Zwaargewicht Joshua neergeslagen en onttroond, Persoon 'bestolen'

Bokser Anthony Joshua pakte in 2016 zijn eerste wereldtitel bij de zwaargewichten (IBF), via zeges op Wladimir Klitschko (IBO en WBA) en Joseph Parker (WBO) kwamen er daar nog drie bij en met 22 zeges in 22 gevechten (21 KO's) was de Brit vrij onaantastbaar. Tot zaterdagavond: in Madison Square Garden was de Amerikaan Andy Destroyer Ruiz Jr (32-1, 21 KO's) een maat te groot.

Na veertig seconden in de derde ronde sloeg Joshua zijn opponent met een indrukwekkende combo tegen de grond, maar Ruiz stond weer op. Sterker nog, hij opende zelf gelijk volle bak de aanval en binnen een paar tellen sloeg hij Joshua zowaar tegen het canvas. Ook de Brit stond weer op, maar had nu wel net als Ruiz een knockdown aan z'n broek. In de slotseconden van de ronde ging Joshua nóg eens neer, maar ook nu wist hij in het kolkende Madison Square Garden weer op te krabbelen.

Eén ding was duidelijk: de ongeslagen wereldkampioen zat stevig in de problemen en Ruiz leek alsmaar harder tekeer te gaan. Het tempo ging er vervolgens even uit e een harde linker raakte Ruiz in de vijfde ronde, maar hij bleef keurig overeind. Vroeg in de zevende ronde was het weer de beurt aan Ruiz om toe te slaan met een combinatie en hard ook: Joshua ging weer neer, kwam overeind, en een half minuutje later zat hij opnieuw op het canvas. De scheidsrechter stond klaar om Joshua weer verder te laten gaan, maar de Brit reageerde tot twee keer toe nauwelijks, het teken voor de scheidsrechter om er een einde aan te maken.

Aan de dominantie van Joshua is zo een einde gekomen en de 29-jarige Ruiz is de nieuwe IBO, WBA, IBF- en WBO-wereldkampioen in het zwaargewicht en daarmee ineens dé potentiële uitdager van WBC-kampioen Deontay Wilder.

Joshua - Ruiz, helaas met slechte kwaliteit wegens problemen met auteursrechten (Bron: YouTube)

Callum Smith (25-0) vocht eerder om zijn WBA-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) tegen de Fransman Hassan N'Dam N'Jikam (37-3) en dat werd niet spannend. Smith sloeg zijn opponent in de eerste en tweede ronde neer en na nóg een keiharde knockdown in de derde ronde maakte de scheidsrechter er volkomen terecht een einde aan.

Smith - N'Dam (Bron: YouTube)

De Ierse Katie Taylor (13-0) nam het op tegen de Belgische Delfine Persoon (43-1), met een inzet die enige naam mocht hebben: de wereldtitels in het lichtgewicht (-61,2kg) bij de IBF, WBA, WBC en WBO, waarbij Persoon die van de WBC al sinds 2014 in handen had. Het ging er tien ronden lang stevig aan toe en vrijwel iedereen leek overtuigd dat Persoon voor een stunt gezorgd had...tot de uitslag bekend werd en Taylor uitgeroepen werd tot winnares.

Onder meer oud-wereldkampioen Carl Froch kon het niet geloven: "Het was een redelijk spannend gevecht, maar Persoon heeft simpelweg het meest gedaan en was de betere boksster", zei hij over de Belgische, die de arena in tranen verliet, nadat zelfs Taylor zelf behoorlijk verrast leek te zijn door haar winst.

Discussie over Taylor - Persoon (Bron: YouTube)

In een klein zaaltje in het Thaise Chachoengsao werd vrijdag al gevochten om de WBC-wereldtitel in het minimumgewicht (-47,6kg), hoewel je het aan de ambiance wellicht niet zou herkennen. Wanheng Menayothin (52-0) nam het voor eigen publiek op tegen de Japanner Tatsuya Fukuhara (21-6) en na acht ronden maakte de scheidsrechter er een einde aan. Menayothin pakte zijn 53e zege in 53 gevechten en verdedigde zijn in 2014 veroverde titel voor de elfde keer.