Twee jaar cel voor dodelijke steekpartij bij Emergis Middelburg

Een 32-jarige vrouw uit Middelburg die vorig jaar een medebewoner van een begeleid wonen project van Emergis in Middelburg doodstak kreeg van de rechter een straf van twee jaar cel met TBS en dwangverpleging opgelegd.

In oktober 2017 sloeg de vlam in de pan in het begeleid wonenproject Hof van Sint Pieter in Middelburg. Het Hof van Sint Pieter huisvest 22 mensen met psychiatrische problemen of ernstige verslavingen. De 32-jarige vrouw en het 26-jarige slachtoffer hadden een sexuele relatie en kregen ruzie.

Daad zelf aangekondigd
Voordat de vrouw tot haar daad kwam kondigde zij dit zelf aan bij alarmnummer 112. Zij vertelde dat ze de man iets ging aandoen. De alarmcentrale nam direct contact op met Emergis om de begeleiders te waarschuwen. Ondanks het snelle handelen was het te laat, de vrouw had het slachtoffer op dat moment al van het leven beroofd.

Toen de zaak twee weken geleden werd behandeld gaf de verdachte aan zich "vrij weinig" te herrinneren van de bewuste dag. Ook kon zij zich het telefoontje naar de alarmcentrale niet meer herrinneren. Naar eigen zeggen kocht de vrouw drie flessen wijn, keek zij naar The Voice of Holland en zat zij de volgende dag op het politiebureau.

Na haar daad zou de verdachte hebben aangegeven te hopen dat het slachtoffer dood is "omdat hij dat wel zou verdienen", zo verklaarde een agent tijdens de zitting.

Drankprobleem
Uit urine- en bloedonderzoek bleek dat de verdachte zoveel had gedronken dat een verstoorde waarneming en agressief gedrag reëel was. Het gebruik van alcohol en drugs zijn verboden in de begeleid woonvorm van Emergis maar begeleiders verklaarden nooit iets gemerkt te hebben van haar alcoholgebruik, omdat ze de flessen verstopte in een kast.

Eerder onderzoek wees uit dat het drankprobleem bekend was en volgens eerder gemaakte afspraken moest de vrouw met regelmaat blaastesten doen. Deze tests werden in de praktijk niet afgenomen.


Twee jaar cel voor dodelijke steekpartij bij Emergis Middelburg (video: Omroep Zeeland)