Torenspringer Hunt met sensationele sprong naar wereldtitel

In het Zuid-Koreaanse Gwangju zijn op het wereldkampioenschap in de diverse watersporten ook de medailles in het torenspringen vergeven. In de discipline, voor de vierde keer aanwezig op het WK en afkomstig van het klifduiken, springen vrouwen van een twintig meter hoog platform, de mannen staan nog zeven meter hoger.

Na de eerste dag met twee sprongen stond de Amerikaanse wereldkampioen Steve Lo Bue aan de leiding, op de voet gevolgd door de Mexicaan Jonathan Paredes en met meer voorsprong op de Tsjech Michal Navratil en het Britse fenomeen Gary Hunt, de wereldkampioen van 2015. In de derde sprong breidde Lo Bue zijn voorsprong op Paredes uit, maar Hunt schoof voorbij Navratil en maakte ook wat goed op de Amerikaan.

De vierde en laatste sprong gaf de doorslag en daar trok Hunt alles uit de kast. Onlangs scoorde hij tijdens de Cliff Diving World Series in Libanon al de maximale score en nu deed hij het weer: met een driedubbele achterwaartse salto met viervoudige schroef - goed voor de hoogste moeilijkheidsgraad - scoorde hij bij de zeven juryleden twee keer een 9,5 en vijf tienen. De twee slechtste en beste scores vallen af en met drie tienen scoorde Hunt dus een perfecte 156,00 punten. Lo Bue kon daar niet aan tippen en hield zelfs nog maar net stand tegen Paredes, die het brons pakte.

Bij de vrouwen stond de Mexicaanse Adriana Jimenez na één dag bovenaan de lijst, met de Britse Jessica Macaulay en de Amerikaanse Genevieve Bradley vlak achter haar. Het was echter Rhiannan Iffland die het goud pakte, vooral haar laatste sprong was veruit de beste en dat was precies goed: ze klopte Jimenez met een totaalscore van 298,05 punten, 0,15 meer dan de Mexicaanse. Macaulay pakte op slechts 2,65 punten het brons.

De gouden sprong van Hunt (Bron: YouTube)