FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 juni 2019

Jonge Vondrousova stoomt door op Roland Garros, Stephens klopt Muguruza

Tennisster Marketa Vondrousova staat in de kwartfinales van Roland Garros, de eerste keer dat ze dat op een Grand Slam-toernooi voor elkaar heeft gekregen. De pas 19-jarige Tsjechische is in Parijs heerlijk bezig en schakelde zondag de als twaalfde geplaatste Letse Anastasija Sevastova zeer overtuigend uit: 6-2, 6-0, waardoor ze in vier duels nog altijd geen set verloren heeft.

Vondrousova speelt in de kwartfinales tegen de als 31e geplaatste Kroatische Petra Martic, die eveneens voor het eerst de laatste acht op een Grand Slam heeft gehaald. Ze verloor set één van Kaia Kanepi, maar stuurde haar opponente daarna overtuigend terug naar Estland: 5-7, 6-2, 6-4.

Johanna Konta (26) werkte zich met 6-2, 6-4 langs de Kroatische Donna Vekic (23), een knappe prestatie: in haar vier eerdere optredens in het hoofdtoernooi kwam de Britse nooit voorbij de eerste ronde. Ze speelt in de kwartfinales tegen de Amerikaanse Sloane Stephens (7), die oud-kampioene Garbiñe Muguruza uit Spanje met 6-4, 6-3 klop gaf.

Vondrousova in actie (Pro Shots/SIPA USA)
Vondrousova in actie (Pro Shots/SIPA USA)

FOK! sportfoto-onderschrift week 22

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is BB-King met het volgende onderschrift: "Wie legt er dan ook zo'n rare rode balk op het ijs?"

De opgave van deze week:

Wat is hier met Michael van Gerwen gaande? (Pro Shots / Niels Boersema)
Wat is hier met Michael van Gerwen gaande? (Pro Shots / Niels Boersema)

Amsterdamse dreigt rijbewijs kwijt te raken door CBR

De Amsterdamse Annerike Smids uit West raakt door lange wachtrijen bij het CBR eind juli mogelijk haar rijbewijs tijdelijk kwijt. En dat terwijl Smids vanwege een spieraandoening sterk afhankelijk is van haar auto. "Bij alles wat verder is dan mijn eigen straat, heb ik hem eigenlijk nodig."

Net als Smids moeten tienduizenden mensen met een beperking, zoals ook mensen die ouder zijn dan 75 jaar, opnieuw een soort examen afleggen om te bewijzen dat ze nog veilig deel kunnen nemen aan het verkeer. "Ik moet proefrijden, en dan bepaalt het CBR of ik mijn rijbewijs mag laten verlengen", vertelt Smids.

Vijf maanden van tevoren
Omdat het CBR voor dit soort gevallen een wachtrij heeft van vier maanden, deed Smids al vijf maanden van tevoren de aanvraag. "Toen ik een tijd niks hoorde, dacht ik vorige week: ik bel maar even. Toen vertelde de persoon die ik aan de lijn kreeg dat ik pas rond 24 juli bericht terug zou krijgen. Mijn rijbewijs verloopt op 13 juli, dus dat betekent dat ik voor onbepaalde tijd mijn rijbewijs kwijt ben."

Voor de Amsterdamse is haar auto de enige manier om zich voort te bewegen. "Ik werk ook in Hoofddorp, en het openbaar vervoer is geen optie voor mij." Dat het op dit moment een chaos is bij het CBR is bekend. Ze schakelden van een ouder systeem over naar een nieuwer IT-systeem, wat de nodige problemen heeft veroorzaakt. Duizenden mensen die in hetzelfde schuitje zitten als Annerike worden hierdoor benadeeld, bleek uit een onderzoek van televisieprogramma Zembla in april van dit jaar.

Het CBR heeft inmiddels contact gezocht met Annerike, nadat zij AT5 had benaderd. Haar zaak ligt volgens het CBR 'bovenop de stapel', maar een oplossing en duidelijkheid heeft Smids vooralsnog niet.

Oud-trainer Hughes (81) overleden

Barry Hughes is zondag na een kort ziekbed overleden. De markante oud-trainer van meerdere Nederlandse clubs werd 81 jaar oud. In zijn carrière als speler begon Hughes in de jeugd van West Bromwich Albion, waarna hij naar Nederland kwam en voor Blauw Wit uit Amsterdam ging voetballen. Bij zijn tweede Nederlandse club, Alkmaar '54 startte hij in 1966 zijn trainersloopbaan. Daarna trainde hij Go Ahead Eagles, waar hij ervoor zorgde dat 'Eagles' aan de clubnaam werd toegevoegd.

Vervolgens stond Hughes ook aan het roer bij Sparta Rotterdam, FC Utrecht, MVV, FC Volendam en HFC Haarlem. Bij laatstgenoemde club was de Welshman in twee periodes werkzaam en in 1978 liet hij daar de 16-jarige Ruud Gullit debuteren.

Hughes stond bekend om zijn soms clowneske gedrag. Hij werd wereldberoemd toen hij als trainer van Haarlem tijdens een wedstrijd tegen AZ'67 een rolfluit tevoorschijn haalde om Georg Kessler (coach van AZ'67) te bespotten.

Barry Hughes vs Georg Kessler (Bron: Youtube)

RK Vardar winnaar Champions League handbal

In de finale van de Velux EHF Champions League heeft RK Vardar met 27-24 gewonnen van Telekom Veszprém HC. Eerder won de handbalclub uit Noord-Macedonië de titel in het seizoen 2016/2017.

In een uitverkochte Lanxess-Arena in Keulen was Vardar in de eerste helft een maatje te groot voor de Hongaarse club. Bij rust was de stand 16-11.

Na de pauze kwam Veszprém beter voor de dag. Na ruim een kwartier spelen was het verschil nog maar een punt: 20-19. Vardar bezweek echter niet onder de druk en mede door doelpunten van Ivan Cupic en Dainis Kristopans bleef de club op voorsprong.

De wedstrijd om de derde plaats tussen Barcelona en het Poolse Kielce werd door de Catalanen met 40-35 gewonnen.

Vissers halen mortiergranaat uit het water in Amsterdam Noord

Enkele vissers hebben vanmiddag een wel erg bijzondere vondst gedaan. Het was geen vis die ze uit het Noordhollandsch Kanaal in Amsterdam Noord hengelden, maar een heuse mortiergranaat.

Vissers Angelo en Richard waren van plan te gaan vissen, toen Angelo iets opvallends zag bij de Bannebrug. "Ik loop eigenlijk naar de hoek toe, onder de brug, en ik zie een touwtje half in het water hangen, half over de kant", vertelt hij. "Ik denk ik trek hem voorzichtig omhoog en toen zat er een mortiergranaat aan. En toen hebben we meteen de politie gebeld."

'We schrokken ons een ongeluk'
Richard denkt dat het gaat om magneetvissers die hun vondst hebben laten liggen. "Iemand heeft die granaat gevonden en gedacht: wat is dit nu weer? En hij heeft hem vervolgens gewoon in het water gelaten", zegt Richard. "Totdat wij aan het vissen waren en Angelo aan het touwtje trekt. We schrokken ons een ongeluk."

Toen de mannen de politie belden kwam deze direct ter plaatste en zette het gebied ruim af. Vervolgens kwam ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) langs om ter plekke onderzoek te doen naar het explosief. Daarbij bleek dat het inderdaad ging om een mortiergranaat, maar dat er geen ontploffingsgevaar was. De EOD heeft de granaat, die vermoedelijk zo'n tien tot vijftien jaar oud is, meegenomen. Het gebied is vervolgens weer vrijgegeven.

Man uit Eritrea met zelfgemaakt vlot bij IJmuiden uit zee gehaald

Reddingswerkers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben vanmorgen voor de kust van IJmuiden een 26-jarige man uit Eritrea uit zee gehaald die op een zelfgemaakt vlot vermoedelijk de oversteek naar Engeland wilde maken. Het vlot was opgemerkt vanaf een vissersschip, vlak voor de haven van IJmuiden.

De man heeft volgens de KNRM veel geluk gehad dat hij het heeft overleefd, is te lezen op de site van het Algemeen Dagblad.

Jongens zetten gestolen hond in geparkeerde auto

Twee jongens (16 en 17) hebben vannacht een spoor van vernieling achtergelaten in Goes. De politie verdenkt de jongens ervan een reeks diefstallen en vernielingen te hebben gepleegd. Zo stalen ze een hond uit een tuin en dumpten het beestje een paar straten verderop in een geparkeerde auto.

Dit is niet het enige wat deze 'leukerds' op hun kerfstok hebben, zo is te lezen op de site van het Algemeen Dagblad.

Hockeymannen in Eindhoven onderuit tegen Britten

Nederland heeft zijn eerste Pro League-wedstrijd na alle clubverplichtingen van de Oranje-internationals op pijnlijke wijze met 1-3 verloren van Groot-Brittannië. Oranje verzuimde zondag in Eindhoven meerdere keren op voorsprong te komen, waarna de Britten dit keihard afstraften met goede goals, tegen een kwetsbare Nederlandse defensie. Daarmee doet Oranje zichzelf geen plezier voor plaatsing voor de Grand Final van de Pro League.

Een vrije schietkans van Thierry Brinkman die hij niet goed raakte, een klein tikje van Bjorn Kellerman over het open Britse goal, Mirco Pruyser die van dichtbij de paal raakte – de man die normaal de Britten altijd terroriseert met zijn scoringsdrift: levensgrote kansen bleven onbenut, terwijl de wat kleinere mogelijkheden zondag in Eindhoven wel in de touwen gingen. Een heerlijke backhand van Will Calnan vloog er wel in, en ook de eerste strafcorner van Oranje, werd ouderwets binnen geslingerd door Mink van der Weerden.

Een beetje loom
De Pro League-wedstrijd tussen Nederland en Groot-Brittannië was soms zoals het weer, een beetje loom, hoewel die loomheid soms abrupt werd onderbroken door een flitsende actie. Het leek voor Oranje even wennen om na zware play-offs en alle clubverplichtingen in mei om in het Nederlands elftal meteen weer de juiste toon te vinden. De kansen die werden gemist, werden door de Britten wel overtuigend binnen geschoten. Het was een wedstrijd waar bondscoach Max Caldas continu langs de lijn te vinden was, om zijn manschappen aan te sporen en bij te sturen, want dat was ook echt nodig zondag.

De laatste Pro League-herinnering van Oranje was juist een fantastische overwinning op Duitsland, waar de Oosterburen met 2-4 in hoog tempo van de mat werden gespeeld. Daar was zondag tegen Groot-Brittannië geen sprake van. Het startschot van de Pro League-maand juni verliep stroperig, gelukkig voor Oranje er staan nog heel veel interlands op het programma.

Defensief niet op orde
Het was op een zonovergoten Oranje-Rood meteen een heerlijk begin van de Britten die meerdere keren gevaarlijk waren over hun rechterflank. Daar volgde ook de goal van Will Calnan uit, die opvallend veel ruimte kreeg in de oranje cirkel en na een goede actie schitterend uithaalde met de hoge backhand. Keeper Pirmin Blaak was kansloos op die inzet.

Daarvóór had Groot-Brittannië al een waarschuwingsschot afgevuurd, dat nog op de klomp van Blaak belandde. Maar Oranje antwoordde meteen, via een individuele actie van Bjorn Kellerman, die een strafcorner haalde, die meteen heerlijk werd binnen gepusht door Mink van der Weerden.

Dat Oranje het defensief nog niet helemaal op orde had, bleek in het tweede kwart toen David Condon recht door het centrum een vrije doorgang kreeg, maar de open schietkans niet goed benutte. Jorrit Croon vond knap Thierry Brinkman, maar de aanvaller leek bijna te schrikken van alle ruimte die hij kreeg en kon de bijna zekere treffer niet maken. Hij raakte de bal niet goed.

Oranje probeerde druk te zetten op de het Britse balbezit, maar echt gevaarlijk werd het daarmee niet. Sterker nog, Groot-Brittannië leek makkelijk de cirkel te kunnen bereiken en had op 1-2 kunnen komen, maar omdat Christopher Griffiths zijn stick niet goed tegen een voorzet kreeg, gingen de teams met 1-1 rusten. Toen Bjorn Kellerman na een goede interceptie van Thierry Brinkman en een fijne aanval via Bob de Voogd de bal van dichtbij over het goal kreeg, was dat al de derde megakans, die verloren ging in het tweede kwart. Het leek ook alsof beide teams last hadden van de hitte, Oranje alleen wat meer dan een fris spelend Groot-Brittannië.

Gaspedaal zoek
Twee grote kansen van Jorrit Croon – na een solo – en van Mirco Pruyser (in zijn honderdste interland) gingen er niet in vlak voor de Engelse doelman George Pinner. Waardoor een zekere voorsprong een achterstand werd, nadat Groot-Brittannië wederom via hun rechterflank weer eenvoudig de cirkel in mocht lopen, waarna Sam Ward de 1-2 binnen tikte.

Oranje leek het initiatief te moeten nemen, maar het waren de Britten die juist met een geweldige backhand van Griffiths op een 1-3 voorsprong kwamen na slordig balverlies in de Oranje-achterhoede. Een wat lethargisch Nederland kon het gaspedaal niet meer vinden in het laatste kwart, waardoor de Britten zich naar een eenvoudige 1-3 zege tikten.

Dat betekent een matige start van de drukke Pro League-maand voor de mannen van Caldas, die de komende weken gelukkig nog genoeg interlands op het programma hebben om zich te revancheren.

Hockeymannen in Eindhoven onderuit tegen Britten (Pro Shots / Bart Scheulderman)
Hockeymannen in Eindhoven onderuit tegen Britten (Pro Shots / Bart Scheulderman)

Wawrinka na zinderende strijd met Tsitsipas naar kwartfinales Roland Garros

Tennisser Stan Wawrinka staat na twee jaar weer in de kwartfinales van een Grand Slam-toernooi. Op Roland Garros speelde de Zwitserse oud-winnaar zich in een werkelijk zinderende strijd langs de Griekse nummer zes van de wereld, Stefanos Tsitsipas: 7-6 (6), 5-7, 6-4, 3-6, 8-6.

Wawrinka won set één in de tiebreak, maar een tweede set waarin het over en weer ging bracht Tsitsipas langszij. De jonge Griek zat ondertussen wel ietwat hoog in de emotie, waardoor zijn vader/coach het moest ontgelden: "Je inspireert me niet, totaal niet! Zombie! Je lijkt verdomme wel een zombie!", klonk het richting de tribune, waarna hij hem ook nog vroeg het stadion te verlaten.

De volgende twee sets werden onderling verdeeld en dus moest een beslissende vijfde set gespeeld worden. Daarin kreeg Tsitsipas in drie games meerdere kansen om Wawrinka's service over te nemen, maar dat lukte telkens niet. De Zwitser knokte door en op 7-6 kreeg hij twee matchpoints op de service van Tsitsipas. De tweede was raak: vanuit een fraaie hoek mepte hij de bal na meer dan vijf uur precies op de lijn en dus was de winst een feit.

Wawrinka speelt in de kwartfinales tegen zijn illustere landgenoot Roger Federer (3), die beduidend minder tijd nodig had met de Argentijn Leonardo Mayer: 6-2, 6-3, 6-3. Dat was precies dezelfde score waar Rafael Nadal (2) Mayer's landgenoot Juan Ignacio Londero mee versloeg, hoewel Nadal er met 2:16 uur wel een half uur langer voor nodig had.

Wawrinka na zinderende strijd met Tsitsipas naar kwartfinales Roland Garros (Pro Shots / SIPA USA)
Wawrinka na zinderende strijd met Tsitsipas naar kwartfinales Roland Garros (Pro Shots / SIPA USA)

Ajax levert vijf spelers aan Champions League-selectie van het seizoen

De UEFA heeft twintig spelers opgenomen in de selectie van het het afgelopen Champions League-seizoen. In die selectie, samengesteld door een technische commissie, prijken de namen van vijf Ajacieden. Er is tevens plaats ingeruimd voor Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, die met Liverpool zaterdag beslag legden op het miljardenbal. De Engelsen zijn met zes spelers hofleverancier.

Van Dijk krijgt in de achterste linie gezelschap van Matthijs de Ligt, die met Ajax tot de halve finale reikte. Wijnaldum, met twee treffers tegen Barcelona zeer belangrijk voor the Reds in de halve eindstrijd, is net als Ajacieden Hakim Ziyech en Frenkie de Jong opgenomen in het sterrenensemble. David Neres en Dusan Tadic bevolken de voorhoede, evenals Cristiano Ronaldo. Laatstgenoemde verloor met Juventus in de kwartfinale van Ajax.

Lionel Messi is ook verkozen, ondanks het feit dat Barcelona opnieuw op spectaculaire wijze werd uitgeschakeld. De 3-0 zege op Liverpool in het Camp Nou bleek niet voldoende te zijn, want de formatie van Jürgen Klopp won op eigen veld met 4-0. Er zijn ook eervolle vermeldingen voor Jan Vertonghen, Lucas Moura en Moussa Sissoko, die met Tottenham onderuit gingen in de finale. Dankzij Moura spatte de finaledroom van Ajax uiteen, daar de Braziliaan ver in blessuretijd de 2-3 aantekende in het returnduel in Amsterdam.

Kevin de Bruyne en Raheem Sterling veroverden met Manchester City de landstitel, FA Cup en EFL Cup. In het miljardenbal was de kwartfinale echter het eindstation. Tottenham verstoorde de Europese droom van de Belgische middenvelder en de Engelse vleugelaanvaller. Het sterrenteam wordt compleet gemaakt door Trent Alexander-Arnold, Andrew Robertson, Alisson Becker en Sadio Mané (allen Liverpool), Tanguy Ndombele (Olympique Lyon) en Barcelona-doelman Marc-André ter Stegen.

Champions League-Selectie van het Jaar 2018/19:

Doel: Alisson Becker (Liverpool), Marc-André ter Stegen (Barcelona)

Verdediging: Virgil van Dijk (Liverpool), Matthijs de Ligt (Ajax), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur), Trent-Alexander-Arnold (Liverpool), Andrew Robertson (Liverpool)

Middenveld: Moussa Sissoko (Tottenham Hotspur), Hakim Ziyech (Ajax), Kevin de Bruyne (Manchester City), Frenkie de Jong (Ajax), Tanguy Ddombele (Olympique Lyon), Georginio Wijnaldum (Liverpool), Lucas Moura (Tottenham Hotspur)

Aanval: David Neres (Ajax), Raheem Sterling (Manchester City), Lionel Messi (Barcelona), Dusan Tadic (Ajax), Sadio Mané (Liverpool), Cristiano Ronaldo (Juventus)

Koeman beëindigt speculaties over Barcelona

Ronald Koeman sluit uit dat hij binnenkort zijn positie als bondscoach van het Nederlands elftal inruilt voor een trainersbaan bij Barcelona.

Koeman wordt steeds nadrukkelijker in verband gebracht met een terugkeer bij Barcelona. De positie van Ernesto Valverde is namelijk steeds vaker onderwerp van gesprek in de Spaanse media. Een tussentijds vertrek bij Oranje is echter geen optie, zo laat de bondscoach zondag weten aan de NOS . "Ik heb me geconformeerd aan de KNVB."

"Als je na een seizoen nog een jaar te gaan hebt naar het EK, dan is dat niet het moment. Wat mij betreft kan er een dikke streep onder de speculaties", voegt de oud-verdediger van de Catalaanse topclub daaraan toe. Barcelona-voorzitter Josep Maria Bartomeu liet onlangs al weten dat Koeman en Ajax-trainer Erik ten Hag niet in beeld zijn als mogelijke opvolgers van Valverde.

Koeman is ervaren genoeg om te weten dat elk woord uit zijn mond tot speculaties kan leiden. "Ieder woord, en dat is de reden dat ik er niets over wilde zeggen, en hoe ik ook reageer: er zullen altijd mensen zijn die zeggen: als ze komen, gaat-ie toch. Media gaan daarmee aan de haal. Dat is hun goed recht. Ik weet hoe ik dit heb afgesproken met de KNVB. Dat lijkt me voldoende."

De 55-jarige oefenmeester zegt 'weleens moe te worden' van het feit dat hij zo vaak in een adem wordt genoemd met de kampioen van Spanje. "Dat zijn speculaties. Ik kreeg al bij mijn presentatie (als bondscoach van Oranje, red.) vragen: als dit, als dat... Dat is niet zo." Zijn huidige contract met de Nederlandse voetbalbond loopt door tot medio 2022.

Koeman bereidt zich met zijn elftal voor op de Final Four van de Nations League. Engeland is 6 juni de tegenstander in de halve finale. Bij winst volgt een finaleduel met Portugal of Zwitserland, bij verlies een troostfinale tegen een van deze landen. Oranje hervat in september de kwalificatiereeks van het EK met een uitwedstrijd tegen Duitsland. Die Mannschaft won de eerdere ontmoeting in de Johan Cruijff ArenA met 2-3.

Haase ook in dubbelspel klaar op Roland Garros

Tennisser Robin Haase kan naar huis. De Hagenaar werd op Roland Garros in het enkelspel eerder al uitgeschakeld, in het dubbelspel sneuvelde hij in de achtste finales.

Samen met zijn Deense kompaan Frederik Nielsen, met wie hij als veertiende was geplaatst, verloor Haase van het als derde geplaatste Colombiaanse topduo Juan Sebastian Cabal/Robert Farah: 3-6, 4-6.

De verliezend finalisten van vorig jaar liggen er overigens ook al uit. Het Oostenrijks-Kroatische duo Oliver Marach/Mate Pavic, als vierde geplaatst, sneuvelde tegen de in de vorm van hun leven verkerende Duitsers Kevin Krawietz en Andreas Mies: 5-7, 6-3, 7-5.

Bij de vrouwen eindigde het toernooi voor de Taiwanees-Tsjechische combinatie Hsieh Su-wei/Barbora Strycova. De nummers drie van de plaatsingslijst sneuvelden tegen de Oekraïnse Lyudmyla Kichenok en de Estse Jelena Ostapenko: 7-5, 6-1.

Eindzege voor Kristoff in Ronde van Noorwegen, Halvorsen wint slotrit net voor Bol

Alexander Kristoff heeft het eindklassement in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De vijfde eindigde net zoals de eerste vier etappes in een massasprint. Ditmaal was de Noor Kristoffer Halvorsen net de snelste.

Door de zege steeg Halvorsen naar de tweede plaats in het algemeen klassement achter Kristoff, die in de vijfde etappe als derde over de finish kwam. Edvald Boasson Hagen maakte het feestje in Noorwegen compleet door als derde te eindigen in het algemeen klassement en zo kregen de Noorse wielerfans een compleet Noors eindpodium.

Cees Bol zou deze etappe als tweede over de streep komen en eindigt in het algemeen klassement op een vijfde plaats op zeven seconden van de winnaar Kristoff. Bol wist wel de eerste etappe te winnen in deze rittenkoers.

Carapaz winnaar 102de Giro d'Italia, Haga wint afsluitende tijdrit

Chad Haga is de winnaar geworden van de afsluitende tijdrit in de Giro d'Italia. De Amerikaan had een handvol secondes voorsprong op de Belgen Victor Campenaerts en Thomas de Gendt.

De eindzege in de Ronde van Italië ging naar Richard Carapaz. De Ecuadoraan had voor de afsluitende tijdrit voldoende voorsprong op Vicenzo Nibali en wint met meer dan één minuut voorsprong op de Italiaan. Primoz Roglic ging in de tijdrit nog over Mikel Landa en maakte het eindpodium compleet. Bauke Mollema reed naar een knappe vijfde plaats in het algemeen klassement.

De etappe in de afsluitende tijdrit ging enigszins verrassend naar Haga. De Amerikaan van Sunweb had eerder tijdens de Ronde van Italië al een sterke tijdrit laten zien, toen werd hij zesde. Toch was Europees kampioen Campenaerts de grote favoriet voor de zege, maar de renner kwam vier seconden te kort op Haga. Ook De Gendt, ploeggenoot van Campenaerts, kwam net te kort voor de zege.

De klassementsrenners kwamen niet aan de tijden van deze renners. Nibali klokte de beste tijd van de klassementsrenners, maar moest 23 seconden toegeven op de tijd van de winnaar. Voor Roglic stond er nog wat op het spel. De Sloveen van Jumbo-Visma verloor zaterdag de derde plaats aan Mikel Landa en moest 23 seconden goed maken op de Bask. Roglic zou daar in slagen. Hij zou 31 seconden sneller zijn dan Landa en pakte de derde plaats weer terug. Voor Roglic en Jumbo-Visma de eerste keer dat ze op het eindpodium staan van een grote ronde.

Carapaz ging onbedreigd naar de eindoverwinning. De Ecuadoraan deed het relatief rustig aan in de afsluitende tijdrit en verloor een kleine vijftig seconden op Nibali, maar hield nog ruim één minuut over op de ervaren Italiaan.

De kopman van Movistar legde de basis voor zijn eindzege in de veertiende rit, waarin hij op de slotklim demarreerde en één minuut en 54 seconden pakte op Nibali en Roglic, die op dat moment vooral met elkaar bezig waren. Voor Ecuador is dit de eerste eindoverwinning in een grote ronde.

Carapaz winnaar 102de Giro d'Italia (Pro Shots / Imago)
Carapaz winnaar 102de Giro d'Italia (Pro Shots / Imago)

Breuk in middenhandsbeentje voetbalster Van Es

Voetbalster Kika van Es heeft gisteren bij de laatste oefenwedstrijd voor het WK een breuk opgelopen in een middenhandsbeentje. De verdedigster liep de blessure op bij een harde botsing met een Australische.

Het is nog onduidelijk of de blessure gevolgen heeft voor deelname aan het WK. Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen begint komende vrijdag in Frankrijk. Nederland speelt zijn eerste wedstrijd dinsdag 11 juni tegen Nieuw-Zeeland.

Mocht Van Es het WK moeten missen zou dat voor haar wel heel ongelukkig zijn. Voor het WK van 2011 wist ze zich niet te kwalificeren met het Nederlands team, in 2015 waren de Oranje Leeuwinnen er wel bij maar zonder Van Es, zij was op dat moment nog aan het revalideren van een eerder opgelopen dubbele beenbreuk.


Kika van Es verlaat in tranen het veld met een blessure. (Pro Shots / Thomas Bakker )

Tropisch!

Goedemiddag allemaal!

Zo haal je na lang wachten de eerste zomerse dag binnen, en de dag daarna meteen een tropische. Dat zie je niet vaak voorkomen. In Gilze-Rijen werd het om half één exact 30 graden. Dus die plaats heeft de primeur. Ook aan zee is het momenteel nog erg warm met 27 tot lokaal 29 graden.

In De Bilt is het nog niet gelukt, daar worden de hoogste maxima pas later op de dag gehaald. Dus er is nog géén sprake van een landelijke tropische dag. 

Wel is het zo dat de wind vanmiddag van zee gaat waaien en dat het langs de kust behoorlijk gaat afkoelen. Ook is er wat hoge bewolking aanwezig en zijn er wat stapelwolkjes. Het blijft vanmiddag denk ik wel overal droog.

Als De Bilt de 30 graden haalt zal ik dat meteen melden. 

Update 15.15:  Inmiddels heeft De Bilt met 29,6 een nieuw dagrecord te pakken.  Dit record werd gevestigd om 14.30. Het oude record stamde uit 1947 met 29,5. Het kwik kan nog iets oplopen, zodat de 30 graden nog net mogelijk is. We gaan het zien.

Geniet ervan! Water drinken! (Foto: Pixabay.com)
Veel water drinken is het devies vandaag. (Foto: Pixabay.com)

Dubbel goud, drie keer zilver, twee keer brons voor Nederlandse roeiers op EK

Op het Europees kampioenschap roeien in het Zwitserse Luzern heeft de eerste finale gelijk Nederlands eremetaal opgeleverd. Hilmar Verbeek, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes pakten achter de indrukwekkende Italianen het zilver in de lichte dubbelvier. Het werd nog spannend in de slotfase, maar de oprukkende Fransen kwamen nét tekort om Nederland te grazen te nemen.

Nederland heeft gedurende de zondag in maar liefst tien andere finales een boot, waarbij de dag afgesloten wordt met de finale van de mannenacht, kort voor drie uur en met Nederlandse deelname. Een gratis livestream is de hele dag te bekijken bij wereldroeibond World Rowing.

Update 11.13 uur
In de twee-zonder deden Aletta Jorritsma en José van Veen lange tijd mee in de strijd om de medailles, maar in de laatste 500 meter moesten ze Spanje, Roemenië en Italië laten gaan, waarbij die drie na een fraai duel in die volgorde eindigden. Vorig jaar was er nog EK-zilver voor Nederland, waar destijds Elsbeth Beeres en Laila Yousifou in de boot zaten.

Update 11.29 uur
In de dubbel-twee bij de mannen vochten Amos Keijser en Nicolas van Sprang lang om de medailles, maar het duo moest in de laatste 250 meter afhaken. Het werd wel een prachtige strijd om goud, waarbij Polen de Zwitserse thuisfavorieten nét aftroefde. Roemenië pakte het brons, voor de Britten, Nederland en de zwaar teleurstellende Franse wereldkampioenen.

Update 11.47 uur
De skiffs bij de mannen leverden weer een geweldige finale op en Stef Broenink speelde een grote rol. De Nederlander nam de leiding in het tweede deel van de race en moest de Wit-Rus Pilip Pavukou laten passeren, maar Broenink sloeg weer terug. De Duitser Oliver Zeidler kwam echter langszij en in een zenuwslopende laatste 250 meter pakte hij het goud, terwijl Broenink Pavukou van het lijf hield en zilver pakte.

Update 12.00 uur
Lisa Scheenaard kwam er in de skiff bij de vrouwen niet echt aan te pas en werd zesde. De Ierse wereldkampioene Sanita Puspure pakte het goud, voor Jeannine Gmelin uit Zwitserland en de Tsjechische Miroslava Topinkova-Knapkova.

Update 13.00 uur
Na de lunchpauze ging het programma verder met de vrouwen vier-zonder en dat werd een Nederlands succes. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester sloegen al snel een gat en kwamen geen moment meer in gevaar, terwijl ze ook nog eens een Europees record roeiden. Roemenië werd op gepaste afstand derde, ver voor Polen.

Update 13.50 uur
In de lichte skiff bij de vrouwen was Marieke Keijser de favoriete, maar wat blessureleed aan het begin van het jaar zat nog in de weg. Zoals vaker begon ze relatief rustig, maar een echte opmars - haar voornaamste kenmerk - zat er dit keer niet in, hoewel ze zich wel naar de derde plek knokte. De Italiaanse Federica Ceserini pakte het goud, voor Leonie Pieper uit Duitsland.

Update 14.05 uur
Ook in de dubbel-vier bij de vrouwen was Nederland van de partij en de boot vocht na 1500 meter een stevig duel met Duitsland uit om de leiding. Dat ging tot de finish door, maar Roos de Jong, Inge Janssen, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen moesten hun meerderen nét erkennen in de Duitsers. Oekraïne pakte achter Nederland het brons.

Update 14.20 uur
Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers trokken in de dubbel-vier ten strijde en al snel was duidelijk dat helemaal niemand enige kans had. Op ruime afstand van de Nederlandse boot pakte Italië het zilver, voor de Britten.

Update 14.35 uur
De Nederlandse vrouwenacht lag ruime tijd op koers voor brons, maar Rusland kwam er in de slotfase langs en dus werd het een vierde en laatste plek. Roemenië en Groot-Brittannië vochten een fantastische strijd om goud uit, waarbij Roemenië met een gigantische slagfrequentie op enkele honderdsten het goud pakte.

Update 15.10 uur
De laatste finale van het EK vond zoals dat hoort plaats in de mannenacht, het koningsnummer van het roeien. Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië waren duidelijk de beste drie teams, waarbij de strijd om goud tussen de Britten en Duitsers ging. Nederland nam genoegen met een keurige bronzen medaille, de Duitse wereld- en olympisch kampioenen hielden het vol en verdedigden hun Europese titel, voor de Britten.

Emotionele eerste MotoGP-zege Petrucci voor thuispubliek in Mugello

Danilo Petrucci heeft eindelijk zijn eerste zege in de MotoGP te pakken. De 28-jarige Italiaanse Ducati-coureur won uitgerekend op het circuit van Mugello de Italiaanse Grand Prix en boekte zo in zijn 124e start éindelijk een schitterende overwinning.

Marc Marquez pakte vanaf poleposition de leiding, voor Cal Crutchlow, de vanaf plek negen vertrokken Andrea Dovizioso en diens Ducati-teamgenoot Petrucci. Jack Miller, Takaaki Nakagami, Pol Espargaro, Alex Rins, de vanaf plek twee slecht vertrokken Fabio Quartararo en Franco Morbidelli completeerden de top-10. Er werd ondertussen flink gevochten en vooral Miller en Petrucci gingen samen tekeer in de strijd om plek drie, terwijl Crutchlow terugviel en Rins naar voren kwam.

Al snel werd de aanval op Marquez geopend door de Ducati's van Petrucci en Dovizioso, maar ook die van Miller en zelfs Rins kwam voorbij de wereldkampioen en z'n Honda. Valentino Rossi reed al het hele weekeinde voor spek en bonen mee en ging na een kleine tien ronden onderuit vanaf een van de laatste plekken. Voorin was het wél boeiend: zes man reden bij elkaar, te weten Dovizioso, Petrucci, Marquez, Rins, Miller en Crutchlow, terwijl ook Francesco Bagnaia langzaam aansluiting begon te vinden.

Ook Nakagami en Quartararo sloten aan en dus begon het zo langzamerhand op een Moto3-race te lijken, hoewel het veld na een crash van Bagnaia weer een beetje uit elkaar geslagen werd. Acht ronden voor het einde kwam de bijna voorspelbare glijpartij van Miller, waardoor vier man los waren van de rest: Petrucci, Marquez, Dovizioso en Rins, met opvallend genoeg de sterk rijdende Nakagami op de vijfde plek, voor Crutchlow, Quartararo en de schier onzichtbare Maverick Viñales, die wel langzaam maar zeker de weg naar voren vond.

De vier koplopers bleven bij elkaar, maar met drie ronden te gaan werden de onderlinge aanvallen alsmaar serieuzer. Met een dubbele Ducati-slipstream pakte Marquez bij het ingaan van de slotronde de leiding, waarna de Spanjaard en de twee Ducati's elkaar in bocht één bijna onderuit schoffelden. Petrucci vocht zich weer naar de leiding en dit keer hield hij het vol, waardoor hij eindelijk zijn eerste MotoGP-zege kon vieren. Marquez en Dovizioso completeerden het podium, Rins, Nakagami, Viñales, Michele Pirro, Crutchlow, Espargaro en Quartararo maakten de top-10 compleet.

NHL: Bruins slaan hard toe en pakken voorsprong in finale

De ijshockeyers van de Boston Bruins staan weer op voorsprong in de Stanley Cup Final. Op bezoek bij de St Louis Blues won de ploeg de derde wedstrijd met 2-7, waardoor de Bruins nu op een 2-1 voorsprong staan in de best-of-7-serie.

Na ruim tien minuten opende Patrice Bergeron de score in de powerplay en nog voor de eerste periode voorbij was bleken ook Charlie Coyle en Sean Kuraly trefzeker. Na 41 seconden in de tweede periode was de volgende powerplay ook raak voor Boston, dit keer dankzij David Pastrnak, tien minuten later gevolgd door de eerste Blues-goal dankzij Ivan Barbashev.

Een minuutje later leverde ook de derde powerplay een goal op voor de Bruins, dit keer dankzij Torey Krug. Colton Parayko bracht met een powerplaygoal nog wat hoop terug voor de Blues, maar in een tijdsbestek van 23 seconden werd dat in de laatste twee minuten de grond in geboord: Noel Acciari scoorde de 2-6, Marcus Johansson tekende in de powerplay voor 2-7.

NHL play-offs maandag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 St Louis Blues - Boston Bruins, Stanley Cup Final - Wedstrijd 4 (2-1 Boston)*
*Live op FOX Sports

Blues - Bruins (Bron: YouTube)

Broertje Marquez de beste in Moto2-race Mugello

Motorcoureur Alex Marquez heeft met enige overmacht de Grand Prix van Italië in de Moto2 gewonnen. Op het circuit van Mugello was het in de eerste ronden nog even spannend, daarna was duidelijk dat de Spanjaard de beste was.

Thomas Lüthi pakte vanaf de tweede plek de leiding door teamgenoot en polesitter Marcel Schrötter te verschalken, Marquez en Valentino Rossi's halfbroertje Luca Marini sloten achter het Dynavolt-duo aan. Ook Jorge Navarro vond de aansluiting en dat vijftal reed langzaam maar zeker weg van de rest.

Halverwege de race had Marquez de leiding inmiddels overgenomen en reed Lüthi op een gaatje met Marini in zijn wiel, terwijl met name Schrötter wat terugviel tot achter Navarro en gepasseerd werd door Lorenzo Baldassarri. Lüthi moest Marini laten gaan en zag Navarro van achteren naderen, met zeven ronden te rijden.

Marquez werd ondertussen niet meer bedreigd, Lüthi wist weer aan te sluiten bij Marini, maar kon de Italiaan niet aanvallen en dus was het podium daarmee compleet. Baldassarri werd vierde, voor Augusto Fernandez, Enea Bastianini, Navarro en Schrötter.

Van Gaal: "De Jong had betere keuzes kunnen maken"

Louis van Gaal denkt niet dat Frenkie de Jong er goed aan heeft gedaan om Barcelona te kiezen als zijn nieuwe club. De oud-trainer van de Spaanse grootmacht vraagt zich bij De Tafel van Kees hardop af of de middenvelder aan spelen toe gaat komen in het Camp Nou. Ook Marco van Basten heeft zijn twijfels en denkt dat De Jong op de bank terecht kan komen.

"Ik denk dat hij het daar heel moeilijk krijgt. Niet alleen omdat hij een andere rol gaat krijgen. Hij moet eerst spelers eruit spelen", aldus Van Gaal. "Hij heeft het geluk dat Barcelona in de halve finale van de Champions League is uitgeschakeld, dan is de status van de spelers anders. Maar ik vind het een geweldige speler en ik denk dat hij kan bijdragen aan dit Barcelona. Maar ik vind Ivan Rakitic ook een geweldige speler. Arturo Vidal vind ik ook geweldig. Hem wilde ik nog kopen bij Manchester United, vijf jaar geleden. En Arthur heb je ook nog."

"Ik vind dat je als speler keuzes moet maken waarbij je kijkt waar je aan spelen toe kan komen. Of dat bij Barcelona het geval is? Ik hoop het voor hem, want op zijn leeftijd moet je altijd spelen", vervolgt Van Gaal, die denkt dat De Jong beter voor een andere club had kunnen kiezen. "Hij had betere keuzes kunnen maken. De hele wereld zit op Frenkie de Jong te wachten. Zo positief ben ik wel over hem", aldus Van Gaal, die niet laat weten welke club De Jong beter had kunnen kiezen. "Ik weet niet welke clubs hem gevraagd hebben. Ik ga niet praten over iets wat ik niet weet."

Ook Van Basten heeft zijn twijfels bij de keuze van De Jong. "Het is doodzonde als hij niet aan spelen toe gaat komen. Als het hem wel lukt, dan heeft hij een geweldige keuze gemaakt", aldus Van Basten. Bosz snapt de keuze van De Jong voor Barcelona wel. "Als je de kans krijgt om met Lionel Messi te spelen, dan was ik ook gegaan. Maar toch moet je naar jezelf kijken."

Bosz werkte als trainer van Ajax samen met De Jong en vindt dat de middenvelder zich sterk heeft ontwikkeld. "Hij heeft een ongelofelijke progressie geboekt, met name zonder bal. Dat had ik niet verwacht. Als ik zie hoe hij positioneel verdedigend staat... Misschien heeft het er ook mee te maken dat hij centraal achterin heeft gespeeld. Daar heeft hij op de training bij mij ook vaak gestaan. Bij Barcelona kan hij misschien nog een stap maken."

MLB: Verlander passeert Cy Young op all time ranglijst; homerun Bogaerts niet voldoende voor winst

Honkballer Justin Verlander heeft opnieuw een mijlpijl bereikt in zijn carrière. De 36-jarige werper gooide in de wedstrijd tegen zijn 2807ste strikeout in zijn carrière. Daarmee passeerde Verlander op de all time ranglijst Cy Young en staat voorlopig op een 21ste plaats. De lijst wordt nog altijd aangevoerd door Nolan Ryan met het onwaarschijnlijke aantal van 5714 strikeouts. De Astros wonnen trouwens de wedstrijd met 3-1 van de Oakland Athletics, onder meer door acht strikeouts van Verlander.

Verlander passeert Cy Young op all time ranglijst (Bron: Youtube.com)

Ook de tweede wedstrijd in de drie game-serie tussen de New York Yankees en de Boston Red Sox is gewonnen door de Yankees. Net zoals vrijdag kwamen de Red Sox op voorsprong, alleen hadden de Yankees meteen een antwoord klaar en namen een 3-1 voorsprong. Een homerun van Xander Bogaerts, die een goede avond met drie honkslagen, zorgde ervoor dat de ploeg uit Boston terugkwam tot 3-3. Toch ging de winst naar de Yankees dankzij een two-run homerun van Gary Sanchez.

Uitslagen MLB zaterdag:

Tampa Bay Rays - Minnesota Twins 2-6
Chicago White Sox - Cleveland Indians 2-5
BaltimoreOrioles - San Francisco Giants 2-8
Pittsburgh Pirates - Milwaukee Brewers 10-12
Texas Rangers - Kansas City Royals 6-2
Cincinnati Reds - Washington Nationals 2-5
Atlanta Braves - Detroit Tigers 10-5
Seatlle Mariniers - Los Angeles Angels 3-6
St. Louis Cardinals - Chicago Cubs 7-4
New York Yankees - Boston Red Sox 5-3
Colorado Rockies - Toronto Blue Jays 4-2
Oakland Athletics - Houston Astros 1-3
Arizona Diamondbacks - New York Mets 6-5
Los Angeles Dodgers - Philadelphia Phillies 4-3
San Diego Padres - Miami Marlins 3-9

Arbolino wint Moto3-race Mugello na fotofinish

Tony Arbolini heeft zijn eerste zege te pakken in de Grand Prix-racerij. De Italiaan won op het circuit van Mugello de Italiaanse Grand Prix in de Moto3 na een zinderende finish, nadat hij ook al vanaf poleposition vertrok. Hij is daarmee de elfde verschillende winnaar in de afgelopen elf races.

Polesitter Arbolino pakte na een kort duel met Gabriel Rodrigo de leiding, voor de Argentijn, Tatsuki Suzuki, Lorenzo Dalla Porta, Romano Fenati, Andrea Migno en Jaume Masia. Het was echter een Moto3-race en dus werd alles bocht na bocht weer door elkaar geschud, maar niet voor Rodrigo: de Argentijn ging voor de honderdduizendste keer in zijn loopbaan onderuit in kansrijke positie.

Halverwege was er weer eens geen touw aan vast te knopen wat betreft wie het sterkst was: tien man reden bij elkaar, waarbij vooral Dalla Porta, Suzuki, Darryn Binder en Arbolini voorin reden. Met de slotfase in zicht ging het er steeds steviger aan toe en vijf ronden voor het einde vielen de eerste twee er tussenuit: Fenati en Migno schoven het grind in, net als de Japanners Suzuki en Kaito Toba een ronde later.

In de slotronde nam Masia de leiding over van Dalla Porta, maar het ging er fel aan toe. De run naar de finish werd een fraai staaltje slipstreamen en in de laatste meters dook Arbolini voorbij Dalla Porta naar zijn eerste zege op 0,029 seconden, met Masia op de derde plek.

Zakkenroller steelt per ongeluk handboeien

Twee zakkenrollers hebben afgelopen week de vergissing gemaakt een agent in burger te beroven in het centrum van Amsterdam. De agent droeg volgens de politie een mooi pak en een duur horloge. Een van de zakkenrollers greep naar zijn pols, de ander greep 'wat zwaars' in de zak van de jas vast.

Het bleek om een set handboeien te gaan. Hij werd, net als zijn handlanger, snel daarna opgepakt. De politie zet vaker agenten in burger met 'lokhorloges' in. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor toestemming gegeven nadat er in de stad veel eigenaren van Rolex-horloges waren beroofd

Vandaal vernielt afrastering weiland

Een 25-jarige man uit Noordeloos is zaterdag 1 juni 2019 omstreeks 09.50 uur door de politie op een weiland langs de A27, ter hoogte van de Hoogstraat aangehouden voor vernieling. De man had afrasteringspaaltjes uit de grond getrokken rondom het weiland, dit zorgde voor paniek onder de grazende koeien. De wat verward overkomende man kwam op de snelweg zonder benzine te staan en is toen het weiland opgelopen, waar hij de vernielingen pleegde. Er zijn geen aanwijzingen dat het vandalisme te maken heeft met gericht en/of georganiseerd dierenactivisme.

De politie kreeg zaterdagmorgen omstreeks 09.40 uur een melding dat aan de Hoogstraat een onbekende man koeien had los gelaten. Twee agenten waren snel ter plaatse. Ze zagen de bedoelde persoon op het weiland lopen. Hij maakte een wat verwarde indruk. De dienders vroegen hem naar zijn legitimatiebewijs. De man vertelde dat dit in zijn auto lag. Hij wees daarbij op een Audi die op de vluchtstrook van de snelweg A27 stond. Op de vraag waarom hij de afrastering van het weiland vernield had gaf de man als antwoord aan de agenten dat hij dat niet wist. Hierop is hij voor vernieling aangehouden.

Spontane actie
Vervolgens hebben de agenten de auto van de verdachte onderzocht. Ze zagen dat er circa tien meter achter de auto op de vluchtstrook een gevarendriehoek stond. Een berger probeerde de auto te starten dit lukte niet. De verdachte verklaarde later aan het bureau dat hij zonder benzine kwam te zitten. Hij was vervolgens door de weilanden gaan lopen waarbij hij onderweg paaltjes uit de grond trok. Op de vraag waarom hij dat deed verklaarde hij dat dit een spontane actie was. Hij toonde zich bereid de schade aan de boer te vergoeden. Bij de verdere afdoening door het Openbaar Ministerie zal het waarmaken van deze toezegging meegewogen worden. Hij is om 17.30 uur vrijgelaten.

Vrouw overleden na aanrijding met tractor

Een 80-jarige vrouw uit Kaatsheuvel is zaterdag 1 juni 2019 omstreeks 14:20 uur om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de Vaartweg in 's Gravenmoer. Vermoedelijk kwam het slachtoffer op haar fiets in aanrijding met een landbouwvoertuig waarvan de bestuurder doorreed. Hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse maar konden niets meer voor het slachtoffer doen.

De politie heeft gistermiddag een 35-jarige Oosterhouter gehoord als verdachte. Hij was gistermiddag als chauffeur van een trekker met kipperbak gras aan het rijden en kwam daarmee ook over de Vaartweg. Hij reed in de richting van de Gaasjesweg. Het landbouwvoertuig is op sporen onderzocht. Het politieteam Verkeer doet nader onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

Fun met Funda #155 - Monumentaal wonen in Dordt

Een bekend gezegde luidt:  "Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt." Een echte Dordtenaar zal dan vaak antwoorden: "Maar eenmaal erin, heb je het reuze naar je zin." Aan de Wolwevershaven vinden we dit monumentale pand. Op zich, als je de de buitenkant bekijkt, niets bijzonders, maar als je naar binnen stapt kijk je je ogen uit. Ik was op slag verliefd en zou het dolgraag wilen hebben. Maar ja die prijs he ... voor iets minder dan 1,2 miljoen kan het van jou zijn  

Liever alles onder elkaar? Checkk dan snel de laatste pagina! 

Monumentaal wonen in Dordrecht  (Foto: Funda)
Monumentaal wonen in Dordrecht (Foto: Funda)

Frank de Boer heeft koppositie in zicht na nieuwe zege Atlanta United

Atlanta United heeft in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw drie punten gepakt in de Major League Soccer. Voor eigen publiek waren the Five Stripes met 2-0 te sterk voor Chicago Fire. Door de achtste overwinning van het seizoen is de ploeg van trainer Frank de Boer gestegen naar de tweede plaats op de ranglijst in de Eastern Conference van de MLS.

De thuisploeg kwam al na twaalf minuten spelen op voorsprong in het Mercedes Benz Stadium. Na goed voorbereidend werk van de Argentijnse verdediger Franco Nicolás Escobar, wist Gonzalo Martínez met een slimme steekbal zijn ploeggenoot Joseph Martínez vrij voor de keeper te zetten. Laatstgenoemde maakte geen fout en prikte de 1-0 tegen de touwen.

Diezelfde Martínez zou ook voor de 2-0 zorgen. Op slag van rust werd de voorsprong verdubbeld door de spits uit de ploeg van De Boer. Terwijl Chicago Fire op zoek was naar de gelijkmaker, sloeg Martínez toe vanuit de counter. Hij draaide knap weg van zijn tegenstander, waarna hij vrij door kon naar het doel van de opponent. Oog in oog met de Duitse doelman Kenneth Kronholm tekende de Atlanta-spits voor zijn tweede doelpunt van de avond.

In de tweede helft kwam de overwinning geen moment meer in gevaar. Door de zege klimt Atlanta United naar de tweede plaats. Koploper DC United heeft een punt meer, maar speelde al wel twee wedstrijden meer dan het team van De Boer. Over ruim drie weken komt Atlanta pas weer in actie in de competitie. Op donderdag 27 juni wacht het duel met Toronto FC, de nummer zeven van de Eastern Conference.

Zwaargewicht Joshua neergeslagen en onttroond, Persoon 'bestolen'

Bokser Anthony Joshua pakte in 2016 zijn eerste wereldtitel bij de zwaargewichten (IBF), via zeges op Wladimir Klitschko (IBO en WBA) en Joseph Parker (WBO) kwamen er daar nog drie bij en met 22 zeges in 22 gevechten (21 KO's) was de Brit vrij onaantastbaar. Tot zaterdagavond: in Madison Square Garden was de Amerikaan Andy Destroyer Ruiz Jr (32-1, 21 KO's) een maat te groot.

Na veertig seconden in de derde ronde sloeg Joshua zijn opponent met een indrukwekkende combo tegen de grond, maar Ruiz stond weer op. Sterker nog, hij opende zelf gelijk volle bak de aanval en binnen een paar tellen sloeg hij Joshua zowaar tegen het canvas. Ook de Brit stond weer op, maar had nu wel net als Ruiz een knockdown aan z'n broek. In de slotseconden van de ronde ging Joshua nóg eens neer, maar ook nu wist hij in het kolkende Madison Square Garden weer op te krabbelen.

Eén ding was duidelijk: de ongeslagen wereldkampioen zat stevig in de problemen en Ruiz leek alsmaar harder tekeer te gaan. Het tempo ging er vervolgens even uit e een harde linker raakte Ruiz in de vijfde ronde, maar hij bleef keurig overeind. Vroeg in de zevende ronde was het weer de beurt aan Ruiz om toe te slaan met een combinatie en hard ook: Joshua ging weer neer, kwam overeind, en een half minuutje later zat hij opnieuw op het canvas. De scheidsrechter stond klaar om Joshua weer verder te laten gaan, maar de Brit reageerde tot twee keer toe nauwelijks, het teken voor de scheidsrechter om er een einde aan te maken.

Aan de dominantie van Joshua is zo een einde gekomen en de 29-jarige Ruiz is de nieuwe IBO, WBA, IBF- en WBO-wereldkampioen in het zwaargewicht en daarmee ineens dé potentiële uitdager van WBC-kampioen Deontay Wilder.

Joshua - Ruiz, helaas met slechte kwaliteit wegens problemen met auteursrechten (Bron: YouTube)

Callum Smith (25-0) vocht eerder om zijn WBA-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) tegen de Fransman Hassan N'Dam N'Jikam (37-3) en dat werd niet spannend. Smith sloeg zijn opponent in de eerste en tweede ronde neer en na nóg een keiharde knockdown in de derde ronde maakte de scheidsrechter er volkomen terecht een einde aan.

Smith - N'Dam (Bron: YouTube)

De Ierse Katie Taylor (13-0) nam het op tegen de Belgische Delfine Persoon (43-1), met een inzet die enige naam mocht hebben: de wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) bij de IBF, WBA, WBC en WBO, waarbij Persoon die van de WBC al sinds 2014 in handen had. Het ging er tien ronden lang stevig aan toe en vrijwel iedereen leek overtuigd dat Persoon voor een stunt gezorgd had...tot de uitslag bekend werd en Taylor uitgeroepen werd tot winnares.

Onder meer oud-wereldkampioen Carl Froch kon het niet geloven: "Het was een redelijk spannend gevecht, maar Persoon heeft simpelweg het meest gedaan en was de betere boksster", zei hij over de Belgische, die de arena in tranen verliet, nadat zelfs Taylor zelf behoorlijk verrast leek te zijn door haar winst.

Discussie over Taylor - Persoon (Bron: YouTube)

In een klein zaaltje in het Thaise Chachoengsao werd vrijdag al gevochten om de WBC-wereldtitel in het minimumgewicht (-47,6kg), hoewel je het aan de ambiance wellicht niet zou herkennen. Wanheng Menayothin (52-0) nam het voor eigen publiek op tegen de Japanner Tatsuya Fukuhara (21-6) en na acht ronden maakte de scheidsrechter er een einde aan. Menayothin pakte zijn 53e zege in 53 gevechten en verdedigde zijn in 2014 veroverde titel voor de elfde keer.

Giro: Etappe 21 - De beslissing in de al besliste Giro

De Giro is natuurlijk al beslist: Richard Carapaz heeft de laatste bergrit keurig overleefd en als er geen totaal bizarre dingen gebeuren in de afsluitende tijdrit gaat hij vandaag Ecuadoriaanse wielergeschiedenis schrijven. Vincenzo Nibali wordt normaal gesproken tweede, Primoz Roglic moet de derde plek wel weer terug kunnen pakken van Mikel Landa.

We kijken nog één keer naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, die weer 21 keer geweldig werk heeft geleverd. De tijdrit gaat over 17 kilometer, iets over de helft ligt de top van een 4,5 kilometer lange klim van gemiddeld een kleine vijf procent, tevens de locatie van de enige tussentijd van de rit. De finish ligt in de oude Romeinse arena van Verona, dat is het kijken dus waard.

Net als in Nederland is het ook in Verona behoorlijk warm, Sho Hatsuyama opent om 13.45 uur de tijdrit en gaat zijn laatste plek in principe simpel verdedigen. Eurosport is er live bij, Victor Campenaerts (14.15 uur) en Jos van Emden (14.23 uur) starten vroeg. Vanaf 16.19 uur begint de top-10 van het klassement, Carapaz rolt om 16.46 als laatste van het podium en een kleine 25 minuten later is de winnaar bekend.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

2 auto's op de kop in de sloot, politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van een aanrijding die op zaterdagmiddag omstreeks 13:10 uur plaatsvond op de Tolakkerweg in Maartensdijk, gemeente De Bilt. Voorafgaand aan dit incident reed een motor/scooter vermoedelijk plotseling vanaf het fietspad de Tolakkerweg op.

Hierdoor moest één van de personenauto’s uitwijken en kwam daardoor in botsing met een tweede auto die zojuist aan het inhalen was. Door de impact van de aanrijding belandden beide voertuigen op hun kop in een sloot. Twee dappere omstanders hebben de inzittenden direct uit hun benarde positie bevrijd en aan de kant geholpen.

De politie is op zoek naar de scooter/motorrijder en/of getuigen van het ongeluk die nog niet met de politie gesproken hebben. Zij kunnen contact opnemem via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Twee vrouwen gewond na steekpartij

Twee vrouwen zijn rond 2.30 uur gewond geraakt bij een steekpartij voor flat Kleiburg in Amsterdam Zuidoost. De politie heeft na het incident een man en een vrouw aangehouden. Volgens een woordvoerder van de politie is het nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd en wat de rol van de twee is geweest.

De twee slachtoffers waren aanspreekbaar. Een van hen is gewond aan haar been, de ander aan haar arm. Ze zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Volgens getuigen zou er voor de steekpartij een ruzie hebben plaatsgevonden. De politie doet nog verder onderzoek naar het incident.

FOK! Wat een weer: heet!

Hallo daar!

Ik had het er gisteren al over. De eerste zomerse dag is een feit. Uiteindelijk bleek de hoogste temperatuur in Arcen te zijn gemeten met 27,8 graden. Dit in tegenstelling tot de Wadden waar het maar 17 à 18 graden werd. Ook aan de westkust was het maximaal 19 graden. 

Ondertussen is er wel wat hoge bewolking gearriveerd. Dit behoort bij een storing die over de Britse Eilanden naar Noorwegen koerst. Die is voor ons weer verder van geen belang. Vannacht is het dan zacht, zelfs een beetje zwoel met 15 graden als minima.

Vandaag is het dan weer zonnig en behoorlijk warm. Ik hoorde termen als bloedheet, maar dat valt wel mee. Alleen moet je geen grote inspanningen verrichten. Het wordt uiteindelijk 23 graden op de Wadden tot 31 of 32 in het zuiden van het land. Ook aan de westkust kan het in eerste instantie toch wel 28 graden worden. Uiteindelijk steekt er een zeewindje op en koelt het aan zee af naar een graad of 22. Eigenlijk een idelale stranddag dus.

Er zijn modellen die morgenavond een enkele onweersbui tonen boven ons land. De kans is niet erg groot, maar wel het noemen waard. Ik weet daar morgenavond meer over. 

En we eindigen dit weerbericht met een leuke mop!

Het is groen en valt van de berg.......................................................... een SLAWINE!!  

Tot morgen! 

Opklaring en wolkenveld (Foto: KlapMongeaul)
Een schitterende foto van de zonsopkomst boven de polder van Eemnes. (Foto: KlapMongeaul)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Newgarden schenkt Chevrolet IndyCar-winst in thuisstad

Na vier Honda-zeges op rij heeft Chevrolet in de IndyCar Series in thuisstad Detroit weer eens gewonnen. Op Belle Isle in de Detroit River ging de winst zaterdag naar Josef Newgarden na een race die eerst uitgesteld werd wegens het slechte weer en vervolgens op een natte baan begon. Zondag wordt ook weer geracet, in principe vanaf 21.30 uur.

Alexander Rossi vertrok vanaf poleposition, met Newgarden naast zich. Na dik twee minuten achter de safety car werd het groen dan eindelijk gezwaaid, waarbij Newgarden gelijk te grazen genomen werd door Scott Dixon. Matheus Leist spinde in de achtergrond en daardoor kwam de safety car gelijk de baan weer op, terwijl ook Pato O'Ward een start met de nodige chaos kende, met name dankzij een tikje van Takuma Sato.

Na nog weer een onderbreking konden we dan eindelijk écht beginnen, met Rossi voor Dixon, Newgarden en Felix Rosenqvist voorin, waarbij de Zweed zich al snel langs Newgarden werkte. Will Power werkte zich ondertussen lekker naar voren en binnen een paar minuten lag hij al op de vijfde plek, achter Newgarden en voor Sato. Ryan Hunter-Reay verremde zich ondertussen vanaf de achtste plek en viel terug naar de vijftiende stek.

Marco Andretti kwam na een kwartiertje als eerste binnen: hij reed toch al achteraan en moest íets proberen, dus liet hij maar slicks onder zijn auto schroeven. Daar leek het nog behoorlijk veel te vroeg voor, wat teamgenoot en raceleider Rossi dan weer waardevolle informatie opleverde. Ook Hunter-Reay en Spencer Pigot schakelden over naar de slicks, net als Newgarden, die dat als eerste van de coureurs vooraan deed.

Voor Newgarden viel zijn pitstop perfect: op het moment dat hij binnen stond werd de caution afgegeven, want Ed Jones was rechtdoor geschoten en moest even uit de bandenstapel gehaald worden. Achter de safety car ging de hele meute naar binnen, wat Newgarden dus 'gratis' de leiding opleverde. Voor Power sloeg het noodlot toe: rechtsvoor zat nog niet goed vast op het moment dat hij weggestuurd werd en de band liep er bij het verlaten van de pitstraat af.

Met een goed half uur te rijden kon de race vervolgd worden, met Newgarden op kop, voor Rossi, Dixon, Rosenqvist en Hunter-Reay, waarbij iedereen inmiddels op slicks reed. Lang duurde het niet: uitgerekend vijfvoudig en regerend kampioen Dixon stuurde zijn auto vanaf de derde plek plek rechtdoor de banden in, caution. Dik twintig minuten voor tijd kon men weer verder, nog altijd met Newgarden en Rossi voorop, nu gevolgd door Rosenqvist en Hunter-Reay, die snel gepakt werd door Sato, waarna de Japanner ook Rosenqvist te grazen nam.

Het waren weer twee leuke minuten, daarna kon de safety car weer op pad: Leist reed de banden in, waar Jones dat eerder al deed. Dit keer waren er bij de herstart nog twaalf minuten te gaan, Newgarden ging nog altijd voorop. Samen met Rossi sloeg hij een fors gat naar Sato en diens achtervolgers, aangevoerd door Rosenqvist. Daar bleef het ook bij en dus konden de handen omhoog bij Newgarden.

Marquez stoot Quartararo van MotoGP-pole Mugello

Marc Marquez start zondagmiddag vanaf poleposition aan de Grand Prix van Italië in de MotoGP. Op het circuit van Mugello was de Spaanse wereldkampioen op zijn Honda de beste tijdens de kwalificatie.

Fabio Quartararo leek lange tijd op weg naar de pole, maar de Yamaha-rookie moest zich in de laatste run gewonnen geven. Marquez zat op het rechte stuk vol in de slipstream bij de bloedsnelle Ducati van Andrea Dovizioso en profiteerde optimaal door Quartararo's tijd te verbreken. De Fransman verbeterde zichzelf nog wel, maar op 0,214 seconden moest hij genoegen nemen met plek twee.

Danilo Petrucci completeert de eerste startrij op zijn Yamaha, de tweede rij wordt gevormd door Quartararo's teamgenoot Franco Morbidelli, Ducati-coureur Jack Miller en Honda-rijder Cal Crutchlow. Maverick Viñales (Yamaha), Francesco Bagnaia en Dovizioso (Ducati) beginnen vanaf de derde rij.

In de Moto2 ging de poleposition naar de Duitser Marcel Schrötter, alweer zijn derde van het jaar. Dynavolt-teamgenoot Thomas Lüthi vergezelt hem zondag vanaf de tweede plek, terwijl Alex Marquez de eerste startrij completeert. Bo Bendsneyder kwam er wederom niet aan te pas en begint vanaf de twintigste stek.

Tony Arbolino pakte de pole in de Moto3, zijn derde in totaal nadat hij er vorig jaar ook al twee pakte. Gabriel Rodrigo gaf maar liefst 0,673 seconden toe, maar dat leverde wel de tweede plek op. Verder slaagde alleen Lorenzo Dalla Porta erin om binnen een seconde van de topronde van Arbolino te blijven en dus is de eerste startrij daarmee compleet.

Om 11.00 uur gaat de Moto3 van start, om 12.20 uur volgt de Moto2 en de heren in de MotoGP beginnen er om 14.00 uur aan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.