Gemengde estafetteploeg als 2e naar finale, Kromowidjojo als 4e door

Op het Europees kampioenschap zwemmen in Glasgow heeft Ranomi Kromowidjojo zich op de 50 meter vlinderslag als vierde geplaatst voor de halve finales. Met 25,92 seconden bleef ze wel ruim verwijderd van de ongenaakbare topfavoriete Sarah Sjöström: de Zweedse tikte aan na 25,11 seconden.

Met 26,38 en de achtste plek plaatste ook Kim Busch zich voor de volgende ronde. De 26,82 van Maaike de Waard had precies genoeg kunnen zijn, ware het niet dat er al twee landgenotes sneller waren en er maar twee per land door mogen. Kinge Zandringa sneuvelde met 27,02 en de 20e tijd eveneens.

Op de 200 meter rugslag plaatste Tessa Vermeulen zich voor de halve finales. Met 2:13,70 kwam ze tot de twaalfde tijd, niet zo gek ver achter de woensdagavond in de halve finales benodigde top-8, waarmee ze dan een plek in de finale af kan dwingen.

De 50 meter vrije slag leverde voor Jesse Puts een uitstekend resultaat op. Met 22,03 seconden bleef hij zo'n twee tienden boven zijn nationale record en zwom hij de zevende tijd. Nyls Korstanje haalde de halve finales niet: met 22,74 seconden noteerde hij de 25e tijd.

Ook de 100 meter vlinderslag ging prima voor de Nederlanders. Mathys Goosen tikte aan na 52,48 seconden, de negende tijd. Joeri Verlinden had precies twee tienden langer nodig, maar zijn twaalfde tijd was eveneens voldoende voor een plek in de halve eindstrijd.

De Nederlandse ploeg op de gemengde 4x100 meter vrije slag staat zoals verwacht in de finale. Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Kira Toussaint en Kromowidjojo legden de afstand af in 3:27,19 minuten, waarmee ze 0,04 seconden achter de Russische ploeg de tweede tijd noteerden.

Met 32,11 seconden, de 25e tijd, kwam Tes Schouten op de 50 meter schoolslag zo'n driekwart seconde tekort om zich voor de halve finales te kunnen plaatsen.