Giro: Etappe 21 - De beslissing in de al besliste Giro

De Giro is natuurlijk al beslist: Richard Carapaz heeft de laatste bergrit keurig overleefd en als er geen totaal bizarre dingen gebeuren in de afsluitende tijdrit gaat hij vandaag Ecuadoriaanse wielergeschiedenis schrijven. Vincenzo Nibali wordt normaal gesproken tweede, Primoz Roglic moet de derde plek wel weer terug kunnen pakken van Mikel Landa.

We kijken nog één keer naar de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier, die weer 21 keer geweldig werk heeft geleverd. De tijdrit gaat over 17 kilometer, iets over de helft ligt de top van een 4,5 kilometer lange klim van gemiddeld een kleine vijf procent, tevens de locatie van de enige tussentijd van de rit. De finish ligt in de oude Romeinse arena van Verona, dat is het kijken dus waard.

Net als in Nederland is het ook in Verona behoorlijk warm, Sho Hatsuyama opent om 13.45 uur de tijdrit en gaat zijn laatste plek in principe simpel verdedigen. Eurosport is er live bij, Victor Campenaerts (14.15 uur) en Jos van Emden (14.23 uur) starten vroeg. Vanaf 16.19 uur begint de top-10 van het klassement, Carapaz rolt om 16.46 als laatste van het podium en een kleine 25 minuten later is de winnaar bekend.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)