Tour: Etappe 18 - De eindstrijd gaat beginnen

Gedaan met de vluchters, gedaan met het verstoppen: we gaan beginnen aan de eindstrijd van de Tour de France 2019. Vandaag de eerste van drie loodzware etappes in de Alpen, waar Julian Alaphilippe moet laten zien of hij gewoon terug gaat vallen of dat hij wellicht buitenaards is en het geel mee naar Parijs neemt. Zeg het maar.

Van Embrun naar Valloire gaat de rit vandaag over 208 kilometer, met drie behoorlijk pittige beklimmingen. Voor de details verwijzen we gewoon weer door naar de meer dan uitstekende voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, maar we kunnen ze prima even noemen: de Col de Vars van de eerste categorie, de Col d'Izoard van de buitencategorie en de Col du Galibier - 23 kilometer lang - van de buitencategorie, waar de top op dik 2600 meter hoogte ligt.

Alle grote cols vandaag komen ruim boven de twee kilometer uit, dat wordt dus happen naar adem. Na de Galibier is het afdalen tot Valloire, waar de finish ligt, grofweg tussen 16.55 en 17.45 uur, lekker ruim weer. Om 11.10 uur stapt men op, om 11.25 volgt de start en dus zorgen we dat we voor die tijd - nu het toch nog niet zo heet is - al goed productief bezig zijn geweest, kun je daarna lekker genieten en jezelf een doorzitplek kweken met Eurosport, Sporza of de NOS.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)