EK-zilver Krumins-Kuijken op tien kilometer, Bockarie naar 200m-finale

Tijdens de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn is Liemarvin Bonevacia er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale. Met 45,39 seconden eindigde de Nederlander als vierde in zijn serie, waar de top-2 gevraagd werd. Ook een plekje als een van de twee snelste verliezers zat er niet in. De Belgische broers Jonathan en Kevin Borlée haalden het allebei wel.

Tienkamper Pieter Braun lijkt inmiddels nog een klein kansje te maken op een plek in de top-6 of misschien zelfs de top-5. Met 59,53 meter bij het speerwerpen kwam hij een dikke meter tekort voor een persoonlijk record. Arthur Abele loopt op de afsluitende 1500 meter normaal gesproken naar het goud, de Rus Ilya Shkurenyov is de voornaamste kandidaat voor zilver en de jonge Duitser Niklas Kaul strijdt met de jonge Wit-Rus Vitaly Zhuk om brons.

Update 20.35 uur
Churandy Martina is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter. Op zijn vorige drie EK's lukte dat wel en pakte hij goud, plek vier en goud, hoewel hij die laatste in moest leveren omdat hij op de lijn had gestaan: "Ach, als het zo is dan is het zo, we moeten leven met de regels", klonk het destijds.

Dit keer kwam Martina, die op de 100 meter juist prima in vorm leek, er eigenlijk helemaal niet aan te pas. Met 20,51 seconden eindigde hij als vijfde en dat was ook niet genoeg om als een van de tijdsnelsten door te mogen.

Met 20,84 seconden en plek zes in zijn halve finale lukte het ook Taymir Burnet niet, maar er was ook goed nieuws: met 20,41 seconden benaderde Solomon Bockarie en eindigde hij als derde in zijn halve finale. Dat was niet voldoende, maar zijn tijd was dat wel en dus is hij te bewonderen in de finale.

Update 21.23 uur
Susan Krumins-Kuijken heeft uitermate knap zilver gepakt op de tien kilometer. De Nederlandse vocht lange tijd met de door Turkije 'gekochte' Keniaanse Yasemin Can en de Israëlische Lonah Chemtai Salpeter - die overigens eveneens in Kenia geboren is, maar in tegenstelling tot Can gewoon uit is gaan komen voor een land waar ze al vele jaren woont, werkt, traint en getrouwd is.

Met de slotfase in zicht moest Can verrassend afhaken, maar Krumins kon nog bij Salpeter blijven. De Israëlische liep echter langzaam maar zeker weg en pakte het goud in 31:43,29 minuten. Krumins perste elk mogelijk beetje energie uit haar lijf en hield het vol tot de finish, die ze als tweede passeered. Brons was voor de Zweedse Meraf Bahta.

Update 22.25 uur
Het verspringen leverde goud op voor de pas 20-jarige Griek Miltiadis Tentoglou, die in zijn voorlaatste poging naar 8,25 meter sprong. Hij stapte na zijn wedstrijd overigens gelijk even terug naar de bak, want niemand minder dan voormalig olympisch kampioene Heike Drechsler was als vrijwilligster de bak aan het vegen en Tentoglou kent schijnbaar zijn klassiekers. 

Zilver was er voor Fabian Heinle. De Duitser sprong net als de Oekraïner Serhii Nykyforov naar 8,13 meter, maar pakte zilver omdat zijn op één na beste poging beter was: eveneens 8,13 meter, tegen 8,00 meter van Nykyforov.

Andrius Gudzius pakte het goud in het discuswerpen. De regerend wereldkampioen uit Litouwen leek het af te leggen tegen de 68,23 meter van de Zweed Daniel Ståhl, maar ging er in zijn allerlaatste poging met 68,46 net voorbij. De 65,14 meter van de Oostenrijker Lukas Weisshaidinger was goed voor brons.

Het kogelstoten bij de vrouwen zorgde voor een verrassende winnares. Niet de Duitse topfavoriete Christina Schwanitz, maar de Poolse Paulina Guba was met 19,33 meter goed voor goud. Schwanitz kwam niet verder dan een teleurstellende 19,19 meter, terwijl brons met 18,81 meter naar Aliona Dubitskaya uit Wit-Rusland ging.

De tienkamp werd tot slot gewonnen door Arthur Abele uit Duitsland, die de afsluitende 1500 meter als achtste besloot. De Rus Ilya Shkurenyov pakte inderdaad het zilver, de Wit-Rus Vitali Zhuk hield de aanval van de jonge Duitser Niklas Kaul af en pakte brons. Pieter Braun sloot de tienkamp als zevende af.