Dubbel goud, drie keer zilver, twee keer brons voor Nederlandse roeiers op EK

heywoodu

Op het Europees kampioenschap roeien in het Zwitserse Luzern heeft de eerste finale gelijk Nederlands eremetaal opgeleverd. Hilmar Verbeek, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes pakten achter de indrukwekkende Italianen het zilver in de lichte dubbelvier. Het werd nog spannend in de slotfase, maar de oprukkende Fransen kwamen nét tekort om Nederland te grazen te nemen.

Nederland heeft gedurende de zondag in maar liefst tien andere finales een boot, waarbij de dag afgesloten wordt met de finale van de mannenacht, kort voor drie uur en met Nederlandse deelname. Een gratis livestream is de hele dag te bekijken bij wereldroeibond World Rowing.

Update 11.13 uur
In de twee-zonder deden Aletta Jorritsma en José van Veen lange tijd mee in de strijd om de medailles, maar in de laatste 500 meter moesten ze Spanje, Roemenië en Italië laten gaan, waarbij die drie na een fraai duel in die volgorde eindigden. Vorig jaar was er nog EK-zilver voor Nederland, waar destijds Elsbeth Beeres en Laila Yousifou in de boot zaten.

Update 11.29 uur
In de dubbel-twee bij de mannen vochten Amos Keijser en Nicolas van Sprang lang om de medailles, maar het duo moest in de laatste 250 meter afhaken. Het werd wel een prachtige strijd om goud, waarbij Polen de Zwitserse thuisfavorieten nét aftroefde. Roemenië pakte het brons, voor de Britten, Nederland en de zwaar teleurstellende Franse wereldkampioenen.

Update 11.47 uur
De skiffs bij de mannen leverden weer een geweldige finale op en Stef Broenink speelde een grote rol. De Nederlander nam de leiding in het tweede deel van de race en moest de Wit-Rus Pilip Pavukou laten passeren, maar Broenink sloeg weer terug. De Duitser Oliver Zeidler kwam echter langszij en in een zenuwslopende laatste 250 meter pakte hij het goud, terwijl Broenink Pavukou van het lijf hield en zilver pakte.

Update 12.00 uur
Lisa Scheenaard kwam er in de skiff bij de vrouwen niet echt aan te pas en werd zesde. De Ierse wereldkampioene Sanita Puspure pakte het goud, voor Jeannine Gmelin uit Zwitserland en de Tsjechische Miroslava Topinkova-Knapkova.

Update 13.00 uur
Na de lunchpauze ging het programma verder met de vrouwen vier-zonder en dat werd een Nederlands succes. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester sloegen al snel een gat en kwamen geen moment meer in gevaar, terwijl ze ook nog eens een Europees record roeiden. Roemenië werd op gepaste afstand derde, ver voor Polen.

Update 13.50 uur
In de lichte skiff bij de vrouwen was Marieke Keijser de favoriete, maar wat blessureleed aan het begin van het jaar zat nog in de weg. Zoals vaker begon ze relatief rustig, maar een echte opmars - haar voornaamste kenmerk - zat er dit keer niet in, hoewel ze zich wel naar de derde plek knokte. De Italiaanse Federica Ceserini pakte het goud, voor Leonie Pieper uit Duitsland.

Update 14.05 uur
Ook in de dubbel-vier bij de vrouwen was Nederland van de partij en de boot vocht na 1500 meter een stevig duel met Duitsland uit om de leiding. Dat ging tot de finish door, maar Roos de Jong, Inge Janssen, Sophie Souwer en Olivia van Rooijen moesten hun meerderen nét erkennen in de Duitsers. Oekraïne pakte achter Nederland het brons.

Update 14.20 uur
Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers trokken in de dubbel-vier ten strijde en al snel was duidelijk dat helemaal niemand enige kans had. Op ruime afstand van de Nederlandse boot pakte Italië het zilver, voor de Britten.

Update 14.35 uur
De Nederlandse vrouwenacht lag ruime tijd op koers voor brons, maar Rusland kwam er in de slotfase langs en dus werd het een vierde en laatste plek. Roemenië en Groot-Brittannië vochten een fantastische strijd om goud uit, waarbij Roemenië met een gigantische slagfrequentie op enkele honderdsten het goud pakte.

Update 15.10 uur
De laatste finale van het EK vond zoals dat hoort plaats in de mannenacht, het koningsnummer van het roeien. Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië waren duidelijk de beste drie teams, waarbij de strijd om goud tussen de Britten en Duitsers ging. Nederland nam genoegen met een keurige bronzen medaille, de Duitse wereld- en olympisch kampioenen hielden het vol en verdedigden hun Europese titel, voor de Britten.