Wereldtop op Jeugdspelen, dubbel goud Oostenrijk op noordse combinatie

Tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in het Zwitserse Lausanne is woensdag het derde en laatste onderdeel van de noordse combinatie afgerond. Na de reguliere wedstrijden voor de mannen en vrouwen stond een 'gemengde noordse wedstrijd' op het programma, waarin zowel atleten van de combinatie als schansspringers én langlaufers actief waren.

Mannen individueel
Stefan Rettenegger uit Oostenrijk sprong het beste en mocht daardoor acht seconden voor de Noor Sebastian Østvold beginnen aan de zes kilometer langlaufen. De Amerikaan Niklas Malacinski en de Duitser Jan Andersen volgden op 15 en 16 seconden, nog vier anderen bleven binnen een halve minuut. Rettenegger kwam tijdens het langlaufen niet in gevaar en breidde zijn voorsprong gestaag uit op weg naar goud. Østvold hield aanvankelijk stand, maar kreeg halverwege gezelschap van Perttu Reponen - vertrokken op 25 seconden - en moest achter de snelle Fin genoegen nemen met brons.

Vrouwen individueel
De noordse combinatie staat bij de vrouwen nog in de kinderschoenen en dat werd in Lausanne behoorlijk duidelijk: bijna de hele wereldtop was aanwezig op de Jeugdspelen, slechts een enkeling is te oud. De Noorse Thea Minyan Bjørseth sprong het beste en vertrok tien seconden voor de Duitse favoriete Jenny Nowak aan de vier kilometer langlaufen, met Ayane Miyazaki uit Japan op twintig tellen en de gevaarlijke Oostenrijkse Lisa Hirner (+0:23) en Noorse Gyda Westvold Hansen (+0:28) daar weer achter.

Tijdens het langlaufen werd Bjørseth halverwege bijgehaald door Nowak, Miyazaki, Hirner en Hansen, waarna ze zlf af moest haken en als zevende eindigde. Hansen moest ook lossen en Hirner, Miyazaki en Nowak streden om de medailles. Het goud ging naar Hirner, terwijl Miyazaki haar Duitse opponente naar het brons verwees in de laatste meters.

Lisa Hirner landt na een sprong (Pro Shots/Zuma Press)
Lisa Hirner landt na een sprong (Pro Shots/Zuma Press)

Landenwedstrijd
Met Hansen, Østvold en schansspringers Nora Midtsundstad en Iver Olaussen pakte Noorwegen bij het springen al de leiding. Het Oostenrijkse kwartet mocht twaalf tellen later beginnen aan de vier keer 3,3 kilometer, Italië en Frankrijk volgden op 42 en 51 seconden.

Langlaufers Maria Melling en individueel kampioen Nikolai Holmboe namen de stokjes over van de twee schansspringers in het team en het Noorse kwartet liep meter bij meter weg bij Oostenrijk, op weg naar goud. Het zilver van Oostenrijk kwam niet echt meer in gevaar, hoewel de Italiaanse slotloper Elia Barp nog in de buurt kwam van Erik Engel. Barp werkte zich voorbij Luc Primet uit Frankrijk en hielp Italië zo het podium op.