Hockeymannen in Eindhoven onderuit tegen Britten

Nederland heeft zijn eerste Pro League-wedstrijd na alle clubverplichtingen van de Oranje-internationals op pijnlijke wijze met 1-3 verloren van Groot-Brittannië. Oranje verzuimde zondag in Eindhoven meerdere keren op voorsprong te komen, waarna de Britten dit keihard afstraften met goede goals, tegen een kwetsbare Nederlandse defensie. Daarmee doet Oranje zichzelf geen plezier voor plaatsing voor de Grand Final van de Pro League.

Een vrije schietkans van Thierry Brinkman die hij niet goed raakte, een klein tikje van Bjorn Kellerman over het open Britse goal, Mirco Pruyser die van dichtbij de paal raakte – de man die normaal de Britten altijd terroriseert met zijn scoringsdrift: levensgrote kansen bleven onbenut, terwijl de wat kleinere mogelijkheden zondag in Eindhoven wel in de touwen gingen. Een heerlijke backhand van Will Calnan vloog er wel in, en ook de eerste strafcorner van Oranje, werd ouderwets binnen geslingerd door Mink van der Weerden.

Een beetje loom
De Pro League-wedstrijd tussen Nederland en Groot-Brittannië was soms zoals het weer, een beetje loom, hoewel die loomheid soms abrupt werd onderbroken door een flitsende actie. Het leek voor Oranje even wennen om na zware play-offs en alle clubverplichtingen in mei om in het Nederlands elftal meteen weer de juiste toon te vinden. De kansen die werden gemist, werden door de Britten wel overtuigend binnen geschoten. Het was een wedstrijd waar bondscoach Max Caldas continu langs de lijn te vinden was, om zijn manschappen aan te sporen en bij te sturen, want dat was ook echt nodig zondag.

De laatste Pro League-herinnering van Oranje was juist een fantastische overwinning op Duitsland, waar de Oosterburen met 2-4 in hoog tempo van de mat werden gespeeld. Daar was zondag tegen Groot-Brittannië geen sprake van. Het startschot van de Pro League-maand juni verliep stroperig, gelukkig voor Oranje er staan nog heel veel interlands op het programma.

Defensief niet op orde
Het was op een zonovergoten Oranje-Rood meteen een heerlijk begin van de Britten die meerdere keren gevaarlijk waren over hun rechterflank. Daar volgde ook de goal van Will Calnan uit, die opvallend veel ruimte kreeg in de oranje cirkel en na een goede actie schitterend uithaalde met de hoge backhand. Keeper Pirmin Blaak was kansloos op die inzet.

Daarvóór had Groot-Brittannië al een waarschuwingsschot afgevuurd, dat nog op de klomp van Blaak belandde. Maar Oranje antwoordde meteen, via een individuele actie van Bjorn Kellerman, die een strafcorner haalde, die meteen heerlijk werd binnen gepusht door Mink van der Weerden.

Dat Oranje het defensief nog niet helemaal op orde had, bleek in het tweede kwart toen David Condon recht door het centrum een vrije doorgang kreeg, maar de open schietkans niet goed benutte. Jorrit Croon vond knap Thierry Brinkman, maar de aanvaller leek bijna te schrikken van alle ruimte die hij kreeg en kon de bijna zekere treffer niet maken. Hij raakte de bal niet goed.

Oranje probeerde druk te zetten op de het Britse balbezit, maar echt gevaarlijk werd het daarmee niet. Sterker nog, Groot-Brittannië leek makkelijk de cirkel te kunnen bereiken en had op 1-2 kunnen komen, maar omdat Christopher Griffiths zijn stick niet goed tegen een voorzet kreeg, gingen de teams met 1-1 rusten. Toen Bjorn Kellerman na een goede interceptie van Thierry Brinkman en een fijne aanval via Bob de Voogd de bal van dichtbij over het goal kreeg, was dat al de derde megakans, die verloren ging in het tweede kwart. Het leek ook alsof beide teams last hadden van de hitte, Oranje alleen wat meer dan een fris spelend Groot-Brittannië.

Gaspedaal zoek
Twee grote kansen van Jorrit Croon – na een solo – en van Mirco Pruyser (in zijn honderdste interland) gingen er niet in vlak voor de Engelse doelman George Pinner. Waardoor een zekere voorsprong een achterstand werd, nadat Groot-Brittannië wederom via hun rechterflank weer eenvoudig de cirkel in mocht lopen, waarna Sam Ward de 1-2 binnen tikte.

Oranje leek het initiatief te moeten nemen, maar het waren de Britten die juist met een geweldige backhand van Griffiths op een 1-3 voorsprong kwamen na slordig balverlies in de Oranje-achterhoede. Een wat lethargisch Nederland kon het gaspedaal niet meer vinden in het laatste kwart, waardoor de Britten zich naar een eenvoudige 1-3 zege tikten.

Dat betekent een matige start van de drukke Pro League-maand voor de mannen van Caldas, die de komende weken gelukkig nog genoeg interlands op het programma hebben om zich te revancheren.

Hockeymannen in Eindhoven onderuit tegen Britten (Pro Shots / Bart Scheulderman)
Hockeymannen in Eindhoven onderuit tegen Britten (Pro Shots / Bart Scheulderman)