EK-zilver gemengde estafetteploeg en Heemskerk

Op de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow heeft Femke Heemskerk opnieuw zilver gewonnen. Na de 200 meter vrije slag pakte de Nederlandse ook zilver op de 100 meter vrije slag.

In de finale was de Zweedse wereldrecordhoudster Sarah Sjöström duidelijk de beste, maar vooral op het tweede deel was het verschil met Heemskerk niet eens zo groot als verwacht. Sjöström tikte aan na 52,93 seconden, Heemskerk pakte zilver in 53,23 en de Française Charlotte Bonnet was in 53,35 goed voor brons.

Bij de mannen was er na goud op de 400 vrij en zilver op de 1500 vrij wederom goud voor de Oekraïner Mykhaylo Romanchuk. Dit keer was hij op de 800 meter vrije slag de beste. Romanchuk pakte relatief vroeg een voorsprong en consolideerde dat uitstekend, waarna hij aantikte in 7:42,96 minuten. Daarmee was hij ruim twee seconden sneller dan de Italiaan Gregorio Paltrinieri en de Duitser Florian Wellbrock.

Update 17.55 uur
Adam Peaty heeft totaal niet verrassend het goud gepakt op de 50 meter schoolslag. De Britse wereldrecordhouder raffelde de afstand af in 26,09 seconden, niet ver van zijn wereldrecord verwijderd. Zilver ging in 26,79 naar de Italiaan Fabio Scozzoli, terwijl de Sloveen Peter Stevens knap brons pakte in 27,06. Ties Elzerman zwom naar 27,24 en een keurige zesde plek.

Update 18.05 uur
Op de 200 meter rugslag heeft Tessa Vermeulen zich niet geplaatst voor de finale. Met haar tijd van 2:13,30 minuten benaderde de Nederlandse haar persoonlijk record, maar de twaalfde plek was niet voldoende om de finale te halen.

Update 18.12 uur
Op de 50 meter vrije slag staat Jesse Puts in de finale. De Nederlander had het wat lastig in de slotfase, maar tikte met 22,02 seconden - 0,01 sneller dan in de series - aan in de zevende tijd en dat was precies voldoende. Met 21,11 zwom de Brit Ben Proud naar de snelste tijd ooit gezwommen in een 'normaal' pak.

Update 18.17 uur
Ranomi Kromowidjojo staat in de finale van de 50 meter vlinderslag. De Nederlandse tikte aan na 25,95 seconden en dat bleek goed voor de vijfde tijd. Kim Busch tekende voor 26,42 seconden, wat de elfde plek en dus geen finaleplaats opleverde. Speciaal voor de zuiderburen: de Belgische Kimberly Buys maakte met 25,76 en de derde tijd een sterke indruk.

Update 19.03 uur
De halve finales van de 100 meter vlinderslag bij de mannen hebben geen Nederlands succes opgeleverd. Joeri Verlinden liet een tijd noteren van 52,16 seconden en dat leverde hem de vermaledijde negende plek op, 0,14 tellen achter een finaleplek. De 52,58 van Mathys Goosen betekende een veertiende plek voor hem.

Yuliya Efimova maakte ondertussen grote indruk op de 50 meter schoolslag. De Russische zwom naar een tijd van 29,66 seconden, slechts 0,26 seconden boven het wereldrecord van haar aartsvijand Lilly King uit de VS.

Update 19.12 uur
Op de 200 meter rugslag was er een indrukwekkend staaltje rugslagzwemmen van de Rus Evgeny Rylov. Hij vertrok hard, deed het daarna relatief wat rustiger aan en trok in de laatste meters nog eens hard door. Rylov tikte aan in 1:53,36 minuten, bijna twee seconden onder het zes jaar oude Europees record.

Dat Europees record was in handen van de Pool Radoslaw Kawecki. Die werd weliswaar weggeblazen door Rylov, hij pakte op 2,71 seconden wel het zilver, vlak voor de Italiaan Matteo Restivo.

Update 19.18 uur
Katinka Hosszu boekte op de 200 meter wisselslag een emotionele zege. Door een vechtscheiding met man en succescoach Shane Tusup raakte ze behoorlijk uit vorm en ook op dit EK lukte het nog niet. Op 'haar' 200 meter wisselslag pakte Hosszu vooral dankzij een ijzersterk slotstuk dan toch het goud in 2:10,17, wat wel vier seconden boven haar persoonlijk record lag.

De Italiaanse Ilaria Cusinato gaf slechts 0,08 seconden toe en pakte zilver, voor de Zwitserse Maria Ugolkova, die de Britse favoriete Siobhan-Marie O'Connor er nog net uit wist te zwemmen.

Update 19.27 uur
Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hebben op de gemengde 4x100 meter vrije slag zilver gepakt. Korstanje en Pijnenburg liepen zoals te verwachten viel een achterstand op, Heemskerk haalde vervolgens flink uit en bracht Nederland volledig terug in de race.

Slotzwemster Kromowidjojo dook zich gelijk naast de Russin Arina Openysheva en Charlotte Bonnet uit Frankrijk, maar de in bloedvorm verkerende Française ging er als een raket vandoor. Bonnet zwom de race van haar leven en zwom ver weg bij de rest, maar Kromowidjojo klopte Openysheva en hielp Nederland naar het zilver.