FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 juli 2019

Amerikaanse vrouwen weer wereldkampioen waterpolo

De Amerikaanse waterpolosters hebben voor de derde keer op rij de wereldtitel gepakt. In het Zuid-Koreaanse Gwangju won de ploeg in de finale van Spanje, het land dat in 2013 als laatste kampioen werd voor de Amerikaanse hegemonie begon.

De olympisch kampioenen begonnen sterk tegen Spanje, dat het verschil met 5-3 halverwege nog beperkt hield. In het derde kwart gaf de VS echter extra gas en was er geen houden meer aan. Kiley Neushul tekende voor drie treffers, net als Roser Tarrago aan Spaanse zijde, en met een 11-6 zege was de zesde wereldtitel een feit.

Australië pakte in een spannende wedstrijd het brons, door Hongarije met 10-9 te verslaan.

Vluchtende verdachte gaat stukje zwemmen in Sloterplas

Een man die wegens een bedreiging achtervolgd werd door de politie, dacht de agenten van zich af te schudden door een stukje te gaan zwemmen in de Sloterplas in Amsterdam. De verdachte kreeg het te heet onder de voeten en sprong rond 19:30 uur in het water. Dienstdoende agenten konden de zwemmende verdachte daardoor niet te pakken krijgen.

De zwemmer trok veel bekijks aan de westkant van de Sloterplas. Meerdere badgasten stonden aan de kant om de verdachte te volgen.

Na ruim een uur zwemmen was de verdachte de Sloterplas zat en klom hij zelf uit het water. De politie kon hem daarna arresteren.

Tour de France: etappe van zaterdag ingekort tot 60 kilometer

Vanwege de slechte weersomstandigheden heeft de organisatie van de Tour de France besloten om de 20e etappe van zaterdag in te korten. De beklimming en afdaling van de Cormet de Roselend komt de vervallen. Het nieuwe parcours is ongeveer zestig kilometer lang met finish bergop in Val Thorens.

Dartbond BDO loopt verder leeg: scheidsrechters stappen op

Dartbond BDO loopt verder leeg. Het zijn niet de spelers die de overstap maken naar de PDC. Het zijn nu de scheidsrechters die ermee stoppen. Vorige week maakte scheidsrechtersbaas Richard Ashdown zijn vertrek bekend. Op vrijdag volgden Marco Meijer en Antony Dundas. 

Ashdown volgde in 2013 Martin Fitzmaurice op als gezicht Masters of Ceremonies bij de toernooien van de BDO. Hij begon zijn loopbaan als spotter waar hij de regie naar de juiste camerashots wist te sturen. Ashdown wist en weet welke favoriete combinaties spelers gooien om tot een finish te komen waardoor Ashdown heden ten dage nog altijd als spotter te vinden is in de regiewagen.

Ashdown liet weten ‘omdat de BDO in een overgangsperiode zit en ik voel dat alle inspanningen uitgeput raken is het tijd voor mij om een volgende stap te zetten’. Ashdown laat verder weten dat deze beslissing zijn eigen beslissing is en niet opgelegd door de BDO of andere contractvormen. Little Richard wenst de BDO voorman Des Jacklin en zijn team het allerbeste toe. Een echte reden is dus niet gegeven. 

Vandaag volgden dus het bericht dat zowel callers Marco Meijer als Antony Dundas dinsdag hun ontslag hebben ingediend. 

Waarschijnlijk is ook caller Nick Rolls opgestapt. Die heeft zich echter niet op de sociale media laten horen. Van de scheidsrechters die op Lakeside actief waren, is er nog ééntje over. De kans dat hij ook vertrekt is groot. De reden? Dat blijft gissen. Is het geld? Is het de relatie tussen de scheidsrechters en het bestuur? Alles is mogelijk. De duidelijkheid is er nog niet. De BDO laat niks van zich horen. Op Twitter weten spelers ook niet wat er speelt. Jacques Nieuwlaat schreef al over (het gebrek aan) communicatie van de BDO

Het darten gaat wel verder bij de BDO. Dit weekend zijn de Luxemburg Open en Luxemburg Masters. Nu nog iemand om de scores om te roepen. 

Update 19:32 uur

Inmiddels hebben ook scheidsrechters Nick Rolls en Charlie Corstorphine hun ontslag ingediend. Alle vaste callers zijn nu weg. De BDO kwam daarop met een statement. "We worden overladen met reacties van potentiële opvolgers. Van amateur tot professionele scheidsrechters. We zullen alle aanmeldingen bekijken en eind volgende week een nieuw MC en scheidsrechtersteam presenteren." 

Over de recente berichten dat het bij de BDO onrustig is zegt CEO Des Jacklin: "Het is al zes jaar onrustig, maar nu hebben we eindelijk duidelijkheid." Dit redactielid is benieuwd wat die duidelijkheid is, voor de buitenwacht is het nog totaal niet helder. Een bedankje voor bewezen diensten kon er ook niet eens af.  

Kruijswijk wil morgen weer aanvallen

De nummer vier in het algemeen klassement van de Tour de France Steven Kruijswijk baalde van het slechte weer waardoor de etappe van vandaag voortijdig werd beëindigd. Kruijswijk zei dat hij zich goed voelde en hij wilde alles geven op de afsluitende klim naar Tignes.

De kopman van Jumbo-Visma zei dat hij bewust niet alles gaf op de eennalaatste klim, de Col de l’Iseran. “We waren nog een beetje aan het controleren. Bernal had al veel gegeven. Ik wilde later toeslaan.”

Overigens zei Kruijswijk ook dat hij de beslissing van de organisatie om de etappe van vandaag stil te leggen begreep. “Dit was de enige juiste beslissing als ik de beelden van hagel en modderstromen zag.”

Morgen wordt de Tour normaal gesproken beslist op de afsluitende klim van 33 kilometer naar de finish in Val Thorens. "Ik hoop dat ik morgen weer kan aanvallen".

Virgil van Dijk coverster van de FIFA 20 Champions Edition

Vandaag maakt EA Sports bekend dat Virgil van Dijk van Liverpool FC op de cover van de FIFA 20 Champions Edition te zien zal zijn en dat Eden Hazard van Real Madrid de cover van de FIFA 20 Standard Edition siert.

"Het is een grote eer voor mij om op de cover van FIFA 20 te staan", zei Virgil van Dijk. "Ik speel FIFA al zolang ik mij kan herinneren en daarom ben ik ongelofelijk trots dat ik Liverpool FC mag vertegenwoordigen op de cover van zo’n iconische game."

"EA SPORTS FIFA is de grootste voetbalgame ter wereld, en ik speel het al jaren tegen mijn broers", zei Hazard. "Ik heb het geluk dat ik al eerder op de cover heb mogen staan, maar om wereldwijd op de voorkant van FIFA 20 te verschijnen is geweldig en ik hoop zoveel mogelijk gamers enthousiast te maken, net als wanneer ik dit seizoen het veld opga voor Real Madrid!"

De FIFA 20 Standard Edition is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 27 september en de Champions Edition zal 3 dagen eerder beschikbaar zijn via pre-order vanaf 24 september.

FIFA 20 - Virgil van Dijk (Foto: Electronic Arts)

FIFA 20 - Eden Hazard (Foto: Electronic Arts)

Alaphilippe: "Ik ben verslagen"

Julian Alaphilippe verloor vandaag na twee weken zijn gele leiderstrui in de Tour de France nadat de etappe voortijdig werd gestaakt vanwege slecht weer.

"Ik heb niet gedacht dat ik de gele trui tot in Parijs zou kunnen dragen. Ik ben geklopt door renners die sterker zijn dan mij. Zo simpel is het. Ik heb het maximum gegeven. Ik heb er alles aan gedaan, maar ik ben verslagen," aldus de Fransman

Op de top van de Col de l’Iseran verloor de Fransman ruim twee minuten op Bernal. Het houdt in dat Bernal met een voorsprong van 45 seconden (dankzij 8 extra bonificatieseconden op de Col d’Iseran) op Alaphilippe morgen de laatste Alpenrit ingaat.

Alaphilippe denkt niet dat hij morgen de gele trui kan terugpakken. "Het was een droom om hem te dragen. En ik heb hem veel langer in mijn bezit gehad dan dat ik voor mogelijk had gehouden. Dat is tot vandaag gelukt. Ik heb nergens spijt van.”

Gedetineerde overleden in cellencomplex rechtbank

Vanmiddag rond 12:45 uur is een man overleden in het cellencomplex van de rechtbank Amsterdam. De man zou aan het begin van de middag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Rond het middaguur was hem nog lunch aangeboden.

Toen medewerkers van de parketpolitie hem rond 12:45 uur kwamen halen voor een voorbespreking met zijn advocaat, troffen ze zijn levenloze lichaam aan. Pogingen om hem te reanimeren mochten helaas niet baten. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de man. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door de recherche.

De nieuwste hype in pedoland: de kinderseksrobot

En opnieuw, net als je denkt dat het niet gekker kan, duikt er weer een WTF-bericht op. Dit keer gaat het weer om zieke pedofielen: regelmatig ziet de douane in Nederland bestellingen langskomen die jawel, een pedopop of te wel een levensechte kinderseksrobot, bevatten. 

Lees ook: Petitie tegen #PedoPride op Pride Amsterdam

Dat meldt Brandpunt+. De douane ontdekte een dergelijke robot voor het eerst in 2016. Sindsdien zijn er zo'n tien bestellingen per jaar waargenomen, maar omdat niet alle bestellingen gecontroleerd worden, zou het wel eens om een topje van de ijsberg kunnen gaan. 

Het gaat om robots die levensecht zijn nagemaakt, tot op het detail anatomisch correct en gemaakt van siliconenplastic die het gevoel van de menselijke huid moet nabootsen. Sommige kunnen niets, en zijn alleen een natuurgetrouwe weergave, andere pedopoppen kunnen praten of bewegen. 

De prijzen waartegen de pedopoppen worden verhandeld variëren van 300 tot 3.000 euro. Veelal zijn ze te vinden op het darkweb, maar volgens Brandpunt+ is het ook niet moeilijk om er gewoon een op Alibaba te vinden met de juiste smerige zoektermen, zoals loli robot

In Nederland is het niet verboden om een dergelijke robot te bezitten, daarom laat de douane de bestellingen gewoon door.  In andere landen wordt wel handhavend opgetreden tegen de pedopoppen. Zo werden er in 2017 in Groot-Brittanië 24 mannen gearresteerd nadat hun pedopop bij de grens was gevonden.

Leclerc snelste in tweede vrije training; Crash voor Gasly

In de tweede vrije training was het opnieuw een 1-2 voor Ferrari. Dit keer was het Charles Leclerc met de snelste tijd. Vijftien minuten voor het einde crashte Pierre Gasly in de bandenstapels.

Leclerc reed een tijd van 1.13,449 en was hiermee 0,124 seconden sneller dan zijn teamgenoot Sebastian Vettel. Max Verstappen was vijfde met een achterstand van 0,684 op Leclerc.

In de slotfase van de training verloor Gasly bij het uitkomen van de laatst bocht de controle over zijn auto en crashte in de bandenstapels. De Red Bull Racing-coureur raakte niet gewond maar zijn auto was flink beschadigd.

VK scherpt voorwaarden import van rozenproducten aan

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft met ingang van 23 juli 2019 de importmaatregelen voor rozen (Rosa Sp.) uit Canada, India, Mexico of de Verenigde Staten (VS) verscherpt. Aanleiding zijn de aanhoudende problemen in deze landen met het Rose Rosette Virus. De maatregelen hebben betrekking op alle rozenproducten uit deze landen; bijvoorbeeld vermeerderingsmateriaal, weefselkweek en snijbloemen. Rozenzaad is uitgezonderd.

Wat zijn de gevolgen van deze maatregelen voor de Nederlandse rozensector?
In principe hebben de maatregelen geen verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse rozensector: het gaat alleen om rozenplanten afkomstig uit Canada, India, Mexico en de VS. Rozenplanten uit deze landen die via Nederland worden doorgevoerd vallen wel onder de maatregelen. Het is mogelijk dat de plantgezondheidsautoriteiten in het VK op termijn ook certificaten voor deze rozenplanten gaat controleren.

Wat houden de maatregelen dan precies in?
De maatregelen houden in dat de rozen uit de vier landen met een fytosanitair certificaat met specifieke bijschrijving vergezeld moeten worden. De bijschrijvingsverplichting op het certificaat is nieuw en toont aan dat de rozen afkomstig zijn van een productielocatie die vrij is van het virus. Ook geeft het aan dat de planten op de juiste manier zijn verpakt voor vervoer. Het VK geeft aan dat zij de controles op zendingen rozen afkomstig uit Canada, India, Mexico en de Verenigde Staten na 23 juli geleidelijk gaan opbouwen.

Waarom treft het VK deze maatregelen?
Het VK neemt de maatregelen omdat er in Canada, India, Mexico en de VS problemen zijn met het Rose Rosette Virus (RRV) en een mijt (Phyllocoptes fructiphilus) die het virus verspreidt. Het virus wordt onvoldoende beheerst op Indiase rozenproductiebedrijven en vormt al jarenlang een probleem voor in de Amerikaanse sierteeltsector. Het virus heeft schadelijke gevolgen voor de productkwaliteit; de ziektesymptomen maken producten in de regel onverkoopbaar.

Organisatie legt rit stil door het slechte weer, Bernal neemt geel over van Alaphilippe

De negentiende etappe van de Tour de France is geneutraliseerd door hagel in de afdaling van de Col de l’Iseran. De tijden en passage op de top van de Col de l'Iseran worden gehanteerd. Bernal neemt op die manier het geel over van Julian Alaphilippe. Steven Kruijswijk blijft op de vierde plaats staan.

Op het moment van stilleggen reden Egan Bernal en Simon Yates aan de leiding in de afzink van de Col de l’Iseran. Zij hadden op dat moment nog dertig kilometer af te leggen naar de finish in Tignes. Steven Kruijswijk reed daar één minuut achter samen met zijn ploeggenoot Laurens de Plus, Geraint Thomas, Emanuel Buchmann. Julian Alaphilippe had dan weer een achterstand van één minuut op het groepje van Kruijswijk.

De andere favoriet voor de eindzege Thibaut Pinot moest vroegtijdig opgegeven. De Fransman kwam donderdag hard in botsing met een fietsstuur en heeft daarbij letsel opgelopen aan de spieren in zijn dijbeen. Hij moest al vroeg in de etappe de strijd staken.

Nieuwe synthesis-mogelijkheden in Atelier Ryza

Koei Tecmo Europe en Gust Studios hebben nieuwe informatie onthuld voor de komende Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout.

Spelers volgen de tiener Ryza en haar groep vrienden op een avontuur gevuld met magie, mysterie en zelfontdekking. Gedurende haar reis zal Ryza gebruik maken van haar nieuwe Synthesis-krachten; items maken waarmee ze obstakels weg kan halen, waaronder de nieuwe dreiging die het gemunt heeft op haar thuis. Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout heeft een vernieuwd Synthesis-systeem, waar de benodigde materialen en effecten die toegevoegd kunnen worden in één oogopslag te zien zijn. Dit nieuwe ‘Linkage Synthesis’-systeem beschikt over een vast aantal cellen dat spelers kunnen ontgrendelen via strategische plaatsing van items, waardoor verschillende resultaten worden toegevoegd aan het eindproduct, afhankelijk van de manier waarop de cel vertakt. Speciale cellen kunnen ook worden ontdekt om nieuwe recepten te ontgrendelen, waardoor aspirant-alchemisten kunnen experimenteren met verschillende items en tegelijkertijd nieuwe resultaten ontdekken.

Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout - Synthesis (Foto: Koei Tecmo)

Het nieuwe ‘Item Rebuild’-proces kan vervolgens deze gemaakte items opnieuw gebruikt laten worden in Synthesis. Een item ‘herbouwen’ biedt de kans om het sterker te maken dan het oorspronkelijk was, hoe vaker je dit doet des te sterker het item wordt. Rebuilding verhoogt ook de vereiste Dexterity, waardoor niet alle personages ervan gebruik kunnen maken. Een keuze maken tussen kracht en gebruiksgemak is nu essentieel bij het voorbereiden van gevechtsstrategieën.

In de trailer zien we enkele personages die Ryza op haar reis zal ontmoeten: goede jeugdvrienden, Lent en Tao; de moedige koopmansdochter, Klaudia; de beschermer van Rasenboden Village, Agatha; de mysterieuze alchemist Empel; de koele en kalme dwalende krijger, Lila en de jonge sprit, Kilo.

Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout komt 1 november 2019 uit voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en pc via Steam.

'Spartak Moskou meldt zich bij AZ voor Til'

Spartak Moskou heeft zich bij AZ gemeld voor Guus Til, zo weet het Algemeen Dagblad vrijdagmiddag te melden. De Russische topclub heeft de Alkmaarders laten weten dat ze binnenkort een bod op de 21-jarige middenvelder kunnen verwachten. Til geldt in Moskou als alternatief voor Gastón Pereiro van PSV, die eerder onhaalbaar bleek.

Het is niet duidelijk welk bedrag AZ voor Til verlangt, maar volgens het AD zal Spartak diep in de buidel moeten tasten voor de aanvallende middenvelder. De eenmalig Oranje-international ligt nog tot medio 2023 vast in Noord-Holland en geldt als aanvoerder als een van de grootste talenten van AZ.

Spartak zag aanvankelijk Pereiro als topkandidaat voor de positie van nummer tien en kwam zelfs tot een overeenkomst met PSV. De leiding van de Moskovieten kon zich echter totaal niet vinden in de handelswijze van het management van de Uruguayaan en trok al snel de stekker uit de transfer. Vervolgens schakelde de nummer vijf van het afgelopen seizoen in Rusland door op Til, die al langer op de radar staat.

Het is onduidelijk of Til zelf open staat voor een transfer naar de Russische hoofdstad. De offensieve middenvelder begon donderdag met AZ tegen BK Häcken (0-0) aan zijn vierde seizoen in de hoofdmacht van de club. Vorig seizoen maakte hij onder trainer John van den Brom 12 doelpunten in 33 competitiewedstrijden.

Alarmlijn voor slachtoffers huwelijksdwang en achterlating

Het is weer zomervakantie! Tijd voor een gezellige vakantie met je gezin of familie. Een leuke periode, maar helaas niet voor iedereen. Ieder jaar weer worden Nederlandse meisjes en jongens door hun ouders achtergelaten in het buitenland of gedwongen te trouwen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken staat slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating bij en zet zich – samen met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) – in voor een veilige terugkeer naar Nederland. Het ministerie is 24/7 bereikbaar voor de in het buitenland achtergelaten kinderen en tieners via het 24/7 BZ noodnummer +31 247 247 247 en via WhatsApp.

Het is belangrijk dat slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating weten hoe ze vanuit het buitenland hulp kunnen krijgen. Daarom start het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag een campagne om het 24/7 BZ noodnummer bij jongeren onder de aandacht te brengen. Via dat nummer kunnen slachtoffers vanuit het buitenland met een telefoontje of een Whatsappbericht direct contact krijgen met de ambassade.

Hulp van de ambassade
Wanneer een slachtoffer zich meldt bij Buitenlandse Zaken volgt direct actie. Medewerkers op de ambassades hebben kennis van deze problematiek en houden contact met de vaak minderjarige slachtoffers, adviseren hen, en regelen zaken in contacten met de lokale autoriteiten en hulporganisaties. In Den Haag werkt het ministerie samen met het LKHA aan de veilige terugkeer naar Nederland van deze slachtoffers. Het LKHA onderhoudt de nodige contacten in Nederland, bijvoorbeeld met de Raad voor de Kinderbescherming.

Elk verhaal is anders. Het helpen van deze jongeren betekent dus dat het ministerie samen met het LKHA maatwerk moet leveren. Soms worden jongeren tegen hun wil achtergelaten in het buitenland, bijvoorbeeld bij familie die niet (goed) voor ze zorgt, mogen ze niet naar school of worden ze gedwongen te trouwen met iemand die ze niet kennen. Het komt ook voor dat kinderen of tieners worden achtergelaten op een hele strenge kostschool, of zelfs op straat worden achtergelaten.

Vaak hebben slachtoffers van achterlating of huwelijksdwang naast de Nederlandse nationaliteit ook de nationaliteit van het land waar ze zijn achtergelaten. Dat maakt het soms moeilijk om ze te helpen, omdat de autoriteiten deze jongeren vaak als een eigen burger beschouwen. Bemoeienis van Nederland wordt dan in sommige gevallen gezien als ongewenst. Achterlating en gedwongen huwelijken komen veelal voor in landen waar de situatie niet stabiel is, zoals Pakistan, Irak, Somalië en Soedan.

Het is niet altijd even makkelijk, maar het ministerie zet alles op alles om deze jongeren uit hun benarde situatie te krijgen. Het is heel belangrijk dat slachtoffers van achterlating of huwelijksdwang in het buitenland weten dat ze altijd een beroep kunnen doen op de Nederlandse ambassade in het land waar ze terecht zijn gekomen.

De campagne
Buitenlandse Zaken brengt de komende weken via Instagram en Snapchat het 24/7 BZ noodnummer actief onder de aandacht van jongeren. Het ministerie krijgt daarbij hulp van vloggers en influencers zoals @youstoub @callmenargis en @carmenleenen.

Kromowidjojo overtuigend naar WK-finale 50m vlinderslag, WR Chupkov

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op het WK langebaan in Gwangju overtuigend de finale van de 50 meter vlinderslag bereikt. De vicewereldkampioene noteerde in 25,54 seconden de tweede tijd van iedereen, hoewel het verschil met de nummer één aanzienlijk was: de Zweedse Sarah Sjöström, goed voor 40 van de 50 snelste tijden ooit, tikte aan na 24,79 tellen.

200m schoolslag mannen - finale
De Australiër Matthew Wilson zwom geruime tijd onder het wereldrecordschema, maar in de laatste 50 meter deed Anton Chupkov wat Anton Chupkov doet: keihard knallen. De Rus kwam erop en erover en met 2:06,12 minuten verbrak hij het wereldrecord van Ippei Watanabe én de eerdergenoemde Wilson, die in de halve finales 2:06,67 zwom en het record evenaarde. Wilson pakte nu met 2:06,68 zilver, Watanabe verbeterde zijn tijd ook bijna en pakte brons in 2:06,73 minuten.

4x200m vrije slag mannen - finale
Het werd een bijzonder mooi slotstuk van de dag en na drie van de vier zwemmers per ploeg hadden vijf teams nog minstens een realistische kans op goud. Dat ging voor het eerst sinds 2003 naar Australië, waar Clyde Lewis, Kyle Chalmers en Alexander Graham zagen hoe slotzwemmer Mack Horton de Rus Martin Malyutin van het lijf hield. In 7:00,85 pakten ze het goud, voor de 7:01,81 van de Russen, die de Amerikaanse ploeg (7:01,98) nét voor konden blijven. Italië en de Britten grepen naast de medailles, beiden op minder dan een tiende van een seconde.

Petitie tegen #PedoPride op Pride Amsterdam

Als je denkt dat je alles gehad hebt, dan komt de idioterie om de hoek kijken. Een groep pedofielen heeft aangekondigd deel te zullen nemen aan de ‘Pride Week’ in Amsterdam onder de hashtag #PedoPride2019. De groep is gelinkt aan het zogenaamde ‘Kinderbevrijdingsfront’, dat kinderen seksueel wil ‘bevrijden’.

Door aan te haken bij de LHBT+ beweging, proberen ze pedoseksualiteit in het kielzog van homoseksualiteit en andere alternatieve vormen van seksualiteit die de afgelopen jaren aan acceptatie hebben gewonnen, ook als ‘normaal’ te laten bestempelen.

Op Citizengo.org is een petitie gestart, gericht aan burgemeester Halsema, om te zorgen dat deze groep niet aan de Pride kan deelnemen. Deze petitie is hier te vinden

Man aangehouden na beschadiging politieauto

Op donderdag 25 juli heeft de politie een 25-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden wegens vernieling van een politieauto. Het incident gebeurde op donderdagavond 20 juni maar de verdachte kwam afgelopen week in beeld nadat een filmpje online was geplaatst. De man moet een schadevergoeding van €1250 betalen.

Op donderdag 20 juni ging een surveillancevoertuig naar een melding in de Boerhaavestraat in Den Haag. Toen collega’s deze melding aan het afhandelen waren, zagen zij in de omgeving van de Boerhaavestraat een aantal personen een videoclip opnemen. Ten tijde van deze melding heeft de verdachte het voertuig heeft beschadigd.

De politie kwam deze verdachte afgelopen week op het spoor nadat in een filmpje zichtbaar was dat één van de personen die gezien was op de Boerhaavestraat op 20 juni op het dak van de politieauto heeft gestaan. Op basis van het signalement uit het filmpje, kon de 25-jarige verdachte gisteren worden aangehouden.

Zwemster Manuel pakt wťťr goud op 100m vrij, Heemskerk 6e; Puts naar Spelen

Zwemster Simone Manuel heeft weer eens laten zien de koningin van het pure racen te zijn. In het Zuid-Koreaanse Gwangju pakte de Amerikaanse net als twee jaar geleden het goud op de 100m vrije slag, terwijl ze - ondanks haar status als olympisch kampioene - niet de favoriete was.

Manuel schoot uit de startblokken en keerde als eerste, waarna favorieten Cate Campbell (AUS) en Sarah Sjöström (SWE) eraan kwamen. Manuel pareerde de aanval echter en met een geweldige tijd van 52,04 seconden pakte ze het goud, voor Campbell (52,43) en Sjöström (52,46). Femke Heemskerk zwom in 53,05 - haar snelste tijd in vier jaar - naar een prima zesde plek.

50m vrije slag mannen - halve finales
Jesse Puts heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen. De Nederlandse oud-wereldkampioen op de kortebaan tikte aan in 21,91 seconden en dat was goed voor de twaalfde tijd, voor NOC*NSF betekent dat plaatsing voor de Spelen.

Caeleb Dressel was weer lekker bezig en in 21,18 seconden zwom de Amerikaan de snelste tijd. De rest volgde op forse afstand, aangevoerd door de Braziliaan Bruno Fratus (21,53) en de Brit Ben Proud (21,56).

200m rugslag mannen - finale
Evgeny Rylov heeft zijn wereldtitel geprolongeerd. De Rus lag even op koers om het tien jaar oude wereldrecord te pakken, maar dat zat er niet in. Wel zwom hij in 1:53,40 naar het goud, voor de 1:54,12 van de Amerikaanse olympisch kampioen Ryan Murphy. De jonge Brit Luke Greenbank pakte in 1:55,85 een ietwat verrassende bronzen medaille.

Politie vindt wapens en drugs bij inval na tips

De politie heeft deze week in een woning aan De Ruijterstraat in Tilburg een inval gedaan. Tijdens de inval zijn verschillende drugs en druggerelateerde gereedschappen gevonden. De bewoner van het pand is aangehouden. De politie kwam de man op het spoor dankzij meerdere tips.

De woning aan de Ruijterstraat in Tilburg stond al voor langere tijd onder de aandacht bij de wijkagent. Naast dat het pand de aandacht trok van de wijkagent, bleek het ook de aandacht te trekken van verschillende mensen. De politie ontving namelijk verschillende bruikbare tips. Dankzij deze tips heeft de politie een onderzoeksteam ingezet en hebben zij de woning meerdere dagen in de gaten gehouden. Verschillende verdachte situaties zijn hierbij opgemerkt en daarom heeft het team afgelopen woensdag, 24 juli, de woning doorzocht en de bewoner aangehouden.

In de woning heeft het team, samen met de drugshond, diverse soorten soft- en harddrugs aangetroffen, een grote hoeveelheid gripzakjes, versnijdingsmiddel en een weegschaal. Ook zijn meerdere wapens, rond de 450 euro aan contant geld en verschillende telefoons gevonden. Alles is in beslag genomen en wordt meegenomen in het onderzoek.

De gemeente gaat onderzoeken of zij binnenkort de woning kan sluiten, dit betreft dan een sluiting voor een periode van 3 maanden.

Politie vindt wapens en drugs bij inval na tips (Foto: Politie)
Politie vindt wapens en drugs bij inval na tips (Foto: Politie)

Phelps is weer wereldrecord kwijt, tiener verpulvert wereldrecord

Zwemmer Caeleb Dressel heeft op het WK langebaan zijn eerste individuele wereldrecord gezwommen. In het Zuid-Koreaanse Gwangju was de 22-jarige Amerikaan op de 100 meter vlinderslag goed voor een fenomenale tijd van 49,50 seconden.

Met zijn tijd zwom Dressel het wereldrecord van Michael Phelps uit de boeken, wat sinds het WK van 2009 - gezwommen in superpakken - op 49,82 stond. Met 50,94 was de Rus Andrei Minakov de 'best of the rest', gevolgd door de 50,95 van de Hongaar Kristof Milak, die eerder nog Phelps' wereldrecord op de 200m vlinderslag verpulverde.

Olympisch kampioen Joseph Schooling uit Singapore kwam met de nodige extra kilo's aan de start en dat was niet zo'n succes: hij kwam de series niet door.

200m schoolslag vrouwen - finale
Yuliya Efimova heeft net als in 2013 en 2017 de wereldtitel gepakt. Zonder haar aartsvijand Lilly King - een rivaliteit die vooral van de kant van de Amerikaanse komt - was ze oppermachtig en won de Russische in 2:20,17 minuten. Tatjana Schoenmaker pakte in 2:22,52 een zeldzame Zuid-Afrikaanse medaille, voor de 2:22,90 van de Canadese Sydney Pickrem.

200m rugslag vrouwen - halve finales
Regan Smith verscheen 's ochtends met een persoonlijk record van 2:06,43 aan de start van de series en zwom met 2:06,01 - een nieuw wereldjuniorenrecord - de snelste tijd. In de halve finale deed ze het nog íets beter: Melissa Franklin's wereldrecord van 2:04,06 ging er behoorlijk aan, want Smith knalde uit het niks naar 2:03,35 minuten, meer dan drie seconden sneller dan ze tot een paar uur eerder ooit was geweest.

De Canadese Kylie Masse was met 2:06,57 goed voor plek twee, voor de 2:06,62 van de Italiaanse Margherita Panziera, maar dat was bijzaak.

Arnhemmer veroordeeld voor reeks strafbare feiten

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Arnhem voor het bedreigen van een supermarktmedewerkster. Daarnaast bedreigde de man zijn medeflatbewoner. Ook maakte hij zich schuldig aan diefstal en vernieling. Hij krijgt een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 157 voorwaardelijk opgelegd.

De man bedreigde de medewerkster onder andere met de woorden ‘ik maak je dood’ en ‘ik ga je verkrachten’. Daarnaast bedreigde de man een medebewoner van de flat waar hij op dat moment woonde. De man deed dit door tegen de medebewoner te zeggen dat er komende maand een gasexplosie zou plaatsvinden in hun flatgebouw. De man stal ook cosmetica-artikelen uit een supermarkt. Tot slot beschadigde en vernielde hij zijn huurwoning door vlak voor zijn ontruiming die woning met graffiti onder te spuiten. Diverse onderdelen in de woning, moeten daardoor worden vervangen.

Bijzondere voorwaarden
De rechtbank volgt de officier van justitie in zijn eis. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar. Hieraan is een aantal bijzondere voorwaarden verbonden, waaronder het verblijf bij een instelling, ambulante behandeling en bewindvoering. De rechtbank neemt in haar beslissing mee dat de reclassering geadviseerd heeft de huidige hulpverlening voort te zetten door het stellen van bijzondere voorwaarden.

Dit mede omdat de man zich in de afgelopen 5 jaar eerder schuldig heeft gemaakt aan een poging tot bedreiging. De rechtbank vindt het van belang dat aan hem een voorwaardelijke straf wordt opgelegd waardoor de hulpverlening wordt voortgezet. Ook dient het als stok achter de deur om niet te vervallen in strafbare feiten.

Barcelona breekt contract Martens open en wimpelt belangstelling af

Lieke Martens heeft haar contract bij Barcelona verlengd, zo maakt de Spaanse club via de officiële kanalen bekend. Na het ondertekenen van de nieuwe verbintenis ligt de 26-jarige aanvalster tot medio 2022 vast bij de Catalanen. Voorafgaand aan het WK werd Martens nog in verband gebracht met een vertrek bij Barcelona.

In mei wist L'Équipe te melden dat Olympique Lyon in de markt was voor Martens. De aanvalster stond voor haar laatste contractjaar bij Barcelona en had een afkoopclausule van minstens drie miljoen euro in haar verbintenis staan.

De Franse sportkrant wist destijds te melden dat de salariseisen van Martens een struikelblok konden vormen, daar ze in Spanje een tamelijk hoog bedrag opstrijkt. Olympique Lyon was afgelopen seizoen nog met 4-1 te sterk voor Barcelona in de finale van de Women's Champions League.

Met het openbreken van het contract heeft Barcelona de belangstelling nu afgewimpeld. De Catalanen namen Martens twee jaar geleden over van het Zweedse FC Rosengård, nadat ze eerder voor Kopparbergs/Göteborg, FCR 2001 Duisburg, Standard Luik, VVV-Venlo en sc Heerenveen speelde.

In dienst van Barcelona werd Martens in 2017 verkozen tot beste voetbalster ter wereld, nadat ze met de Oranje Leeuwinnen Europees kampioen was geworden. Eerder deze zomer bereikte Martens met Nederland de finale van het WK in Frankrijk, waarin de Verenigde Staten met 2-0 te sterk was.

Enorm groeiende tetten in Omega Labyrinth Life

De Japanse uitgever D3 Publisher heeft de releasedatum van de jRPG Omega Labyrinth Life op Nintendo Switch en Labyrinth Life op PlayStation 4 aangekondigd. Vanaf 1 augustus 2019 kunnen we borsten zien groeien. Ietsje meer op Switch dan op PlayStation 4, want ja, Sony is wat verlegen geworden als het om seksuele content gaat.

Het verhaal van beide Laybrinth Life spelen zich af in Belles Fleurs Academy, een school met een bloementuin met daarin een heilige bloem van legende die bekend staat als 'Flora'. Deze straalt een mysterieuze kracht uit waarvan wordt beweerd dat hij een eeuwig bloeieffect geeft aan de rest van de bloemen in de tuin. Plots verdort de eeuwige bloei van de bloemen in de tuin wanneer het meisje Hinata Akatsuki naar de Academie overgaat. Nu gaat Hinata samen met wat andere meisjes van de academie op avontuur in een heilige kerker in de hoop de tuin terug te brengen naar zijn grandeur, en om hun eigen hoop en dromen te vervullen bij Belles Fleurs Academy.

De meisjes kunnen hun borstomvang vergroten tot wel cup Z door vijanden in een procedureel gegenereerde kerker te verslaan en het vrijgekomen mysterieuze Omega Power te verzamelen. Verlies je na je borstvergroting, dan verlies je al je opgebouwde stats, items en uitrusting. Door middel van de Breast Burst verdubbel je de attributen van een meisje voor een korte periode om vijanden nog beter de baas te kunnen zijn. Met het Size up System stop je gevonden items tussen de borsten van de meiden om ze beter te maken.

Nou, als dat niet genoeg tetten in een game zijn, dan weten we het ook niet meer. We vermoeden dat Omega Labyrinth Life wel PEGI 18 is.

Debutant Durrant en Smith bij laatste vier World Matchplay

Glen Durrant staat bij zijn eerste optreden op de World Matchplay direct in de halve finales. Hij won in de kwartfinales met 16-7 van James Wade. Duzza won eerder al van Adrian Lewis en Michael van Gerwen. 

Met een gemiddelde van 85, maakte Wade een slechte indruk. The Machine leek er geen zin in te hebben, wierp meerdere malen zijn pijlen zomaar weg en maakte een paar domme keuzes met het rekenen. Daar tegenover stond een degelijke Durrant, die zich niet meeslepen in het niveau van zijn landgenoot. Wade kwam nog wel 3-2 voor, maar daarna was het Durrant die de partij overnam en uitliep tot 14-6. The Machine pakte nog een leg, waarna Durrant de partij met finishes van 100 en 137 af. 

Michael Smith was de eerste die doordrong tot de halve eindstrijd op de World Matchplay. De nummer vijf van de plaatsingslijst bleek met 16-11 te sterk voor Mervyn King. Driemaal is scheeprecht voor Smith. Hij kwam 5-1 en 7-4 voor, maar zal King steeds terug komen. Op 7-7 wist King zelfs op voorsprong te komen. Op 14-11 was het voorsprong wel definitief en maakte Smith de partij uit met een achttiendarter en een 114-finish. 

Vrijdag zijn de twee andere kwartfinales. Robb Cross speelt tegen Stephen Bunting en Peter Wright treedt aan tegen Daryl Gurney. Er doen geen Nederlanders meer mee in Blackpool. Van Gerwen werd dinsdagavond als laatste Nederlander uitgeschakeld door Durrant. Van der Voort, Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan en Danny Noppert gingen in de eerste ronde al onderuit.

Rode Kruis: actie nodig om dengue-uitbraak in Zuid-Oost AziŽ in te dammen

Het Rode Kruis schaalt de hulp op om een grote uitbraak van de ziekte dengue op de Filipijnen te stoppen. Op de Filipijnen zijn er al 491 mensen door overleden. Meer dan 115.000 mensen hebben de infectieziekte, dat is een toename van 85 procent ten opzichte van vorig jaar rond deze tijd, terwijl de piek in het aantal besmettingen nog moet komen. Ook vakantiegangers kunnen te maken krijgen met de ziekte die door muggen wordt overgedragen. In vakantielanden als Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam komt de ziekte nu ook steeds meer voor.

De uitbraak is zorgelijk, gezien er normaal gesproken pas na het regenseizoen een piek is te zien in het aantal dengue gevallen (ook wel knokkelkoorts genoemd). Op de Filipijnen is het regenseizoen pas net gestart. De ziekte wordt overgebracht via muggen, die juist in het regenseizoen goed kunnen broeden in de waterplassen. Kinderen worden flink geraakt door deze uitbraak. Van de mensen die overleden zijn aan de ziekte, is dertig procent kind.

Verspreiding
"Dengue verspreidt zich razendsnel. Tienduizenden mensen komen terecht in overvolle ziekenhuizen. Op dit moment hebben we 2 miljoen hulpverleners in het hele land die voorlichting geven over de infectieziekte en hoe verspreiding te voorkomen is”, zegt Richard Gordon, voorzitter van het Filipijnse Rode Kruis. "We leggen uit wanneer mensen naar de dokter moeten en hoe je bijvoorbeeld muggenbroedplaatsen kan verwijderen. Daarnaast helpen onze hulpverleners in de overvolle ziekenhuizen.”

Het Rode Kruis schaalt de hulp op in de ziekenhuizen op de Filipijnen. De organisatie zorgt voor extra ziekenhuistenten waarin mensen behandeld kunnen worden. Ook zet het Rode Kruis extra verplegend personeel in. De uitbraak van dengue komt op een moment dat de Filipijnen ook kampt met een uitbraak van mazelen. Door de mazelenuitbraak waren de ziekenhuizen al overbelast. "We vrezen dat deze uitbraak zal verergeren tijdens het regenseizoen. Dengue kan voorkomen worden, families moeten zich beschermen tegen de muggen zodat zij niet geprikt worden.”

Vakantiegangers
Het Rode Kruis adviseert inwoners en vakantiegangers om zich goed te beschermen tegen de muggen. Dit kan door gebruik te maken van bijvoorbeeld DEET, een muskietennet en het dragen van kleding met lange mouwen en pijpen. Wanneer mensen last krijgen van symptomen als hoge koorts, hoofdpijn, misselijkheid en gewrichtspijn, worden zij aangeraden snel medische hulp te zoeken.

De ziekte wordt overgebracht door muggen (Foto ter illustratie: Pixabay)
De ziekte wordt overgebracht door muggen (Foto ter illustratie: Pixabay)

Ferrari 1-2 in eerste vrije training Hockenheimring

Sebastian Vettel heeft de snelste tijd (1.14,013) neergezet in de eerste vrije training van de Grand Prix van Duitsland. Zijn teamgenoot Charles Leclerc was tweede op 0,255 seconden. De vierde plaats was voor Max Verstappen (1.14,330).

Achter de twee Ferrari's was het Lewis Hamilton (1.14,315) op plaats drie. De top zes bestond verder uit Valtteri Bottas en Pierre Gasly.

Tieners veroordeeld voor gewapende overvallen

De rechtbank veroordeelt 4 jonge mannen uit Nijmegen voor hun betrokkenheid bij 1 of meer gewapende overvallen op supermarkten in Nijmegen en Groesbeek. De rechtbank legt verschillende straffen op, waaronder jeugddetentie. Daarnaast krijgt 1 van de jongens de PIJ-maatregel (jeugd-tbs) opgelegd.

De 3 oudste jongens zijn ook veroordeeld voor wederrechtelijke vrijheidsberoving, omdat zij bij 1 van de supermarktovervallen het personeel hebben vastgebonden. Daarnaast zijn die jongens veroordeeld voor diverse andere strafbare feiten, waaronder heling en drugsbezit.

De straffen
Een 16-jarige jongen krijgt 12 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Hij is schuldig bevonden aan de overval op de Jumbo in Groesbeek op 9 november 2018. Een 18-jarige jongen maakte zich ook schuldig aan deze overval op de Jumbo in Groesbeek. Daarnaast heeft hij op 16 november 2018 de Lidl in Nijmegen overvallen. Voor het plegen van deze feiten krijgt hij 18 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Een 17-jarige jongen krijgt voor zijn aandeel in de overvallen op de Jumbo en de Lidl 411 dagen jeugddetentie waarvan 365 dagen voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast moet hij een taakstraf van 120 uur uitvoeren. 

Een andere 17-jarige jongen maakte zich schuldig aan drie supermarktovervallen. Naast de overvallen op de Jumbo in Groesbeek en de Lidl in Nijmegen, heeft hij ook op 12 oktober 2018 de Jumbo in Nijmegen overvallen. Aan hem is een jeugddetentie gelijk aan het voorarrest opgelegd met daarnaast een PIJ-maatregel. De rechtbank legt deze maatregel op, omdat een langdurige behandeling binnen een instelling voor hem noodzakelijk is.

Vrijspraak voor overval supermarkt Lent
De rechtbank spreekt 3 jongens vrij van betrokkenheid bij de overval op de Jan Linders in Lent op 24 november 2018. Volgens de rechtbank zijn er wel aanwijzingen dat de jongens mogelijk betrokken zijn, maar zijn deze aanwijzingen onvoldoende concreet om te bewijzen dat zij de overval op de Jan Linders hebben gepleegd. De officier van justitie vond dat deze overval wel bewezen kon worden.

Impact
De rechtbank komt - ondanks de vrijspraak - tot dezelfde straffen als de officier van justitie heeft geëist of tot een hogere straf. De rechtbank vindt de gewapende overvallen zeer ernstige feiten. Het winkelpersoneel is geconfronteerd met meerdere gemaskerde en gewapende daders. Deze situatie is voor hen angstaanjagend geweest en zij wisten niet of de daders hen met de messen en bijlen daadwerkelijk wat aan zouden doen. De slachtoffers hebben verteld dat de overvallen een grote impact op hun dagelijks leven hebben. Een deel van hen is hiervoor zelfs in therapie gegaan. Daarnaast zijn de overvallen gepleegd in een periode waarin rond Nijmegen meerdere gewapende supermarktovervallen zijn gepleegd. Dit heeft tot veel onrust en gevoelens van angst en onveiligheid geleid in de samenleving. De rechtbank kan zich voorstellen dat het feit dat de daders niets hebben willen verklaren voor de slachtoffers erg onbevredigend is.

Bijzondere voorwaarden
De rechtbank heeft aan de voorwaardelijke straffen bijzondere voorwaarden verbonden. Zo moeten de jongens zich onder andere onder toezicht van de jeugdreclassering stellen en zich aan strakke regels en behandelingen houden. Dit zal samengaan met elektronische controle. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 2 jaar.

Schadevergoeding
Tot slot moeten de jongens schadevergoedingen betalen aan een groot aantal slachtoffers van de overvallen. De rechtbank wijst onder meer de vorderingen tot immateriële schadevergoeding die door de slachtoffers zijn ingediend, geheel of grotendeels toe. De bedragen die de minderjarige daders aan de slachtoffers moeten betalen variëren van 2.000 tot 3.200 euro.

'Sevilla meldt zich bij PSV; openingsbod laat nog op zich wachten'

Sevilla heeft zich officieel gemeld bij PSV voor Steven Bergwijn, zo weet Voetbal International vrijdag te melden. De club uit LaLiga heeft echter nog geen bod uitgebracht op de Oranje-international, die eerder deze transferperiode nog in verband werd gebracht met een overstap naar Ajax.

PSV zal Bergwijn niet zomaar laten vertrekken. Het Eindhovens Dagblad meldde eerder deze maand al dat de club uit Eindhoven pas bereid is zaken te doen als er een bedrag van om en nabij de veertig miljoen euro op tafel komt. Dat betekent dat Sevilla zijn clubrecord ver moet overstijgen om de aanvaller in huis te halen. Momenteel is Jules Koundé de duurste aankoop. De Franse verdediger kwam eerder deze zomer voor 25 miljoen euro over van Girondins Bordeaux.

Volgens het regionale dagblad heeft Sevilla een transfersom van ongeveer dertig miljoen euro in gedachten. PSV zet naar verluidt dus een stuk hoger in. De vader van Bergwijn en zaakwaarnemer Fulco van Kooperen hebben al contact gehad met Sevilla, dat eerder deze zomer al Luuk de Jong weghaalde uit Eindhoven.

Mocht Bergwijn vertrekken, dan is Steven Berghuis van Feyenoord in beeld om hem te vervangen in het Philips Stadion.

Dronken bestuurder mishandelt agent

Een politieagent raakte donderdagavond gewond tijdens een poging een man, die onder invloed was van drank en lachgas en geen rijbewijs had, ervan te weerhouden met een auto de weg op te gaan. De bestuurder en een kompaan mishandelden de agent. Ze zijn allebei aangehouden.

Agenten zagen via de beelden van cameratoezicht rond 21:15 uur dat een man, die even daarvoor alcohol had gedronken, op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam in een auto stapte. Twee collega’s gingen erop af om de man te controleren. Toen een van de agenten het bestuurdersportier opende, zat de bewuste man achter het stuur en inhaleerde de inhoud van een ballon. In het middenconsole van het voertuig zag de agent een geopend flesje bier staan. De agent twijfelde geen moment en meldde de man direct dat hij een rijverbod kreeg. Dat was nog voordat de agent ook constateerde dat de man geen rijbewijs had.

De man was niet onder de indruk. Hoewel hij wel was uitgestapt, schreeuwde hij tegen de agent, schold hem uit en bleef ondertussen aan de ballon zuigen. De agent geloofde niet dat de man, ondanks het rijverbod, niet de weg op zou gaan en vroeg de bestuurder naar de autosleutel. Die wilde hij niet geven. De agent besloot de sleutels zelf uit het contact te halen. Dat probeerde de verdachte te verhinderen, door pontificaal voor het portier te gaan staan en daarna de agent te duwen en te slaan. Er ontstond een worsteling.

Een kompaan van de verdachte die aan was komen lopen bemoeide zich ermee. De agent moest flinke klappen incasseren en raakte gewond. Het lukte de andere agent niet haar collega te ontzetten. Pas toen meerdere agenten assistentie kwamen verlenen konden de twee belagers worden aangehouden. Het gaat om Rotterdammers van 26 en 24 jaar oud.

'Vermaelen verrast met nieuwe club en duikt op in Japan'

Thomas Vermaelen vervolgt zijn loopbaan in Japan, zo meldt Het Laatste Nieuws. De Belgische verdediger staat op het punt om zijn handtekening te zetten onder een contract van 2,5 jaar bij Vissel Kobe, waar hij herenigd wordt met zijn ex-ploeggenoten Andrés Iniesta en Lukas Podolski. Behalve de Spanjaard en Duitser staat ook David Villa onder contract bij de huidige nummer vijftien van Japan.

Volgens diverse media is het wachten op de officiële aankondiging van Vermaelen bij Vissel Kobe. De ex-Ajacied heeft de medische keuring met succes doorstaan. Hij heeft reeds een bezoek gebracht aan het trainingscomplex en poseerde met verschillende leden van de staf in een shirt van de club.

Al-Arabi was ook in de race om de handtekening van Vermaelen, maar de verdediger heeft bedankt voor een avontuur in Qatar.

Met zijn overgang naar Vissel Kobe hoopt Vermaelen zijn interlandloopbaan in leven te houden met oog op het EK van volgend jaar. Het Laatste Nieuws schrijft dat Vermaelen de J-League verkiest boven de Qatarese competitie, omdat het voetbal in Japan hoger staat aangeschreven. In Qatar lag voor hem een lucratief contract klaar, maar daar bedankt Vermaelen voor. Eerder weigerde de 74-voudig international al een aanbieding van Anderlecht.

De 33-jarige Vermaelen droeg eerder de shirts van Ajax, RKC Waalwijk, Arsenal, Barcelona en AS Roma. Hij is niet de eerste Belgische speler die opduikt in Azië. Moussa Dembélé (Guangzhou R&F), Yannick Carrasco (Dalian Yifang) en Marouane Fellaini (Shandong Luneng) gingen hem voor.

Opnieuw kans op smog

Vanmiddag is er in heel Nederland kans op smog door ozon. Naar verwachting wordt de luchtkwaliteit "slecht", vooral in het zuidelijk deel van Nederland. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

De waardes zullen naar verwachting niet zo hoog worden als op donderdag 25 juli. Toen gaf het RIVM een smogalarm af voor delen van Nederland. Bij een aantal meetstations in Zeeland, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg zijn aan het eind van de dag daadwerkelijk waardes boven de alarmdrempel gemeten. In de loop van vrijdag neemt de kans op buien en onweer toe. Dit zorgt er voor dat de ozonconcentraties op zaterdag omlaag zullen gaan en waarschijnlijk onder de waarschuwingsdrempel zakken.

Appverbod voor fietsers zorgt voor run op smartwatch

Het appverbod op de fiets, dat op 1 juli 2019 in werking trad, heeft gezorgd voor een run op smartwatches. Dit blijkt uit een analyse van de website beslist.nl, dat hun bezoekersgedrag onder de loep nam. Hieruit blijkt ook dat smartwatches langzamerhand een belangrijkere rol innemen binnen de horlogemarkt.

Populariteit smartwatch neemt toe
Fabrikanten van smartwatches doen goede zaken na de invoering van het appverbod op de fiets. In de weken voor de introductie van het appverbod was al een trend zichtbaar. Veel Nederlanders oriënteerden zich klaarblijkelijk op de aanschaf van een smartwatch. Sinds het verbod ook daadwerkelijk van kracht is, is de interesse in de slimme horloges met 23,6% toegenomen.

Bellen met slim horloge niet verboden
Wie nu appt, belt of een mobiele telefoon vasthoudt tijdens het fietsen, riskeert een boete van 95 euro. De smartwatch is echter (nog) niet verboden, omdat deze niet in de hand vastgehouden wordt. Dit geeft fietsers ondanks het verbod, alsnog de mogelijkheid om tijdens het fietsen appjes te lezen en/of te bellen. 

Appverbod voor fietsers zorgt voor run op smartwatch (Foto ter illustratie: Pixabay)
Appverbod voor fietsers zorgt voor run op smartwatch (Foto ter illustratie: Pixabay)

Drie aanhoudingen voor voetbalrellen Waalwijk

De politie heeft vandaag 3 aanhoudingen verricht in verband met betrokkenheid bij de voetbalrellen na afloop van de play-off wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles op 25 mei 2019. Het onderzoek naar de rellen is nog altijd in volle gang.

Na de wedstrijd braken er eerst in het stadion en daarna erbuiten ongeregeldheden uit waarbij de Mobiele Eenheid meerdere malen in actie moest komen. Eerder lieten de gemeente Waalwijk, RKC Waalwijk en de politie in een gezamenlijke verklaring al weten dat aan de hand van camerabeelden zou worden bekeken wie hierbij betrokken waren.

Dat is gebeurd en aan de hand hiervan zijn vrijdagochtend 26 juli meerdere personen aangehouden. Zij worden verdacht van openbare geweldpleging danwel geweld tegen personen en goederen en zitten momenteel vast voor verhoor en verder onderzoek.

De politie is nog altijd bezig met het onderzoek naar deze ongeregeldheden. De politie en het Openbaar Ministerie willen daarmee laten zien dat geweld tegen de politie en verstoringen na een voetbalwedstrijd niet worden getolereerd. Zij beschikt over duidelijke beelden van de relschoppers. Deze beelden worden mogelijk openbaar gemaakt om de overige verdachten ook te identificeren.

Ook de gemeente Waalwijk en RKC Waalwijk accepteren dit gedrag niet. De verdachten krijgen daarom ook een bestuurlijke maatregel opgelegd vanuit de gemeente, en ontvangen een stadionverbod.

16-jarige opgepakt na vechtpartij in zwembad

Agenten hebben donderdagavond een persoon aangehouden na een vechtpartij in een zwembad aan de Vosselaan in Hillegom. Rond 17:30 uur ontstond er een vechtpartij tussen ongeveer dertig personen in het zwembad. Agenten gingen met meerdere auto’s naar het zwembad, en haalden daar de vechtende partijen uit elkaar.

De rust keerde daarna weer terug. Een 16-jarige jongen uit Haarlem werd aangehouden wegens mishandeling. Bij de vechtpartij raakte niemand dusdanig gewond dat er behandeling door een arts nodig was. De politie onderzoekt onder andere wat de aanleiding voor de vechtpartij was. De politie zoekt mensen die iets gezien hebben van de vechtpartij, of hier filmpjes van hebben gemaakt. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Dertien personen bekeurd voor slapen op het strand

De politie bekeurde donderdagnacht dertien personen omdat zij sliepen op het strand of op de terrassen van de strandtenten. Tijdens een controle stuitten agenten op meerdere personen die op het strand van Scheveningen sliepen en hierbij voor overlast zorgden door bijvoorbeeld rommel achter te laten. Ook lagen zij in de weg van de werkzaamheden om het strand ’s nachts schoon te maken.

De politie bekeurde ook meerdere personen die op de terrassen van de strandtenten sliepen. Zo lag een persoon te slapen op het terras van een strandtent en had een ander persoon bij meerdere strandtenten kussens weggehaald en lag daaronder te slapen. De dertien personen ontvangen allen een boete van 140 euro.

Een woordvoerder van de politie: "Hoewel we ons kunnen voorstellen dat mensen met dit warme weer de buitenlucht verkiezen boven een slaapkamer is buiten slapen op openbare plekken niet toegestaan. Bovendien kan het buiten slapen op openbare plekken leiden tot onveilige situaties en overlast zoals rommel."

Dronken drugsgekkie mept vader in elkaar

Donderdagavond is bij een woning in Wemeldinge een zoon aangehouden, nadat hij zijn vader flink had geslagen. Het slachtoffer is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Het incident gebeurde rond 19:30 uur. Toen agenten ter plaatse kwamen, vertelde de zoon dat zijn vader nog in de woning was. De man werd aangehouden en voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht.

Aldaar werd een alcoholtest en een speekseltest afgenomen, omdat alcoholgebruik - ook in combinatie met drugs - een belangrijke risicofactor voor geweld is. Bij de alcoholtest blies de man een F-indicatie (meer dan 570 ug/l). De speekseltest testte positief op amfetamine en cocaïne. De man zit nog vast.

Willem-Alexander opent Nationaal Monument Oranjehotel

Willem-Alexander opent vrijdagmiddag 6 september 2019 het Nationaal Monument Oranjehotel in Den Haag. Staatssecretaris Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is daarbij aanwezig.

Het herinneringscentrum is gevestigd in het gerestaureerde cellencomplex van de Scheveningse gevangenis waarin ruim 25.000 Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen zaten. In de oorlog kreeg het complex al de naam ‘Oranjehotel’, als eerbetoon aan de vele opgesloten verzetsmensen. De cellen werden na de oorlog weer in gebruik genomen door de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het gebouw alleen toegankelijk tijdens de jaarlijkse herdenking.

Tijdens zijn bezoek gaat Koning Willem-Alexander in gesprek met enkele oud-gevangenen van het Oranjehotel. Daarnaast bekijkt hij de vaste tentoonstelling en Cel 601. Deze dodencel werd direct na de oorlog in authentieke staat bewaard en vormt het hart van het herinneringscentrum. Nationaal Monument Oranjehotel is mede tot stand gekomen met ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse evenementen bij.

Marine haalt verdwaalde vissers van zee in Caribisch gebied

De Koninklijke Marine heeft afgelopen week in het Caribisch gebied 2 vissers gered. Ze dobberden al 18 dagen rond met hun vaartuig. Een Dash 8-patrouillevliegtuig van de Kustwacht ontdekte het duo gisteravond. Daarna werd de Zr.Ms. Groningen gealarmeerd.

Het marineschip zette de NH90-boordhelikopter in om beide mannen van hun vaartuig te halen en in Aruba aan land te brengen. Beide vissers waren 7 juli vanuit St. Lucia de zee opgegaan, maar keerden niet terug. Sindsdien stonden ze als vermist gemeld. Uiteindelijk bleek dat de mannen op zee waren verdwaald. Aan boord hadden ze alleen een kompas en geen GPS.

De Groningen is momenteel ingezet als stationsschip in het Caribisch gebied. Het voert er kustwachttaken uit, zoals drugsbestrijding en reddingsoperaties. Daarnaast is het schip beschikbaar voor het verlenen van noodhulp.

De in nood verkerende vissers (Foto: Defensie)
De in nood verkerende vissers (Foto: Defensie)

Nieuwe uitbreiding voor This War of Mine aangekondigd

Onze Poolse vrienden van 11 bit studios hebben een nieuwe uitbreiding aangekondigd voor hun formidabele survivalgame This War of Mine. Op 6 augustus komt komt Fading Embers uit, onderdeel van de season pass die voor de game werd uigebracht.

In Fading Embers speel je wederom als een overlevende in oorlogsgebied en zal je, wederom, moeilijke keuzes moeten maken. De belangrijkste in deze is volgens de makers de keuze tussen het redden van één mensenleven of het redden van een belangrijke nalatenschap. Het verhaal focust op meerdere non-lineaire paden die bewandeld kunnen worden om uiteindelijk meerdere eindes te bieden aan de speler.

Zoals we vanmorgen al schreven is This War of Mine momenteel gratis op te pikken in de Epic Games Store.

Politiemedewerker geschorst vanwege ernstig plichtsverzuim

De eenheidsleiding van de politie Oost-Brabant heeft op donderdag een 61-jarige politiemedewerker in Den Bosch een besluit tot schorsing en het voornemen tot strafontslag aangezegd.

Tevens is hem de toegang tot de gebouwen van de politie ontzegd en moet hij zijn dienstmiddelen inleveren. Tot schorsing en voornemen tot strafontslag is besloten vanwege ernstig plichtsverzuim.

Politie onderzoekt schietincident Breda

De recherche stelt een onderzoek in naar een schietincident dat donderdag 25 juli 2019 rond 21:15 uur plaatsvond op de Konijnenberg in Breda, nabij de grote bouwmarkt. Er zijn ter plaatse enkele hulzen en patronen aangetroffen. Er heeft zich echter nog niemand gemeld die beschoten is of op andere wijze betrokken was bij het voorval.

De politie kreeg donderdagavond een melding dat er geschoten werd op de Konijnenberg. Het zou gaan om het gedeelte nabij de kruising met de Nieuwe Kadijk tegenover de parkeerplaats van de bouwmarkt. Diverse eenheden gingen ter plaatse. Er werden op de aangegeven locatie alleen nog enkele hulzen en patronen aangetroffen. Deze munitie is veilig gesteld. De recherche stelt een nader onderzoek in waarbij ook camerabeelden van bedrijven in de omgeving worden bekeken.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Drie illegale grijze roodstaartpapegaaien in beslag genomen

Exotische huisdieren zijn onverminderd populair. Wie zo’n dier wil aanschaffen, verdiept zich vooraf vaak in wat er allemaal komt kijken bij de huisvesting en de verzorging. Minstens zo belangrijk is het om goed uit te zoeken welke wet- en regelgeving er geldt rond het dier dat je wilt aanschaffen. Want voor je het weet, raak je ongewild betrokken bij illegale handel. En dan raak je mogelijk ook het aangeschafte dier weer kwijt.

Dat overkwam verschillende mensen die van een inwoner van Apeldoorn een grijze roodstaartpapegaai kochten. Deze populaire papegaaiensoort wordt al jaren gehouden, maar is in het wild door illegale vangst en smokkel ernstig bedreigd. Zo ernstig dat de vogel sinds 2017 een strengere beschermde status heeft. Wie sindsdien een grijze roodstaartpapegaai wil houden en verkopen, moet kunnen aantonen dat het dier legaal verkregen is. Dat betekent dat er een zogeheten EU-certificaat aanwezig moet zijn bij de overdracht van elke grijze roodstaartpapegaai. De man uit Apeldoorn had geen verplichte EU-certificaten meegeleverd bij de vogels. Daardoor was er sprake van illegale handel.

Strafrechtelijk onderzoek
Gespecialiseerde inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn samen met de politie een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de man uit Apeldoorn. Daarbij hebben zij drie grijze roodstaartpapegaaien in beslag genomen. Bij geen van de vogels was een verplicht EU-certificaat aanwezig. Daarom zijn de dieren in overleg met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie meegenomen en ondergebracht bij een deskundige opvang. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt.

Zatlap rijdt door na aanrijding en is rijbewijs kwijt

De politie heeft vrijdagochtend rond 01:00 uur op de Bloemendaalseweg in Zandvoort een 22-jarige man uit Hoofddorp aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. Later bleek dat de man ook een aanrijding had veroorzaakt en was doorgereden.

Agenten waren bezig met een snelheidscontrole op de Zeeweg toen zij een auto zonder verlichting zagen rijden. De bestuurder werd aan de kant gezet en bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Ook viel een flinke schade aan de linkerkant van de auto op. De Hoofddorper verklaarde dat dit oude schade was maar de agenten vertrouwden dit verhaal al niet.

Toen zij doorgaven dat zij de man hadden aangehouden en met hem naar het bureau gingen, kregen zij door dat een aanrijding had plaatsgevonden op de Boulevard Barnaart in Zandvoort waarbij de veroorzaker met gedoofde lichten was doorgereden. De bestuurder werd hiervoor ook aangehouden. Op het bureau moest de verdachte blazen en blies 780 Ugl. De Hoofddorper kon direct zijn rijbewijs inleveren. 

SurreŽle beelden: Mesut ÷zil in Londen gered van gewapende overval

Mesut Özil is donderdag bijna het slachtoffer geworden van een straatoverval. Engelse media schrijven dat de sterspeler van Arsenal in zijn Mercedes door Londen reed toen twee bewapende mannen hem probeerden te overvallen. Arsenal-ploeggenoot Sead Kolasinac schoot Özil uiteindelijk te hulp, blijkt uit beelden die op dit moment viraal gaan op social media. Ooggetuigen bevestigen het incident tegenover de Daily Mail .

Özil reed donderdag door Londen toen hij plots werd geattaqueerd door twee mannen die een mes droegen, zo schrijft de Daily Mail . Op de beelden die massaal worden verspreid op social media is te zien hoe de Duitse middenvelder werd geholpen door Kolasinac. De verdediger uit Bosnië en Herzegovina toonde zich absoluut niet onder de indruk van de twee overvallers en zorgde er ogenschijnlijk hoogstpersoonlijk voor dat Özil veilig weg kon komen.

Een ooggetuige stelt dat de belagers bewapend waren met messen. "Het was krankzinnig. De auto van Özil stond midden op straat met de deuren wijd open", zo klinkt het. "Özil zag er doodsbang uit, dat zou iedereen zijn die wordt achtervolgd door mannen met messen. Ik zag hem rennen voor zijn leven."

Özil zou zijn auto direct na het voorval weg hebben gezet en een Turks restaurant in de buurt ingevlucht zijn. "Ik zag hem verdwijnen in het restaurant, met de overvallers op zijn hielen. Ze droegen helmen en dat bleef zo", vervolgt de ooggetuige. "Ze waren volledig in het zwart gekleed en droegen lange mouwen, in deze hitte. Het was creepy . God mag weten wat er was gebeurd als ze hem hadden gepakt.'

De politie van Londen heeft inmiddels bevestigd 'dat verdachten op motorfietsen geprobeerd hebben een man te overvallen die een auto bestuurde'. Een woordvoerder van Arsenal doet hetzelfde en benadrukt dat zowel Özil als Kolasinac ongedeerd is.

MLB: Bogaerts bezorgt Yankees grootste nederlaag tegen Boston Red Sox

Waar de afgelopen twee dagen Didi Gregorius uitblonk aan slag was het vannacht een andere Nederlandse kortestop die indruk maakte. Xander Bogaerts was in de wedstrijd tegen de New York Yankees indrukwekkend van Gregorius indrukwekkend. De 26-jarige Nederlander sloeg twee homeruns en was goed voor vier RBIs.

Meteen in de eerste inning was het al raak voor Bogaerts. Met twee man op de honken sloeg de Nederlander van de Boston Red Sox een homerun. Het was een homerun die zelfs helemaal uit Fenway Park verdween en qua afstand was dat de verste homerun uit zijn carrière, goed voor 451 Foot. In de negende inning sloeg Bogaerts nog een tweede homerun van de avond, zijn 23ste van het seizoen. Uiteindelijk wonnen de Boston Red Sox met maar liefst 19-3 van de Yankees, de grootste zege ooit voor de Red Sox tegen de aartsrivaal.

Uitslagen MLB donderdag:

New York Mets - San Diego Padres 4-0
Pittsburgh Pirates - St. Louis Cardinals 3-6
Washington Nationals - Colorado Rockies 7-8
Boston Red Sox - New York Yankees 19-3
Chicago White Sox - Minnesota Twins 3-10
Kansas City Royals - Cleveland Indians 4-5 (veertien innings)
Oakland Athletics - Texas Rangers 3-11
Seatlle Mariniers - Detroit Tigers 10-2
Los Angeles Angels - Baltimore Orioles 8-10 (zestien innings)

Drie relschoppers Pegida-demonstratie opgepakt

De politie heeft gisteren drie mannen aangehouden die worden verdacht van het plegen van openlijk geweld tijdens de Pegida-demonstratie op zondag 26 mei in Eindhoven. Het gaat om drie Eindhovenaren in de leeftijd van 16,19 en 23 jaar.

Na enkele tips werden deze drie mannen van hun bed gelicht en voor verhoor ingesloten. Naast deze 3 personen werden de afgelopen weken al 7 personen aangehouden.

De beelden van de resterende gezochte relschoppers zijn hier te vinden. Herkent u een van de personen dan vraagt de politie om te contact op te nemen via 0800-6070 of op 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De Mobiele Eenheid moest de demonstratie eind mei nabij de Al-Fourqaan-moskee aan de Otterstraat afbreken, omdat een grote groep jongeren met stenen en andere voorwerpen naar Pegida-aanhangers en de politie gooide. Tijdens de ongeregeldheden werden ook al tien personen in de leeftijd van 14 jaar tot 32 jaar gearresteerd.

This War of Mine en Moonlighter gratis op EGS

Tot en met 2 augustus zijn de oorlog-survivalgame This War of Mine en shopkeeper-RPG Moonlighter gratis te downloaden op de Epic Games Store. Vanaf 2 augustus worden de twee titels vervangen door Ubisofts For Honor en Remedy's Alan Wake.

De storefront van Epic Games gaat ondanks alle haat gestaag door met sluiten van deals met verschillende uitgevers en het aanbieden van gratis titels. Ubisoft-games waren al eerder beschikbaar op de store, en ook Remedy biedt hun nieuwe titel Control binnenkort aan via EGS. For Honor en Alan Wake zullen na de huidige twee titels eveneens een week beschikbaar zijn. Je kunt ze hier oppikken.

Pagan Online uit Early Access

Pagan Online, de hack-and-slash actieRPG van Wargaming en Mad Head Games, zal op 27 augustus Early Access verlaten. Bij de lancering zal de game uitgebreide updates en vernieuwde systemen bevatten op basis van feedback van spelers verzameld tijdens Early Access.

Nieuwe inhoud en wijzigingen die bij de lancering naar Pagan Online komen zijn onder andere een volledige verhaalcampagne met acht totale acts, nieuwe zones en kaarten en twee nieuwe bazen. De makers hebben click-to-move bedieningselementen en volledige controllerondersteuning toegevoegd. Oorspronkelijk was het spel ontworpen voor WASD-bedieningselementen, maar het bedieningsschema is uitgebreid vanwege de populaire vraag. Er zijn twee nieuwe speelbare personages:

  • de Elden - Een snelle en wendbare ijsconstructie met dubbele aanval met hoge aanvalsnelheid, in staat om vijanden met elke klap te vertragen en mogelijk te bevriezen.
  • Hector - Een behendige Scrapper die gespecialiseerd is in alles wat vuur is. Zijn favoriete wapen is een geweer en hij gebruikt vuile trucs om het slagveld in vuur en vlam te zetten.

Sommige legendarische wapens kunnen worden geüpgraded naar Fabled door de zwaarste gevechten van te overwinnen. In Schools of Magic zijn er zeldzame uitrustingssets die statistieken een boost geven en een nieuw uiterlijk bieden. Lootdrops zijn waardevoller, diverser en direct bruikbaar gemaakt, terwijl crafting-recepten zeldzamer worden en een grotere impact hebben. Er zijn geheel nieuwe skilltrees te ontgrendelen en natuurlijk is er end-game content om nieuwe soorten uitdagingen te geven.

Pagan Online heeft een prijskaartje van € 24,99.

Pagan Online - Elden
Pagan Online - Elden

Pagan Online - Hector
Pagan Online - Hector

Otten: 'Baudet is een soort sekteleider'

Het moddergooien bij Forum voor Democratie gaat ook vandaag weer volle bak door. In een interview in het AD haalt Henk Otten wederom hard uit naar Thierry Baudet.

Zo noemt hij Baudet ondermeer een 'soort sekteleider' die hem kapot wil maken. Volgens hem komt dat door zijn kritische interview in het NRC van april. Hij vergelijkt Baudet zelfs met Stalin "Hij wil de geschiedenis herschrijven. Mij uitwissen als medeoprichter. Zoals ze dat deden ten tijden van Stalin."

Otten is dan ook niet van plan om de zaak te laten rusten: "Ze hebben nu een stok gevonden om mee te slaan. De smoking gun. In april heb ik mij bij alle ophef stil gehouden, maar nu niet meer. Nu komt Henk de Tank, mijn bijnaam, weer om de hoek. Dit is gewoon klinkklare onzin. Smaad is het."

Ook de feiten geven op zijn minst aanleiding om te twijfelen aan het verhaal van de partijtop. Zo zou de accountant volgens het bestuur hebben verklaard dat er sprake was van 'ondeugdelijke administratie'. In het NRC spreek de accountant echter van een 'deugdelijke administratie' en stelt geen aanwijzingen te hebben voor fraude.

Lees hier het hele interview, met nog veel meer aantijgingen, en oordeel zelf.

Drie jonge mannen aangehouden voor wapenhandel via internet

Dat internet een plek is waarop veel verhandeld wordt, is geen verrassing. Dat de politie lucht krijgt van illegale handel en dit onderschept was voor drie jonge mannen uit Ede en Bennekom wél een verrasing. Zij werden 23 juli aangehouden voor wapenhandel en worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tussen halverwege juni en midden juli deed de recherche onderzoek naar de illegale wapenhandel en kwam daarbij twee jonge mannen van 17 en 18 uit Ede en een 18-jarige man uit Bennekom op het spoor. Het rechercheteam onderschepte meerdere wapens, waaronder ook een automatisch wapen. Uit onderzoek bleek dat de wapens echt waren. Bij doorzoekingen in woningen werden verschillende soorten munitie en gegevensdragers in beslag genomen.

Terwijl de verdachten vastzitten, gaat het onderzoek door. De recherche onderzoekt de rol van de drie mannen, maar vermoedt dat er meer mensen betrokken zijn bij de illegale wapenhandel. Meerdere aanhoudingen worden daarom niet uitgesloten.

Flink timmeren in Code Vein

Bandai Namco heeft een trailer vrijgegeven waarin er gefocust wordt op de Great Hammer als wapen in Code Vein. Dit wapen heeft maar een kort bereik, maar de damage die je doet is dan ook de moeite waard. Als je het goed mept dan leg je de tegenstander ook tegen de grond.

In de Souls-achtige Code Vein speel je een Revenant, een mens dat een soort vampier is geworden. Je krijgt een raar visioen waarin een vrouw je uitlegt dat jij de uitverkorene bent. De wereld is ondertussen een gevaarlijke plek geworden door de Lost, dat zijn Revenants die te veel bloed gedronken hebben en compleet doorgedraaid zijn. Tijd om moed en bloed te verzamelen en achter de waarheid van de wereld en jouw rol daarin te komen.

Code Vein komt 27 september uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Meer over de game kun je in onze preview lezen.

Meldpunt: 'LHBTI'ers moeten vaker discriminatie melden'

Ondanks dat veel LHBTI’ers zullen denken dat er niet veel gebeurt met hun aangifte tegen discriminatie is volgens directeur van Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam Karin Schadee, het tegenovergestelde waar. ‘We kunnen mensen vaak persoonlijk helpen. En alle meldingen gaan altijd mee in de cijfers. Ook de gevallen waarbij discriminatie niet kan worden vastgesteld, dat wordt dan een vermoeden van discriminatie.’

Volgens Schadee is het van belang dat iedereen uit de LHBTI-gemeenschap die zich gediscrimineerd voelt aangifte doet, om zo een volledig beeld van het probleem in de stad te krijgen. De cijfers delen zij vervolgens weer met de gemeente, die programma’s en beleid kan ontwikkelen om discriminatie tegen te gaan.

Mystery Guests en meldingsbereidheid
Wethouder Sociale Zaken Rutger Groot Wassink wil zich niet verliezen in cijfers. ‘Ik zeg niet dat over drie jaar het probleem met zoveel procent moet zijn afgenomen, omdat we er daarvoor simpelweg te weinig van weten.’ Wel wil ook hij dat mensen eerder melding maken van discriminatie. Hij kondigt dan ook een specifieke campagne aan.

‘Als meer mensen laten weten waar, wanneer en door wie ze zijn gediscrimineerd kunnen we het beter in kaart brengen. Dan kunnen wij weer betere afspraken maken met deze bedrijven, taxibedrijven of andere sectoren.’ Ook geeft de wethouder aan wel wat te voelen voor het breder uitrollen van het mystery guests project. ‘In de horeca werken we al met dit middel in de strijd tegen discriminatie, als het aan mij ligt gaan we dat ook doen in andere sectoren.’

Het normaal gaan vinden
Schadee van het Meldpunt dat het mogelijk zo is dat LHBTI'ers discriminatie als 'normaal' ervaren. ‘Ik herinner me een vergadering van LHTBI‘ers bij Stadsdeel Zuid over de veiligheid in de buurt. Zij gaven het stadsdeel het cijfer negen, maar tegelijkertijd zeiden ze dat ze niet met hun partner hand in hand over straat konden. ‘Dat kan daar niet’ werd er gezegd. Ze vonden dat eigenlijk gewoon, en dat is erg ongewenst.’

EA Access verkrijgbaar voor PlayStation 4

Vanaf vandaag kunnen spelers een maandelijks of jaarlijks abonnement nemen op EA Access op PlayStation 4. Een van de voordelen is dat aankomende EA-titels al vijf dagen voor de lancering te spelen zijn, waaronder Madden NFL 20, NHL 20, FIFA 20 en meer.

Abonnees kunnen Play First-proefversies downloaden om de meeste nieuwe EA-games 10 uur lang te proberen en krijg 10% korting op volledige games, uitbreidingen, in-game voorwerpen en meer. Daarnaast krijgen abonnees onbeperkt toegang tot de EA-games in The Vault, zoals:

  • FIFA 19
  • Madden NFL 19
  • A Way Out
  • Battlefield V
  • Star Wars Battlefront II
  • Dragon Age: Inquisition
  • Mass Effect: Andromeda

De volledige lijst van titels die je kunt spelen is te vinden op https://www.ea.com/nl-nl/ea-access. Je kunt abonnee worden via de PlayStation Store voor een maandabonnement (adviesprijs € 3,99) of een jaarabonnement (adviesprijs € 24,99). Deze service is al beschikbaar op Xbox One en pc.

Zakenman mag geen beslag leggen op gelden FC Den Bosch

De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft donderdag het verzoek afgewezen van een Georgische zakenman om beslag te mogen leggen op gelden van voetbalclub FC Den Bosch.

De zakenman wilde de voetbalclub overnemen door een meerderheid van de aandelen te kopen. Hiervoor moest de Nederlandse voetbalbond (KNVB) eerst goedkeuring geven. In afwachting van dat besluit, sloten de zakenman en de voetbalclub in juli 2018 een overeenkomst van geldlening. De partijen kwamen overeen dat de zakenman alvast substantiële bedragen in de club zou investeren.

Inmiddels staat vast dat de KNVB geen goedkeuring geeft voor de overname van de club door de zakenman. Daarmee is volgens de rechter de weinig gelukkige situatie ontstaan dat de zakenman niet acceptabel is voor de KNVB als aandeelhouder van FC Den Bosch, maar hij FC Den Bosch wel (mede) heeft gefinancierd.

De zakenman eist -kort gezegd- dat de club hem zijn investeringen tot een bedrag van 810.000 euro terugbetaalt. Volgens de man heeft FC Den Bosch dit geld namelijk aan andere dingen besteed dan waarvoor hij het geld beschikbaar stelde.

Volgens de rechter is dit echter niet aannemelijk geworden. Het belang van de club dat er geen beslag wordt gelegd moet bovendien zwaarder wegen dan het belang van de zakenman. En daarom krijgt hij geen toestemming om beslag te leggen.

Puts en Kromowidjojo naar halve finales WK zwemmen

Op het WK langebaanzwemmen in Gwangju heeft Jesse Puts zich geplaatst voor de halve finales op de 50m vrije slag. Met 22,16 seconden noteerde de Nederlander de vijftiende tijd, precies genoeg. De Amerikaanse wereldkampioen Caeleb Dressel was met 21,49 weer eens de snelste, voor de Brit Benjamin Proud (21,69) en de Rus Vladimir Morozov (21,70).

Op de 50m vlinderslag kwamen twee Nederlandse dames in actie en Ranomi Kromowidjojo deed het prima: de vicewereldkampioene tikte in 25,86 seconden aan, goed voor de vijfde tijd. Maaike de Waard greep met 26,40 (18e) net naast een plekje in de halve finales, de Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström was met 25,39 de snelste, voor de Amerikaanse Kelsi Dahlia (25,70) en de Egyptische Farida Osman (25,71).

Mathys Goosen zwom in de series van de 100m vlinderslag en dat ging minder goed: met 52,87 seconden en de 22e tijd is hij uitgeschakeld. Dressel maakte ook hier grote indruk, de wereldkampioen tikte aan na 50,28 seconden en benaderde daarmee Michael Phelps' wereldrecord (49,82) uit het superpakkentijdperk. De Hongaar Kristof Milak, op de 200m goed voor een sensationeel wereldrecord, was met 51,42 goed voor de tweede tijd.

De 17-jarige Amerikaanse Regan Smith was met 2:06,01 - een nieuw wereldjuniorenrecord - veruit de snelste op de 200m rugslag, waar Katinka Hosszu met 2:08,34 de tweede tijd noteerde. In totaal zwommen slechts acht vrouwen onder de 2:10 minuten.

De van ziekte herstellende Amerikaanse wereldrecordhoudster Katie Ledecky tikte op de 800m vrije slag aan in 8:17,42 minuten, waarmee ze nipt geklopt werd door de 8:17,23 van landgenote Leah Smith. Ook de Australische Ariarne Titmus, de Italiaanse Simona Quadarella en de Chinese Wang Jianjiahe lijken in de finale voor de medailles te gaan vechten, vicewereldkampioene Li Bingjie werd slechts vijftiende.

Op de 4x200m vrije slag bij de mannen was de snelste tijd tot slot voor de Italiaanse ploeg, met Rusland, de VS en Australië er vlak achter. Ook China, Brazilië, Groot-Brittannië en Duitsland - de hele finale dus - lijken mogelijkheden te hebben om een medaille te pakken.

Winnaars Ubi Summer Camp 2019

Deze week mochten we twee keer twee kaarten weggeven voor de vierde editie van Ubi Summer Camp door middel van een prijsvraag. Voor de mensen die niet weten wat dat is: een lekker avondje gamen op het Nederlandse Ubisoft-kantoor. Tijdens de avond is er voor eten en drinken gezorgd en zijn er diverse games te spelen waarbij je van alles en nog wat kunt winnen. Het antwoord op de vraag hoe de nieuwe abonnementsservice van Ubisoft heet is uPlay+.

De winnaars die persoonlijk bericht in hun email kunnen verwachten zijn Tony_Teletext en massiefje. Gefeliciteerd en veel plezier bij Ubisoft Nederland!

Ubisoft Summer Camp 2019 (Foto: Ubisoft)

Tour: Etappe 19 - Over het dak van de Tour

De eerste van drie beslissende etappes in de Alpen leverde niet bepaald de nekslag op voor Julian Alaphilippe, vandaag zou de geletruidrager het nog wel eens zwaarder kunnen krijgen. Alpenetappe nummer twee, dit keer met het dak van de Tour.

Zoals we in Rellende_Rotscholier's heerlijke voorbeschouwing lezen rijden de heren vandaag van Saint-Jean-de-Maurienne - vernoemd naar Sint Jean Nelissen - naar Tignes, 126,5 kilometer verderop. De eerste bijna honderd kilometer gaat het constant omhoog, met vanaf 75 kilometer de eerste écht zware klim: de Col de l'Iseran.

De klim is bijna dertien kilometer lang en gaat met 7,5 procent omhoog naar 2770 meter. De hoogste verharde bergpas van Europa en dus ook het dak van de Tour, waardoor voor de winnaar het Souvenir Henri Desgrange ligt te wachten, met bijbehorende vijfduizend euro.

We zetten vervolgens koers richting het bij alpineskiliefhebbers bekende Val d'Isère, om kort daarop te beginnen aan de slotklim naar Tignes: 7,4 kilometer lang, 7 procent. De laatste twee kilometers zijn dan weer zo goed als vlak, dus de slag moet voor die tijd geslagen worden.

Om 13.45 uur stapt men op, tien minuten later valt de startvlag. Uiteraard zijn alle noemenswaardige zenders er gelijk bij, de finish ligt vervolgens grofweg tussen 17.20 en 17.50 uur.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

'FvD gaf 150.000 per raadslid uit aan campagne Amsterdam'

Het Forum voor Democratie (FvD) gaf 450.000 euro uit aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Dat beweert geroyeerde mede-oprichter Henk Otten tenminste.

Otten was naast oprichter, fractiemedewerker en senator ook penningmeester van FvD. Vooral vanwege dat laatste ontstond een conflict binnen de partij. Prominenten als Thierry Baudet beschuldigen Otten van fraude en gerommel met het geld uit de partijkas. Ook zouden er problemen zijn met de jaarrekening over 2018 van het FvD.

Jaarrekening
Henk Otten ontkent te hebben gefraudeerd en heeft inmiddels aangifte gedaan tegen Baudet wegens smaad. De problemen met de jaarrekening hebben volgens Otten te maken met de campagne voor de Amsterdamse gemeenteraad. De leiding van het FvD zou de jaarrekening niet willen openbaren, omdat dan duidelijk zou worden dat het maar liefst 450.000 euro uitgaf aan de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

En dat is in vergelijking met andere partijen veel. FvD deed in maart van vorig jaar alleen mee in Amsterdam. Onder leiding van Annabel Nanninga werden drie zetels in de raad behaald. Een investering van 150.000 euro per raadslid dus. Het geld werd vooral gebruikt voor online campagnes.

Ter vergelijking: de VVD (6 zetels) en GroenLinks (10 zetels) gaven respectievelijk 100.000 euro en 140.000 euro uit voor hun Amsterdamse campagne, meldt Het Parool. Daarbij moet wel gezegd worden dat een nieuwe partij als het FvD mogelijk meer moet investeren om de naamsbekendheid te vergroten en stemmers te trekken.

Zes miljoen euro voor ontwikkeling nationale parken

De komende jaren wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van Nationale Parken nieuwe stijl. Om een extra impuls te geven aan deze kwaliteitssprong stelt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) over 2020 – 2022 eenmalig zes miljoen euro beschikbaar. Met dit bedrag wordt er gewerkt aan grotere en sterkere parken op het gebied van kwaliteit en beleving. Om dit te realiseren is het van belang dat het door LNV beschikbaar gestelde geld wordt aangevuld met cofinanciering vanuit de regio. Dit schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanuit onder andere het ministerie van LNV, de provincies, Staatsbosbeheer, IVN, LandschappenNL, ANWB en Stichting Samenwerkingsverband Nationale Parken zijn gezamenlijke ambities geformuleerd voor Nationale Parken nieuwe stijl. De kern daarvan ligt bij grotere parken met een sterke gebiedsidentiteit en een hoge beleefbaarheid. Regionaal wordt er ook gekeken om de parken ruimer te begrenzen. Dit betekent dat dorpen – en soms ook steden – onderdeel kunnen uitmaken van het nationaal park. Om dit te bereiken wil minister Schouten samenwerken met provincies, parken, terreinbeherende organisaties, natuurorganisaties, ondernemers en de toeristenbranche. Deze brede samenwerking moet ervoor zorgen dat de natuur-, cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten van onze parken wordt versterkt.

Nationale parken zijn de pronkstukken van onze natuur. Ook vervullen ze een veelzijdige rol binnen onze samenleving. Zo bieden ze kansen om van de natuur te genieten en tegelijkertijd bij te dragen aan het besef dat natuur kwetsbaar is en beschermd moet worden. Daarbij zijn betrokkenheid vanuit de omgeving en educatie van groot belang. Daarom stelde minister Schouten – naast de eenmalige zes miljoen euro – eerder al jaarlijks een miljoen euro beschikbaar voor educatie in de nationale parken.

FOK! Wat een weer: heet

In de ochtend komen in het noordwesten eerst nog enkele wolkenvelden voor maar verder wordt het opnieuw zonnige en een zeer warme dag. In het zuiden kan in de loop van de middag en in de avond een lokale onweersbui ontstaan, mogelijk met hagel en windstoten. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 30°C langs de zuidwestkust en in het Waddengebied tot lokaal nog 38°C in het oosten en zuidoosten van het land. De wind is matig en draait vanochtend van noordoost naar oost. In de middag wordt de wind in het zuidwesten westelijk, waardoor daar enige afkoeling optreedt.

In de nacht naar zaterdag is het in het zuiden bewolkt met kans op een onweersbui, in het midden en noorden is er weinig bewolking en blijft het droog. Het wordt een warme nacht, de minimumtemperaturen komen aan het begin van zaterdagochtend uit tussen 18 en 22°C. De wind komt uit verschillende richtingen. In het zuiden en zuidwesten is de wind zwak en westelijk, in het noorden en oosten matig en oostelijk.

Zaterdag overdag is er sprake van een tweedeling. In het zuiden is er bewolking en kunnen er, met name 's middags en in de avond, stevige onweersbuien ontstaan. Daarbij zou lokaal veel regen kunnen vallen, lokaal mogelijk 20-40 mm. Het wordt daar niet meer zo warm als afgelopen dagen met maximumtemperaturen tussen 22 en 25°C bij een zwakke westelijke wind. In het noorden is het zonnig en droog met middagtemperaturen tussen 28 en 33°C. De wind komt uit het oosten en is matig. (Bron: KNMI)

 

Paar dagen geleden op het strand van Castricum (Foto: Spylacopa_68 )
Paar dagen geleden op het strand van Castricum (Foto: Spylacopa_68 )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

IND mag vrouw en dochter niet overdragen aan Frankrijk zonder opvanggarantie

De rechtbank oordeelt in een tussenuitspraak dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een vrouw en haar dochter niet mag overdragen aan Frankrijk zonder opvanggarantie. De rechtbank eist dit van de IND, omdat de opvang na een eerdere overdracht niet goed was gegaan. Ook zal de IND het belang van het kind moeten betrekken in de belangenafweging. De IND krijgt van de rechtbank 4 weken de gelegenheid om de besluitvorming te herstellen. Daarna zal de rechtbank een einduitspraak doen in deze zaak.

In 2017 diende de vrouw in Nederland een asielaanvraag in. In die procedure is vast komen te staan dat niet Nederland, maar Frankrijk voor de behandeling daarvan verantwoordelijk is vanwege de Dublinverordening. Deze EU-verordening regelt welke lidstaat verantwoordelijk is voor het in behandeling nemen van een asielverzoek. De vrouw en haar baby van 8 maanden zijn toen overgedragen aan Frankrijk.

Daar aangekomen mocht de vrouw overnachten op een politiebureau, maar na 1 overnachting moest zij weer vertrekken. De Franse politie heeft haar gezegd dat zij zich 3 dagen later bij de bevoegde instantie kon melden vanwege haar asielaanvraag. In de tussenliggende tijd was geen opvang geregeld, waardoor de vrouw en haar baby op straat hebben moeten leven. De vrouw was op dat moment zelf ziek en moest in haar eentje haar baby verzorgen terwijl het winter was en vroor.

Onmenselijke behandeling
Vanwege deze specifieke omstandigheden oordeelt de rechtbank dat een schending van artikel 4 van het Handvest van de Grondrechten van de EU heeft plaatsgevonden. De vrouw en haar dochter zijn namelijk aan een onmenselijke behandeling blootgesteld. De rechtbank constateert deze schending alleen voor dit bijzondere individuele geval en niet voor asielzoekers in Frankrijk in het algemeen. De belangrijkste factoren hiervoor zijn de kwetsbaarheid van de vrouw en haar dochter in combinatie met de temperatuur op dat moment.

Garantie voor opvang
Nu is de vrouw weer in Nederland en heeft de IND opnieuw beslist dat zij met haar dochter wordt overgedragen aan Frankrijk. De rechtbank oordeelt nu dat de IND - voordat dit nieuwe besluit kon worden genomen - de garantie van de Franse autoriteiten had moeten krijgen dat er ditmaal bij de overdracht opvang is geregeld voor de vrouw en haar kind. Dit om herhaling van de situatie te voorkomen. De rechtbank benadrukt dat het hier gaat om een uitzonderlijk geval en dat de IND niet in alle gevallen garanties van Frankrijk nodig heeft om moeders met kleine kinderen of andere kwetsbare personen over te dragen.

Belang van het kind
De vader van het kind heeft een verblijfsvergunning in Nederland. De vrouw stelt dat het in het belang van een kind is om zich te ontwikkelen in het bijzijn van beide ouders. Hoewel dit belang niet per sé doorslaggevend is, oordeelt de rechtbank dat de IND niet duidelijk heeft gemaakt in welke mate dit belang meeweegt bij het besluit terwijl de vrouw dit argument nadrukkelijk naar voren heeft gebracht.

Besluit IND onvoldoende gemotiveerd
De conclusie van de rechtbank is dat het besluit van de IND, om de vrouw en haar kind over te dragen aan Frankrijk, onvoldoende zorgvuldig voorbereid en onvoldoende gemotiveerd is. Daarom wordt de IND door de rechtbank in de gelegenheid gesteld om die gebreken in het besluit binnen 4 weken te herstellen. 

Laatste reviews en specials
review
Omega Labyrinth Life
review
Wolfenstein: Cyberpilot
review
Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order
special
Au/Ra: 'Ik heb fans, het is gestoord!'
special
San Diego Comic-Con 2019 in beeld
special
Vijf gametips voor de maand augustus
©FOK.nl e.a.