Filmfestival rondom 75e verjaardag van Bob Marley in meer dan tien bioscopen

 Op donderdag 6 februari aanstaande zou de Jamaicaanse reggaelegende Bob Marley 75 jaar zijn geworden. Marley was in de jaren zeventig verantwoordelijk voor de verspreiding van reggae en spreekt nog steeds tot de verbeelding van miljoenen muziekliefhebbers wereldwijd. Caribbean Creativity organiseert in samenwerking met Melkweg en meer dan tien andere filmtheaters in februari een eerbetoon aan de ‘King of Reggae’ met een heus Marley75 Film Festival in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Alkmaar, inclusief premières, klassiekers en feestjes.

Het Marley75 Film Festival duurt van 1 tot 20 februari 2020. In die periode is er bijna elke dag wel een film over Marley, zijn erfenis of zijn geboorteland Jamaica te zien in een van de deelnemende filmtheaters: Melkweg, De Balie, Rialto, De Uitkijk, Studio/K, Filmhuis Cavia, Oxville Cinema, Filmhuis Vrijburcht en Tolhuistuin in Amsterdam, LantarenVenster in Rotterdam, Filmhuis Den Haag en Filmhuis Alkmaar. In totaal zijn er tijdens ‘Reggae Month’ – zoals februari in Jamaica wordt genoemd – maar liefst 25 filmvertoningen verspreid over 12 filmtheaters. Naast verschillende premières en klassiekers worden er tijdens het festival natuurlijk ook de nodige reggaefeestjes georganiseerd.

Het filmfestival opent op zaterdag 1 februari in Melkweg met de Nederlandse première van No Place Like Home: Redux (2019). Deze sequel van Perry Henzells The Harder They Come (1972), de eerste Jamaicaanse speelfilm ooit gemaakt, was meer dan 25 jaar zoek, maar is inmiddels niet alleen gevonden en hersteld, maar ook voorzien van nieuwe scènes en alle reggaenummers die wijlen Henzell altijd al had gewild voor zijn tweede film. De vertoning wordt voorafgegaan door de korte docu Perry Henzell: A Filmmaker's Odyssey (2019), over de zoektocht en restauratie van No Place Like Home. Na de film kunnen bezoekers de tevens onlangs gerestaureerde versie van The Harder They Come bekijken en een dansje wagen op Club Shiloh, de reggaeclubnacht van het bekende Nederlandse soundsystem King Shiloh.

Op donderdag 6 februari, de daadwerkelijke geboortedag van Bob Marley, organiseert Melkweg een Marley75 concert met de Rootsriders, Shirma Rouse en anderen. Dezelfde avond wordt ook Kevin Macdonalds Marley (2012), de ultieme documentaire over het leven van de King of Reggae, twee keer vertoond. In het daaropvolgende weekend zijn er twee premières in Melkweg. Op zaterdag 8 februari de Nederlandse première van de documentaire Studio17: The Lost Reggae Tapes (2019) en op zondag 9 februari de Amsterdamse première van de gerestaureerde reggaeklassieker Babylon (1980/2019).

Het filmfestival wordt in Amsterdam afgesloten op zondag 16 februari met de vertoning van RasTa: A Soul’s Journey (2013), een documentaire van Donisha Prendergast, de kleindochter van Bob Marley, tijdens de Bob Marley tribute-avond van Reggae Vibrations in de Tolhuistuin. De slotfilm van het Marley75 Film Festival is te zien op donderdagavond 20 februari in Rotterdam. Deze avond wordt in filmtheater LantarenVenster de nieuwste speelfilm uit Jamaica vertoond, het awardwinnende sportdrama Sprinter (2018).

Voor het complete programma van het Marley75 Film Festival kan de website van Caribbean Creativity worden geraadpleegd. Het Melkweg-programma is te vinden via deze link. Ook zijn het filmfestival, en alle afzonderlijke vertoningen en feestjes, op Facebook te vinden. Tickets voor de films kunnen steeds op de websites van de desbetreffende filmtheaters worden besteld.