Russische ijshockeyers domineren in finale tegen VS

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne heeft Rusland met enige overmacht het ijshockeytoernooi bij de heren gewonnen. De ploeg won in de groepsfase met 6-2 van Canada en met 9-0 van Denemarken en vernederde Finland in de halve finales met 10-1.

Aanvoerder Matvei Michkov was de grote man in die wedstrijden en in de finale tegen de VS was dat niet anders. Hij was in de eerste periode eigenhandig goed voor de eerste twee goals, waarna hij Ruslan Gazizov in de tweede periode aanspeelde voor de 3-0. Vyacheslav Malov gooide het duel in de derde periode vervolgens op slot: 4-0. Het brons ging naar Canada, dat na een razendsnelle 3-0 voorsprong stand hield en Finland met 4-2 klopte.

Bij de vrouwen won Japan in de groep met 4-1 van Tsjechië en met 5-1 van Zwitserland, waarna Slowakije in de halve eindstrijd met 5-0 opzij werd geschoven. In de finale was het Zweden dat de score opende, maar dankzij onder meer Hina Shimokumai - goed voor de 1-1 en 4-1 - kwam Japan alsnog overtuigend langszij en pakten ze het goud. Slowakije ging met brons naar huis na een 2-1 zege op het thuisland in de Vaudoise aréna.

De finale tussen Rusland en de VS