Liechtensteinse medaille, skeletonner Nydegger verplettert concurrentie

Ook de glijsporten zitten erop tijdens de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne. Net als het rodelen werden natuurlijk ook het bobsleeën en skeleton gehouden op de legendarische, natuurlijke baan van St Moritz: de St Moritz-Celerina Olympia Bobrun, de geboortegrond van de sport.

Monobob vrouwen
De monobob is speciaal ontworpen voor de jeugd, zodat meer de nadruk gelegd wordt op stuurkwaliteit dan het hebben van een goede start. In 2022 zullen de vrouwen op dit onderdeel zelfs debuteren op de Olympische Spelen, een ietwat vreemde beslissing van het Internationaal Olympisch Comité, want er is nog niet eens een World Cup-cyclus voor de monobobs en de Spelen zijn al over iets meer dan twee jaar.

Enfin, bij de jeugd is het inmiddels een erkend onderdeel en Roemenië is lekker bezig. Georgeta Popescu was in de eerste run de snelste en herhaalde dat in run twee, waardoor ze het goud pakte. Haar voornaamste concurrente en medefavoriete Viktoria Cernanska uit Slowakije moest alle zeilen bijzetten voor het zilver, maar dat lukte: met een goede tweede run wipte ze nét over de Duitse Celine Harms, die één honderdste achter Cernanska en op 0,52 seconden van Popescu terug werd verwezen naar het brons.

Monobob mannen
Alexander Czudaj uit Duitsland was duidelijk de snelste in de eerste run, maar Andrei Nica gaf zich niet gewonnen. Met een dijk van een tweede run wist de Roemeen het hele gat te dichten en dus konden Czudaj en Nica het goud delen. Zilver was er dus niet, maar brons wel en dat ging zowaar naar Liechtenstein. Quentin Sanzo zette in beide runs de derde tijd neer en bezorgde het kleine landje zo een uiterst zeldzame medaille.

Sanzo glijdt naar zeldzaam brons voor Liechtenstein (Pro Shots/SIPA USA)
Sanzo glijdt naar zeldzaam brons voor Liechtenstein (Pro Shots/SIPA USA)

Skeleton vrouwen
Het was een bijzonder spannende strijd tussen twee vrouwen: Josefa Schellmoser uit Duitsland en Anastasiia Tsyganova uit Rusland. In de eerste run was Schellmoser 0,05 seconden sneller, maar in run twee was de Russische acht honderdsten van een seconde sneller en dus won ze het goud met 0,03 seconden verschil. Op 0,45 seconden was er ook brons voor Duitsland en wel voor Sissi Schrödl, die daarmee gelijk de laatste was die binnen een seconde bleef.

Skeleton mannen
Hier was het een heel stuk minder spannend dan bij de dames. Lukas Nydegger pakte bij de start in beide runs al minstens een tiende op de rest en breidde dat overtuigend en fors uit op de lange baan van St Moritz. Na twee runs was het goud voor Nydegger, die de Let Elvis Veinbergs - ook een naam om in de gaten te houden - op 1,42 seconden had gezet. Dat gat was al enorm, maar het verschil met het brons was helemaal astronomisch: Livio Summermatter won namens het thuisland brons op 2,53 seconden van Nydegger, terwijl verder slechts drie anderen binnen vier seconden (!) bleven.

Nydegger was een klasse apart (Pro Shots/SIPA USA)
Nydegger was een klasse apart (Pro Shots/SIPA USA)