Bokslegende Pacquaio onttroont Thurman en is wéér wereldkampioen

heywoodu

Voor de boksliefhebbers keren we weer even terug naar het weekeinde, want er stond een ware legende in de ring. De Filipijnse bokser, oud-basketballer en politicus Manny Pacquiao, de enige man ooit met wereldtitels in acht gewichtsklassen, stond in Las Vegas tegenover Keith Thurman.

De inzet was de WBA-superwereldtitel in het weltergewicht (-66,7kg), die was in handen van Thurman (29-0, 22 KO's), terwijl Pacquiao (61-7, 39 KO's) de 'reguliere' wereldtitel in bezit had. Het werd een bijzonder fraaie strijd, waarbij Thurman in de eerste ronde even neer werd geslagen. In de tiende ronde werd de Amerikaan snoeihard op het lichaam geraakt, maar hij kon verder en maakte het van beide kanten indrukwekkende gevecht af. Eén van de juryleden ging met 114-113 voor Thurman, de overige twee kozen met 115-112 voor Pacquiao en dus is de Filipijn meer dan 20 jaar na zijn eerste wereldtitel wederom - of nog altijd - wereldkampioen.

Thurman vs Pacquiao (Bron: YouTube)

De Mexicaan Luis Pantera Nery (29-0, 23 KO's) is nog altijd op de weg terug naar een wereldtitel. Die won hij in 2017 door Shinsuke Yamanaka te verslaan, maar vervolgens testte hij positief op doping. De inmiddels onttroonde Yamanaka versloeg hij vorig jaar nog eens en in Las Vegas was hij alweer toe aan zijn zesde gevecht sinds zijn positieve test.

De Dominicaan Juan Carlos Payano (21-2) was zijn tegenstander en in de negende ronde was het klaar: een smerig harde linker in het lichaam van Payano dwong hem naar de grond en snel genoeg herstellen zat er niet meer in, waardoor Nery de Silver-titel van de WBC in het bantamgewicht (-53,5kg) omgehangen kreeg.

Nery vs Payano (Bron: YouTube)

Tot slot werd door twee ongeslagen mannen gevochten om de IBF-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg): regerend kampioen Caleb Sweethands Plant (18-0, 10 KO's) en Mike Lee (21-0, 11 KO's). Dat werd niet zo'n mooi gevecht: Lee ging neer, ging nog een keer neer en lag nog een keer op het canvas, waarna hij nóg eens naar de grond ging. Dit keer was het mooi geweest en in de derde ronde beëindigde de scheidsrechter het gevecht, hoewel Lee nog door wilde gaan.

Plant vs Lee (Bron: YouTube)