Kromowidjojo, Heemskerk en Kamminga naar halve finales op WK zwemmen

Zwemmer Arno Kamminga heeft zich op het WK langebaan in Gwangju geplaatst voor de halve finales op de 200 meter schoolslag. De Nederlander tikte aan in 2:09,37 minuten, goed voor de zevende tijd. De Australiër Matthew Wilson opende de aanval op het wereldrecord. Dat lukte niet, maar met 2:07,29 was hij wel veruit de snelste.

Op de 100 meter vrije slag bij de vrouwen had Ranomi Kromowidjojo het uiterst moeilijk: met 53,99 seconden kwam de voormalig olympisch kampioene niet verder dan de veertiende tijd, nog precies genoeg voor een plek in de halve finales. Femke Heemskerk deed het met 53,56 en de vijfde tijd beter. Het veld werd aangevoerd door de Amerikaanse Simone Manuel (53,10), de Zweedse Sarah Sjöström (53,11), de verrassende Britse Anna Hopkin (53,21) en de Australische favoriete Cate Campbell (53,36).

De 200m rugslag bij de mannen leverde weinig bijzonders op. Olympisch kampioen Ryan Murphy uit de VS was met 1:56,61 minuten de snelste, voor de 1:56,76 van de Russische wereldkampioen Evgeny Rylov. Ook de Brit Luke Greenbank en de Pool Radoslaw Kawecki doken onder de 1:57.

De Amerikaanse Lilly King kwam na de 100 meter schoolslag ook de 200 meter wel even afpakken van haar Russische aartsvijand Yuliya Efimova, maar niks was minder waar: King tikte na een sterke eindsprint als eerste aan in haar serie, maar werd gediskwalificeerd. De Canadese Sydney Pickrem noteerde met 2:24,53 de snelste tijd, met opvallend genoeg twee Zuid-Afrikaanse dames achter zich: Tatjana Schoenmaker en Kaylene Corbett. Ook Efimova staat met een vijfde tijd in de halve finales.

De series werden afgesloten met de 4x200m vrije slag bij de vrouwen, zonder Nederlandse inbreng. De Australische dames waren het snelst en dat was nog zonder onder meer Ariarne Titmus. Ze zouden uitgedaagd kunnen worden door de VS, mits Katie Ledecky hersteld is van haar ziekte. Ook Rusland en China zijn gevaarlijk en Canada lijkt net als Duitsland een outsider voor brons.