FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 augustus 2018

CSGO-managers wisselen van shirt

We zijn wel gewend aan Counter-Strike: Global Offensive-spelers die van team wisselen. Managers en coaches zijn doorgaans iets meer honkvast. Coach Joey "Hakooooom" de Geus en manager Mark “Chixe” Broekman doorbreken deze trend en gaan van Get Gaming naar mCon esports. Dit gebeurde gelukkig wel in goed overleg.

Joey "Hakooooom" de Geus en Mark “Chixe” Broekman
Joey "Hakooooom" de Geus en Mark “Chixe” Broekman

Hakooooom liet weten dat hij een nieuwe uitdaging zocht en denkt dat hij zijn ambitie bij mCon kwijt kan. Ook is het feit dat hij samen met Mark kan blijven werken een lekker idee. Chixe zegt op zijn beurt, dat hij met alle teams die hij al deze jaren onder zijn hoede had, erg betrokken is geweest. Hij gaat deze lijn bij mCon doorzetten. Hakooooom en Chixe verwachten beiden dat dit een samenwerking wordt die lang zal standhouden. Het vorige seizoen werden Hakooooom en Chixe nog tweede met Get Gaming in de Mijndomein Masters.

CL: BATE neemt voorsprong op Qarabağ, Slavia Praag en Dynamo spelen gelijk

Ajax speelde 2-2 in België tegen Standard Luik. Naast deze wedstrijd waren er nog zes andere duels in de derde voorronde van de Champions League. 

De kans dat PSV in de play-offs van de Champions League BATE Borisov treft, is weer wat groter geworden. De kampioen van Wit-Rusland won in Azerbeidzjan met 0-1 van Qarabag. Stanislau Drahun maakte het enige doelpunt. Komende dinsdag is de return in Wit-Rusland.

Als Ajax over twee duels weet af te rekenen met Standard Luik, speelt het in de play-offs tegen Slavia Praag of Dynamo Kiev. Het eerste duel tussen die twee clubs in Praag eindigde in 1-1. Benjamin Verbic bracht de bezoekende ploeg uit Oekraïne in de 82ste minuut op voorsprong, maar diep in blessuretijd benutte Josef Husbauer een strafschop namens de thuisclub.

Uitslagen derde voorronde kwalificatie Champions League 7/8/2018

Thuis - uit Uitslag
Rode Ster Belgrado (Ser) - Spartak Trnava (Slo) 1-1
Qarabağ FK (Aze) - BATE Borisov (WRu) 0–1
FC Astana (Kaz) - Dinamo Zagreb (Kro) 0–2
Malmö FF (Zwe) - MOL Vidi (Hon) 1–1
Standard Liège (Bel) - Ajax (Ned) 2–2
Benfica (Por) - Fenerbahçe (Tur) 1-0
Slavia Praag (Tsj) - Dynamo Kyiv (Oek) 1–1

Nog te spelen op woensdag 8 augustus 

Celtic - AEK Athens
Red Bull Salzburg - Shkëndija
PAOK - Spartak Moscow

Haase boekt knappe zege op Nishikori in Toronto

Robin Haase is het masterstoernooi in de Canadese stad Toronto uitstekend begonnen. De 31-jarige Hagenaar won in de eerste ronde met 7-5 6-1 van de Japanner Kei Nishikori.

Haase keek in de eerste set meteen tegen een 3-0 achterstand aan. Bij die stand verstapte de Nederlander zich even, maar kon gelukkig zijn partij voortzetten. Haase knokte zich terug in de set en bij een 5-5 stand wist hij voor de twee keer de service van Nishikori te breaken. Vervolgens serveerde hij de set eenvoudig uit.

In het begin van de tweede set had Haase snel een break te pakken tegen de nummer 22 van de wereld. Bij een stand van 2-1 in het voordeel van de Nederlander wist hij een belangrijke servicegame te houden en kwam niet meer in de problemen tegen de Japanner.

Haase, die vorig jaar de halve finales wist te bereiken op het masterstoernooi in Canada, neemt het in de volgende ronde op tegen de Argentijn Juan Martín del Potro. De als derde geplaatste Argentijn had in de eerste een bye.

Bertens eenvoudig naar tweede ronde Montreal

Kiki Bertens is het hardcourtseizoen goed begonnen. In Montreal won de Nederlandse tennisster in twee makkelijke sets van de Canadese Carol Zhao: 6-1 6-2.

Bertens kwam niet meer in actie nadat ze in de kwartfinale van Wimbledon verloor van de Duitse Julia Görges. In Canada moest de nummer 18 van de wereld het opnemen tegen Zhao, die via een wildcard was toegelaten tot het hoofdtoernooi. Bertens kwam nooit in de problemen tegen de nummer 137 van de wereld en won met 6-1, 6-2 van de Canadese.

Bertens neemt het in de volgende op tegen Karolina Pliskova. De als negende geplaatste Tsjechische won met 6-3, 6-4 van de Estse Anett Kontaveit.

Ajax geeft riante voorsprong weg in België

Ajax leek in de voorronde van de Champions League eenvoudig te gaan winnen, maar de ploeg liet Standard Luik in België terugkomen tot 2-2.

In Luik trad de ploeg van Erik ten Hag voor het eerst aan met miljoenenaankoop Daley Blind in de basis. De Amsterdammers kregen voor het duel de favorietenrol toegeschreven en maakten dat aanvankelijk volledig waar. Dusan Tadic, de andere peperdure aankoop, nam Ajax op sleeptouw. De Serviër toonde bij vlagen aan over extra kwaliteiten te beschikken die de Belgen simpelweg te machtig zijn. Door een onachtzaamheid in de slotfase moet de ploeg volgende week toch nog volle bak om de vierde en laatste kwalificatieronde te bereiken.

Luik kreeg via Mehdi Carcela-González e eerste kans, maar nadat hij van net buiten de zestien voorlangs schoot, trokken de bezoekers het initiatief naar zich toe. Klaas-Jan Huntelaar was er na tien minuten al dichtbij met een ternauwernood gestopte kopbal en even later was het alsnog raak voor de routinier, die ook in de vorige ronde tegen Sturm Graz al op schot was.

Nu werd hij na negentien minuten spelen perfect bediend door Dusan Tadic, die bij de vorige kans ook al aangever was. De pamklare voorzet werd eenvoudig binnengeknikt door de spits van Ajax en het was een verdiende voorsprong. Standard zette er wel wat speldenprikjes tegenover, maar het was eigenlijk wachten op de tweede treffer, die al voor rust werd geproduceerd.

Na iets meer dan een half uur spelen was Tadic nu het eindstation. Van een kleine twintig meter prikte hij de bal onhoudbaar in de benedenhoek. Hij kreeg iets te veel ruimte om aan te leggen na een vrije trap van David Neres. Een nog ruimere uitgangspositie leek in de maak, ware het niet dat de Ajacieden daarna de scherpte misten om echt door te drukken.

In de tweede helft lieten Huntelaar en Ziyech na om het tweeluik al in het eerste duel in het slot te gooien. Standard rook bloed en maakte na 67 minuten speler de aansluitingstreffer via Mehdi Carcela-González. Even later kwam de thuisploeg zelfs bijna langszij toen Renaud Emond op de paal schoot. Ajax leek de overwinning in de tas te hebben tot Noussair Mazraoui in de absolute slotfase een penalty veroorzaakte. Die werd benut door Emond waardoor de return dinsdag allerminst een formaliteit zal zijn.

Schippers raakt 100m-titel kwijt, Martina 6e in finale

Op het Europees kampioenschap atletiek hebben Dafne Schippers en Jamile Samuel zich geplaatst voor de finale van de 100 meter. Regerend kampioene Schippers, dit seizoen nog zeker niet in vorm, won haar halve finale in 11,05 seconden.

In dezelfde halve finale snelde Samuel naar de tweede plek in 11,10 seconden, waarmee ze dit jaar na de 200 meter ook op de 100 meter een nieuw persoonlijk record liep. Naomi Sedney (11,42) en Marije van Hunenstijn (11,49) haalden het zoals te verwachten viel niet, de Britse Dina Asher-Smith (10,93) en de Duitse Gina Lückenkemper (10,98) liepen indrukwekkend snel.

Update 19.40 uur
Op de 100 meter bij de mannen heeft Churandy Martina zich geplaatst voor de finale. De regerend Europees kampioen snelde in een beste seizoenstijd van 10,18 seconden naar plek drie in zijn halve finale en dat was uiteindelijk goed om als snelste atleet buiten de top-2 in de halve finales door te gaan.

Met 10,38 seconden en de laatste plaats in zijn halve finale kwam Hensley Paulina er niet aan te pas, terwijl de Brit Zharnel Hughes met een soepel gelopen 10,01 in die halve finale indruk maakte. Chris Garia kwam met 10,31 en plek vier in zijn halve finale net tekort. 

Martina was ondertussen weer duidelijk over zijn doelstellingen: "Elke dag krijg ik kansen en ik ga ervoor om die met handen en benen en alles te pakken. We gaan er gewoon wat moois van maken."

Update 20.25 uur
Het kogelslingeren heeft zoals verwacht een Pools 1-2'tje opgeleverd. Wojciech Nowicki, goed voor brons op de vier vorige kampioenschappen, maakte eindelijk de stap naar goud. Met vier van zijn zes worpen kwam hij verder dan de beste worp van landgenoot Pawel Fajdek, jarenlang dominant: 80,12 meter was de winnende worp van Nowicki, Fajdek kwam tot 78,69 meter. Met 77,36 was er brons voor de jonge Hongaar Bence Halasz.

Het vierde onderdeel van de tienkamp, het hoogspringen, betekende het einde van het toernooi van Eelco Sintnicolaas, al de vierde keer op rij dat de Nederlands recordhouder geblesseerd op moest geven tijdens een groot kampioenschap. Pieter Braun sprong over 2,02 meter en dat was een prima prestatie. De Duitser Arthur Abele is nog altijd favoriet voor goud, voor de Rus Ilya Shkurenyov.

Polsstokhoogspringster Femke Pluim bleef in de kwalificaties steken op 4,20 meter, waar ze al met grote moeite overheen kwam. Op 4,35 meter ging ze drie keer de fout in en daarmee kon ze de finale uit haar hoofd zetten.

Update 20.53 uur
De tien kilometer bij de mannen werd een prooi voor de Fransman Morhad Amdouni. De Belg Bashir Abdi leek in de eindsprint op weg naar het goud, maar Amdouni kwam van achteren en knalde er nog op indrukwekkende wijze overheen. Hij won in 28:11,22 minuten, net voor Abdi en de Italiaan Yemaneberhan Crippa. De Nederlander Benjamin de Haan eindigde in het achterveld.

Update 21.20 uur
Braun heeft de eerste dag van de tienkamp keurig afgesloten. Op de 400 meter kwam hij met 48,52 relatief dicht in de buurt van zijn persoonlijk record, waardoor hij nog keurig op koers ligt voor mogelijk een plek in de top-6.

Ondertussen is er nieuws over de 100 meter bij de mannen: de Fransman Jimmy Vicaut, de snelste in de halve finales, loopt de finale wegens een blessure niet.

Update 21.36 uur
Schippers heeft brons gepakt op de 100 meter. Ook dit keer kwam de uittredend kampioen er tegen het echte geweld niet aan te pas - hoewel we met dergelijke uitspraken op moeten letten, want volgens de Nederlandse diva is dat 'negatieve shit'.

Met 10,99 pakte Schippers brons, maar de spotlights waren volledig gericht op Dina Asher-Smith. De Britse snelde naar een wereldtijd van 10,85 seconden, de gedeeld snelste tijd ter wereld dit jaar. De Duitse Gina Lückenkemper pakte met 10,98 seconden nog net voor Schippers het zilver.

Het kogelstoten bij de mannen werd, net als het kogelslingeren, een Pools feestje. Met een prima stoot van 21,72 meter ging het goud naar Michal Haratyk, die zes centimeter verder kwam dan zijn jonge landgenoot Konrad Bukowiecki. David Storl moest na drie opeenvolgende Europese titels uitgerekend voor eigen publiek genoegen nemen met brons, 21,41 meter.

Update 21.55 uur
Zharnel Hughes heeft zich gekroond tot Europees kampioen op de 100 meter. De Brit snelde bij afwezigheid van Vicaut naar een snelle 9,95 seconden, waarmee hij landgenoot Reece Prescod één honderdste van een seconde voor wist te blijven. Brons was er voor de Jamaicaanse Turk Jak Ali Harvey (10,01), terwijl Churandy Martina met 10,16 zijn beste seizoenstijd liep, goed voor plek zes.

Pieter Braun in actie boven de verspringbak (Pro Shots/Action Images)
Pieter Braun in actie boven de verspringbak (Pro Shots/Action Images)

Fallout 76: Alles wat we tot nu toe weten

Met Fallout 76 sleept Bethesda na The Elder Scrolls Online ook het Fallout-merk naar de schijnbaar onvermijdelijke multiplayerwereld. Veel gamers zijn niet bepaald te spreken over deze keuze en zouden het liefst gewoon een fonkelnieuwe Fallout in hun eentje en op hun dooie gemakje zelf willen verkennen, zonder een constant loerend gevaar in de vorm van andere spelers die hen het leven zuur kunnen maken. Behalve het online-aspect zijn er nog meer features die niet iedereen van harte verwelkomt, maar er zijn ook positieve reacties. Wij zetten in ieder geval alvast alle informatie op een rijtje die tot nu toe bekend is gemaakt.

Force India gered, investering Lawrence Stroll geaccepteerd

Lawrence Stroll heeft Force India gered. De bewindvoerders van de renstal hebben het bod van de vader van Formule 1-coureur Lance Stroll geaccepteerd.

Afgelopen vrijdag werd Force India onder curatele gesteld, vanwege de hoge schulden. Op die manier probeerde men een faillissement af te wenden. Dinsdag werd bekend dat een consortium onder leiding van zakenman Lawrence Stroll is samengesteld. Deze groep betreft een samenwerking met Force India's COO Otmar Szafnauer en het management van het team.

"Deze uitkomst stelt de toekomst van Force India in de Formule 1 veilig en zorgt ervoor dat onze racers weer hun ware potentieel kunnen tonen", aldus Szafnauer. "Ik ben verheugd dat we de steun hebben van investeerders die in ons team geloven en voldoende potentie zien in Force India in de Formule 1. Onze expertise en toewijding heeft er altijd voor gezorgd dat we boven onze financiële mogelijkheden konden presteren en deze nieuwe investering zorgt ervoor dat we een goede toekomst tegemoet gaan."

Stroll werd al langer in verband gebracht met Force India. Er waren nog meer geïnteresseerde partijen, waaronder twee initiatieven uit de Verenigde Staten en een onbekend Brits bedrijf.

Hoe dan ook, de schuldeisers van Force India krijgen allemaal hun geld terug en ook de arbeidsovereenkomsten met de 405 werknemers worden allemaal gehandhaafd. Ook Sergio Perez, coureur van het team én de persoon die gang naar de rechter maakte, krijgt zijn geld dus terug.

De kans is groot dat de naam Force India in het seizoen 2019 niet meer bestaat. Daarnaast is het ook niet ondenkbaar dat één van de huidige coureurs van het team, Perez of Esteban Ocon, plaats moet maken voor Lance Stroll. De laatstgenoemde rijdt nu nog voor Williams.

Force India gered, investering Lawrence Stroll geaccepteerd (Pro Shots / Insidefoto)
Force India gered, investering Lawrence Stroll geaccepteerd (Pro Shots / Insidefoto)

Heidebrand Wateren onder controle, 75 hectare afgebrand

In Wateren (Drenthe) woedt momenteel een grote heidebrand. Er is inmiddels Grip 1 afgegeven. Vogens Van Oost media helpen boeren met watertransport en het blussen. 

Veiligheidsregio Drenthe roept mensen op om de hulpdiensten ruim baan te geven en vooral ook om niet te komen kijken bij de brand. 

Update 20:13 uur
De Veiligheidsregio Drenthe meldt dat de brand volledig onder controle is. De campinggasten mogen om 21:00 uur terug naar hun verblijfplaats. De brandweer houdt komdende nacht het gebied in de gaten. 

Update 19:39 uur
Defensie geeft een inkijkje in hoe de bambi-bucket gevuld wordt. Dat kan op elke mogelijk locatie, zolang het water maar minimaal twee meter diep is. 

Update 19:10 uur
De gemeente Westerveld laat op Twitter weten dat de campinggasten nog tot zeker 21:00 niet naar hun vakantieverblijf kunnen terugkeren. De verwachting is dat de brand weer tot die tijd bezig is met nablussen. Bij de brand is zo'n 75 hectare natuur verloren gegaan. 

Update 18:40 uur
De Chinook heeft water gehaald en is bezig met blussen. De veiligheidsregio waarschuwt dat tijdens het blussen de rook weer op kan laaien. Dit is echter normaal zo geven ze aan. 

Update 18:05 uur
De veiligheidsregio meldt op Twitter dat de campings tot zeker 19:00 uur ontruimd blijven. Daarna wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Daarnaast is de Chinook gearriveerd om te assisteren bij het blussen van de brand. De veiligheidsregio geeft aan dat de brandweerwagens de hei niet opgaan, om te voorkomen dat de reeds verbrande grond nog verder beschadigd. 

Update 17:50 uur:
Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio op radio Drenthe is het sein brand meester nog niet gegeven, maar breidt de brand zich nu niet meer uit: "Zoals we het nu inschatten, zal de inzet niet verder opgeschaald worden, maar het vervelende van een natuurbrand is dat 'ie heel dynamisch is, dus het is niet gezegd dat het zo blijft."

Update 17:00 uur
Defensie heeft  zojuist aan FOK! bevestigd dat er een Chinook onderweg is om de heidebrand te bestrijden. 

Update 16:35 uur
Inmiddels zijn er vier campings in de nabijheid van de brand ontruimd. Volgens een journalist van het Dagblad van het Noorden bedreigt de brand een woonboerderij. Het vuur zou zich op zo'n tweehonderd tot honderd meter van de boerderij bevinden. 

De veiligheidsregio roept inmiddels op om deuren en ramen gesloten te houden, en de mechanische ventilatie uit te schakelen. 

Update 16:26 uur
Er zijn beelden vanuit de lucht opgedoken.  Tevens is bekend dat er een helikopter vanuit Gelderland onderweg is om te assisteren. 

Update 15:57 uur
Er is opgeschaald naar Grip 3 aldus RTV Drenthe. De burgemeester krijgt de leiding en zal overleggen met het Gemeentelijk Beleidsteam. Verder zijn de commissaris van de koning en en de Minister van Binnelandse zaken op de hoogte gesteld. 

Ook zou er inmiddels een blushelikopter opgeroepen zijn. 

Update 15:12 uur
Er wordt volgens RTV Drenthe nog steeds opgeschaald. Naast korpsen uit Drenthe en Friesland is er ook hulp uit Groningen onderweg. 

Update 14:59 uur
RTV Drenthe meldt dat campingen in de buurt zijn ontruimd. De gasten worden opgevangen op Landgoed de Alberthoeve. 

Peter van Uhm moet veranderingen brandweer vlottrekken

Burgemeester Halsema heeft oud-generaal Peter van Uhm aangesteld als onafhankelijk, strategisch adviseur bij de brandweer in Amsterdam. Dat meldt AT5 op haar website. 

De voormalig commandant der Strijdkrachten moet de veranderingen bij de Amsterdamse brandweer vlot gaan trekken. De nieuwe koers bij het brandweerkorps werd in 2011 al vastgesteld maar Halsema heeft in haar eerste weken als burgemeester ervaren, dat die koers 'traag gaat en op onderdelen is gestagneerd.'

'Intimidatie en bedreiging'
In een brief aan de gemeenteraad schrijft Halsema dat er onder de leiding van brandweercommandant Leen Schaap wel veranderingen zichtbaar zijn. Maar dat de grote cultuuromslag door een kleine groep binnen de brandweer 'effectief wordt tegengehouden'.

Dat verzet, zo schrijft de burgemeester, resulteert in een aantal gevallen 'in onacceptabele intimidatie en bedreiging'. Onlangs werd bekend dat Schaap twee keer aangifte heeft gedaan van doodsbedreigingen die kwamen vanuit de eigen gelederen.

'Naar binnen gekeerde cultuur'
'Als Commandant der Nederlandse strijdkrachten en als publieke bestuurder heeft de heer Van Uhm grote ervaring opgebouwd met complexe, hiërarchische organisaties en de gesloten, naar binnen gekeerde cultuur die kan ontstaan bij risicovol, gevaarlijk werk', schrijft Halsema.

Van Uhm heeft de opdracht gekregen om de problemen rond de veranderingen bij de brandweer in kaart te brengen. Ook zal hij aanbevelingen doen om die veranderingen te bespoedigen. Van Uhm zal tussentijds rapporteren aan brandweercommandant Schaap en burgemeester Halsema.

Samenwerking AIVD en TU Delft op het gebied van digitale veiligheid

De AIVD en de Technische Universiteit Delft gaan samenwerken op het gebied van digitale veiligheid en starten daarbij een uniek onderzoeksprogramma.

De ontwikkelingen op het gebied van cyber gaan snel en vragen om innovatieve oplossingen. De digitale dreiging is zo complex dat samenwerking cruciaal is. Het onderzoeksteam van de TU Delft gaat in samenwerking met de AIVD onderzoeken hoe technologische innovaties kunnen helpen Nederland nog beter te beschermen tegen digitale dreiging.

De AIVD ziet die digitale dreiging als één van de grootste waar Nederland op dit moment mee te maken heeft. Nederland is een hoogontwikkeld land en vormt daarom een aantrekkelijk doelwit voor digitale spionage, heimelijke politieke beïnvloeding en sabotage. Digitale veiligheid is daarmee essentieel voor het functioneren van onze maatschappij.

Het onderzoeksteam wordt de komende maanden geworven door de TU Delft en start naar verwachting in het najaar van 2018. Met dit samenwerkingsverband combineert de AIVD zijn kennis met die van de wetenschap om Nederland digitaal veilig te houden.

Opa en oma gratis naar metalshows

Zoek je nog een origineel uitje voor je opa en/of oma? Neem ze lekker mee naar een metalconcert in het Zaanse poppodium De Flux.

Naar aanleiding van de twee ontsnapte Duitse oudjes die teruggevonden werden op metalfestival Wacken Open Air, verleent het poppodium opa's en oma's gratis entree bij een serie van metalconcerten.

"Je bent nooit te oud om te headbangen’’, hopen ze bij De Flux. "Trek je opa en oma uit de luie stoel, rollator uit de kast en neem ze gratis mee naar een metalshow in De Flux."

Bij de volgende concerten mogen de oudjes gratis naar binnen: The Dutch Modern Groovemetal Machines, Kingfisher Sky, Scream Blue Murder, Diamond Head, Onegodless en Glamour Of The Kill.

Ben je van plan om je grootouders mee te nemen, stuur dan eerst even een e-mail naar De Flux o.v.v. 'seniorenactie'.


Wees als deze opa, actie @ 1:35 (Bron: Youtube)

Korstanje evenaart NR, Heemskerk overtuigend naar finale 100 vrij

Op de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow heeft Kira Toussaint geen potten kunnen breken op de 100 meter rugslag. In de finale deed de Nederlandse aanvankelijk goed mee, maar in de slotfase viel ze terug naar de achtste plek in 1:00,14 minuten.

Het goud was voor de Russische Anastasiia Fesikova, die 59,19 seconden nodig had. Georgia Davies, de winnares op de 50 meter rugslag, pakte zilver in 59,36 seconden, voor de 59,61 van de Italiaanse Carlotta Zofkova.

Nyls Korstanje deed op de 50 meter vlinderslag uitstekend mee, maar kon het op de laatste meters net niet bolwerken. Met 23,38 seconden evenaarde de 19-jarige sprinter wel zijn eigen nationale record en dus mag hij tevreden terugkijken op het EK. Met 22,48 was het goud voor wereldrecordhouder Andriy Govorov uit Oekraïne, voor de Brit Benjamin Proud (22,78) en de 22,97 seconden van de Rus Oleg Kostin.

Op de 100 meter vrije slag maakte Femke Heemskerk in de halve finales een uitstekende indruk. Achter de ongenaakbare Zweedse Sarah Sjöström (52,67) zwom de Nederlandse naar 53,35 seconden, goed voor de tweede tijd. De Deense Pernille Blume, samen met Sjöström de favoriete voor goud, leek na 50 meter even te stoppen, kwam toch weer op gang maar werd met plek tien uitgeschakeld.

Op de 50 meter schoolslag plaatste Ties Elzerman zich knap voor de finale. De 23-jarige Nederlander sprintte naar een tijd van 27,15 seconden en dat was goed voor plek zes. Arno Kamminga kwam met 27,72 tot de veertiende tijd en werd uitgeschakeld, wereldrecordhouder Adam Peaty zwom met 26,23 veruit de snelste tijd.

Update 18.35 uur
De 19-jarige Italiaanse Simona Quaderalla was zoals verwacht een klasse apart op de 1500 meter vrije slag. Ze tikte aan na 15:51,61 minuten en was daarmee ruim zes seconden sneller dan de Duitse Sarah Köhler. Het brons was voor de pas 16-jarige Hongaarse Ajna Kesely, op zo'n zes seconden van Köhler.

De 200 meter schoolslag werd een prooi voor Yuliya Efimova en ook dat viel te verwachten. De Russische domineerde vooral in de slotfase en tikte zo aan in een degelijke tijd van 2:21,31 minuten. De Spaanse Jessica Vall Montero was best of the rest en pakte zilver, voor de Britse Molly Renshaw.

Update 18.45 uur
Duncan Scott heeft het goud gewonnen op de 200 meter vrije slag, waarop het kampioenschapsrecord al sinds 2002 op naam staat van Pieter van den Hoogenband - maar dat verder geheel terzijde.

De Litouwer Danas Rapsys had de snelste inschrijftijd en domineerde in de series en halve finales, maar hij vertrok te snel en stortte aan het einde in. Met 1:46,07 moest hij genoegen nemen met zilver, nog net voor de Rus Mikhail Dovgalyuk.

Update 19.03 uur
Robin Neumann, Esmee Vermeulen, Loulou Vos en Marjolein Delno hebben op de 4x200 meter vrije slag, het afsluitende onderdeel van de avond, de zesde plek gepakt. Met 8:02,94 tikte Nederland aan in een tijd die grofweg te verwachten viel en lang niet voldoende was voor de medailles.

De Britse dames wonnen het goud in 7:51,65, vooral doordat de pas 17-jarige Freya Anderson met veruit de snelste splittijd als slotzwemster flink uithaalde. Ze klopte daardoor haar Rusland, Duitsland en Frankrijk, die genoegen moesten nemen met zilver, brons en niks.

Heemskerk overtuigend naar finale 100 vrij (Pro Shots / Insidefoto)
Heemskerk overtuigend naar finale 100 vrij (Pro Shots / Insidefoto)

DNA-match bij verdachte van twee verkrachtingen

Een grote doorbraak in het onderzoek naar twee verkrachtingen uit 2012 en 2014 in Amsterdam. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een 30-jarige man via een dna-match kunnen linken aan de twee zaken.

De man wordt ervan verdacht twee vrouwen te hebben verkracht, één keer in het Sloterpark en twee jaar later in het Vondelpark. De Amsterdamse zedenpolitie zocht hem al jaren, maar pas deze zomer kon hij worden aangehouden.

Hier ging een intensieve zoektocht aan vooraf. Via onder meer social media kwamen de rechercheurs uit in het buitenland, waarna een internationaal aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd.

Aanhouding op een Frans vliegveld
Toen de verdachte in juli dit jaar naar het WK in Rusland probeerde te vliegen, stapte hij over op een Frans vliegveld. Daar werd hij ingerekend en later uitgeleverd aan Nederland.

Kort na de uitlevering werd zijn dna afgenomen en voor onderzoek naar het NFI gestuurd. Het NFI heeft de dna-match bevestigd.

DNA-match bij verdachte van twee verkrachtingen (Foto: Politie.nl)
DNA-match bij verdachte van twee verkrachtingen (Foto: Politie.nl)

Mensen op een e-bike? Dikke prima!

"Als mensen op een e-bike willen rijden, laat ze dan lekker. Ook als ze jong zijn. Waar bemoei je je mee."  Dat is de uitslag van de FOK!poll. Ruim 60 procent vindt het  dikke prima.

Slechts 25 procent vindt mensen jonger dan 50 op een e-bike een beetje sneu en maar 10 procent vindt e-bikes sowieso een sneu fenomeen. De meeste stemmer vindt mensen op een e-bike normaal, of hebben zelf een e-bike. En heb jij een mening over e-bikers?

Hier is de poll.

Brand Nunspeet alweer onder controle

Naast de brand in Wateren is er ook in de omgeving van Nunspeet een natuurbrand uitgebroken. Er zijn 4 blusvoertuigen en een watertankwagen onderweg vanwege een brand in een perceel met naaldbomen.

Update 18:27 uur
In Nunspeet komen ze goed weg. Er blijkt een gebied van circa tien bij tien meter in de hens te hebben gestaan. In totaal drie bluswagens en een tankwagen hebben de brand bestreden. Het sein brand meester is inmiddels gegeven. 

Dissidia Final Fantasy NT krijgt nieuwe FF XV-arena

Square Enix laat weten dat Dissidia Final Fantasy NT de Insomnia Citadel uit Final Fantasy XV als arena krijgt in een update die voor eind oktober gepland staat. Nou ja, een klein gedeelte, alleen de Akademeia Fountain Courtyard.

In Dissidia Final Fantasy NT worden de personages uit allerlei Final Fantasy-games weer eens opgeroepen om wat ancients te helpen. Dit keer is het Materia die last heeft van Spiritus. Zoals zijn naam al aangeeft, het is nogal een licht ontvlambaar type. Het spel heeft een storymodus, offline gevechten tegen de AI en online gevechten tegen andere gamers.

Dissidia Final Fantasy NT is al uit voor PlayStation 4.

Drie arrestaties na vechtpartij Dordrecht

Een vechtpartij in Dordrecht is uitgemond in een schietpartij zo meldt de politie op twitter. Na de vechtpartij aan de Noordendijk  stapten de vechtersbazen in de auto om vervolgens weg te scheuren. 

Hierna vuurde tijdens het wegrijden iemand vanuit de auto op de de ander. Hoewel het schot geen letsel teweeg bracht, hebben de klappen die vielen wel voor gewonden gezorgd. 

Update 18:25 uur
Er hebben zich nog eens twee verdachten uit eigen beweging op het bureau gemeld. De politie gaat er vanuit dat ze nu alle betrokken partijen 'binnen hebben'.

Update 18:18 uur
De politie heeft drie aanhoudingen verricht op de Steegoversloot. Het politieteam doet nog steeds onderzoek naar de toedracht van de vechtpartij. Ook wordt er onderzocht of er daadwerkelijk geschoten is. 

Eerste details van Rainbow Six Siege Operation Grim Sky

De eerste details van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege Operation Grim Sky zijn onthuld. Operation Grim Sky introduceert twee nieuwe Operators, een Amerikaanse aanvaller en een verdediger uit Groot-Brittannië. Ook vindt er voor het eerst een Map Rework plaats, die een oude bekende map van meer dan enkel een nieuw likje verf voorziet.

Hereford Base is een map gebaseerd op het trainingskamp uit de roman van Tom Clancy. De map werd geïntroduceerd in 2015 tijdens de Rainbow Six Siege Bèta. In Operation Grim Sky ontvangt deze map een volledige rework. De rework brengt een nieuwe identiteit, lay-out en architectuur met zich mee.

De volledige onthulling van de Year 3 Season 3 content is te zien tijdens de Six Major Paris, het grootste Rainbow Six Esports-toernooi van Europa, waarvan het hoofdtoernooi plaatsvindt van 17 tot en met 19 augustus.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Mossad beschuldigd van liquidatie raketgeleerde, bewijs ontbreekt

Zaterdag werd in de Syrische stad Masyaf één van de meest vooraanstaande raketwetenschappers van het land met een autobom omgebracht. Syrië en Hezbollah wezen direct met het vingertje naar Israël, zonder bewijs, maar wel met enige reden.

Israël volgde Aziz Asbar namelijk al sinds 2011 en het land vermoedt dat hij druk bezig was met het ontwikkelen van een aantal precisie-raketten die zeer nauwkeurig doelen in de Joodse staat zouden kunnen bereiken. Asbar leidde de geheime Sector 4, het topgeheime raketprogramma van Syrië en hij was bezig een, eerder al door Israël vernietigde, ondergrondse wapenfabriek weer op te bouwen. Daarvoor was Asbar verantwoordelijk voor de productie van chemische wapens voor het regime van president Bashar Hafiz al-Assad.

Zaterdag werd zijn carrière abrupt met behulp van een autobom beëindigd. Volgens Syrië en Hezbollah dus door agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad. Een geheime dienst die al decennia tot de verbeelding spreekt en een legendarische status geniet onder buitenlandse veiligheidsdiensten, omdat de Mossad vaak enorm gedurfde en spectaculaire opdrachten kunnen uitvoeren zonder ook maar een spoortje van bewijs of verdenking achter te laten. 

Premier Benjamin Netanyahu is vaak persoonlijk verantwoordelijk voor het geven van dit soort liquidaties, maar Minister van defensie, Avigdor Lieberman, wijst in dit laatste geval alle verdenking van de hand. "Elke dag klinken er in het Midden-Oosten explosies en worden rekeningen vereffend. Elke keer geven ze Israël de schuld, maar we luisteren niet eens meer naar ze."

Geschiedenis vol met succesvolle operaties
Toch is de Mossad niet onbekend met het uitschakelen van dit soort hooggeplaatste vijanden van de staat. Zo worden zij in verband gebracht met vele liquidaties.

In de jaren '50 werden voormalige nazi-wetenschappers vermoord toen zij voor Egypte bezig waren met het voortzetten van hun, in nazi-Duitsland gestarte, raketprogramma. In de jaren '70 werden een Egyptische wetenschapper samen met twee Iraqi's respectievelijk doodgestoken en vergiftigd, toen zij bezig waren met het ontwikkelen van een atoomwapen voor Saddam Hussein. Toen dit onvoldoende vertraging bleek op te leveren, werd de gehele fabriek simpelweg opgeblazen.

In de jaren '90 werd de Canadese raketgeleerde Gerard Bull door de Mossad in Brussel omgelegd, nadat hij Irak beloofd had een enorm kanon die Israël kon bestoken te bouwen. In recentere jaren werd voornamelijk een groot aantal Iraanse wetenschappers die aan 's lands nucleaire programma werkten omgelegd, verder een Hamas-officier (2010), een hoofd onderzoek en ontwikkeling van de Hezbollah (2013) en twee Hamas-wetenschappers in 2016 en 2018.

Niet alle operaties waren zo succesvol. Muhammad Hamdan, een Hamas-officier, overleefde ternauwernood een bomaanslag in Libanon, waar hij op dat moment bezig was met het in elkaar zetten van raketten en drones.

Toch was het niet altijd dood en verderf met de Mossad. 37 jaar geleden werd een nep-duikresort op poten gezet om stiekem duizenden Ethiopische joden te redden en naar Israêl te brengen. Deze adembenemende operatie wordt binnenkort verfilmd.

Releasedatum van The World Ends with You -Final Remix- bekendgemaakt

Nintendo laat weten dat The World Ends with You -Final Remix- 12 oktober op Nintendo Switch verschijnt.

Voltooi de missie ... of loop de kans dat je wordt gewist. Dat is alles wat Neku weet nadat hij op een druk kruispunt tot bewustzijn komt, zonder herinneringen. Nu moet hij samen met zijn partner een strijd leveren om dit duistere opdracht te overleven. Deze definitieve versie van de RPG van Square Enix integreert thema's uit de Japanse jeugdcultuur, inclusief voedsel en mode, naadloos met de gameplay en verhaallijn. Daarnaast krijgt de Nintendo Switch-versie een nieuw scenario en nieuwe remixes van muziek.

Spelers kunnen deelnemen aan de ritmische gevechten met Joy-Con of het touchscreen van de Nintendo Switch. In de coöpstand voor twee spelers kunnen spelers het opnemen tegen lastige vijanden – de zogenaamde Noise - en samen de Reaper's Game voltooien.

The World Ends with You -Final Remix- verschijnt op 12 oktober voor de Nintendo Switch.

Kwiatkowski wint in eigen land, Oomen zevende

Michal Kwiatkowski heeft de vierde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Pool van team Sky was op de muur van Szczyrk de sterkste. Dylan Teeuns, die vorig won op deze aankomst, moest genoegen met een tweede plaats. George Bennett van LottoNL-Jumbo kwam als derde over de meet. Kwiatkowski is ook de nieuwe leider in de Poolse rittenkoers.

In de eerste drie ritten was het allemaal vlak, maar vanaf nu gaan de renners de Poolse heuvels in. Tijdens de vierde etappe naar Szczyrk moesten de renners vier beklimmingen van de eerste categorie over met als afsluiter de muur van Szczyrk.

Bert Van Lerberghe, Jan Tratnik en Marek Rutkiewicz kozen vroeg voor de aanval. Het drietal kreeg meer dan zes minuten van het peloton, waar team Sky het tempo bepaalde.

Voorin was Tratnik duidelijk de sterkste van het drietal en bleef als enige over. Met nog twintig kilometer te fietsen werd de kopgroep weer wat groter doordat George Preidler, Ivan Rovny, Jorge Arcas en Patrick Konrad de aansluiting maakte bij de Sloveen. Lang zou die kopgroep niet vooruit blijven, want met nog tien kilometer was alles weer bij elkaar door toedoen van team Sky.

Op de muur van Szczyrk, een klim van 1,1 kilometer met een gemiddelde van 11%, met uitschieters tot 17%. Richard Carapaz was de eerste die daar ten aanval trok. De renner van Movistar trok zijn aanval lang door, maar met tweehonderd meter te gaan was het over voor de Ecuadoriaan. Hij werd als eerste voorbij gereden door Teuns. De Belg kreeg Kwiatkowski mee in zijn wiel die vervolgens er makkelijk erover heen ging. Sam Oomen werd op gepaste afstand zevende.

Eerste beelden van NBA 2K19

Vandaag lanceert 2K Games de eerste gameplayvideo van NBA 2K19. Nou ja, gameplay, vooral veel replay-actie wanneer de basketballers scoren, want we zien geen cirkels onder de sporters wanneer je dadwerkelijk met ze speelt. De trailer genaamd 'Take the Crown' bevat muziek van Jay Rock.

NBA 2K19 Standard Edition zal vanaf 11 september 2018 te koop zijn voor Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch en Windows pc voor €69,99. De NBA 2K19 20th Anniversary Edition met Lebron James op de cover zal vanaf 7 september 2018 te koop zijn voor €99,99.

Wil je al eerder aan de slag met de MyCareer van NBA 2K19, dan is NBA 2K19: The Prelude vanaf 31 augustus gratis te downloaden voor Xbox One en PlayStation 4.

Förster de beste op EK mountainbike, Van der Poel stapt af

Lars Förster heeft in Glasgow het Europees kampioenschap mountainbike op zijn naam geschreven. De 25-jarige Zwitser reed in de slotronde weg bij Luca Braidot, die tweede werd. Mathieu van der Poel stapte al na twee rondes af nadat hij steeds verder terugzakte. Michiel van der Heijden was met een 25ste plaats de beste Nederlander.

Vanuit de start nam de Zwitserse ploeg het initiatief. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van zes met daarbij vijf Zwitsers. Alleen de Tsjech Jaroslav Kulhavý kon de Zwitsers in de eerste ronde volgen. De rest keek al snel tegen een achterstand.

Mathieu van der Poel had na de eerste ronde al een achterstand van 24 seconden op de kopgroep van zes. Later maakte de Italianen Luca Braidot, Marco Fontana en de Fransman Stéphane Tempier nog de aansluiting in de kopgroep.

Van der Poel kwam niet vooraan in de koers en kwam bij het ingaan van de tweede ronde pas als 24ste door op één minuut van de twee koplopers. Na twee rondes was het dan ook genoeg voor de Nederlander en stapte hij af. Michiel van der Heijden was nog de enige Nederlander in de wedstrijd en hij reed lang rond de dertigste plaats om uiteindelijk als 25ste te eindigen om een kleine vier minuten van de winnaar.

In de derde ronde ontstond er een nieuwe kopgroep met de Zwitsers Nicola Rohrbach, Lars Förster en de Italiaan Braidot. Vooral Braidot maakte indruk. De 27-jarige Italiaan deed veel kopwerk en alleen Förster kon de Italiaanse mountainbiker volgen. Rohrbach zakte er volledig door en moest ook Tempier, Fontana en Reto Indergand laten gaan,die de eerste achtervolgers waren op het tweetal.

David Valero en Mathias Flückiger maakte de aansluiting bij de eerste achtervolgers. Dat was voor Valero nog niet goed genoeg en ging op zoek naar de koplopers ondanks een achterstand van veertig seconden bij het ingaan van de slotronde. De Spanjaard kwam snel tot twintig seconden, maar dichterbij kwam hij niet.

Förster bleek in het slot van de wedstrijd net iets sterker dan Braidot. De 25-jarige Zwitser reed op een steile beklimming weg bij de Italiaan en pakte zo zijn belangrijkste zege uit zijn carrière. Braidot werd op 23 seconde tweede, voor de Spanjaard Valero.

Van der Poel stapte na twee rondes af (Pro Shots / Action Images)
Van der Poel stapte na twee rondes af (Pro Shots / Action Images)

Geslachtsrijp in twee weken, nieuw record voor gewervelde dieren

Veel oudere ouders kennen het vast wel: "Wat groeien ze snel op he?" Dan mag je blij zijn dat je een mens bent, en geen killivis. Tsjechische onderzoekers hebben namelijk een interessante ontdekking gedaan: zij vroegen zich zoals elk gezond mens af hoe snel bepaalde soorten killivissen nou eigenlijk geslachtsrijp worden. Om die vraag te beantwoorden trokken ze natuurlijk naar Mozambique, waar anders?

Het geldt niet voor elke soort, maar veel soorten killivissen leven in tijdelijke poeltjes en plassen. Daar leven ze dan bijvoorbeeld op de Afrikaanse savanne, om aan het einde van hun leven eitjes in de grond te drukken. De ouders gaan door het opdrogen van de poeltjes dood, de eitjes overleven door in een soort pauzestand te gaan, waarna ze uitkomen als het begint te regenen. De vissen leven dan ook niet lang: hooguit een paar maanden.

De eerdergenoemde wetenschappers keken naar een paar poeltjes in Mozambique, waar ze vissen van de soort Nothobranchius furzeri vonden. In gevangenschap duurt het vaak een week of drie à vier voor de vissen geslachtsrijp zijn, soms zelfs wel tien weken. In het wild blijken ze echter nog veel sneller klaar te zijn om zich voort te planten, namelijk al binnen veertien tot vijftien dagen.

De vissen kruipen uit hun één millimeter kleine eitje en groeien in enorm tempo tot hun volwassen formaat, een centimeter of vier à vijf, zo'n veertig tot vijftig keer groter dus. Binnen twee weken beginnen ze zich vervolgens al voort te planten en volgens hoofdonderzoeker Martin Reichard is dat een wereldrecord voor gewervelde dieren. Dat stond overigens op naam van Nothobranchius kadleci, een ander soort killivis die enkele dagen langer nodig heeft.

"We hadden al gedacht dat bepaalde populaties onder bepaalde omstandigheden extreem snel volwassen konden worden, maar we hebben ontdekt dat het in dit geval de norm is en niet de uitzondering", aldus Reichard. Volgens de Tsjech is de ontdekking een goed moment om even stil te staan bij hoe weinig we eigenlijk nog weten over de diversiteit van het leven op aarde. Reichard en zijn team zetten hun onderzoek naar het verouderingsproces van gewervelden in elk geval voort.

Nederland 'wint' medaillespiegel EK baanwielrennen

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Glasgow heeft Shanne Braspennincx zich overtuigend geplaatst voor de halve finales op de keirin. In haar heat in de eerste ronde hoefde ze alleen de sterke Russin Anastasiia Voinova voor zich te dulden, waar een plek bij de top-2 werd gevraagd.

Ook Laurine van Riessen was zeer overtuigend. In haar heat nam de Nederlandse al vroeg de koppositie en die stond ze geen moment meer af, waardoor de Française Sandie Clair en de Russin Daria Shmeleva moesten knokken om de tweede plek, die uiteindelijk voor Clair was.

Update 12.46 uur
Bij de mannen staat Harrie Lavreysen ook in de halve finales. In een razendsnelle heat hoefde hij alleen de Rus Denis Dmitriev voor zich te dulden. Sam Ligtlee won zijn heat zeer overtuigend, maar de jury vond dat hij schuldig was aan een valpartij achter hem, waardoor de Nederlander terug werd gezet en de herkansingen in zal moeten.

Update 13.15 uur
In de herkansingen van de keirin is Ligtlee er niet in geslaagd de halve finales alsnog te bereiken. In de eerste heat opende hij vroeg de aanval, dit keer wachtte hij lang af en dat betaalde zich niet uit: de Nederlander kwam niet voorbij de concurrentie en finishte als vijfde en laatste.

Update 13.48 uur
Roy Eefting is op de afvalkoers niet in de buurt van de medailles gekomen. De Nederlander viel als tiende af en moest verder toezien hoe om de medailles gevochten werd. Het goud ging daarbij naar de Brit Matthew Walls, die in de finalesprint te sterk was voor de Portugees Rui Oliveira. Szymon Krawczyk uit Polen pakte het brons.

Update 14.00 uur
Op de keirin bij de vrouwen heeft Van Riessen zich overtuigend voor de finale geplaatst. In haar halve eindstrijd ging de Nederlandse vroeg aan, waarna ze de Russische en Franse aanvallen achter zich af kon slaan. Braspennincx kreeg het net niet voor elkaar om stand te houden in de benodigde top-3 van haar halve finale en moet genoegen nemen met de strijd om plek zeven.

Update 14.20 uur
Lavreysen heeft zich na een spannende halve finale geplaatst voor de strijd om het goud. De Fransman Sébastien Vigier was de beste, maar Lavreysen vocht een snoeihard duel uit met de Duitsers Stefan Bötticher en Joachim Eilers. Bötticher klopte hij niet, Eilers wel en dus mag de Nederlander naar de finale.

Update 15.00 uur
Kirsten Wild en Amy Pieters hebben brons gepakt op de koppelkoers. In het begin van de koers deden Pieters en vooral Wild uitstekend mee en was de strijd vooral met Katie Archibald en Laura Kenny uit Groot-Brittannië. Het Deense duo Amalie Dideriksen/Julie Leth pakte halverwege echter een ronde voorsprong en kreeg zo een pak extra punten. 

De Deense dames pakten daarmee de leiding en door in de sprints daarna genoeg punten te pakken was de titel voortijdig binnen. Gulnaz Badykova en Diana Klimova gingen in de slotsprint nog voorbij aan Nederland, waardoor er Russisch zilver en Nederlanders brons was.

Update 15.15 uur
Van Riessen is er in de keirinfinale niet in geslaagd een medaille te veroveren. De Nederlandse kwam er vanaf het eerste moment niet aan te pas. Mathilde Gros pakte op zeer overtuigende wijze het goud. De pas 18-jarige Française legde de hele groep haar wil op en ook wereldkampioene Nicky Degrendele kwam er niet langs. De Belgische moest genoegen nemen met zilver, brons was voor Shmeleva.

Braspennincx streed om de zevende plek, maar ze kwam er niet aan te pas en eindigde als vierde, wat haar dus de tiende plek in het keirintoernooi opleverde.

Update 15.40 uur
Lavreysen is er ook niet in geslaagd een keirinmedaille te veroveren. De Nederlander kwam er in het sprintgeweld simpelweg niet aan te pas en eindigde als vijfde. De Duitser Bötticher was in de laatste meters net te sterk voor Vigier, die voor de Brit Jack Carlin het zilver won. 

Het EK baanwielrennen zit er daarmee op en Nederland eindigt bovenaan de medaillespiegel: vijf keer goud en drie keer brons.

Filmers snelwegbrand op de bon geslingerd

Op maandag 6 augustus is er een containerbrand langs de snelweg A12 geweest. De politie deelt meerdere boetes uit aan mensen die, al rijdend in hun auto, de brand aan het filmen waren.

Tijdens de brand, die rond 14.20 uur ontstond, reden verschillende automobilisten langs met een telefoon in de hand om de brand te filmen of foto’s te maken. De politie registreerde 32 kentekens van deze rijdende rampfilmers en in overleg met het OM kunnen zij een bekeuring van ruim 230 euro op de deurmat verwachten.

Een vrachtwagenchauffeur ontdekte die middag op de snelweg dat de container die op zijn aanhangwagen stond vlam had gevat. De chauffeur zette zijn vrachtwagen op de vluchtstrook en koppelde de container los. De brandweer kwam ter plaatse en bluste de brand. Er raakte niemand gewond.

Hoge strafeis groepsmishandeling

Twee Nederlandse broers die in april een ober hebben mishandeld in Praag, kunnen hopelijk uitzien naar lange gevangenisstraffen. Het Tsjechische OM heeft de strafeis bijgesteld. De Nederlandse lafbekken kunnen tot achttien jaar celstraf krijgen, mocht de strafeis voor poging tot moord van het OM door de rechtbank worden ingewilligd.

De tenlastenlegging is verzwaard nadat medisch onderzoek op het slachtoffer is uitgevoerd. Op deze manier is beter inzicht gekregen in de ernst van de verwondingen van het slachtoffer. De mishandeling was volgens het onderzoek levensbedreigend.

Geschopt en geslagen
De laffe broers maakten onderdeel uit van een even laffe vriendengroep van zeven personen die op 21 april in het centrum van Praag een ober volledig in elkaar sloegen. Dat vonden deze zeven pareltjes nodig omdat de ober ze erop had gewezen dat ze geen eigen meegebrachte drank mochten nuttigen op het terras. Daarop besloten de leeghoofden de ober bijna dood te slaan.

Het slachtoffer hield ernstige verwondingen over aan de mishandeling, waaronder een gebroken kaak en gebroken oogkas. Hij lag drie weken in het ziekenhuis en eiste een schadevergoeding.

De gehele groep werd enkele dagen na de mishandeling door de Tsjechische politie op het vliegveld gearresteerd. De mishandeling leidde eerst tot een beschuldiging van het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Twee mannen werden snel vrijgelaten omdat ze hebben geprobeerd de vechtpartij te sussen. Drie anderen kregen een voorwaardelijke celstraf en werden direct gedeporteerd. De twee broers zitten nog steeds vast. De mishandeling heeft zowel in Tsjechië als in Nederland tot grote verontwaardiging geleid.

14-jarige al anderhalve week vermist

De 14-jarige Nsimire uit Den Haag wordt al ruim anderhalve week vermist. Volgens de politie zou ze regelmatig in het Zuiderpark te vinden zijn.

Haar vader heeft op Facebook een zeer emotionele oproep geplaatst waarin hij aangeeft dat zijn gezin 'kapot gaat' door de verdwijning van zijn oudste dochter. Dit bericht is inmiddels bijna 50.000 keer gedeeld. 

- Dit bericht bevatte oorspronkelijk eem embed van de facebookpost van de vader van Nsimire. Op verzoek van de politie is deze verwijderd, omdat deze foto's van het inmiddels gevonden meisje bevatte.-

MLB: Knappe comeback helpt D-Backs langs Phillies

De honkballers van de Arizona Diamondbacks hebben een knappe zege geboekt op de Philadelphia Phillies. Op het eigen Chase Field kwamen de D-Backs in de zevende inning op een 0-2 achterstand, maar dat werd nog goedgemaakt.

David Peralta zorgde in de negende inning voor 1-2 met een homerun, Steven Souza sloeg vervolgens Eduardo Escobar over de thuisplaat: 2-2. In de vijfde extra inning was het Peralta die met een homerun de beslissende 3-2 op de borden zette. 

Uitslagen MLB maandag
Cleveland Indians - Minnesota Twins 10-0
Miami Marlins - St.Louis Cardinals 2-1
New York Mets - Cincinnati Reds 6-4
Texas Rangers - Seattle Mariners 3-4
Chicago White Sox - New York Yankees 0-7
Kansas City Royals - Chicago Cubs 1-3
Colorado Rockies - Pittsburgh Pirates 2-0
Arizona Diamondbacks - Philadelphia Phillies 3-2
Los Angeles Angels - Detroit Tigers 6-2
San Francisco Giants - Houston Astros 1-3

Diamondbacks - Phillies (Bron: YouTube)

Synchroonzwemzusjes De Brouwer 8e op EK, schoonspringers uitgeschakeld

Op de Europese kampioenschappen in de watersporten in Glasgow hebben synchroonzwemsters Bregje en Noortje de Brouwer opnieuw een achtste plek gepakt. Dat deden de tweelingzusjes al op de technische routine bij de duetten, dinsdag haalden ze de top-8 op de vrije routine.

Rusland won weinig verrassend goud op het onderdeel - wat op de Olympische Spelen met de technische routine als één wedstrijd op het programma staat - door Oekraïne en Italië te verslaan. 

Schoonspringers Dylan Vork en Joey van Etten haalden de finale op de éénmeterplank niet. In de kwalificaties kwamen ze tot de 17e en 24e plek, waar een plaats bij de beste twaalf recht gaf op deelname in de finale van later in de middag.

Synchroonzwemzusjes De Brouwer 8e op EK (Pro Shots / Insidefoto)
Synchroonzwemzusjes De Brouwer 8e op EK (Pro Shots / Insidefoto)

Politie zoekt kettingrukker in Apeldoorn

Op maandagmiddag omstreeks 15.30 uur werd op de Adelaarslaan in Apeldoorn een vrouw van haar ketting beroofd. De vrouw zat op een bankje aan de Adelaarslaan met een aantal anderen een praatje te maken.

Er kwam een man op een mountainbike aanfietsen die op het bankje naast haar kwam zitten. Beiden maakten een praatje en vervolgens maakte de man aanstalten om weg te gaan. Maar hij kwam terug en greep de gouden halsketting van de vrouw beet en trok die van haar hals af en ging er op de fiets vandoor over de Adelaarslaan en sloeg rechtsaf de Reigersweg op.

De man was ongeveer 1.80 meter lang en had een donkere huidskleur en een gezet postuur. Hij had een kaal hoofd en was tussen de 55 en 60 jaar oud. Hij droeg een donkerblauwe korte broek en een shirt met korte mouwen met allerlei kleuren erin. Hij droeg zwarte sokken en sportschoenen en reed op een zwarte mountainbike.

2 arrestaties na schietpartij Amsterdam

Een 25-jarige man is gisteravond rond 23.00 uur neergeschoten bij de Kleiburgflat in Amsterdam Zuidoost. De politie kon kort na het incident twee Amsterdammers (18 en 29 jaar) aanhouden, zo meldt AT5 op haar website. 

Volgens buurtbewoners gingen de twee mannen er na de schietpartij in een Volkswagen Golf vandoor. Het slachtoffer lieten ze achter. Zo'n honderd meter verderop, aan de andere kant van het metrostation, konden de twee inzittenden van de Golf worden aangehouden. Zij zitten in volledige beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Een buurtbewoner zegt tegen AT5 dat er twee schoten te horen waren. Anderen zeggen dat er in de buurt vaak tot diep in de nacht jongeren in het park rondhangen. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis overgebracht. Zijn toestand is onbekend. De recherche heeft tot 03.00 uur vannacht onderzoek gedaan.

Topfavoriet 50km snelwandelen verslagen, tienkampfavoriet faalt

Op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn is Anna Sjoukje Runia in de series van de 400 meter horden uitgeschakeld. De 23-jarige Nederlandse, die voor de universiteit van Miami al een druk collegeseizoen in de VS achter de rug heeft, kwam met 57,76 seconden enkele tienden tekort om als tijdsnelste naar de halve finales te mogen.

Tienkampers Pieter Braun en Eelco Sintnicolaas begonnen niet onaardig aan hun tweedaagse competitie. Braun liep op de 100 meter naar een tijd van 11,33 seconden, twee tienden boven zijn beste seizoensprestatie. Sintnicolaas finishte in 11,04 seconden, een halve seconde boven zijn persoonlijk record, maar wel dicht bij zijn beste seizoensprestatie.

Update 10.42 uur
Kogelstootster Melissa Boekelman is teleurstellend uitgeschakeld in de kwalificatie. De eis voor automatische kwalificatie lag op 17,20 meter en dat gooide de 29-jarige Nederlandse dit jaar al in twaalf van haar veertien wedstrijden - en vorig jaar in achttien van haar twintig wedstrijden, de andere twee eindigden met 17,19 meter.

In Berlijn kwam Boekelman plotseling echter niet verder dan 16,90 meter en dat bleek 28 centimeter te weinig om als twaalfde en laatste nog naar de finale te mogen.

Update 11.20 uur
Op de tienkamp is het klaar voor Kevin Mayer. De Franse wereldkampioen, absoluut topfavoriet voor goud, begon prima op de 100 meter, maar bij het verspringen ging het fout: hij sprong drie keer zeer ver, maar de drie sprongen waren stuk voor stuk ongeldig en dus scoorde hij nul punten.

Met 7,13 meter deed Sintnicolaas het niet geweldig, maar ook niet erg slecht. Braun deed het met 7,52 meter naar verhouding beduidend beter. Het was overigens een slagveld, want naast Mayer kwamen ook zijn twee landgenoten tot welgeteld nul geldige sprongen, net als de Duitse kanshebber Mathias Brugger.

Update 11.35 uur
Op de 800 meter is het klaar voor Sanne Wolters-Verstegen. In het slot van haar heat had ze het uitermate moeilijk, waardoor ze slechts als vijfde finishte. Als tijdsnelste had de Nederlandse nog naar de halve finales gekund, maar haar tijd was daar net niet snel genoeg voor. 

Update 11.50 uur
Ook Erik Cadée is er niet in geslaagd de finale te bereiken. De discuswerper, dit jaar goed voor ruim 63 meter, stelde zwaar teleur met een matige 57,97 meter in zijn eerste poging en twee - nog veel minder verre - foutpogingen er achteraan. Het discuswerpen kende wel meer verrassingen: regerend kampioen Piotr Malachowski uit Polen en olympisch kampioen Christoph Harting uit Duitsland lieten drie foutpogingen noteren.

Update 12.30 uur
De tienkampers hebben het derde onderdeel, het kogelstoten, achter de rug. Braun kwam niet verder dan 14,22 meter, een ruime meter minder dan zijn dit jaar gegooide persoonlijk record. Sintnicolaas deed het met 14,06 meter zoals zijn hele tienkamp gaat: niet dramatisch, maar wel minder dan wat hij kan.

Met 8:45,81 minuten kwam Noah Schutte er op de 3000 meter steeplechase niet aan te pas: hij had een seconde of tien sneller moeten lopen om kans te maken op een plek in de finale.

Update 12.55 uur
Het koningsnummer van de atletiek, de 50 kilometer snelwandelen, werd verrassend gewonnen door de Oekraïner Maryan Zakalnytskyy. De Slowaakse topfavoriet en olympisch kampioen Matej Toth had de touwtjes lange tijd in handen, maar in het alsmaar heter wordende Berlijn kreeg hij het steeds moeilijker.

De jonge Zakalnystkyy dichtte het gat naar Toth, passeerde hem en had aan het einde genoeg over om een sterke slotfase van de Slowaak te pareren. Zakalnytskyy won uiteindelijk in 3:46,32 uur, een kleine minuut voor Toth. Dzmitriy Dziuban uit Wit-Rusland pakte verrassend het brons.

Bij de vrouwen was er ook maar één topfavoriete en die maakte het wel volledig waar. De Portugese Ines Henriques, wereldkampioene en houdster van het wereldrecord, liet de teugels in de slotfase met een enorme voorsprong wat vieren en finishte na 4:09,21 uur. Alina Tsviliy uit Oekraïne pakte op ruim drie minuten het zilver, brons was na nog eens 2,5 minuut voor de Spaanse Julia Takacs.

Maryan Zakalnytskyy passeert als eerste de eindstreep (Pro Shots / Action Images)
Maryan Zakalnytskyy passeert als eerste de eindstreep (Pro Shots / Action Images)

Dode in Delft na schietpartij

Bij een schietincident aan de Kalverbos in Delft is een man overleden. De schietpartij vond plaats nabij een koffietent. Hoewel de hulpverlening snel ter plaatse was, is de man ter plekke aan zijn verwondingen overleden. 

De politie onderzoekt de toedracht en vraagt getuigen zich te melden. Er is geen dadersignalement beschikbaar volgens Regio15. 

Trump: niemand mag met Iran zakendoen

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt handelspartners van de VS om geen zaken met Iran te doen. "Wie zaken doet met Iran zal GEEN zaken doen met de Verenigde Staten", tweette Trump dinsdag. De waarschuwing volgt op sancties tegen Iran die de VS eenzijdig heeft insteld.

Een eerste reeks sancties ging dinsdag van kracht. In november volgen zwaardere sancties met betrekking tot olie-export, aldus de BBC.

De nieuwe strafmaatregelen zijn een gevolg van het feit dat de VS in mei de Irandeal opzegde. Daarin spraken de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China) plus Duitsland en de EU, met Iran af dat het zijn nucleaire activiteiten zou beperken in ruil voor het afbouwen van sancties.

Het opzeggen van de deal was een van Trumps speerpunten tijdens zijn verkiezingscampagne. Met name Israël was fel tegen de overeenkomst. Voornaamste punt van kritiek waren de zogenaamde zonsondergangclausules, die inhouden dat Iran na verloop van tijd weer mag beginnen met het verrijken van uranium. Iran zelf houdt vol dat dit enkel voor vreedzame doeleinden is.

De Europese Unie heeft gezegd dat het bedrijven zal beschermen die handel drijven met Iran. De tweet van de Amerikaanse president volgde kort na deze bekendmaking.

Speedbootdieven gepakt na achtervolging op Gooimeer

Een nauwe samenwerking tussen een politiehelikopter en de politieboot heeft in de nacht van zondag 5 augustus op maandag 6 augustus op het Gooimeer in Amsterdam geleid tot de aanhouding van twee verdachten van speedbootdiefstal.

Rond half drie ’s nachts kreeg de politie melding van de diefstal van een speedboot op IJburg, die met hoge snelheid richting het Gooimeer zou varen. Een politieboot zette de achtervolging in en kreeg daarbij hulp van een politiehelikopter, die toevallig in de buurt was vanwege een andere melding. De politiehelikopter kon de gestolen speedboot nabij de Hollandse Brug in het zoeklicht zetten. Daardoor kon de politieboot de gestolen speedboot lokaliseren en en de opvarenden aanhouden.

Bij controle bleek het registratienummer van de boot overeen te komen met het eerder die nacht gestolen vaartuig op IJburg. De verdachten, mannen van 31 en 33 jaar oud en afkomstig uit Amsterdam, werden naar de wal gebracht en vervolgens overgebracht naar een politiebureau.

Homokoppel in Gent zwaar mishandeld

Een homokoppel is gisteren in het Belgische Gent zwaar mishandeld door hun buren. Het begon met een 'schermutseling' tussen een vrouw en één van de twee homo's. De vrouw spuugde de man in het gezicht, waarop zijn man uit de auto stapte. Vervolgens kwam de echtgenoot van de vrouw er ook bij en ontstond er een felle vechtpartij. 

Het homostel is zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht; de ene man heeft twee gebroken ruggewervels, de andere is gewond geraakt aan zijn hoofd. De man en vrouw, die volgens de NOS als gewelddadig te boek staan in hun omgeving, zijn inmiddels opgepakt volgens VRT

Het Belgische Parket is ondertussen een onderzoek gestart naar de mishandeling. Annelies Verstraete, werkzaam bij het parket Oost-Vlaanderen: "Of er effectief sprake is van homofoob geweld, maakt ook het voorwerp uit van het onderzoek."

PSV heeft Sainsbury binnen

Trent Sainsbury keert terug in de Eredivisie. PSV heeft de Australische verdediger voor drie jaar vastgelegd.

De 26-jarige Sainsbury, die tussen 2015 en 2016 voor PEC Zwolle speelde, is door de Eindhovenaren transfervrij overgenomen van het Chinese Jiangsu Suning. "Trent is een verdediger die we al toen hij nog bij PEC Zwolle speelde interessant vonden. Het is inmiddels een speler met behoorlijk wat internationale ervaring", zegt technisch manager John de Jong op de officiële website van PSV.

"Onder andere op het WK heeft hij laten zien dat hij zich uitstekend heeft ontwikkeld. Dat we hem nu transfervrij kunnen halen zien we als een buitenkans. Er wachten ons mogelijk nog wat mutaties in de verdediging. Daar hebben we nu al op geanticipeerd." Sainsbury was deze zomer actief op het WK en PSV-coach Mark van Bommel was bij The Socceroos toen nog assistent van bondscoach Bert van Marwijk.

Na Denzel Dumfries, Angeliño, Nick Viergever en Lars Unnerstall, die meteen is verhuurd aan VVV-Venlo, is Sainsbury de vijfde zomeraankoop van PSV. De 38-voudig international kwam in 2016 in China terecht, waar zijn club hem verhuurde aan Internazionale en Grasshoppers.

Neff op overtuigende wijze Europees kampioen mountainbike, Tauber zesde

Jolanda Neff heeft op overtuigende wijze de titel gepakt op het Europees kampioenschap mountainbike. De Zwitserse wereldkampioene had aan de finish meer dan twee minuten voorsprong op Pauline Ferrand-Prévot. Het brons ging naar Githa Michiels. Anne Tauber moest genoegen nemen met een zesde plaats.

Anne Tauber had een goede start. De Nederlandse, die afgelopen maand nog het NK moest laten schieten, was als vijfde weg. Halverwege de eerste ronde moest ze de eersten toch laten rijden en kwam ze na de eerste ronden als zevende door op 41 seconden van Jolanda Neff.

Eva Lechner had de kopstart genomen in de eerste ronde, maar de 33-jarige Italiaanse werd al snel gepasseerd door Neff. De Zwitserse wereldkampioene kwam als eerste door na de eerste ronde gevolgd door Pauline Ferrand-Prévot en Gunn-Rita Dahle Flesjå. Begin van de tweede ronde leek Ferrand-Prévot de aansluiting te maken met Neff, maar kwam net te kort.

In het vervolg van de wedstrijd bleef Neff haar voorsprong stelselmatig uitbouwen op de eerste achtervolgers, zeker nadat de Noorse Dahle Flesjå te maken kreeg met een gebroken ketting, waardoor ze podiumplek kon vergeten.

Tauber reed lang op de vijfde plaats met uitzicht op het brons. Samen met de Belgische Githa Michiels reed ze in de achtervolging op de Zwitserse Linda Indergand, die lang op de derde plaats reed. Tauber moest halverwege de vierde ronde afhaken bij de Belgische, die op haar beurt naar de Zwitserse toe reed en haar meteen achterliet.

Voor plaats vier en vijf moest Tauber ook de Poolse Maja Włoszczowska en de Duitse Elisabeth Brandau laten gaan, maar dat speelde zich af op meer dan drie minuten van Neff, die voor de derde keer uit haar carrière het Europees kampioenschap won. Ferrand-Prévot werd op meer dan twee minuten tweede, maar had het wel meer dan één minuut voorsprong op de Belgische Michiels die knap als derde over de finish kwam.

Bloodborne omgezet naar bloederig bordspel

Een paar dagen na de aankondiging van een bordspel van Horizon Zero Dawn, is nu een Bloodborne-bordspel aangekondigd. Dat wordt nog passen en meten op de keukentafel.

Bloodborne: The Board Game wordt gemaakt door CMON. Zij zijn wellicht bekend van spellen als Zombicide, Arcadia Quest en Rum & Bones en hebben eerder al een succesvol kaartspel van Bloodborne uitgebracht. Het bordspel staat hier echter los van en in 2019 zal er een Kickstarter-campagne opgezet worden om dit te promoten en financieren.

Veel over het bordspel is nog niet bekend. Maar waar spellenmaker Steamforged in het bordspel van Dark Souls de gruwelijke moeilijkheidsgraad heeft behouden, lijkt CMON het bij Bloodborne over een iets andere boeg te gooien. Hoewel alsnog uitdagend, zal het bordspel spelen als een soort dungeon crawler en zich vooral richten op de lore van het bronmateriaal. Daarnaast zullen de verschillende covenants een rol spelen, al is er nog genoeg nieuws te ontdekken voor Bloodborne-veteranen. Het bordspel richt zich niet alleen op de fans van Bloodborne, maar hoopt een groter publiek aan te spreken. In de tweet hieronder vind je een interview met Eric Lang van CMON waarin hij iets dieper ingaat op Bloodborne: The Board Game.

Heemskerk als 4e door op 100m vrije slag, Kromowidjojo start niet

Op het Europees kampioenschap zwemmen in Glasgow heeft Femke Heemskerk zich op de 100 meter vrije slag met de vierde tijd geplaatst voor de halve finales. De Nederlandse winnares van zilver op de 200 meter vrij tikte aan na 53,96 seconden.

Kim Busch kwam niet verder dan een vrij matige 55,45 seconden, waarmee ze tweede reserve is voor de halve finales. Ranomi Kromowidjojo ging om nog onbekende redenen niet van start in de series. Pernille Blume maakte indruk: met 52,97 seconden was de Deense duidelijk de snelste.

Update 10.30 uur
In de series van de 50 meter schoolslag hebben zowel Ties Elzerman als Arno Kamminga snel genoeg gezwommen om in de halve finales in actie te mogen komen. Met een sterke 27,16 seconden noteerde Elzerman de vijfde tijd, terwijl Kamminga met zijn 27,71 met de hakken over de sloot snel genoeg was.

Update 11.55 uur
Op de 4x200 meter vrije slag bij de vrouwen hebben Robin Neumann, Esmee Vermeulen, Loulou Vos en Marjolein Delno zich geplaatst voor de finale. Het kwartet, waar Femke Heemskerk normaal gesproken in de finale nog een plek in zal krijgen, zwom een tijd van 8:05,83 minuten en was goed voor de achtste en laatste finaleplaats.

Bierbrouwers bang voor een tekort aan gerst

Graanhandelaar Evergrain Germany vreest dat de oogst van gerst dit jaar in Scandanavië, Noord-Duitsland en de Baltische staten zwaar tegen gaat vallen. Door de aanhoudende warmte en droogte is de verwachting dat de oogst zo'n 40 procent lager uitvalt. Volgens handelaar GrainCom is de gerstprijs al stevig gestegen en hebben enkele Duitse bierbrouwers daarom al hun prijzen al verhoogd. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De Britse concurrent, Robin Appel, stelt dat er een groot aanbodprobleem is: "Gerstemout is niet heel duur per biertje, maar als we het over alle biertjes bekijken is het een forse kostenpost." Volgens Heineken, die bij de presentatie van de resultaten over het tweede kwartaal al aangaf dat de grondstofprijzen gestegen waren, heeft de hogere gerstprijs geen gevolgen voor de resultaten van dit jaar. Over de toekomst werd echter niets gezegd. 

Bierbrouwers bang voor een tekort aan gerst (Foto ter illustratie ©pxhere.com)
Bierbrouwers bang voor een tekort aan gerst (Foto ter illustratie ©pxhere.com)

Superman-acteur ambieert rol in Witcher-serie

Henry Cavill, de Britse acteur die onder andere bekend is van zijn rol als Superman in de DC cinematic universe is een groot fan van de Witcher-games en -boeken. Hij zou dan ook graag de rol van Geralt op zich nemen in de aankomende Netflix-serie.

Dit vertelt hij in een interview met IGN, tijdens zijn perstoer voor Mission Impossible: Fallout. De acteur is net klaar met het opnieuw doorspelen van The Witcher 3. "Ik houd van die game. Het is zo’n ontzettend goede game," aldus Cavill.

Over het antwoord op de vraag of hij graag Geralt zou willen spelen in de aankomende Witcher-serie van Netflix, hoeft hij dan ook niet lang na te denken. "Absoluut. Ja, dat zou een geweldige rol zijn. Heb je de boeken wel eens gelezen? De boeken zijn echt heel erg goed. Ze zijn echt het lezen waard."

Netflix is langzaamaan bezig met het ontwikkelen van een serie over The Witcher. Deze zou vooral de boeken als inspiratiebron gebruiken, maar ook elementen uit de games toevoegen. Lauren Schmidt Hissrich, de schrijfster van de show heeft onlangs laten vallen dat het eerste seizoen waarschijnlijk acht afleveringen telt, waarvan de pilot gepland staat voor 2020. Bekijk hieronder het interview-fragment waarin Henry Cavill aangeeft geen nee te zeggen tegen de rol van Geralt.

Eerste screenshots Spyro 3 in Reignited Trilogy

Activision heeft de eerste beelden vrijgegeven van Spyro: Year of the Dragon in de Reignited Trilogy. Eerder zagen we al beelden van de eerste twee titels. De screenshots tonen weer de mooie beelden en nog beter: het skateboarden keert gewoon terug.

Je kunt de screenshots hieronder bekijken. Hopelijk komt Activision snel ook met gameplay, wantvoornamelijk het skateboarden vonden veel mensen lastig werken op de originele PlayStation. De hoop is dan ook dat de control scheme en camera zijn verbeterd voor deze remake.

Spyro Reignited Trilogy lanceert 21 september voor PlayStation 4 en Xbox One. Een release voor pc en Switch volgt later.

Spyro 3 Reignited Trilogy Skateboard

Spyro 3 Reignited Trilogy Charge

Spyro 3 Reignited Trilogy Comparison

Naakte man uit Hofpleinfontein gehaald

De politie in Rotterdam had vanmorgen haar handen vol aan een man die zich uitgebreid aan het wassen was in de Hofpleinfontein. De agenten troffen hem rond 09:00 uur aan volgens het Algemeen Dagblad. 

Hij weigerde om de fontein te verlaten en schreeuwde richting de agenten: "kom me maar halen." De gemeente moest er aan te pas komen om de fontein uit te zetten. Hierna kwam hij het water uit en kon de politie hem afvoeren. 

Tweede aanhouding in onderzoek schietincident Schijndel

Bij een schietincident in de Renate Rubinsteinstraat in Schijndel kwam 25 april van dit jaar een 26-jarige man om het leven. Twee dagen erna werd een 29-jarige verdachte uit Schijndel aangehouden. Deze man zit nog steeds vast op verdenking van het lossen van de dodelijke schoten. In de loop van het onderzoek kwam een tweede verdachte in beeld. Hij werd maandag 6 augustus opgepakt.

De tweede verdachte is een 62-jarige man uit Schijndel. Hij werd maandagmiddag in Grave aangehouden op grond van verdenking van betrokkenheid voorafgaande aan het schietincident. Na de aanhouding vond onder leiding van de rechter-commissaris een doorzoeking plaats in de woning van de verdachte. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

Tweede aanhouding in onderzoek schietincident Schijndel (Foto: Politie.nl)
Tweede aanhouding in onderzoek schietincident Schijndel (Foto: Politie.nl)

Rijksrecherche onderzocht 11 schietincidenten eerste helft 2018

De Rijksrecherche heeft in het eerste half jaar van 2018 onderzoek gedaan naar 11 schietincidenten. In deze gevallen hebben politiefunctionarissen in de uitoefening van hun functie gebruik gemaakt van een vuurwapen. Bij deze schietincidenten vielen twee dodelijke slachtoffers en raakten negen mensen gewond.

Alle gevallen van vuurwapengebruik door politiefunctionarissen met letsel of dood tot gevolg onderzoekt de Rijksrecherche, een opsporingsdienst die deel uitmaakt van het Openbaar Ministerie. Onder gezag van een officier van justitie doet de Rijksrecherche met distantie onpartijdig onderzoek. Als de Rijksrecherche het onderzoek heeft afgerond beoordeelt het OM op grond van de onderzoeksresultaten of het vuurwapengebruik door de politie rechtmatig is geweest.

Een woordvoerder van het OM: "Vormen van agressie en intimidatie in de maatschappij vragen om gepast handhavend optreden van politiemensen. Onderzoek naar geweldsaanwending door politiefunctionarissen met ernstige gevolgen dient objectief en zorgvuldig te worden uitgevoerd. Dit is zowel van groot belang voor slachtoffers en nabestaanden, als voor de betrokken politiefunctionarissen. Bovendien is het essentieel voor het vertrouwen van de samenleving in een rechtvaardige politie en integere overheid."

Krakers ADM vangen opnieuw bot

De krakers van het ADM-terrein in Amsterdam hebben opnieuw geprobeerd om hun gedwongen vertrek te dwarsbomen. Ze stapten naar de rechter om de komst van bergingsbedrijf Koole Maritiem tegen te houden. Maar hun poging bleek tevergeefs te zijn, zo meldt AT5 op haar website. 

De krakers wonen al twintig jaar op het terrein in Westpoort, maar moeten voor Eerste Kerstdag toch echt vertrekken. Zo oordeelde de Raad van State onlangs.

De bewoners proberen het besluit op allerlei manieren tegen te houden en dachten nu een maas in de wet te hebben gevonden. Volgens hen passen de activiteiten van Koole Maritiem, het bedrijf dat zich na hun vertrek gaat vestigen op het ADM-terrein, niet in het zogenoemde 'kettingbeding'.

'Ander bestemmingsplan'
In een kettingbeding zijn verplichtingen opgesteld die overgaan op een volgende eigenaar nadat een terrein of pand wordt verkocht. Voor het ADM-terrein werd dit beding in 1970 opgesteld.

Daarin staat dat een bedrijf dat zich wil vestigen op het ADM-terrein, zich bezig moet houden met het herstellen en bouwen van schepen, machines en werktuigen. De activiteiten van Koole Maritiem zijn daarentegen gericht op de berging en ontmanteling van schepen, zo stelden 81 bewoners tegenover de rechter. Daarmee zou het terrein niet voldoen aan het bestemmingsplan.

'Zaak tussen gemeente en eigenaar'
De rechtbank ging hier niet in mee, omdat de komst van het bergingsbedrijf een zaak zou zijn tussen de gemeente en de eigenaar van het terrein. 'Bovendien had het bestemmingsbeding nooit het doel om hun belangen als bewoners te beschermen', aldus de rechter. 'De groep maakt al tientallen jaren gebruik van het terrein door er te wonen en te werken en verhindert daarmee juist dat het terrein wordt gebruikt overeenkomstig het bestemmingsbeding.'

De krakers moeten daarom alsnog voor 25 december het terrein in het Westelijk Havengebied verlaten.

Fallout 76 niet naar Steam

Grote ontwikkelaars kiezen er steeds meer voor om hun games via een eigen service beschikbaar te maken. Activision brengt haar games tegenwoordig uit op Battle.net, Epic Games brengt Fortnite niet naar de Google Play Store en nu volgt Bethesda.

In een mail aan PC Gamer meldt een vertegenwoordiger van Bethesda dat zowel de B.E.T.A. als Fallout 76 zelf niet beschikbaar worden gemaakt via Steam. Het enige platform waarop de game wordt aangeboden is de launcher van Bethesda zelf, Bethesda.net. De reden hiervoor wordt niet officieel gemeld, maar heeft ongetwijfeld te maken met geld. Valve eist een percentage van de opbrengsten op die games maken via hun platform.

Wil je dus Fallout 76 spelen en heb je Bethesda.net nog niet, dan ga je toch echt over moeten stappen. Fallout 76 lanceert 14 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Brand bij coatingbedrijf in Venlo onder controle

Bij een zeer grote brand bij een coatingbedrijf in Venlo zijn gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg Noord op Twitter. Er is een lichte hoeveelheid zwaveldioxide vrijgekomen. 

Het treinverkeer rondom Venlo heeft enige tijd stilgelegen, inmiddels is dit weer opgestart. Alleen op station Blerick wordt niet gestopt in verband met de brand. 

Er is een NL-Alert verstuurd met het advies om binnen te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en (mechanische) ventilatie uit te schakelen. 

Update 08:30 uur
Volgens 1Limburg is de brand onder controle. Het gebied waarin ramen en deuren gesloten zouden moeten zijn is dan ook verkleind, bewoners buiten het gebied wordt juist opgeroepen om de woning te ventileren. Een gedeelte van het bedrijfspand is ingetort. 

Trumps Walk of Fame-ster in gevaar

De kans bestaat dat Donald Trump zijn ster op de Walk of Fame in Hollywood kwijtraakt. De City Council  in West Hollywood heeft unaniem een motie, waarin wordt opgeroepen om Trumps ster te verwijderen, aangenomen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

De ster van Donald is regelmatig een dankbaar doelwit voor actievoerders; de steen werd al diverse malen beschadigd en tot twee keer toe volledig verwoest. De laatste keer was vorige maand, toen een man met een pikhouweel volledig los ging op de steen. 

Hoewel de steen dus een dankbaar voorwerp is voor vandalen, is dat niet de belangrijkste drijfveer voor de City Council. Het orgaan kan zich niet vinden in het beleid van Trump: het scheiden van ouders en kinderen, zijn transgenderbeleid, het ontkennnen van de global warming zijjn slechts enkele punten waarom de City Council de ster graag verwijderd wil zien. 

Hoewel de motie dus unaniem is aangenomen, kan West Hollywood de ster niet op eigen houtje verwijderen. De Hollywood Chamber of Commerce, die over de toewijzing van de sterren gaat, weigerde eerder al om de ster van Bill Cosby te verwijderen. Het comité is van mening dat de sterren 'historische monumenten' zijn. 

Toerist scoort 41.000 euro aan boetes

Ken je de Sheikh Zayedstraat in Dubai? Ik ook niet. Een 25-jarige Brit die een Lamborghini Huracan had gehuurd kent 'm nu wel, maar wist kennelijk niet dat daar flitspalen staan. Hij had de snelle sportwagen gehuurd van een verhuurbedrijf en karde op 31 juli met snelheden tot 230 km per uur over die straat en werd 32 keer geflitst. Dat was vast een record, want hij pakte alle flitspalen die op die weg staan. En als toetje werd hij ook nog een keer geflitst op de Garn Al Sabkaweg. Tussen sommige boetes zat maar een paar minuten en tussen 2 zelfs minder dan 60 seconden.

De eigenaren van het verhuurbedrijf zitten ermee in hun maag. Ze willen de auto niet terugeisen want dan zijn ze bang om de boetes dan zelf te moeten betalen of de auto in te moeten leveren bij de politie. En zoals ze in een plaatselijke krant zeggen hebben ze geen geld om de boetes te betalen.

En dus staat de auto nog steeds bij het hotel van de snelheidsmaniak en die weigert voorlopig om de boetes te betalen. Het land verlaten kan hij ook niet, want het verhuurbedrijf heeft zijn paspoort als onderpand. De twee eigenaren van het verhuurbedrijf vrezen dat de 25-jarige man naar de Britse ambassade gaat en zegt dat hij zijn paspoort is verloren om zo alsnog het land kunnen proberen te verlaten.

Toerist scoort 41.000 euro aan boetes (Foto: Stockfoto PXhere)
Toerist scoort 41.000 euro aan boetes (Foto: Stockfoto PXhere)

FOK! Wat een weer: nog één dag afzien!!

Hallo!  

Nog één dag bloedhitte en dan zijn we er voorlopig vanaf. Het zal een vreemd gevoel zijn als de maximum temperatuur aan het eind van de week maar nét boven de 20 graden uitkomt. Ook komen er eindelijk buien opzetten. Met name op donderdag kan er lokaal flink wat regen vallen, en ook komend weekend lijkt beslist niet droog te verlopen. Voor het zover is: nog even volhouden mensen!

Vannacht koelde het af naar waarden tussen de 15 en 20 graden. Het was overwegend helder.

Vandaag gaan dan voor de laatste keer alle remmen los. Of het record gebroken gaat worden is nog even twijfelachtig. Mogelijk krijgen we te maken met Saharastof en rook van de bosbranden in Portugal. In dat geval loopt het kwik iets minder hoog op. Toch denk ik dat een dikke 37 graden er wel in zit voor Brabant en Limburg. Elders in den lande vinden we maxima tussen de 32 en 36 graden. Alleen op de Wadden is het met 29 of net 30 graden iets minder heet. Zeewind komt er niet of nauwelijks te staan. En ook de reguliere wind stelt niet veel voor.

Inmiddels begint zich boven Spanje een onweersstoring te ontwikkelen. Of wij daarmee te maken gaan krijgen is echter nog de vraag. De meeste modellen laten hem over de Noordzee trekken, waar niemand wat aan heeft. Toch sluit ik een enkele onweersbui in het zuiden- en zuidwesten zeker niet uit. Dat kan dan meteen een pittige bui worden met kans op hagel en zware windstoten. Toch zijn er ook modellen die het onweerscomplex wel over een deel van ons land laten trekken. Dit is echter zeer onzeker. Hier kom ik morgen uiteraard op terug.

En dan woensdag dan draait de wind naar west en wordt er al minder warme lucht naar ons toegevoerd. Het kwik blijft dan 10 tot 12 graden steken onder het niveau van morgen. Het lijkt nog wel overwegend droog te blijven.

Donderdag komt dan de verlossende regen en passeert definitief het koufront. Voor de regen uit kan het nog 25 graden worden, maar dat zal dan de laatste keer zijn.

Op vrijdag en in het weekend is het met 19 tot 22 graden echt een heel stuk koeler. In het weekend kan er trouwens opnieuw aardig wat regen vallen, maar dat zien we dan wel weer.

Sterkte morgen in de hitte!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Oban (Foto: spylacopa_68)
Spylacopa_68 is alweer een tijdje terug maar heeft ons vele foto's toegezonden uit Schotland. Deze is in de buurt van Oban. (Foto: Spylacopa_68)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NASCAR-baas weg na arrestatie met drank en drugs achter het stuur

De grote baas van de Amerikaanse NASCAR heeft zijn werk neergelegd. De 56-jarige Brian France werd zondagavond in de staat New York 'in dronken toestand' opgepakt en bleek onder invloed van alcohol en drugs te zijn. Ook was hij in het bezit van pillen, wat oxycodon bleek te zijn.

France is de kleinzoon van Big Bill France, die in 1948 NASCAR oprichtte. Diens zoon Little Billy France Jr nam de taak als CEO uiteindelijk over, wat dan weer werd overgedragen aan Brian France. Een oom van hem, Jim France, neemt vooralsnog zijn taken waar, want Brian heeft laten weten per direct zijn functie neer te leggen.

NASCAR is altijd zeer streng geweest als het gaat om het gebruik van verboden middelen. Jeremy Mayfield, goed voor meer dan vierhonderd races, werd bijvoorbeeld levenslang geschorst, net als Shane Hmiel - die na zijn comeback in een andere klasse zo zwaar crashte dat hij verlamd raakte. Ook teamleden die op verboden middelen betrapt worden hangen zware straffen boven het hoofd en de CEO maakte voor zichzelf geen uitzondering.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.