Historische schaatsmedaille Colombia op Jeugdspelen

Op de Jeugd Olympische Winterspelen in Lausanne is het schaatsen afgerond. Dat gebeurde op het fraaie meer van het beroemde skioord St Moritz, waar de schaatswedstrijden gehouden werden.

Massastart mannen
In de slotfase haakten onder meer de Nederlanders Sebas Diniz en Remo Slotegraaf af, maar voorin werd flink gesprint. Dat leverde goud op voor Motonaga Arito uit Japan, die eerder de 1500 meter al won. Hij was nét iets rapper dan Diego Amaya en daarmee hebben we historie te pakken: Amaya bezorgde Colombia - en gelijk heel Zuid-Amerika - de eerste echte schaatsmedaille ooit, nadat hij de 500 en 1500 meter al als vierde af had gesloten. Pavel Taran pakte na het zilver op de 1500 meter nu brons namens Rusland.

Massastart vrouwen
Myrthe de Boer ging in de halve finales niet van start, Isabel Grevelt kwam er in de finale niet aan te pas. Het werd een spannende strijd voorin, waar de Chinese Yang Binyu na het brons op de 1500 meter nu naar goud sprintte, vlak voor de Tsjechische Zuzana Kursova. Op minimale afstand completeerde Katia Filippi uit Italië het podium door Yuka Takahashi uit Japan op 0,04 seconden te kloppen.

Amaya op kop van het veld (Foto: OIS/Thomas Lovelock)
Amaya op kop van het veld (Foto: OIS/Thomas Lovelock)

Gemengde teamsprint
De teamsprint op de Jeugdspelen: gemengd met mannen en vrouwen én gemengd wat landen betreft. De Nederlandse deelnemers hadden ploegen geloot waarmee de medailles er schijnbaar niet in zaten, hoewel De Boer bij 500 meter-kampioen Yudai Yamamoto zat. Het goud ging naar de Fin Sini Siro, de Japanse Yukino Yoshida, Ignaz Gschwentner uit Oostenrijk en de Rus Alexander Sergeev.

Curling - gemengde teams
De curlingfinales werden gespeeld en dat leverde Noors goud op. De ploeg van skip Lukas Høstmælingen versloeg het Japan van Takumi Maeda met 5-4, terwijl het brons naar Rusland ging. Valeriia Denisenko en haar ploeg klopte het Nieuw-Zeeland van Hunter Walker met 9-5.