Langlaufster Wigger ster van Jeugdspelen met dubbel goud voor thuispubliek

In het Zwitserse Jura-gebergte, om precies te zijn in de Joux-vallei, is het langlaufen van de Jeugd Olympische Winterspelen afgesloten. Die worden in Lausanne gehouden, maar uiteraard vinden de nodige sporten in de bergachtige gebieden plaats. De thuisfans konden juichen, vooral voor de nieuwe heldin: Siri Wigger.

Cross vrouwen
De langlaufcross staat eigenlijk alleen op de Jeugdspelen op het programma. Het bestaat uit een kort parcours met onder meer een sprong, een slalomafdaling en andere technische obstakels, waarmee de allround vaardigheden getest worden. In de kwalificaties was Siri Wigger de snelste, waarna de Zwitserse haar halve finale won en vervolgens in de finale haar wil oplegde aan het Zweedse duo Märta Rosenberg en Tove Ericsson, die het podium compleet maakten.

Cross mannen
Op de Noor Nikolai Holmboe stond in de kwalificatie geen maat, zijn tweelingbroer Aleksander bleef nog het dichtst in de buurt. Samen plaatsten ze zich voor de finale, maar daarin moest Aleksander in de slotfase afhaken. Nikolai bleek ook hier een maat te groot voor alles en iedereen en pakte het goud overtuigend, terwijl ook hier twee Zweden het podium completeerden: Edvin Anger en Albin Åström.

Sprint vrije stijl vrouwen
Een gewone sprint, zoals in de World Cup ook zo vaak wordt gehouden, en ook hier was Wigger ijzersterk. Na een tweede plek in de kwalificaties won ze haar kwart- en halve finales, waarna ze in de finale een klasse apart was. De Noorse Anna Heggen bleef een beetje in de buurt en won het zilver, vrij ruim voor de eerdergenoemde Rosenberg.

Wigger (rechts) klopt de twee Zweedse dames (Pro Shots/Zuma Press)
Wigger (rechts) klopt de twee Zweedse dames (Pro Shots/Zuma Press)

Sprint vrije stijl mannen
De kwalificatie werd gedomineerd door Anger, die vervolgens zijn kwart- en halve finale ook won. In de finale bleef de Zweed over met wederom Nikolai Holmboe, maar dit keer kon Anger het goud pakken. Holmboe kon achteraf nog wel juichen, hij stond namelijk samen met broer Aleksander op het podium, want die rekende in de strijd om brons af met Åström.

5km klassieke stijl vrouwen
Het bleek een vrij gevaarlijk parcours, zo ondervonden onder meer de twee Braziliaanse deelneemsters: één van hen kon door een val in de warmup niet eens starten en moest naar het ziekenhuis, waar ze een lichte breuk in haar rug opgelopen bleek te hebben, de ander ging onderuit tegen een rots en kon met pijn en tranen de finish nog halen. Het goud ging overtuigend naar Rosenberg, die Wigger dit keer met 12,7 seconden verschil naar het zilver verwees. Kendall Kramer bleef met een sterke slotfase haar Amerikaanse landgenote Sydney Palmer-Leger voor en pakte brons.

10km klassieke stijl mannen
Hier was er maar één de baas en het was iemand die op de andere twee onderdelen net niet goed genoeg was. De Rus Iliya Tregubov is duidelijk van de wat langere adem en won met fors vertoon van macht. Op maar liefst 45 seconden werd de Duitser Elias Keck tweede, het brons ging ook hier naar de VS en wel dankzij Will Koch op 49 tellen. De gebroeders Holmboe eindigden hier als vijfde en zesde, vlak voor Anger.