Oostenrijkse schansspringers pakken twee keer goud op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne heeft Oostenrijk twee van de drie gouden medailles gepakt in het schansspringen. Vier jaar geleden won Slovenië nog drie keer goud, maar dat land eindigde nu met slechts één medaille.

Mannen
Marco Wörgötter was in de eerste ronde al duidelijk de beste en in de finale breidde de Oostenrijker zijn voorsprong alleen nog maar uit. De afgelopen jaren trok Slovenië elk jaar een blik talenten open en hoewel dat nu iets minder is pakten ze toch een medaille: Mark Hafnar steeg in de finale van de vierde plek naar het zilver. Hij verwees de Oostenrijker David Haagen naar de bronzen plek, terwijl Danil Sadreev uit Rusland net naast de medailles greep.

Een noemenswaardige prestatie was er verder nog voor Danil Vassilyev, die namens Kazachstan - bepaald geen grootmacht - negende werd, terwijl Sam Bolton knap als achttiende eindigde voor het wegens de nalatenschap van 'Eddie the Eagle' al decennia geteisterde Britse schansspringen.

Vrouwen
Met Anna Shpyneva had Rusland een heet ijzer in het vuur: ze doet al enige mee in de World Cup en is wereldkampioene bij de junioren. In de eerste ronde was Joséphine Pagnier uit Frankrijk nog wat beter, maar Shpyneva pakte in de finaleronde alsnog overtuigend het goud. Pagnier ging naar huis met zilver, de Tsjechische Stepanka Ptackova pakte een mooie bronzen medaille. Op plek zes eindigde de Japanse Yuna Kasai, maar net als Haruka Kasai op de noordse combinatie is zij voor zover bij uw redacteur bekend is geen familie van schansspringlegende Noriaki Kasai.

Wörgötter springt naar goud in Les Rousses in Frankrijk, waar de noordse sporten gehouden worden (Pro Shots/SIPA USA)
Wörgötter springt naar goud in Les Rousses in Frankrijk, waar de noordse sporten gehouden worden (Pro Shots/SIPA USA)

Gemengde teams
In de landenwedstrijd, waar ook deelnemers uit de noordse combinatie van de partij waren, was Oostenrijk véél te sterk voor de rest. Lisa Hirner en Stefan Rettenegger, de winnaars van goud op de combinatie, en Julia Mühlbacher en individueel kampioen Wörgötter sprongen een enorme voorsprong bij elkaar op het Japanse kwartet, dat op haar beurt weer vér voor de Fransen het zilver pakte. Duitsland had makkelijk mee kunnen strijden om zilver, maar Michelle Göbel werd in de eerste ronde gediskwalificeerd en met één geldige sprong minder werd de ploeg slechts zesde.