'Nederlands' ijshockeygoud- en zilver op Jeugdspelen

De eerste ijshockeymedailles zijn vergeven op de Jeugd Olympische Winterspelen. In Lausanne worden twee toernooivormen gehouden: het wat meer normale ijshockey en een vorm met gemengde landenteams, waar het allemaal mee begon.

Dergelijke teams bestaan uit dertien spelers, waaronder twee goalies, die via loting bij elkaar zijn ingedeeld. Drie Nederlandse jongens en drie Nederlandse meiden waren ook van de partij en vooral in het damestoernooi ging dat best wel lekker.

Met Team Yellow stond Iris van Houten in de finale en wel tegenover het Team Black van Kimberly Collard, die in de halve finales met haar team het Team Brown van goede vriendin Roos Karst uit had geschakeld. In de finale schoten Black en Yellow beiden 36 keer op doel, maar het Yellow van Van Houten was oppermachtig: 6-1. Karst verloor van Team Blue met 4-6 in de strijd om het brons.

Bij de heren speelde Dylan Wesseling zich met Team Red naar de finale, waarin ze het opnamen tegen Team Green. Dat ging één periode redelijk (3-2), maar daarna was het gedaan en met 10-4 ging het goud naar Team Green. Ryan Kolgen en Corné van Stuijvenberg haalden met hun teams de halve finales niet.

Van Houten's Team Yellow juicht (OIS/Dylan Burns)
Van Houten's Team Yellow juicht (OIS/Dylan Burns)