Tienkamper Braun verliest zicht op medailles, Burnet en Bockarie naar halve finales 200m

Tienkamper Pieter Braun heeft na zeven onderdelen nog altijd prima kans op een plek in de top-6 op het Europees kampioenschap in Berlijn. De tweede dag begon woensdag met de 110 meter horden en het discuswerpen, waarop de Nederlander wel wat inleverde ten opzichte van zijn eigen kunnen.

Op de 110 meter horden kwam Braun tot een tijd van 14,56 seconden, een kleine twee tienden boven zijn beste seizoensprestatie. Het discuswerpen ging wat lastiger: met 43,75 meter bleef Braun ruim 3,5 meter onder zijn dit seizoen gegooide persoonlijk record.

De Duitser Arthur Abele is nog altijd hard op weg naar goud, terwijl de Rus Ilya Shkurenyov alsmaar meer inlevert op de verwachtingen. Hij zal daardoor vechten met onder meer de Est Maicel Uibo en de Noor Martin Roe, met de medailles achter Abele als inzet. 

Op de 200 meter staat Taymir Burnet in de halve finales. De Nederlander snelde in de series in 20,67 seconden naar de derde plek en dat was precies voldoende. Ook Solomon Bockarie is een ronde verder: hij won zijn serie in 20,66 seconden. In de halve finales komt de al geplaatste Churandy Martina er nog bij.

Update 12.05 uur
Op de 400 meter is Laura de Witte er niet in geslaagd om zus Lisanne en Madiea Ghafoor, automatisch geplaatst, te vergezellen in de halve finales. Met 52,57 seconden eindigde De Witte als vierde in haar serie, waardoor ze 0,13 seconden te langzaam was om als tijdsnelste door te mogen.

Update 15.15 uur
Het achtste deel van de tienkamp, het polsstokhoogspringen, is inmiddels ook afgerond. Met 4,60 meter viel Braun tegen, waardoor hij de eventuele hoop op brons kan laten varen. Dat geldt vermoedelijk ook voor de Est Maicel Uibo: hij maakte nog prima kans, maar leek zich flink te blesseren.

Abele viel met 4,60 meter wat tegen, maar ligt nog altijd ruimschoots op poleposition om het goud te veroveren. Shkurenyov deed ondertussen wat hij altijd doet: de ene na de andere tweede poging halen, wat hem uiteindelijk naar 5,30 meter bracht. Hij ligt nog altijd op koers voor zilver, de strijd om brons lijkt spannend te worden tussen de jonge Duitser Niklas Kaul, de Wit-Rus Vitali Zhuk en de Brit Tim Duckworth.