Zeven jaar cel voor stelen schaap

We richten de ogen weer eens op het Afrikaanse continent, om u op deze heerlijke zomerdag een goede tip mee te geven: steel geen schaap als je in Kenia bent. Dat deed ene Victor Wanjala wel en de beste man mag zich nu zeven jaar lang gaan vermaken tussen de criminelen.

Op 16 maart kwam ene Richard Mwareng uit het dorpje Lityei er ineens achter dat zijn kudde schapen wat kleiner was. Een snelle telling wees uit dat er één ontbrak en dus kwam hij in actie. Het was vrijdag, wat betekende dat de veemarkt in het tien kilometer verderop gelegen Kishaunet in volle gang was, en Richard vermoedde dat zijn schaap daar door een dief mogelijk naartoe was gebracht.

Eenmaal op de markt hoorde Richard inderdaad dat een van zijn schapen verkocht was aan wat handelaren uit het veertig kilometer de andere kant op gelegen Kitale. Richard reed die kant op en wist daar te bevestigen dat het inderdaad om zijn schaap ging, dat inmiddels helaas al aan de slachthaak hing.

De handelaren waren niet te beroerd om Richard te helpen toen ze hoorden dat zijn schaap gejat was en vertelden hem van wie ze het beest gekocht hadden. Ze reden met Richard mee terug richting de markt en identificeerden de schapendief, de eerdergenoemde Victor, die vervolgens opgepakt werd door de politie.

Aanvankelijk werd Victor drie jaar het gevang in gestuurd, maar hij vond dat een wrede straf en dus ging hij in beroep. Dat bleek een miskleun van jewelste, want rechter Ruth Sitati vertelde hem dat drie jaar inderdaad een foute straf was .... de minimumstraf op het stelen van vee is zeven jaar en nadat hij schuld bekende is dat ook precies de straf die hij kreeg opgelegd.

Overigens doet een schaap op de gemiddelde Keniaanse markt zo'n drieduizend shilling, grofweg een euro of 26 en ongeveer een half maandsalaris voor de Keniaan.