OM in hoger beroep: geen doodslag maar moord in Zaandam, eis van 17 jaar

In 2018 kwamen er 119 mensen door geweld om het leven in Nederland, waarvan 43 vrouwen. Bij meer dan 30 vrouwen was een partner of ex-partner de dader. De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), begon dinsdag haar verhaal met het benoemen van deze statistiek voor het Gerechtshof in Amsterdam.

De Amsterdamse raadsheren behandelden de zaak van een 46-jarige man die op 9 februari 2018 zijn ex-vriendin neerstak in de Czaar Peterstraat in Zaandam. De vrouw overleed twee weken later aan haar verwondingen. Het Openbaar Ministerie (OM) eist in deze zaak een gevangenisstraf van zeventien jaar tegen de verdachte. De AG acht moord bewezen.

Hoger beroep
De rechtbank in Alkmaar legde op 29 januari 2019 een gevangenisstraf van 9 jaar op vanwege doodslag. Tegen deze straf gingen zowel de verdachte als het OM in hoger beroep. De officier van justitie had net als de AG een gevangenisstraf van zeventien jaar geëist.

Zes maal steken
De verdachte heeft het 28-jarige slachtoffer doelbewust zes maal gestoken. Daarnaast was er volgens de AG sprake van een weloverwogen voorbereid plan van verdachte om de vrouw te vermoorden. “In 2013 was er sprake geweest van een korte relatie tussen verdachte en slachtoffer. Daarna is verdachte obsessief met haar bezig geweest. Hij heeft haar gestalkt en bedreigd, was op zoek naar informatie. Op de dag zelf hing verdachte uren rond bij het huis van het slachtoffer, voordat hij haar trof en dodelijk verwondde.”

Alternatieve scenario's
Er is geen twijfel dat het verdachte is die de vrouw heeft neergestoken. Dat geeft hij ook toe. De verdachte heeft verschillende verklaringen afgelegd, waardoor de AG er weinig waarde daaraan hecht. “Hij vertelde toevallig in de buurt te zijn, dat hij een mes vond, het slachtoffer zag praten met een andere man en toen heel boos was. Op een ander moment verklaarde hij dat hij het slachtoffer juist wilde beschermen en per ongeluk heeft gestoken. Allemaal alternatieve scenario’s die in de ogen van het OM geen doel treffen.”

Het Gerechtshof doet over twee weken uitspraak.