Marquez stoot Quartararo van MotoGP-pole Mugello

Marc Marquez start zondagmiddag vanaf poleposition aan de Grand Prix van Italië in de MotoGP. Op het circuit van Mugello was de Spaanse wereldkampioen op zijn Honda de beste tijdens de kwalificatie.

Fabio Quartararo leek lange tijd op weg naar de pole, maar de Yamaha-rookie moest zich in de laatste run gewonnen geven. Marquez zat op het rechte stuk vol in de slipstream bij de bloedsnelle Ducati van Andrea Dovizioso en profiteerde optimaal door Quartararo's tijd te verbreken. De Fransman verbeterde zichzelf nog wel, maar op 0,214 seconden moest hij genoegen nemen met plek twee.

Danilo Petrucci completeert de eerste startrij op zijn Yamaha, de tweede rij wordt gevormd door Quartararo's teamgenoot Franco Morbidelli, Ducati-coureur Jack Miller en Honda-rijder Cal Crutchlow. Maverick Viñales (Yamaha), Francesco Bagnaia en Dovizioso (Ducati) beginnen vanaf de derde rij.

In de Moto2 ging de poleposition naar de Duitser Marcel Schrötter, alweer zijn derde van het jaar. Dynavolt-teamgenoot Thomas Lüthi vergezelt hem zondag vanaf de tweede plek, terwijl Alex Marquez de eerste startrij completeert. Bo Bendsneyder kwam er wederom niet aan te pas en begint vanaf de twintigste stek.

Tony Arbolino pakte de pole in de Moto3, zijn derde in totaal nadat hij er vorig jaar ook al twee pakte. Gabriel Rodrigo gaf maar liefst 0,673 seconden toe, maar dat leverde wel de tweede plek op. Verder slaagde alleen Lorenzo Dalla Porta erin om binnen een seconde van de topronde van Arbolino te blijven en dus is de eerste startrij daarmee compleet.

Om 11.00 uur gaat de Moto3 van start, om 12.20 uur volgt de Moto2 en de heren in de MotoGP beginnen er om 14.00 uur aan.