Newgarden schenkt Chevrolet IndyCar-winst in thuisstad

Na vier Honda-zeges op rij heeft Chevrolet in de IndyCar Series in thuisstad Detroit weer eens gewonnen. Op Belle Isle in de Detroit River ging de winst zaterdag naar Josef Newgarden na een race die eerst uitgesteld werd wegens het slechte weer en vervolgens op een natte baan begon. Zondag wordt ook weer geracet, in principe vanaf 21.30 uur.

Alexander Rossi vertrok vanaf poleposition, met Newgarden naast zich. Na dik twee minuten achter de safety car werd het groen dan eindelijk gezwaaid, waarbij Newgarden gelijk te grazen genomen werd door Scott Dixon. Matheus Leist spinde in de achtergrond en daardoor kwam de safety car gelijk de baan weer op, terwijl ook Pato O'Ward een start met de nodige chaos kende, met name dankzij een tikje van Takuma Sato.

Na nog weer een onderbreking konden we dan eindelijk écht beginnen, met Rossi voor Dixon, Newgarden en Felix Rosenqvist voorin, waarbij de Zweed zich al snel langs Newgarden werkte. Will Power werkte zich ondertussen lekker naar voren en binnen een paar minuten lag hij al op de vijfde plek, achter Newgarden en voor Sato. Ryan Hunter-Reay verremde zich ondertussen vanaf de achtste plek en viel terug naar de vijftiende stek.

Marco Andretti kwam na een kwartiertje als eerste binnen: hij reed toch al achteraan en moest íets proberen, dus liet hij maar slicks onder zijn auto schroeven. Daar leek het nog behoorlijk veel te vroeg voor, wat teamgenoot en raceleider Rossi dan weer waardevolle informatie opleverde. Ook Hunter-Reay en Spencer Pigot schakelden over naar de slicks, net als Newgarden, die dat als eerste van de coureurs vooraan deed.

Voor Newgarden viel zijn pitstop perfect: op het moment dat hij binnen stond werd de caution afgegeven, want Ed Jones was rechtdoor geschoten en moest even uit de bandenstapel gehaald worden. Achter de safety car ging de hele meute naar binnen, wat Newgarden dus 'gratis' de leiding opleverde. Voor Power sloeg het noodlot toe: rechtsvoor zat nog niet goed vast op het moment dat hij weggestuurd werd en de band liep er bij het verlaten van de pitstraat af.

Met een goed half uur te rijden kon de race vervolgd worden, met Newgarden op kop, voor Rossi, Dixon, Rosenqvist en Hunter-Reay, waarbij iedereen inmiddels op slicks reed. Lang duurde het niet: uitgerekend vijfvoudig en regerend kampioen Dixon stuurde zijn auto vanaf de derde plek plek rechtdoor de banden in, caution. Dik twintig minuten voor tijd kon men weer verder, nog altijd met Newgarden en Rossi voorop, nu gevolgd door Rosenqvist en Hunter-Reay, die snel gepakt werd door Sato, waarna de Japanner ook Rosenqvist te grazen nam.

Het waren weer twee leuke minuten, daarna kon de safety car weer op pad: Leist reed de banden in, waar Jones dat eerder al deed. Dit keer waren er bij de herstart nog twaalf minuten te gaan, Newgarden ging nog altijd voorop. Samen met Rossi sloeg hij een fors gat naar Sato en diens achtervolgers, aangevoerd door Rosenqvist. Daar bleef het ook bij en dus konden de handen omhoog bij Newgarden.