Eerste wolf in Friesland sinds 1712

De provincie Friesland heeft officieel bevestigd dat de schapen die in april in Boijl dood zijn gebeten, het slachtoffer zijn geworden van een wolf. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek. Dat is bijzonder nieuws, want het was al even geleden dat er in het wild een wolf was gezien in Friesland: in 1712, om precies te zijn.

Om dat even in perspectief te plaatsen: in het jaar waarin voor het laatst een wolf in Friesland werd gezien, werd een gezamenlijk Nederlands-Oostenrijks leger verslagen door Frankrijk bij Denain, ging het VOC-schip Zuytdorp ten onder, werden joden uit Gouda geweerd en bouwde Thomas Newcomen zijn eerste werkende stoommachine.

Enfin, terug naar de huidige tijd. In Groningen en Drenthe kwamen al meldingen binnen over een wolf en die is nu dus ook doorgedrongen tot in Friesland. Ene Sanne Graafstra spotte het mooie dier, haar vader Anne maakte er een filmpje van. Later in de maand zal bekend worden over vier schapen in De Knipe ook het slachtoffer zijn geworden van de lone wolf