Gewapende beveiliging voor vuilnismannen Brabant

Vuilnisman worden in Brabant, je moet het maar willen. In Best zijn de spanningen rondom gescheiden afval ietwat hoog opgelopen, waardoor de lokale vuilnismannen hun werk nu doen met een bewapende beveiliger. De beste man fietst achter ze aan en houdt de boel scherp in de gaten.

Het probleem is dat niet iedereen zijn of haar afval scheidt, wat wel de bedoeling is. Dan krijgt men een rode kaart en wordt het vuilnis niet opgehaald, waardoor het weer twee weken blijft staan. Mensen zijn daar dan weer gefrustreerd over en reageren dat af op de vuilnismannen, die dus bedreigingen en scheldkannonades naar het hoofd geslingerd krijgen omdat ze hun werk doen.

"Veel mensen snappen niet wat waar in gegooid moet worden, ook veel buitenlanders niet. Die spreken de taal slecht en krijgen weinig mee van het hele gedoe rondom het scheiden van afval, waardoor de bak blijft staan. Dat wordt dan in andermans bak gegooid, waardoor die ook blijft staan, met een rode kaart, en daardoor wordt die eigenaar dan ook weer boos", aldus bewoner Henk Steenbakkers.

Volgens de gemeente zijn er ook vuilnismannen die de Nederlandse taal niet zo best beheersen, waardoor ze nauwelijks aangeven wat mensen fout hebben gedaan. Dat is nu anders, zegt een woordvoerster. "Het kruisje staat nu op de goede plek als je een rode kaart krijgt en als men dan nóg vragen heeft moeten ze contact opnemen met de gemeente."

Henk is er ondertussen klaar mee en heeft een waterdicht systeem bedacht om te bewijzen dat hij toch echt alleen het juiste afval in zijn bakken gooit: "Ik maak met m'n telefoon een foto van het afval in mijn bak. Als iemand anders er dan zijn afval bij gooit, heb ik bewijs dat ik dat niet heb gedaan." Hoe dat bewijst dat hij niet gewoon even een foto maakt voor hij zelf 'illegaal' afval in zijn eigen bak pleurt vertelt de beste man overigens niet.

Ondertussen laat de gemeente weten dat er in elk geval tot het vormen van een nieuw college niks zal veranderen aan het scheiden van het afval. Zolang het nodig is zal de bewapende bewaker dan ook gewoon achter de vuilniswagen aan blijven fietsen in het immer gezellige Best.