Sparta krijgt penalty niet en blijft steken op gelijkspel

FC Emmen en Sparta Rotterdam hebben hun eerste play-offduel afgesloten met een 0-0 gelijkspel. De strijd om promotie/degradatie ligt nog open.

De beste kansen waren voor de Eredivisionist uit Rotterdam, maar ook Emmen liet mogelijkheden op een gunstiger uitgangspositie onbenut. Na rust had Sparta een strafschop moeten krijgen. Spierings werd naar de grond getrokken, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Zelfs na het uitgebreid raadplegen van de videoscheidsrechter kende hij geen penalty toe, tot onbegrip van Dick Advocaat en consorten.

De Rotterdammers hadden zichzelf een eenvoudige avond kunnen bezorgen als Robert Mühren in de openingsfase beter met zijn mogelijkheden omging. Na een fraaie hakbal van Fred Friday kwam hij binnen tien minuten spelen alleen voor de keeper te staan. Het werd één van de vele kansen die de schaduwspits onbenut liet.

Ook FC Emmen liet zich in het eerste kwartier gelden. Nick Bakker kwam dichtbij met een harde kopbal, maar zag de doelman van de Kasteelploeg op zijn post. Die save leidde een periode van relatieve rust in, want beide ploegen slaagden er lange tijd niet in om tot een vlotlopende aanval of uitgespeelde kansen te komen.

Pas een kwartier voor tijd was het weer alle hens aan dek voor één van de doelmannen. Dennis Telgenkamp zag de tandem Friday-Mühren weer voor zich opduiken na wederom een fraaie voorzet van de spits. Zijn fraaie assist was echter wederom niet aan de ongelukkig spelende Mühren besteed. Van dichtbij schoot hij hopeloos over het doel.

Dat bleek de laatste kans voor Sparta, want in de slotfase was het Emmen dat op zoek ging naar de winnende. De ploeg van Dick Lukkien kwam tot wat kansjes, maar echt grote mogelijkheden zaten er niet tussen. Zodoende ligt alles nog open voor de return. Die staat zondag om 14:30 uur op het programma. De winnaar vindt zichzelf volgend seizoen terug in de Eredivisie en de verliezer moet het doen met een plekje in de Jupiler League.