vertellen dus veel, maar hoe alles precies zit moet uit het politieonderzoek blijken. Niet snel na de dodelijke steekpartij zijn twee mensen aangehouden. De politie Den Haag zegt in de loop van de dag met meer informatie te komen.

Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2 uitgesteld tot 2021

Vampire: the Masquerade - Bloodlines 2 is opnieuw uitgesteld. Dat heeft het ontwikkelteam bekend gemaakt via twitter. De game zou oorspronkelijk uitkomen in maart, maar werd al een keer uitgesteld tot najaar 2020.

"Ons doel was altijd om de beste game te leveren, om je mee te nemen in een Seattle opnieuw gevormd door de World of Darkness, en om een waardige opvolger voor de originele Bloodlines-game te geven", aldus Andy Kipling en Jakob Munthe op Twitter. "Door de lat zo hoog te leggen en door de ambities die we onszelf hebben gesteld, hebben we de moeilijke beslissing gemaakt dat we meer tijd nodig hebben. [...] het wijzigen van de datum van release is een van de veranderingen die we maken om de beste spelerservaring te garanderen."

De vertraging komt niet echt als een verassing: de afgelopen maanden zijn er nauwelijks updates geweest wat betreft Bloodlines, behalve een korte trailer waarin werd aangekondigd dat de Brujah Damsel terugkeerde in Bloodlines 2. Ook was er kritiek op de animaties in de beelden die Hardsuit Labs naar buiten had gebracht, die er gedateerd en houterig uitzagen. Pragmatisch gezien is het uitstel ook geen slechte keuze: Cyberpunk 2077 komt in het najaar uit, waar al veel aandacht voor is.

Trend zet door: grote concerns die omvallen

Grote bedrijven die omvallen: afgelopen kwartaal verdubbelde het aantal (in vergelijking met het 2e kwartaal van 2019). De grafiek van grote faillissementen laat sinds 2017 een stijgende lijn zien. Deze trend zet wereldwijd versneld door. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. “Een zorgwekkende ontwikkeling. Omdat grote concerns doorgaans een flink netwerk aan leveranciers meesleuren in hun val. En ook omdat het gemiddelde bedrag dat met de grote faillissementen gemoeid is, steeds hoger uitvalt", zegt Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland.

Ruim €100 miljard omzet
Wereldwijd gingen er in het tweede kwartaal bijna 150 grote bedrijven (omzet hoger dan €50 miljoen) failliet. Het gaat om een stijging van +70 bedrijven in vergelijking met Q1 2020 (+ 91% q / q) en +73 in vergelijking met Q2 van vorig jaar (+99 % y / y). De cumulatieve omzet van insolvente grote bedrijven steeg tot €106,9 miljard (+ 155% q / q en + 138% y / y).

West-Europa laat de grootste stijging zien. Geeroms: "Het is belangrijk dat ondernemers, ook in landen als Nederland en Duitsland, ervan doordrongen zijn dat de allergrootste bedrijven om kunnen vallen. Ze wanen zich ten onrechte veilig als ze zakendoen met grote namen. Veel grote bedrijven houden zich staande dankzij gratis geld. In de vorm van overheidssteun of gratis leningen. Maar dat houdt een keer op."

Volgens Geeroms is er een uitdijend proces van zombificatie gaande: “Steeds meer bedrijven kunnen hun eigen broek niet meer ophouden. Aan de buitenkant zie je er niks van, maar financieel liggen ze aan het infuus. Als overheden de steunmaatregelen gaan terugschroeven, centrale banken de verruiming inperken en de werkloosheid sterk oploopt, dan verwacht ik een ingrijpende shake out van zwakke broeders.” Kwetsbare sectoren zijn volgens Euler Hermes transport, retail, automotive, bouw, entertainment, horeca en zakelijke dienstverlening.

Meer aan de hand dan alleen corona
Volgens Geeroms is het te gemakkelijk om alleen naar corona te wijzen. "Onderliggend is er vaak meer aan de hand. Dat kan een breed scala aan knelpunten zijn: van schuldenlast en overcapaciteit tot digitale disruptie en cyclische blootstelling, van gebrek aan productontwikkeling tot het zoeken van nieuwe markten. Corona verergert de problemen. Daar bovenop speelt ook nog eens de Brexit, toenemend protectionisme en de handelsoorlog tussen China en de VS. Genoeg redenen voor ondernemers om behoedzaam te zijn."

Waterval in AustraliŰ 'stroomt' omhoog door harde wind

Bijzondere beelden uit Australië:

Burgemeester: 'Bas van Wijk heeft hoogste prijs betaald voor zijn moed'

Alles wijst erop dat Bas van Wijk, de 24-jarige man die afgelopen zaterdag werd doodgeschoten bij een populaire zwemplek bij De Nieuwe Meer, een onschuldig slachtoffer is. Dat zegt burgemeester Halsema vandaag in een reactie.

'Mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van de Bas van Wijk. Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed.'

'Het is onverdraaglijk en intens verdrietig voor zijn familie en vrienden dat Bas zo gewelddadig uit hun midden is weggerukt.' Halsema zegt dat er slachtofferhulp geregeld is voor de vrienden van Bas die zaterdag getuige waren van de schietpartij.

Passende herdenking
Volgens de burgemeester heeft het onderzoek van de politie de hoogste prioriteit en wil de gemeente samen met initiatiefnemers nadenken over een passende herdenking voor Bas van Wijk.

Op sociale media doen verhalen de ronde dat Van Wijk zou hebben ingegrepen toen iemand een horloge wilde stelen. Daarop zou hij zijn neergeschoten. De politie is nog steeds op zoek naar de schutter.

Gisteren werd bekend dat er vanwege de dodelijke schietpartij voor komende zondag een demonstratie is aangevraagd die om 12.00 uur zou moeten plaatsvinden op de Dam.

Politie waarschuwt: haal je hond uit de auto

De politie geeft weer eens een broodnodige waarschuwing af. Kennelijk zijn er nog steeds mensen die hun hond met dit weer in de auto laten zitten. In deze post uit 2016 is te zien hoe snel de temperatuur in de auto oploopt bij een temperatuur van 35 graden: na een half uurtje is het 54 graden in je auto. 

Reden temeer om het nog maar eens onder de aandacht te brengen zo meent de politie Zaanstreek. Het boetebedrag begint bij een minimum van 360 euro, maar als de hond letsel oploopt, kan er een dagvaarding volgen waarna er een gevangenisstraf opgelegd kan worden. De politie: "Bespaar jouw hond daarom deze lijdensweg en jezelf een hoop onkosten. Bedankt! Mede namens Samson, Woezel, Pip, Beethoven en een stuk of 101 dalmatiërs."

Onderzoek RIVM laat zien dat e-liquids vooral zoete geur- en smaakstoffen bevatten

In e-liquids zitten voornamelijk zoete geur- en smaakstoffen. Daarbij staat de stof vanilline, die een vanilleachtige smaak geeft, bovenaan. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

Het is voor het eerst dat in Europa de chemische smaaksamenstelling van zoveel vloeistoffen van elektronische sigaretten (e-liquids) geanalyseerd is. Het RIVM nam 320 e-liquids onder de loep. In die 320 e-liquids is gekeken naar 79 verschillende geur- en smaakstoffen. In 42 procent van de onderzochte vloeistoffen zat vanilline. Ook stoffen met een fruitachtige smaak scoorden hoog. De onderzochte e-liquids bevatten gemiddeld 6 verschillende smaakstoffen.

De onderzoekers hebben alle e-liquids op basis van hun smaaklabel ingedeeld in smaakcategorieën, zoals toetje, fruit of tabak. Uit het onderzoek blijkt dat e-liquids met vergelijkbare smaakcategorieën ook een vergelijkbare samenstelling van geur- en smaakstoffen hebben. Zo vonden zij een vergelijkbare smaaksamenstelling voor fris-zoete, warm-zoete, fris-cooling, en niet-zoete e-liquidsmaken. 

De smaakstoffen hebben invloed op de aantrekkelijkheid van de e-sigaret. Al eerder wees RIVM-onderzoek uit dat er honderden verschillende smaken van e-liquids op de Nederlandse markt beschikbaar zijn. Ook bleek dat e-liquids met een zoete smaak niet alleen populair zijn onder e-sigaretgebruikers, maar ook interesse wekken onder mensen die (nog) niet dampen of roken. Daarnaast is eerder ook aangetoond dat e-sigaretten schadelijk zijn voor de gezondheid.

Deze studie geeft inzicht in de smaakstoffen die in verschillende smaken van e-liquids aanwezig zijn. Deze informatie kan worden gebruikt in verder onderzoek naar de aantrekkelijkheid en schadelijkheid van e-sigaretten en kan input leveren aan beleidsmakers voor het recentelijk aangekondigde verbod op e-liquids met een smaak anders dan tabak. 

Grootste coca´newasserij ooit ontmanteld en 17 verdachten aangehouden

Bij een inval in Nijeveen troffen agenten vrijdag de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland aan. De cocaïnewasserij zat in een omgebouwde paardenmanege en er waren slaapvertrekken en recreatieruimten gebouwd. Dezelfde dag vielen collega's ook loodsen in Elshout en in Apeldoorn binnen. In totaal werden er zeventien verdachten aangehouden.

Op de locatie in Nijeveen werd een cocaïnewasserij voor de productie van cocaïne aangetroffen en vele grondstoffen ten behoeve daarvan. Naast tienduizenden liters aan chemicaliën, troffen rechercheurs van de Landelijke Eenheid ook zo’n 100 kilo cocaïnebase aan en in Apeldoorn troffen zij zo’n 120.000 kilo dragermateriaal. In een cocaïnewasserij wordt cocaïne uit dragermateriaal gehaald (zoals kleding) en omgezet naar cocaïnebase.

Aanhoudingen
Op de productielocatie in Nijeveen werden 16 verdachten aangehouden. Eén van de verdachten betreft de eigenaar van het terrein. In Apeldoorn werd 1 verdachte aangehouden. In totaal ging het om 17 verdachten, waarvan 3 met de Nederlandse nationaliteit (een van deze verdachten had tevens de Colombiaanse nationaliteit), 1 met de Turkse nationaliteit en 13 met de Colombiaanse nationaliteit. Zij worden verdacht van de productie van drugs. Op 12 en 13 augustus zullen de verdachten voor de rechter-commissaris worden voorgeleid. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland
Na de inval in het lab moest de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) het chemische proces uiterst voorzichtig stoppen en het materiaal afvoeren. Dit proces nam drie dagen in beslag. André van Rijn, hoofdinspecteur van LFO: “Het betreft hier het grootste cocaïnelaboratorium (wasserij) dat ooit in Nederland is aangetroffen. Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200kg cocaïne per dag. Dit aantal kilo’s staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro (onversneden).” De Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid gaat verder met het onderzoek.

Problematiek rondom cocaïnehandel
Drugs en specifiek (de handel in) cocaïne zijn een groot probleem in Nederland. De cocaïnehandel ligt ten grondslag aan veel ondermijningsproblematiek. Er is sprake van ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Ondermijning uit zich onder andere in liquidaties, geweld, witwassen en de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Daarom heeft de inzet op de internationale aanpak van cocaïne een hoge prioriteit bij politie en justitie.

Bestrijden door samenwerking
In dit onderzoek werkte de Landelijke Eenheid samen met de eenheid Noord-Nederland. De Landelijke Eenheid bestrijdt zware en georganiseerde criminaliteit met een nationale en/of internationale focus. De verschillende diensten van de Landelijke Eenheid hebben hun krachten gebundeld in het Cluster Cocaïne. In dit cluster zijn de opsporingsprocessen informatie & intelligence en expertise en tactiek op het gebied van cocaïne samengebracht. Naast de verschillende nationale en internationale partners, werkt het cluster ook nauw samen met de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) van de Dienst Specialistische Operaties. De collega’s van LFO ontmantelen de labs en zetten de erg gevaarlijke chemische processen op een uiterst nauwkeurige manier stil.

Inter verslaat Leverkusen na sterke openingsfase en bereikt halve finales Europa League

Internazionale heeft maandagavond ten koste van Bayer Leverkusen de halve finales van de Europa League bereikt. De ploeg van Stefan de Vrij won dankzij een sterke openingsfase met 2-1 van de ploeg van trainer Peter Bosz.

Inter stond na iets meer dan twintig minuten al met 2-0 voor in Düsseldorf door doelpunten van Nicolò Barella en Romelu Lukaku. Kai Harvetz zorgde in de eerste helft nog wel voor de aansluitingstreffer, maar in de tweede helft hield Internazionale zich makkelijk staande tegen Bayer Leverkusen. De ploeg van Peter Bosz had in de tweede helt weliswaar wat meer balbezit, maar de betere kansen waren er voor Inter.

Dinsdag weet Inter wie volgende week maandagavond de tegenstander is in de halve finale. Dat wordt de winnaar van het duel tussen Sjachtar Donetsk en FC Basel.

Strafschop helpt Manchester United in verlengingen langs Kopenhagen in Europa League

Manchester United heeft maandagavond de halve finales van de Europa League bereikt. De ploeg van manager Ole Gunnar Solskjaer kon in Keulen pas in de verlenging afstand nemen van FC Kopenhagen: 1-0.

Na negentig minuten wisten beide ploegen niet tot scoren te komen, maar in de verlenging sloeg United toe. Bruno Fernandes benutte in de 95e minuut een strafschop en daarna kwam Manchester United niet meer echt in de problemen tegen het Kopenhagen.

Manchester United blijft zo in de race voor zijn tweede Europa League-winst in vier jaar te pakken; in de finale van 2017 was de Engelse club toen te sterk voor Ajax. Om wederom de finale te bereiken, moet United volgende week winnen van Wolverhampton Wanderers of Sevilla, die dinsdagavond hun kwartfinale tegen elkaar spelen.

Stichting Dierenhulp teleurgesteld in PostNL

Waar zijn de verzonden bestellingen gebleven? Die vraag krijgt Stichting Dierenhulp maar niet beantwoord. De afgelopen 8 weken bleken maar liefst 5 via PostNL verzonden bestellingen verdwenen te zijn. Op vragen volgen slechts standaard briefjes van PostNL.

“Radeloos word je ervan. Je verzendt de bestelling netjes gefrankeerd door PostNL of met postzegels en het verdwijnt van de aardbodem. Schade vergoeden? Nee niets van dat alles. Inhoud weg, portokosten weg en boze reacties.” aldus Mark Vos van Stichting Dierenhulp.

“We hebben leuke kleine producten in onze webshop waarbij de opbrengst naar de projecten voor dieren gaat. Alle zendingen kunnen door de brievenbus, verzonden in stevige bubbel envelopjes met onze adresgegevens. Mocht er iets fout gaan weet men ons te vinden.
Dit kost ons goodwill en inkomsten. Bij PostNL blijven ze zich verschuilen achter nietszeggende reacties. Zoals ze zijn niet verantwoordelijk, en hun interne onderzoek heeft geen resultaat opgeleverd en tot slot een tip om voortaan Aangetekend te verzenden. Echter wij mogen als betalende klant toch verwachten dat ook met postzegels gefrankeerde post bezorgd wordt? Of gaat dit enkel op voor aangetekende, met track and trace zendingen die bovendien veel duurder zijn.”

Inmiddels is het Tweede Kamer lid Dion Graus hierover geïnformeerd. "Hij heeft o.a. ook PostNL in zijn portefeuille en reageerde dat hij inmiddels een bericht naar CEO Herna Verhagen heeft gestuurd.” aldus Stichting Dierenhulp.

Stichting Dierenhulp wacht op een reactie en kan enkel hopen dat PostNL haar slogans waar maakt “ Breng het bij me thuis” en “ We hebben wat voor je”. "Wij zijn benieuwd maar met een monopolist is er weinig keuze als het om verzenden van post met een postzegel gaat."

Uitspraak: Belastingdienst moet vrouw schade vergoeden

De Belastingdienst Toeslagen moet van de bestuursrechter van de rechtbank Limburg de schade, die een alleenstaande vrouw met vier schoolgaande kinderen heeft geleden, vergoeden. De schade is ontstaan doordat de Belastingdienst is blijven weigeren om haar een persoonlijke betalingsregeling toe te kennen voor de jaren 2012, 2013 en 2014 voor ten onrechte ontvangen kinderopvangtoeslag.

Gederfd inkomen
De vrouw heeft schade geleden doordat zij zich vanaf begin 2018 gedwongen zag korter te werken en minder inkomen had. Als ze full time zou zijn blijven werken, zou de kinderopvangtoeslag van 2018 kunnen worden ingehouden en zou loonbeslag kunnen worden gelegd. Voor het gederfde inkomen heeft de bestuursrechter een schadevergoeding van 6500 euro toegekend. Daarnaast is ook immateriële schadevergoeding (smartengeld) voor een bedrag van 900 euro toegekend, vanwege de ingrijpende gevolgen voor haar persoonlijke leven.

Geen afbetalingsregeling
De bestuursrechter is het met de Belastingdienst eens dat de vrouw had kunnen weten dat zij geen recht op de toeslag had, omdat haar voormalige partner werkloos was en dus de kinderen had kunnen opvangen. Maar de rechter vindt het in dit geval onrechtmatig dat de Belastingdienst op grond van het zogenaamde opzet/grove-schuld-criterium de vrouw na verbreking van de relatie geen afbetalingsregeling heeft willen toekennen die voor haar haalbaar was. Ook vindt de bestuursrechter het van belang dat de vrouw zelf wel steeds heeft gewerkt en de toeslag daadwerkelijk heeft besteed aan kinderopvang.

Uitzonderlijk geval
De bestuursrechter benadrukt in zijn uitspraak dat het gaat om een uitzonderlijk geval en dat dit niet betekent dat iedereen aan wie de Belastingdienst een persoonlijke betalingsregeling heeft geweigerd recht heeft op schadevergoeding. De rechter wijst er ten slotte op dat deze uitspraak los staat van de compensatieregelingen die zijn getroffen naar aanleiding van het rapport Donner.

Publiek beperkt welkom in de rechtszaal; reserveren noodzakelijk

Vanaf 17 augustus is belangstellend publiek weer welkom bij zittingen in de rechtszaal. Om bij een rechtszaak aanwezig te kunnen zijn, moet men zich vooraf aanmelden bij het desbetreffende gerecht. Op deze manier kan rekening worden gehouden met de door de coronamaatregelen beperkte capaciteit in het gerechtsgebouw. Toegang tot het gerechtsgebouw is alleen mogelijk door het tonen van een e-mailbevestiging van de reservering.

Om het bezoek zo verantwoord en veilig mogelijk te maken, wordt per gerechtsgebouw een maximum aantal bezoekers vastgesteld waarbij de anderhalvemeter-norm gewaarborgd blijft. Omdat het maximum aantal bezoekers afhankelijk is van de capaciteit en inrichting van het gebouw, zullen er verschillen zijn tussen de gerechtsgebouwen. Procespartijen krijgen voorrang bij beperkte ruimte in de zittingszaal of de publieke ruimtes, gevolgd door de pers. De ruimte die dan nog beschikbaar is, is bestemd voor belangstellend publiek. Groepsbezoeken zijn helaas nog niet mogelijk.

Openbaarheid
De (beperkte) openstelling van de rechtszaal voor publiek is een belangrijke stap vooruit, vindt voorzitter Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak. ‘Openbaarheid is één van de fundamenten van de rechtspraak. Daar zijn we ons van bewust. We voelen een grote verantwoordelijkheid om op een verantwoorde wijze waar mogelijk belangstellend publiek te verwelkomen bij zittingen.’

Door de uitbraak van het coronavirus was het vanaf 17 maart voor belangstellenden niet mogelijk om zittingen bij te wonen. Om de openbaarheid van rechtspraak zoveel mogelijk te waarborgen, waren journalisten wel in beperkte mate welkom. Ook zijn er meer uitspraken gepubliceerd en zijn rechtszaken waarvoor grote maatschappelijke belangstelling bestond, live gestreamd. Nu alle gerechtsgebouwen coronabestendig zijn gemaakt en fysieke zittingen steeds meer mogelijk zijn, is ook het ontvangen van publiek weer (beperkt) mogelijk.

Aanmelden als publiek
Om bij een zaak aanwezig te kunnen zijn moet – uiterlijk 2 werkdagen van tevoren - een reservering worden gemaakt door een e-mail te sturen aan het desbetreffende gerecht. Zo kan rekening worden gehouden met de door coronamaatregelen beperkt beschikbare capaciteit in het gerechtsgebouw. Toegang tot het gerechtsgebouw is alleen mogelijk door het tonen van een e-mailbevestiging van de reservering.

Meer informatie (over o.a. de wijze van aanmelden) is te vinden op de website van het desbetreffende gerecht.

Nederlands USAR-team terug uit Beiroet

Het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR)-team is teruggekeerd uit Beiroet. Het toestel waarin de leden zaten landde maandagmiddag op Vliegbasis Eindhoven.

Het meer dan 60-koppige zoek- en reddingsteam, waarvan 3 militairen deel uitmaakten, zocht sinds afgelopen woensdag met speurhonden en apparatuur naar vermisten onder het puin. De Libanese hoofdstad was een dag eerder getroffen door een zware explosie.

Instortingsgevaar
De reddingswerkers hebben in het hun toegewezen gebied geen slachtoffers gevonden. Wel konden ze uitsluiten dat er iemand onder het puin lag. Het team controleerde ook gebouwen op instortingsgevaar en verleende hand- en spandiensten op de Nederlandse ambassade. Dit om die weer zo snel mogelijk inzetbaar te maken als steunpunt voor Nederlanders in Libanon.

Nederlandse USAR-leden droegen ook bij aan de zogeheten USAR Coördinatie Cell. Dat coördineerde, samen met lokale autoriteiten, de zoekacties van alle buitenlandse reddingsteams.

Reddingsmaterieel
2 teamleden zijn nog in Beiroet om het transport van het zware reddingsmaterieel voor te bereiden. Een militair transportvliegtuig brengt hen en het materieel later deze week terug naar Nederland.

Leden van het USAR-team aan het werk in Beiroet (Afbeelding: Defensie)
Leden van het USAR-team aan het werk in Beiroet (Afbeelding: Defensie)

FOK! Wat een weer: Tja... Meer van hetzelfde

Overdag is er weer veel ruimte voor de zon, al kunnen er ook wel weer enkele wolkenvelden voorkomen. In de middag ontstaan er enkele stapelwolken die in het midden en zuiden plaatselijk kunnen uitgroeien tot een onweersbui. Daarbij is er kans op windstoten, hagel en lokaal veel regen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 29°C op de Wadden tot lokaal 35°C in het zuiden van het land. In het zuiden en zuidoosten van het land is code oranje afgegeven vanwege extreme hitte. De oostenwind is overwegend matig.

In de nacht naar woensdag zijn er opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 21°C en de oostelijke wind is zwak tot matig.

Woensdag overdag zijn er perioden met zon en vooral in de middag ontstaan er mogelijk weer een paar onweersbuien, met daarbij kans op hagel, windstoten en veel regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 29°C op de Waddeneilanden tot 34°C in het oosten en zuidoosten. De wind is zwak tot matig uit oost tot zuidoost. In de middag gaat op de stranden de wind van zee waaien. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

 

De zon ging fraai onder (Foto: Stephan5)
De zon ging dit weekend fraai onder in Haarlem. (foto:Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

104 kilo coca´ne in verborgen ruimte aangetroffen op A2

De politie heeft vrijdag 7 augustus op de A2 bij Abcoude twee mannen van 31 en 24 jaar aangehouden voor het bezit/vervoeren van 104 kilo cocaïne. De partij verdovende middelen werd in een verborgen ruimte in hun bestelauto ontdekt. De verdachten zijn maandag door de rechter-commissaris voor veertien dagen in bewaring gesteld.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen de bestelauto omstreeks 11.30 uur op de A2 bij Breukelen in de richting van Amsterdam tijden. Uit de politiesystemen bleek dat de APK van de auto was verlopen en ook al eens bij een verdachte situatie betrokken was. Ter hoogte van Abcoude werd de auto voor een verkeerscontrole aan de kant gezet.

Cryptotelefoons
Tijdens deze controle viel het de agenten op dat in het middenconsole een zogenaamde cryptotelefoon lag. Dat is een telefoon die doorgaans voor criminele activiteiten gebruikt worden. Bij onderzoek in de laadruimte kregen de agenten het sterke vermoeden dat de bus voorzien was van een verborgen ruimte. Ze ontdekten die ruimte inderdaad maar konden hem niet helemaal openen. Omdat dergelijke ruimten achteraf worden ingebouwd en gebruikt worden om bijvoorbeeld geld, drugs of wapens aan het zicht te onttrekken, werden de mannen aangehouden en de bestelbus en telefoons in beslag genomen. De chauffeur was een 31-jarige Nederlander en de bijrijder een 24-jarige Albanees, beiden zonder vaste woon of verblijfplaats in Nederland. De bijrijder bleek later ook nog eens twee cryptotelefoons bij zich te hebben.

104 kilo cocaine
Bij nader onderzoek aan de bestelauto kon de verborgen ruimte worden geopend en bleken er 104 pakken met elk 1 kilo cocaïne in te zitten. De politie stelt onder het gezag van het Landelijk Parket een nader onderzoek in.

Trump weggevoerd tijdens persconferentie na schoten bij Witte Huis

Agenten van de Amerikaanse geheime dienst hebben president Donald Trump dinsdag weggevoerd bij een persconferentie nadat er schoten zouden zijn gelost in de buurt van het Witte Huis. Volgens Trump is de betreffende schutter neergeschoten door autoriteiten.

Op beelden van de persconferentie is te zien hoe Trump tijdens zijn toespraak wordt onderbroken door agenten, om zich vervolgens te excuseren en zonder uitleg de perszaal te verlaten. De Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin, is ook uit de zaal verwijderd.

Na enkele minuten kwam Trump weer terug naar de ruimte en hervatte hij de persconferentie. Toen liet hij weten dat er een schietincident buiten het Witte Huis was, maar dat de situatie volledig onder controle is. Hij was tijdelijk naar zijn kantoor gebracht door de geheime dienst.

De schoten zouden volgens de president buiten de hekken om het Witte Huis zijn gelost, maar wel op de rand van het terrein.

Over de identiteit en de beweegredenen van de verdachte is vooralsnog niets bekend. Ook is het niet bekend in wat voor toestand de vermeende schutter verkeert. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Update 2.05 uur; relevante YouTube filmpjes toegevoegd
Rookwaren in ÚÚn jaar bijna 20 procent duurder

Rookwaren zijn in Nederland het afgelopen jaar fors duurder geworden. In juli 2020 waren de prijzen van tabak bijna 19 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze prijsstijging is met name het gevolg van twee accijnsverhogingen dit jaar. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Per 1 april is de accijns op een pakje van 20 sigaretten met 1 euro verhoogd, nadat de accijns op 1 januari al met 14 cent omhoog was gegaan. Op 50 gram shag wordt per 1 april 2,50 euro extra accijns geheven. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat uit belasting (accijns en btw).

Hoogste accijnsverhoging
Nooit eerder was het bedrag van een accijnsverhoging zo groot als bij de verhoging in april. Procentueel is de prijsstijging van rookwaren dit jaar de grootste na februari 2005. Na een accijnsverhoging stegen de prijzen destijds met 20 procent. Tussendoor zorgden ook accijnsverhogingen in 2008 en 2013 voor flinke prijsstijgingen. De overheidsinkomsten uit accijns op tabak zijn toegenomen van bijna 1,6 miljard euro in 2000 tot ruim 2,5 miljard euro in 2019.

In juli 2020 waren sigaretten volgens de consumentenprijsindex 15,7 procent duurder dan een jaar eerder, de prijs van shag nam met 27,3 procent toe. Voor sigaren moet 4,2 procent meer worden betaald dan vorig jaar. De accijns op sigaren werd dit jaar alleen in januari beperkt verhoogd. Een accijnsverhoging werkt met enige vertraging door in de prijzen. Winkeliers verkopen eerst hun bestaande voorraden waarop het oude accijnstarief rust voordat ze de door de accijnsverhoging duurdere tabak verkopen.

Tabak meer dan drie keer zo duur
Sinds juli 2000 is tabak meer dan drie keer zo duur geworden. Andere accijnsplichtige genotsartikelen zijn veel minder in prijs gestegen. De prijs van alcoholhoudende dranken steeg ter vergelijking in dezelfde periode met 40 procent. De prijzen van alle consumentengoederen en -diensten zijn sinds het begin van deze eeuw met 45 procent gestegen.

Nederland vooraan in Europa met heffing op tabak
Ook in andere Europese landen zijn de prijzen van sigaretten en shag hard gestegen sinds 2000. In juni was volgens de Europees geharmoniseerde prijsindex het prijsniveau van tabak in de eurozone ruim 170 procent hoger dan twintig jaar eerder. In de Baltische landen was de prijsstijging in deze periode relatief het grootst. Ook in Frankrijk, Slovenië en Slowakije zijn de tabaksprijzen procentueel harder gestegen dan in Nederland. In Frankrijk zijn rookwaren inmiddels drieënhalf keer zo duur als in 2000.

Laatste reviews en specials
review
Mortal Kombat 1
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
©FOK.nl e.a.