Cocaïne gevonden in vliegtuig op weg naar Amsterdam

Op de luchthaven in het Argentijnse Ezeiza is gisteren ruim tachtig kilo coke gevonden in een vliegtuig dat richting Amsterdam zou gaan. De lading drugs werd tijdens een douaneactie gevonden in het laadruim van een Martinair Cargo-toestel. Dat meldt het AD op basis van lokale media.

Drie bemanningsleden en vier grondmedewerkers zouden zijn gearresteerd en worden verhoord. Justitie in Argentinië probeert nu te achterhalen of de drugs in Ezeiza zijn ingeladen of al eerder aan boord zijn gekomen. Volgens lokale media zouden de bemanningsleden de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook het ministerie van Buitenlandse zaken meldt dat er drie Nederlanders zijn aangehouden.

Onderzoek loopt
Een woordvoerder van Martinair, dat onder Air France-KLM valt, bevestigt aan het AD dat Argentijnse autoriteiten bezig zijn met een onderzoek naar een operatie van Martinair Cargo. 'Gedurende dat onderzoek kunnen wij geen verdere uitspraken doen.'

Het vliegtuig zou gisteren op het punt hebben gestaan om op te stijgen richting Quito in Ecuador, om daarna naar Schiphol door te gaan. Een dag eerder was de vlucht vanuit Amsterdam aangekomen, na een tussenstop in Sao Paulo, Brazilië. Het is niet duidelijk op welk moment de drugs het vliegtuig in zijn gesmokkeld.

7,5 miljoen
De actie werd met vijftig agenten en vijf drugshonden grootst opgezet. De waarde van de enorme hoeveelheid cocaïne wordt geschat op zo'n 7,5 miljoen euro.