Emotionele eerste MotoGP-zege Petrucci voor thuispubliek in Mugello

Danilo Petrucci heeft eindelijk zijn eerste zege in de MotoGP te pakken. De 28-jarige Italiaanse Ducati-coureur won uitgerekend op het circuit van Mugello de Italiaanse Grand Prix en boekte zo in zijn 124e start éindelijk een schitterende overwinning.

Marc Marquez pakte vanaf poleposition de leiding, voor Cal Crutchlow, de vanaf plek negen vertrokken Andrea Dovizioso en diens Ducati-teamgenoot Petrucci. Jack Miller, Takaaki Nakagami, Pol Espargaro, Alex Rins, de vanaf plek twee slecht vertrokken Fabio Quartararo en Franco Morbidelli completeerden de top-10. Er werd ondertussen flink gevochten en vooral Miller en Petrucci gingen samen tekeer in de strijd om plek drie, terwijl Crutchlow terugviel en Rins naar voren kwam.

Al snel werd de aanval op Marquez geopend door de Ducati's van Petrucci en Dovizioso, maar ook die van Miller en zelfs Rins kwam voorbij de wereldkampioen en z'n Honda. Valentino Rossi reed al het hele weekeinde voor spek en bonen mee en ging na een kleine tien ronden onderuit vanaf een van de laatste plekken. Voorin was het wél boeiend: zes man reden bij elkaar, te weten Dovizioso, Petrucci, Marquez, Rins, Miller en Crutchlow, terwijl ook Francesco Bagnaia langzaam aansluiting begon te vinden.

Ook Nakagami en Quartararo sloten aan en dus begon het zo langzamerhand op een Moto3-race te lijken, hoewel het veld na een crash van Bagnaia weer een beetje uit elkaar geslagen werd. Acht ronden voor het einde kwam de bijna voorspelbare glijpartij van Miller, waardoor vier man los waren van de rest: Petrucci, Marquez, Dovizioso en Rins, met opvallend genoeg de sterk rijdende Nakagami op de vijfde plek, voor Crutchlow, Quartararo en de schier onzichtbare Maverick Viñales, die wel langzaam maar zeker de weg naar voren vond.

De vier koplopers bleven bij elkaar, maar met drie ronden te gaan werden de onderlinge aanvallen alsmaar serieuzer. Met een dubbele Ducati-slipstream pakte Marquez bij het ingaan van de slotronde de leiding, waarna de Spanjaard en de twee Ducati's elkaar in bocht één bijna onderuit schoffelden. Petrucci vocht zich weer naar de leiding en dit keer hield hij het vol, waardoor hij eindelijk zijn eerste MotoGP-zege kon vieren. Marquez en Dovizioso completeerden het podium, Rins, Nakagami, Viñales, Michele Pirro, Crutchlow, Espargaro en Quartararo maakten de top-10 compleet.