Stel eist miljoenen na keizersnede zonder verdoving

Een 26-jarige moeder en haar verloofde hebben een ziekenhuis aangeklaagd voor het uitvoeren van een keizersnede zonder verdoving. Het stel eist 5,75 miljoen dollar aan schadevergoeding, waardoor we gelijk weten dat een en ander zich in de VS afspeelt, in het Californische Oceanside om precies te zijn.

Artsen van het ziekenhuis zijn aangeklaagd wegens het maken van een medische fout en wegens mishandeling. "Zo'n zaak ben ik in mijn 35 jaar lange carrière nog nooit tegengekomen", aldus advocaat Norman Finkelstein. Volgens de aanklacht lag de zwangere Delphina Mota zo hard ze kon te schreeuwen en te huilen, roepend om hulp omdat ze alles kon voelen wat er gebeurde.

Mota en haar verloofde gingen op 15 november naar het ziekenhuis, ze was toen al 41 weken zwanger. Ze kreeg er een ruggeprik en de weeën werden opgewekt. Vroeg in de volgende ochtend daalde Mota's bloeddruk behoorlijk en haar verloskundige, Sandra Lopez, kon geen hartslag meer vinden van de baby.

Volgens de aanklacht maakte Lopez daarop 'de juiste beslissing, door met spoed een keizersnede uit te laten voeren', maar ze kon de op dat moment dienende anesthesist - David Seif - niet bereiken, ondanks meerdere pogingen. Mota vertelde dat ze ondertussen hoorde hoe men in de operatiekamer aan het roepen was dat men door moest gaan om Seif te proberen bereiken. 

Lopez zou de aanwezige medewerkers vervolgens opgedragen hebben om Mota 'vast te binden'. "Plotseling voelde ik daarna dat er in mijn buik gesneden werd ... een brandend gevoel", vertelt Mota. Haar verloofde, de 35-jarige Paul Iheanachor, stond ondertussen in de gang buiten de operatiekamer en hoorde Mota's ijzingwekkende schreeuwen door de deuren heen.

"Als iemand je buik open snijdt, haar handen erin duwt en je baby eruit trekt ... tja. Ik probeerde me in te leven in hoe het voor haar voelde om eigenlijk gewoon leeggeplukt te worden als een versgevangen vis", vertelt Iheanachor tegenover Amerikaanse media. Het ziekenhuis zegt ondertussen niet te kunnen reageren en geeft aan dat de gezondheid van patiënten de hoogste prioriteit is.

Overigens werd dochter Cali die dag gezond en wel geboren. Ze is inmiddels zeven maanden oud en kerngezond. "De baby is perfect", zo zegt haar vader het.