Halsema: 'Geen patseraanpak, vanwege schijn etnisch profileren'

In de strijd tegen, georganiseerde, misdaad zal Amsterdam geen zogenaamde 'patseraanpak' aangaan. Deze aanpak is enorm succesvol in Rotterdam, maar burgemeester Femke Halsema is bang om dit in te zetten in de strijd tegen criminaliteit.

"Proactief controleren wordt al geruime tijd niet meer uitgevoerd vanwege de schijn van etnisch profileren die dat met zich mee kan brengen", aldus de burgemeester.

Bij de patseraanpak worden dure auto's staande gehouden en de bestuurders mogen dan aantonen dat die auto van hen is. Mochten er twijfels rijzen, dan kan de auto in beslag genomen worden. Politieke partij VVD wil deze aanpak best wel landelijk invoeren, maar Amsterdam ligt nu al dwars.

Halsema wil juist inzetten op 'dynamische verkeerscontroles' die worden uitgevoerd door rechercheurs met kennis over de zware criminaliteit. Dit gaat kortweg om een reguliere verkeerscontrole, waarbij de rechercheurs door middel van doorvragen onderzoeken of er sprake is van strafbare feiten. De chauffeur hoeft hier echter niet aan mee te werken.