Na 16 jaar geen Joegoslavisch team in finale WK waterpolo

Waterpolo, het is zeker bij de mannen al behoorlijk lang een flink Oost-Europees feestje. Het uit elkaar vallen van Joegoslavië vergrootte dat alleen maar, want ineens waren er allerlei losse landen die finales haalden.

In 2003 speelden Hongarije en Italië de tot nu laatste WK-finale zonder Joegoslavische inbreng, vervolgens wonnen achtereenvolgens Servië & Montenegro, Kroatië (beiden tegen Hongarije) en Servië (tegen Spanje) de wereldtitel, in 2011 klopte Italië de Serviërs in de finale.

In 2013 ging de wereldtitel dan naar Hongarije, dankzij een spannende en gewonnen finale tegen de Montenegrijnen, waarna Servië (tegen Kroatië) en Kroatië (tegen Hongarije) de titel pakten. In het Zuid-Koreaanse Gwangju is het anders: er staat geen Joegoslavisch land in de finale, voor het eerst sinds 2003 dus.

Spanje was twintig jaar geleden dé grootmacht, met olympisch goud in 1996 en wereldtitels in 1998 en 2001. Tegen de regerend wereldkampioen Kroatië waren ze echter niet bang en dé ploeg van het toernooi stond al snel op 6-2, waarna ze het nog precies vol wisten te houden: 6-5 en de finale was binnen.

Daarmee was de niet-Joegoslavische finale al een feit, want Hongarije en Italië duelleerden in de andere halve finale. Hongarije nam een 4-2 voorsprong, maar in het tweede kwart knalde Italië er overheen: 5-7, een marge die ze tot het einde vol konden houden. Italië won met 12-10 en gaat dus ook naar de finale.

De strijd om de wereldtitel wordt zaterdag om 11.30 uur Nederlandse tijd gespeeld.