Nederlandse dames domineren op EK tijdrijden: Van Dijk wint voor Van der Breggen

Ellen van Dijk heeft voor heeft voor de derde maal in haar carrière de Europese titel in het tijdrijden gepakt. De 31-jarige tijdritspecialiste was in Glasgow nipt sneller dan Anna van der Breggen. De Duitse Trixi Worrack werd op meer dan een minuut derde.

In de stromende regen werd de tijdrit in Glasgow afgewerkt. De Duitse Trixi Worrack, die vroeg was gestart, zette een eerste richttijd neer aan het eerste tussenpunt. Na 8,07 kilometer klokte ze 15:31 en was daarmee een halve minuut sneller dan de rest.

Eugenia Bujak was de eerste die onder de tijd ging van de Duitse met vijf seconden. Nadat Anna Van der Breggen aan het eerste tussenpunt was gepasseerd bleek dat de Nederlandse veel sneller was dan haar concurrenten. Alleen Ellen van Dijk zou in de buurt komen van de tijd van haar landgenote en was zelfs drie seconden sneller dan Van der Breggen.

Aan het tweede meetpunt had Van Dijk haar voorsprong zelfs vergroot naar zeventien seconden ten koste van Van der Breggen. Worrack bleef nog het dichtst in de buurt van de twee Nederlandse, maar ze gaf al een minuut toe op Van Dijk.

Van der Breggen had sterk ingedeeld en bij de finish had ze meer dan één minuut voorsprong op Worrack, die tot dan toe de snelste tijd had neergezet. Van Dijk had op het natte wegdek moeite in de bochten, maar had net voldoende marge opgebouwd in het eerste deel van de tijdrit. Voor de Nederlandse van Sunweb is het haar derde Europese titel.

Ellen van Dijk voor derde keer Europees kampioen tijdrijden (Pro Shots / Action Images)
Ellen van Dijk voor derde maal Europees kampioen tijdrijden (Pro Shots / Action Images)