Van Rouwendaal wint met overmacht Europese titel vijf kilometer

Op de eerste dag van het EK open water zwemmen in Glasgow heeft Sharon van Rouwendaal de vijf kilometer met overmacht gewonnen. De olympisch kampioen op de tien kilometer wist zich na ongeveer een kilometer los te maken van de groep. Alleen de Duitse Leonie Beck kon mee met Van Rouwendaal. 

Op de helft van de wedstrijd lagen de twee dames zo'n 30 seconden voor op de achtervolgende groep. Deze groep bestond op dat moment uit twee Italiaanse dames, Rachele Bruni en Arianne Bridi, Alena Benesova (CZE) en de Griekse Kalliopi Araouzou. Van Rouwendaal heeft geen enkel moment de kop overgegeven aan Beck en op één kilometer van het eind liet de in Frankrijk trainende Nederlandse haar concurrente Beck achter. 

Van Rouwendaal finishte na 56 minuten en één seconde. Leonie Beck pakte uiteindelijk het zilver met een achterstand van 17 seconden. In de achtervolgende groep wist uiteindelijk Rachele Bruni als derde te finishen met een achterstand van 48 seconden. 

Update 22.30 uur
De vijf kilometer bij de mannen werd een prooi voor de jonge Hongaar Kristof Rasovszky. Hij versloeg de Fransman Axel Reymond, wereldkampioen over 25 kilometer, in de eindsprint. Brons was voor Reymond's landgenoot Logan Fontaine, Pepijn Smits tikte twintig seconden later knap als zesde aan.