Verkrachting meisje: OM eist 6 jaar cel

Het 16-jarige meisje had niet vriendelijker kunnen zijn op die koude winterdag: ze bood een man een lift aan op haar scooter. Die bleek echter andere bedoelingen te hebben. Hij zette een mes op haar keel en verkrachtte haar. Anderhalf uur duurde het. "Het is simpelweg afgrijselijk, wat ze heeft moeten doorstaan," vatte de officier van justitie het samen. Ze eiste vandaag 6 jaar cel tegen een 30-jarige verdachte.

In februari 2018 was het meisje op haar scooter op weg naar een feestje. Om 21.30 uur werd ze bij een verkeerslicht aangesproken door een man, of zij hem een lift wilde geven omdat het zo koud was. Dit wilde ze best doen.

Onderweg voelde ze plots een hand op haar schouder en een mes tegen haar keel. Ze moest haar geld afgeven. Pas toen ze letterlijk haar zakken had geleegd, wilde de man geloven dat ze niets had. Daarop dwong hij haar de bosjes in en volgde anderhalf uur waarin ze diverse seksuele handelingen moest verrichten. Ook dwong hij haar meerdere keren om cocaïne te snuiven.

Belangrijke tips
Toen de man klaar met haar was, moest ze hem nog ergens afzetten. Daarna belde ze de politie. Op de plek waar het was gebeurd, troffen agenten onder meer nog een riem aan. Die werd later getoond in een uitzending van Opsporing Verzocht en leverde belangrijke tips op.

Uiteindelijk kon een verdachte worden aangehouden. Die bekent dat het gebeurd is, maar zegt dat hij er weinig meer van weet door zijn excessief middelengebruik. De officier van justitie gelooft daar weinig van. "Het drugsgebruik staat namelijk niet in de weg dat hij zich wel details herinnert die hem als beter of aardiger mens kunnen neerzetten. Bijvoorbeeld dat hij haar een jas gaf, omdat ze het koud had. Maar door wie kwam dat, dat ze het koud had?"

Vragen en spijt
Verdachte legde op de bewuste dag een bom onder de hele familie, betoogde de officier van justitie op zitting. "Iedereen worstelt met een bepaalde vraag. De ouders of ze hun dochter niet naar het feest hadden moeten brengen? Het meisje waarom ze verdachte liet opstappen, terwijl ze normaal zo voorzichtig is? Al merk ik dat ze vooral heel boos is. Natuurlijk om wat verdachte heeft gedaan, maar ook om zijn verklaringen daarna."

Bij de politie heeft de verdachte geregeld gezegd dat het hem spijt. Maar als dat echt zo is, had hij volgens de officier van justitie ook zijn verantwoordelijkheid kunnen nemen. Hij heeft zich niet gemeld, ook niet nadat hij een flyer over de zaak had gelezen of de zaak uitgebreid in Opsporing Verzocht was geweest. De officier van justitie: "Zijn spijt werd pas uitgesproken nadat hij van zijn bed was gelicht en begreep dat er genoeg bewijs tegen hem lag."