Van Gerwen laat Smith volkomen kansloos en wint 4e Premier League-titel

Nog één keer in 2018: het is donderdagavond en dus is het tijd voor de Premier League Darts! De vier beste spelers van het seizoen zijn na zestien wedstrijden neergestreken in The O2 Arena in Londen, waar beslist gaat worden wie zich tot kampioen mag kronen.

Wereldkampioen Rob Cross opent het bal tegen de nummer één van de wereld en titelverdediger Michael van Gerwen. Het groene monster hoopt na 2013, 2016 en 2017 zijn vierde titel te pakken, terwijl hij in de twee tussenliggende jaren de finale verloor. De in rap tempo richting John Henderson-proporties gaande Cross hoopt zijn debuutseizoen uiteraard te bekronen met de titel.

De nummers twee en drie van het reguliere seizoen, Michael Smith en Gary Anderson, strijden om de andere finaleplek. Een interessante strijd, want Bully Boy wordt al jaren een soort van begeleid door de Schotse tweevoudig wereldkampioen. Smith hoopt zijn eerste Premier League-finale te bereiken - zelfs zijn eerste majorfinale - en Anderson wil na 2011 en 2015 zijn derde titel pakken.

Vanaf 19.30 uur is een ieder welkom voor de live-uitzending op RTL7, waar de boel een kleine veertig minuten later daadwerkelijk gaat beginnen. Ook op het FOK!forum is de liefhebber uiteraard weer welkom.

Halve finale 1: Michael van Gerwen (NED) - Rob Cross (ENG) 10-6
Nadat de dartszender van Nederland de opkomst van de wereldkampioen had gemist - reclame boven alles - kon de boel van start, met een 180'er van Van Gerwen. Dat zette gelijk de toon, want Cross kon niet heel lang in de buurt blijven. Tot 1-1, welteverstaan. Vanaf dat moment liep de Nederlander weg naar 5-1 en die voorsprong kwam geen moment meer in gevaar. Op 7-4 kwam Cross even een heel klein beetje in de buurt en bij 9-6 werd het mogelijk nog wat spannend, maar Van Gerwen maakte het keurig af met een 70-finish: 10-6.

Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Rob Cross (Bron: PDC)

Halve finale 2: Gary Anderson (SCO) - Michael Smith (ENG)
Smith begon uitstekend tegen zijn leermeester en zette de Schot al snel op een 4-1 achterstand. Anderson kwam knap terug tot 4-4, maar Bully Boy draaide de gashendel gewoon opnieuw open en won weer drie legs op rij: 7-4. Anderson stribbelde nog even tegen, maar Smith hield stand en maakte het met 10-6 af, waardoor hij rond 22.00 uur tegen Van Gerwen zijn eerste grote TV-finale gaat spelen.

Michael Smith - Gary Anderson (Bron: PDC)
Michael Smith - Gary Anderson (Bron: PDC)

Finale: Michael van Gerwen (NED) - Michael Smith (ENG) 11-4
Van Gerwen begon weer heerlijk en in de tweede leg gooide hij de 450e 180'er van het Premier League-seizoen, echt fantastisch. Op 3-0 wist Smith zowaar een leg te winnen tegen de ontketende Nederlander, wiens gemiddelde ruim boven de 120 uit torende. Voor men met de ogen kon knipperen stond de mokerhard doordenderende Brabander al op 7-1, terwijl Smith helemaal niet zo slecht speelde.

Pas als Smith een leg eens met 180 begon lukte het om op het scordebord te komen. Van Gerwen gooide er weliswaar 180 en 140 achteraan, maar met een 125-finish werkte Smith zich naar 8-2. Na de onderbreking won Smith nog twee legs, maar Van Gerwen maakte het met een 112-finish op gepaste wijze af.

Michael van Gerwen - Michael Smith (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Michael Smith (Bron: PDC)

MvG wint. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)
MvG wint. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)