FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 mei 2018

Yvon Jaspers vertelt verhaal achter voedsel

Yvon Jaspers zag tijdens het draaien voor Boer zoekt Vrouw wat er allemaal op boerderijen gebeurt maar niet in dat programma aan bod komt. In de nieuwe vierdelige serie Onze Boerderij krijgt ze nu de kans om dat verhaal te vertellen. Dat zegt de presentatrice tijdens een lunch met boeren die in het programma te zien zijn.

"Al die jaren ben ik op boerderijen. En de camera gaat één kant op, namelijk het verhaal van de liefde. Terwijl ik letterlijk struikel over de prachtige boerenverhalen. Die moeten verteld worden. Want die gaan namelijk over wat jij drie keer per dag in je mond stopt. Die liggen op jouw bord en die staan in een vaasje op jouw tafel." Ook ziet Yvon de waarde van het platteland en de boeren voor veel mensen. "Als je van je huis naar je werk of weer terug fietst, als je recreëert, dan zijn wij in dat land. Dat land wordt door een heel groot deel verzorgd door hun, en we weten er eigenlijk helemaal niks van, maar we vinden er wel van alles van", aldus Yvon.

Jaspers hoopt kijkers met het programma te helpen bewuste keuzes te maken. "Als je nou een stukje vlees koopt en er staat 1 euro op, wat voor een leven heeft het dier dan gehad? En heb ik het er dan voor over om er 4 euro voor te betalen? Dat je dan weet wat het verschil is." Voedsel en gezondheid zijn dagelijks in het nieuws en Yvon hoopt met het programma meer duidelijkheid te geven. "Wat is goed, wat is niet goed, wat is gezond, wat is niet gezond? Wat is dierenleed en wat kunnen we wel toelaten? Fipronil, fraude, ziektes. Wat betekent het en waarom is het zo? Daar gaat dit programma over. Het gaat ons allemaal aan."

Voor het programma gaat Jaspers langs bij voormalige Boer zoekt Vrouw-deelnemers en andere boeren om te ervaren hoe het nou echt is om in deze turbulente tijd een agrarisch bedrijf te runnen. Onze Boerderij is vanaf zondag 20 mei te zien bij KRO-NCRV (20.20 uur NPO 1).

Yvon Jaspers vertelt verhaal achter voedsel
Yvon Jaspers vertelt verhaal achter voedsel (Foto: BuzzE)

Fenerbahce en Real Madrid in finale EuroLeague

De basketballers van Fenerbahce en Real Madrid hebben zich geplaatst voor de finale van de EuroLeague, het sterkste en voornaamste Europese clubtoernooi. In de Stark Arena in Belgrado begon vrijdag de Final Four met de halve finales.

Titelverdediger Fenerbahce nam het op tegen het Litouwse Zalgiris Kaunas, dat de competitie in 1999 won. Fener had vanaf de eerste score de leiding en stond die geen moment af, ook al bleven de Litouwers constant in de buurt zitten, waardoor een verrassing constant mogelijk bleef. Dat gebeurde niet en de Turkse ploeg won met 76-67.

In de finale staat Fenerbahce tegenover Real Madrid, de kampioen van 2015 en verliezend finalist van de twee jaren daarvoor. CSKA Moskou, in 2016 de EuroLeague-kampioen, nam in het eerste kwart een voorsprong, maar naarmate de wedstrijd vorderde nam Real het heft in handen. Onder leiding van het Sloveense supertalent Luka Doncic trokken de Spanjaarden vervolgens de 83-92 zege over de streep.

Fenerbahce - Zalgiris Kaunas (Bron: YouTube)

Doorzettingsvermogen Twente houdt spanning in Eredivisie vrouwen

Het blijft nog altijd spannend in de strijd om de landstitel in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Koploper Ajax won vrijdag wel weer, maar na een mooi staaltje vastberadenheid houdt FC Twente het nog spannend.

Ajax had het thuis even niet makkelijk met SC Heerenveen, maar na de 0-0 ruststand moesten de dames uit Friesland capituleren. Kelly Zeeman schoot raak, Desiree van Lunteren en Marjolijn van den Bighelaar speelden de 3-0 zege binnen.

FC Twente ging op bezoek bij PEC Zwolle en dat bleek een uitdaging. Tot drie keer toe kwam Zwolle op voorsprong, maar vanaf 3-2 sloeg Twente toe. In tien minuten tijd werd de achterstand omgezet in een 3-5 voorsprong, onder meer door twee goals van Renate Jansen.

Maandag spelen Twente en Ajax in Enschede een rechtstreeks duel om de leiding in de Eredivisie, waarin Ajax nog altijd twee punten voorsprong heeft.

Cel voor aanslagplan voetbalteam Israël

De rechter in Kosovo heeft acht mannen tot celstraffen veroordeeld voor het voorbereiden van een terroristische aanslag op het Israëlische nationale voetbalteam. De hoogste straf bedraagt tien jaar cel, de laagste anderhalf jaar.

De rechter acht bewezen dat de verdachten het voetbalteam wilden aanvallen toen het in 2016 op bezoek was in Albanië. Dat werd voorkomen doordat het complot vroegtijdig werd ontdekt. Alle veroordeelden komen uit Kosovo.

Cel voor aanslagplan voetbalteam Israël
Cel voor aanslagplan voetbalteam Israël (Foto: ANP)

Jack en Lisa Osbourne gaan scheiden

Het huwelijk van Jack en Lisa Osbourne is binnenkort voorbij. Lisa heeft vrijdag de scheidingpapieren bij de rechtbank ingediend, weet The Blast.

De zoon van rocker Ozzy Osbourne is zes jaar getrouwd met Lisa Stelly. Het paar heeft drie dochters. De jongste, Minnie, werd in februari dit jaar geboren. "Hallo allemaal, maak kennis met Minnie! Ze is het nieuwste lid in mijn meisjesgroep", schreef Jack toentertijd bij een foto van Minnie.

Lisa beviel in april 2012 van dochter Pearl. In augustus 2013 kondigde het stel aan dat hun tweede kind onderweg was, maar niet veel later kreeg Lisa een miskraam. Hun tweede dochter, Andy, kwam in juni 2015 ter wereld.

Jack en Lisa Osbourne gaan scheiden
Jack en Lisa Osbourne gaan scheiden (Foto: BuzzE)

In eerste examenweek ruim 110.000 klachten

In de eerste week van de eindexamens zijn bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) ruim 110.000 klachten binnengekomen. De meeste klachten gingen over het examen Engels voor havo en vwo, wiskunde op het vmbo en het havo-examen economie dat veel leerlingen "lastig" vonden, laat het LAKS vrijdagavond weten.

"Vwo-leerlingen klaagden er vooral over dat bij Engels een aantal Duitse en Franse woorden stond", zei een woordvoerster. "Wat moet je met een woord als raison d'être (reden van bestaan) als je je hebt voorbereid op een examen in de Engelse taal."

De landelijke schriftelijke examens duren tot en met 29 mei. In totaal 211.550 scholieren zitten in het laatste jaar van de middelbare school, ruim de helft (109.447 kandidaten) doet vmbo, ruim 60.600 op de havo en 41.500 op het vwo.

In eerste examenweek ruim 110.000 klachten
In eerste examenweek ruim 110.000 klachten (Foto: ANP)

Overwegend lagere koersen beurzen New York

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag overwegend lager gesloten, met vrij beperkte koersbewegingen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging uit naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China. Aan het bedrijvenfront kwamen onder meer Deere, Applied Materials en Campbell Soup met cijfers.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot vrijwel onveranderd op 24.715,09 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2712,98 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 0,4 procent tot 7354,34 punten.

Een Chinese delegatie voert gesprekken in Washington om de opgelopen handelsspanningen tussen de twee landen te verminderen. China beloofde naar verluidt het handelsoverschot met de VS te verkleinen, maar Peking ontkent deze geste. Wel deed China een handreiking door een onderzoek naar vermeende Amerikaanse prijsdumping te staken.

Verhoging
De fabrikant van landbouwmachines Deere ging 5,8 procent vooruit, na een verhoging van de verwachtingen voor het hele jaar voor de tweede keer in korte tijd. Levensmiddelenbedrijf Campbell Soup kelderde 12,4 procent. Er werd verlies geboekt, een winstalarm afgegeven en de topvrouw van het bedrijf is per direct opgestapt. Het is de zwaarste koersval in decennia voor Campbell.

Toeleverancier aan de chipindustrie Applied Materials boekte recordresultaten, maar de vooruitzichten voor het lopende kwartaal stelden teleur. Daarop daalde de koers meer dan 8 procent. Chipconcern Intel kwam onder druk te staan door de negatieve berichten rond Applied Materials en leverde 2,4 procent in.

Koersduikeling
Warenhuisketen Nordstrom had ook een zeer slechte dag op de beurs met een koersduikeling van bijna 11 procent na tegenvallende resultaten.

Onlinebetalingsverwerker PayPal ging 2 procent omhoog na bekendmaking van de overname van de Zweedse betaalstart-up iZettle voor 2,2 miljard dollar. Het is de grootste acquisitie ooit voor PayPal.

Aandacht
Google-moeder Alphabet werd 1,1 procent lager gezet. Zondag wordt in een programma op zender CBS aandacht besteed aan Google, waar onder meer gepraat zal worden over de machtspositie van de internetgigant.

De euro was 1,1767 dollar waard, net als bij het slot van de Europese handel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 71,30 dollar en Brentolie ging 0,9 procent omlaag tot 78,62 dollar per vat.

Overwegend lagere koersen beurzen New York
Overwegend lagere koersen beurzen New York (Foto: ANP)

Groenewegen sprint naar nieuwe ritzege in Noorwegen

Dylan Groenewegen heeft de derde etappe van de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Nederlander van LottoNL-Jumbo was na 175 kilometer de snelste in Sarpsborg. Groenewegen, die ook al de eerste etappe won in Noorwegen, is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Edvald Boasson Hagen, de winnaar van de tweede etappe, kwam als tweede over de finish voor zijn landgenoot Sondre Holst Enger. Met nog twee etappes te gaan heeft Groenewegen in het algemeen klassement één seconde voorsprong op beide Noren.

Voor de sprinter van LottoNL-Jumbo was het alweer zijn zevende seizoenszege. Eerder wist hij Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam te schrijven en won hij etappes in Dubai, de Algarve en Parijs-Nice.

Degradanten ontslaan trainer in Premier League

Stoke City en Swansea City hebben vrijdag bekend gemaakt hun trainer de laan uit te sturen. Beide clubs zijn gedegradeerd uit de Premier League.

Paul Lambert werd vier maanden geleden aangesteld bij Stoke, maar hij kon de club niet behoeden voor degradatie. Zijn club eindigde op de laatste plaats. "Het was zeker niet door een gebrek aan inzet, professionaliteit en toewijding", stelt de club op de officiële kanalen. Toch moet hij het veld ruimen. Bij The Potters staan Bruno Martins Indi, Erik Pieters en Ibrahim Afellay onder contract.

Bij Swansea City, die andere degradant met veel Nederlanders op de loonlijst, klinken woorden van dezelfde strekking om het ontslag te motiveren. Carlos Carvalhal moet vertrekken en de hele technische staf dient zijn voorbeeld te volgen. "We willen graag benadrukken dat we Carlos dankbaar zijn voor zijn enthousiasme, harde werken en toewijding, vanaf het moment dat hij in december bij de club arriveerde”, laat voorzitter Huw Jenkins op de clubsite weten.

“Natuurlijk zijn we teleurgesteld in de degradatie uit de Premier League. Na discussies met Carlos hadden wij het gevoel dat het voor beide partijen beter was om een nieuwe weg in te slaan”, aldus de preses van Swansea, waar Erwin Mulder, Mike van der Hoorn, Leroy Fer, Luciano Narshingh en Kenji Gorré hun brood verdienen. "We gaan nu op zoek naar een nieuwe manager die het team goed voorbereidt op het seizoen 2018/2019."

Beide ploegen hopen na één jaar absentie terug te keren op het hoogste Engelse niveau. Het is nog niet duidelijk wat er met alle Nederlanders gaat gebeuren.

Meerdere doden door schietpartij school, explosieven ontdekt

Een schietpartij op een Amerikaanse middelbare school heeft meerdere mensen het leven gekost. Dat zeggen bronnen binnen de autoriteiten tegen Amerikaanse media. De politie heeft nog niet bevestigd dat dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Een verdachte is aangehouden. Volgens de politie is de schietpartij ten einde.

Er vielen zeker acht doden op de school in Sante Fe (Texas), bericht de lokale zender KHOU11 op basis van bronnen. De autoriteiten gaven eerder al aan dat sprake is van meerdere gewonden.

Een getuige zei dat de schutter een klaslokaal binnenliep en het vuur opende. Op videobeelden is te zien hoe agenten de rugzakken doorzoeken van scholieren die de school verlaten. Een veertienjarige scholier zei tegen CNN dat ze met haar klasgenoten was geëvacueerd. De jongeren stonden al buiten toen ze dachten schoten te horen en wegrenden.

Een ziekenhuis in de nabijgelegen stad Galveston meldt patiënten uit de school op te nemen. Een woordvoerder van de instelling trad niet in detail over het aantal slachtoffers.

Update 19.03 uur
De Amerikaanse autoriteiten hebben explosieven aangetroffen na de schietpartij op een school in Texas. Die lagen in en nabij de Santa Fe High School, meldt de politie. De krant Houston Chronicle meldde op basis van een politiebron dat het ging om zogeheten pijpbommen. Het is nog onduidelijk of ook explosieven zijn ontploft. De schutter zou verder bewapend zijn geweest met een AR-15-geweer en twee andere vuurwapens. De autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd.


Het zou niet de eerste keer zijn dat een AR-15 wordt gebruikt bij een schietpartij op een Amerikaanse school. Ook de schutter die in februari zeventien mensen doodschoot in Parkland, gebruikte dat semi-automatische wapen.

Update 22.30 uur
Het dodental door de schietpartij op een Texaanse school is opgelopen naar tien. Ook raakten nog eens tien mensen gewond, zei gouverneur Greg Abbott. Hij stelde dat de schutter "niet de moed had" om zichzelf te doden, zoals hij oorspronkelijk van plan zou zijn geweest. Hij gaf zich over aan de politie.

Naast de vermeende schutter zouden ook twee andere personen zijn aangehouden. Abbott gaf geen informatie over de identiteit van de arrestanten.

'Meerdere doden door schietpartij school VS'
'Meerdere doden door schietpartij school VS' (Foto: ANP)

Sheeran niet blij met anti-abortus beweging

Ed Sheeran heeft afstand genomen van de anti-abortus beweging, die zonder zijn toestemming zijn nummer Small Bump heeft gebruikt voor een campagne.

"Ik heb gehoord dat mijn song Small Bump wordt gebruikt om de Pro-Life campagne te ondersteunen. Ik hecht er waarde aan om te benadrukken dat ik geen toestemming hiervoor heb gegeven en het geeft niet weer waar het nummer over gaat", schrijft Sheeran in een verklaring die heeft gedeeld op zijn Instragram stories.  

Small Bump staat op het debuutalbum van de singer-songwriter en gaat over een nog niet geboren kind.

De verklaring van Ed Sheeran op Instagram (Foto: Screenshot Instagram Stories Ed Sheeran)
De verklaring van Ed Sheeran op Instagram (Foto: Screenshot Instagram Stories Ed Sheeran)

Sheeran niet blij met anti-abortus beweging
Sheeran niet blij met anti-abortus beweging (Foto: BuzzE)

'Ruim 100 doden bij vliegtuigcrash Havana'

Op het vliegveld van Havana, de hoofdstad van Cuba, zou vrijdagavond (Nederlandse tijd) kort na het opstijgen een vliegtuig neergestort zijn. Op het Jose Marti International Airport wordt melding gemaakt van een grote vuurbal, terwijl grote rookwolken in de omgeving te zien zouden zijn.

Het zou gaan om een Boeing 737 van Cubana de Aviación die naar verluidt op weg was naar Guyana. Naar dat Zuid-Amerikaanse land reizen de laatste tijd veel Cubanen om een visum voor de Verenigde Staten te krijgen, aangezien er geen Amerikaanse ambassade in Cuba meer is.

Of een en ander helemaal correct is lijkt de vraag. Zo is de laatste 737 eerder dit jaar van de hand gedaan door de Cubaanse vliegmaatschappij, waar meestal met Russische vliegtuigen gevlogen wordt.

Update 22.02 uur
Granma is naar buiten gekomen met nieuwe informatie. President Miguel Diaz-Canel is inmiddels gearriveerd op de plaats des onheils, net als enkele ministers. Er bleken 105 mensen aan boord te zijn, waaronder enkele kinderen, en voorlopig lijkt het erop dat slechts drie mensen de crash overleefd hebben. Het staatsmedium meldt dat de drie overlevenden allemaal in kritieke toestand overgebracht zijn naar een ziekenhuis in Havana.

Update 21.21 uur
Granma heeft de nodige beelden naar buiten gebracht, onder meer van de directe omgeving van de plaats van het ongeluk en van mensen die afgevoerd worden.

Update 19.57 uur
Granma, het orgaan van de communistische partij in Cuba, heeft enige duidelijkheid gegeven. Het ongeluk gebeurde om 12.08 uur Cubaanse tijd, 18.08 uur Nederlandse tijd. Het ging wel degelijk om een Boeing 737-200, die door Cubana de Aviación werd geleased, inclusief buitenlands personeel. 

Vlucht DMJ 0972 was inderdaad onderweg van Havana naar Holguín en had, zo bevestigt men, inderdaad 104 mensen aan boord. 

Update 19.28 uur
Volgens Cubaanse bronnen - zo meldt een CNN-reporter - zou het niet om een vlucht naar Guyana, maar een vlucht naar de Cubaanse stad Holguín gaan, de vierde stad van het land en een populaire toeristische bestemming. Er zouden 104 mensen aan boord van het vliegtuig zijn geweest.

Frans promotieduel afgelast na aanval op spelersbus

In Frankrijk zouden de voetballers van AJ Ajaccio en Le Havre het vrijdagavond tegen elkaar opnemen. De nummers drie en vier van de Ligue 2 zouden tegen elkaar spelen, waarna de winnaar het woensdag tegen de nummer achttien van de Ligue 1 op moet nemen. De inzet: een plek op het hoogste niveau in het komende seizoen.

Dat liep echter allemaal wat anders. De spelersbus van Le Havre was op weg naar het stadion, maar zogenaamde fans van Ajaccio leek het een goed idee om hun club doelbewust in de problemen te brengen: de bus van Le Havre werd tegengehouden en aangevallen met van alles, van knuppels tot zelfgemaakt vuurwerk en rookbommen.

De bus hield het niet meer en kwam niet meer op gang, waarna een uurtje later definitief door beide clubs werd besloten om de wedstrijd vrijdag niet meer te spelen. Wanneer het duel wel doorgang kan vinden is nog niet bekend, net zoals niet duidelijk is of Ajaccio het met of zonder thuisfans zal moeten doen.

Actief FC Utrecht neemt Gustafson over van Feyenoord

FC Utrecht heeft Simon Gustafson overgenomen van Feyenoord. Hij kost naar verluidt één miljoen euro.

De Telegraaf maakte vrijdagochtend al melding van de op handen zijnde transfer en de Domstedelingen hebben het nieuws nu officieel bevestigd op de clubsite. De 23-jarige aanvallende middenvelder heeft een contract getekend voor vier jaar.

De Zweeds international komt over van Feyenoord, waar hij op een zijspoor was geraakt. Het afgelopen seizoen werd hij uitgeleend aan Roda JC en daar liet hij een prima indruk achter. Hij scoorde tien keer en leverde ook de nodige assists voor de degradant. Toch kwam hij bij de Rotterdammers niet in de toekomstplannen voor en met nog een eenjarig contract stond hij op de nominatie voor de verkoop.

Bij Utrecht is men echter dolblij om hem te kunnen contracteren. "Met Simon halen we een speler in huis die over bijzonder veel kwaliteit beschikt”, stelt directeur voetbalzaken Jordy Zuidam op de clubsite. “Hij heeft kwaliteiten om beslissend te zijn in wedstrijden met zijn scorend vermogen en creativiteit. Simon is een rasvoetballer, die na een sterk seizoen bij Roda JC Kerkrade zichzelf graag wil bewijzen en doorontwikkelen bij FC Utrecht. We zijn ervan overtuigd dat Simon voor ons een meerwaarde is en kijken met veel vertrouwen uit naar de samenwerking.”

Met de Utrechters kan Gustafson zich mogelijk verheugen op Europees voetbal. Voor eigen publiek moet de ploeg dit weekend een 3-2 achterstand op Vitesse zien goed te maken in de finale van de playoffs. FC Utrecht verkocht onlangs Zakaria Labyad en raakte eerder al Yassin Ayoub kwijt. Deze week presenteerde het AZ-middenvelder Joris van Overeem en Werder Bremen-verdediger Leon Guwara als nieuwe aanwinsten.

Duitse jeugdvoetbalsters vernederen Engeland op EK

Op het Europees kampioenschap voor voetbalsters tot 17 jaar heeft Duitsland vrijdag een alleraardigste tik uitgedeeld. In de halve finales in het Litouwse Alytus werd Engeland met liefst 8-0 opgerold.

Duitsland, dat in de groepsfase door een goal in blessuretijd met 2-2 gelijkspeelde tegen het uiteindelijk uitgeschakelde Nederland, kwam na 23 minuten op voorsprong door een eigen Engelse goal. Vervolgens ging het hard, vooral in de tweede helft. Shekiera Martinez scoorde een hattrick en bracht haar totaal op zes goals tijdens het toernooi.

Dat Duitsland de finale bereikt is overigens niet heel verrassend. Het EK voor speelsters tot 17 jaar is tien keer eerder gehouden: één keer plaatste Duitsland zich niet, twee keer werd het derde en één keer vierde en de overige zes toernooien leverden de Europese titel op. In de finale moet dit keer van Spanje gewonnen worden, dat Finland met 1-0 klopte.

Marokko kiest voor drietal uit Eredivisie

De Marokkaanse bondscoach heeft zijn 23-koppige selectie voor het WK van deze zomer aan de wereld geopenbaard. Er gaan drie Eredivisionisten mee.

Oefenmeester Hervé Renard heeft via de officiële kanalen laten weten dat Hakim Ziyech van Ajax mee mag naar Rusland en ook Feyenoorder Sofyan Amrabat en Karim El Ahmadi kunnen de koffers pakken voor een WK-reis. Mogelijk dat er nog een vierde Eredivisionist bij komt als de jonge Ajacied Noussair Mazraoui alsnog wordt opgeroepen. Hij staat op een lijst van spelers die voor aanvang van het WK nog bij de selectie kunnen komen in geval van een blessure.

Andere Eredivisionisten zoals Yassin Ayoub, Zakaria Labyad en Mimoun Mahi overleefden de schifting definitief niet. De selectie van Marokko kent verder nog wel oude bekenden uit de Eredivisie om voor te juichen. Manuel Da Costa (ex-PSV), Nordin Amrabat (ex-VVV en ex-PSV) en Mbark Boussoufa (ex-Ajax) liepen ooit ook rond op de Nederlandse velden. Mehdi Benatia van Juventus is verder de bekendste naam. Marokko neemt het in de groepsfase op tegen Iran, Portugal en Spanje.


De volledige Marokkaanse selectie ziet er zo uit:

Keepers: Munir Mohand Mohamedi (Numancia), Yassine Bounou (Girona), Ahmed Reda Tagnaouti (Tanger).

Verdediging: Nabil Dirar (Fenerbahçe), Manuel Da Costa (Medipol Basaksehir), Romain Saiss (Wolverhampton Wanderers), Hamza Mendyl (Lille OSC), Mehdi Benatia (Juventus), Achraf Hakimi (Real Madrid), Badr Banoun (Raja Casablanca).

Middenvelders: Mbark Boussoufa (Al Jazira), Karim El Ahmadi, Sofyan Amrabat (beiden Feyenoord), Youssef Ait Bennasser (Caen), Younès Belhanda (Galatasaray), Faycal Fajr (Getafe), Amine Harit (Schalke 04), Hakim Ziyech (Ajax).

Aanvallers: Ayoub El Kaabi (RS Berkane), Khalid Boutaib (Yeni Malatyaspor), Aziz Bouhaddouz (St. Pauli), Nordin Amrabat (Léganes), Mehdi Carcela-Gonzales (Standard Luik).

Baudet start 'artikel 12 procedure' tegen Ollongren

Thierry Baudet van FvD heeft een artikel-12 procedure in werking gesteld om te zorgen dat minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) alsnog "vervolgd wordt  voor smaad en laster vanwege haar demoniserende uitspraken eerder dit jaar over Baudet en Forum voor Democratie".

Theo Hiddema, de advocaat van Baudeet in deze zaak, heeft het gerechtshof in Amsterdam deze week gevraagd om het Openbaar Ministerie te gelasten om Ollongren alsnog te vervolgen. Het volledige klaagschrift van de Artikel-12 procedure vind je hierrrr. 

Kluivert valt af bij Nederlands elftal, Elia keert terug

Ronald Koeman doet tijdens de oefeninterlands tegen Slowakije en Italië geen beroep op Justin Kluivert. Ruud Vormer maakt kans op zijn debuut.

De negentienjarige Ajacied vult momenteel alle krantenkoppen door zijn besluit om niet te willen verlengen bij de Amsterdammers. Mogelijk heeft bondscoach Ronald Koeman daarom geoordeeld dat hij te veel aan zijn hoofd heeft. Het kan ook pure afweging zijn op basis van concurrentie, want Kluivert mag wel mee met Jong Oranje. Zij gaan op oefenstage in Zuid-Amerika. Ook afvaller Guus Til sluit daarbij aan.

Vanuit de voorselectie haken ook Steven Bergwijn en Luuk de Jong af, valt te lezen op de website van OnsOranje. Beide PSV'ers kampen met een blessure. Voor vierde keeper Marco Bizot viel eveneens het doek. Hij viel net buiten de boot en kan vakantie gaan vieren.

Dat geldt nog niet voor Ruud Vormer. De speler van Belgisch kampioen Club Brugge kende een fenomenaal seizoen en mag zich voetballer van het jaar noemen bij onze zuiderburen. Hij kan op 31 mei tegen Slowakije of op 4 juni tegen Italië zijn debuut maken. Beide wedstrijden worden op vreemde bodem afgewerkt.

Tot slot is ook de terugkeer van Eljero Elia en Terence Kongolo opvallend. De aanvaller van Medipol Basaksehir werd voor het laatst opgeroepen in november 2015. Nu jaagt hij in Turkije op de landstitel. Verdediger Kongolo kende een prima seizoen bij Huddersfield Town, waar hij als huurspeler van AS Monaco acteerde. Zijn laatste uitverkiezing voor het Nederlands elftal dateert uit oktober 2016.

De volledige selectie ziet er als volgt uit:

Keepers: Jasper Cillessen (Barcelona), Sergio Padt (FC Groningen), Jeroen Zoet (PSV).

Verdediging: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (AFC Bournemouth), Daley Blind (Manchester United), Virgil van Dijk (Liverpool), Hans Hateboer (Atalanta), Daryl Janmaat (Watford), Terence Kongolo (Huddersfield Town), Matthijs de Ligt (Ajax), Stefan de Vrij (Lazio).

Middenveld: Donny van de Beek (Ajax), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta), Kevin Strootman (AS Roma), Tonny Vilhena (Feyenoord), Ruud Vormer (Club Brugge), Georginio Wijnaldum (Liverpool).

Aanval: Ryan Babel (Besiktas), Steven Berghuis (Feyenoord), Memphis Depay (Olympique Lyon), Eljero Elia (Istanbul Basaksehir), Quincy Promes (Spartak Moskou), Wout Weghorst (AZ).

2 mannen aangehouden vanwege mensenhandel

Twee mannen van 23 en 24 jaar uit Nijmegen zijn dinsdag 15 mei aangehouden op verdenking van onder meer mensenhandel, oplichting en afpersing, gepleegd tegen 12 jonge vrouwen. De twee mannen zijn vanochtend door de rechter-commissaris in bewaring gesteld, en blijven nog veertien dagen vast zitten.

Ruim een jaar geleden startte het team van de Regionale Recherche van politie-eenheid Oost-Nederland het onderzoek naar de twee mannen. Meerdere slachtoffers deden aangifte tegen de twee vanwege seksuele en financiële uitbuiting, wat leidde tot een langlopend onderzoek, dat overigens nog niet is afgerond.

Na de aanhouding zijn acht woningen doorzocht in Nijmegen, Druten, Ammerstol en Kranenburg (DL). Daar werden laptops, telefoons en administratie in beslag genomen. De politie sluit niet uit dat het tweetal nog meer slachtoffers heeft gemaakt.

2 mannen aangehouden vanwege mensenhandel (Foto: stockfoto politie.nl)
2 mannen aangehouden vanwege mensenhandel (Foto: stockfoto politie.nl)

Gebruik van kolen voor elektriciteit verboden in 2030

Het kabinet verbiedt met ingang van 2030 elektriciteitsproductie in Nederland met kolen als brandstof. De twee oudste centrales – de Hemweg en de Amercentrale – moeten eind 2024 stoppen met elektriciteitsproductie door middel van kolen. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Hiermee geeft het kabinet uitvoering aan de afspraak uit het regeerakkoord dat de kolencentrales uiterlijk 2030 worden gesloten. Het verbod op kolen levert zo een maximale bijdrage aan de kabinetsambitie om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% terug te dringen.

Nederland heeft vijf actieve kolencentrales. De drie nieuwste centrales in de Rotterdamse haven en de Eemshaven moeten uiterlijk 31 december 2029 stoppen met het gebruik van kolen voor elektriciteitsproductie. Voor de twee oudste centrales wordt dit verbod na 31 december 2024 van kracht. In de periode daaraan voorafgaand kunnen de eigenaren hun centrales geschikt maken voor elektriciteitsproductie door middel van andere brandstoffen, zoals duurzame biomassa.

Het verbod op het gebruik van kolen maakt geen onderdeel uit de van de gesprekken over het klimaatakkoord. Minister Wiebes start binnenkort de internetconsultatie van het wetsvoorstel, dat hij na het zomerreces zal indienen bij de Tweede Kamer.

Platini bekent fraude bij WK-loting '98: "Gebeurt altijd"

De loting bij het WK in 1998 is niet volgens de regels verlopen. Michel Platini onthult fraude te hebben gepleegd om Frankrijk te bevoordelen.

Frankrijk, het geboorteland van Platini, was destijds gastheer van het WK en de toenmalig co-voorzitter van de organisatie vreesde een vroegtijdige uitschakeling tegen grootmacht Brazilië. Daarom heeft hij 'kleine trucjes' toegepast om te zorgen dat beide landen elkaar pas in de finale konden treffen.

Platini deed die bekentenis bij het Franse radiostation France Blue. Hij zit momenteel een schorsing van vier jaar uit vanwege corruptie waar hij zich in zijn rol als UEFA-preses schuldig aan maakte. In 1998 slaagde hij overigens glansrijk in zijn opzet. Beide grootmachten haalden de finale en Les Bleus wonnen met 3-0.

"Je gaat als gastheer niet zes jaar lang een WK voorbereiden om je land in de kwartfinale tegen de topfavoriet te laten spelen", blikt Platini terug. "En Frankrijk is echt niet het enige land waarin dit is gebeurd. Het gebeurt namelijk altijd. Een finale tussen Frankrijk en Brazilië was ook een droom van iedereen", meent hij.

Om die eindstrijd mogelijk te maken deelde hij het ene land in bij Groep A en de andere in Groep C. "We hebben dus kleine trucjes uitgehaald toen we het wedstrijdschema organiseerden. Als wij eerste in de groep eindigende en Brazilië ook als eerste, konden we elkaar niet tegenkomen voor de finale. We speelden in eigen land, dan konden we er maar beter van genieten."

Paumen stopt met hockeyen en wordt assistent-coach bij MOP

Maartje Paumen (32) zet een punt achter haar actieve hockeyloopbaan en gaat komend seizoen als assistent van de nieuwe trainer/coach Ageeth Boomgaardt aan de slag bij de dames van MOP. De club uit Vught eindigde dit seizoen als nummer drie van de Overgangsklasse en komt na de zomer uit in de nieuwe Promotieklasse.

Paumen kwam dit seizoen uit voor het Belgische Royal Antwerp, waarmee ze afgelopen zondag de Belgische landstitel misliep in een playoff-finale tegen Waterloo Ducks. Na afloop van dat tweeluik liet ze al doorschemeren dat haar afscheid als hockeyster aanstaande was. Na een loopbaan van zeventien seizoenen bij achtereenvolgens Oranje Zwart, Den Bosch en dus Royal Antwerp is het actieve hockeyleven van Paumen nu dus definitief voorbij.

‘Wij zijn vanzelfsprekend erg blij met de komst van Paumen als assistent van Boomgaardt’, zegt Remco van Lotringen, commissaris Tophockey van MOP Dames 1. ‘De kennis en ervaring van Maartje als speelster kan van grote waarde zijn voor onze vrij jonge ploeg. Ageeth en Maartje kennen elkaar goed en vullen elkaar goed aan’.

Paumen won in haar hockeyloopbaan een karrenvracht aan hoofdprijzen. De strafcornerspecialiste won elf landstitels en tien Europa Cups met Den Bosch en pakte als grote aanjager van het Nederlands elftal nog eens twaalf prijzen, waaronder twee olympische titels. In 2011 en 2012 werd ze door de FIH uitgeroepen tot Wereldspeelster van het Jaar. Ze maakte in haar loopbaan meer dan zeshonderd officiële doelpunten en is met 368 goals eeuwig topscorer van de Hoofdklasse Dames.

‘Voor mij is het een mooie start om mij te ontwikkelen in het trainersvak’, reageert Paumen. ‘Ageeth is voor mij een prachtige mentor. Op MOP staat een jonge ambitieuze groep meiden die beter wil worden. Dat heeft voor mij de doorslag gegeven. Ik wil mijn kennis en ervaring graag doorgeven aan dit team.’

Rossana Kluivert heeft opnieuw kanker

Rossana Kluivert, de vrouw van Patrick Kluivert, heeft borstkanker. Dat heeft Patrick bevestigd aan Privé. "Helaas is dat zo. We zijn nog in het ziekenhuis en ik kan er op dit moment nog niets over zeggen", aldus de oud-voetballer.

Precies vijf jaar geleden werd bij Rossana lymfeklierkanker ontdekt. De styliste genas na een lange en zware behandeling met chemo. Sinds die tijd zet ze zich samen met prins Bernhard van Oranje, die ook aan de ziekte leed, in voor Lymph & Co., het fonds van de prins dat zich inzet voor onderzoek naar lymfeklierkanker.

Begin mei werd bekend dat de 45-jarige Rossana een reallifeserie op TLC krijgt. Ze gaat in Kluivert Dog Rescue Center straathonden op Curaçao redden.

Rossana Kluivert heeft opnieuw kanker
Rossana Kluivert heeft opnieuw kanker (Foto: BuzzE)

Geen dopingstraf, 'want de bel deed het niet'

Tennisster Alizé Cornet is ontsnapt aan een dopingstraf. De Française kreeg het voor elkaar om in één jaar tijd drie dopingtests te missen en dat levert doorgaans een schorsing op. Niet in haar geval, want de internationale tennisbond ging mee in haar excuus: de bel deed het niet. 

Het is algemeen bekend dat men moet kloppen als de bel het niet doet, maar de betreffende dopingcontroleur zou dat niet gedaan hebben. Omdat hij niet genoeg - redelijke - moeite deed om Cornet te bereiken, is de gemiste test en dus ook de straf komen vervallen.

De nummer 32 van de wereld liet weten dat ze op het moment dat er bij haar kapotte intercom aangebeld werd wel gewoon thuis was. Dat moest ze op dat moment ook zijn, want het was de tijd van de dag waarop ze in het whereaboutssysteem had aangegeven thuis te zijn.

Het was dus al de derde gemiste test voor Cornet. Op 3 november 2016 liep ze de dopingcontroleur mis omdat ze eerder naar het vliegveld vertrokken was, uit angst haar vlucht naar een toernooi te missen wegens drukte op de weg.

Op 26 juli vorig jaar had ze haar huis in Cannes ook al verlaten om naar de VS te vliegen, wederom voor een toernooi, op het moment dat de controleur arriveerde. In maart en oktober vorig jaar werd ze wel getest, waarna de kapotte bel op 24 oktober een derde gemiste test opleverde.

De dopingcommissie van tennisbond ITF ging mee in Cornet's verhaal en liet weten geen bewijs te zien dat ze iets verkeerd heeft gedaan. De Française zelf gooide er ook nog even de Lance Armstrong-verdediging in: "Ik ben meer dan honderd keer getest en het leverde nooit een positief plasje op."

Album Arctic Monkeys binnen op eerste plek

Tranquility Base Hotel & Casino, het nieuwe album van Arctic Monkeys, komt op de eerste plaats binnen in de Album Top 100. De opvolger van het album AM en het zesde album van de Britse indierockband liet vijf jaar op zich wachten. Ook AM en het album Favourite Worst Nightmare uit 2007 behaalden een nummer 1-positie in de albumlijst.

Een tweede nieuwkomer in de lijst van deze week is Maaike Ouboter met Vanaf nu is het van jou. Het is de eerste muziek die de singer-songwriter in bijna drie jaar tijd heeft uitgebracht. Met de single Dat ik je mis van haar vorige album behaalde Ouboter een nummer 1-hit. De nieuwe plaat is geproduceerd door Dries Bijlsma, de muzikale rechterhand van rapper Typhoon.

Album Top 10 Week 20

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Arctic Monkeys - Tranquility Base Hotel & Casino

2. (5) Josylvio - Hella Cash

3. (2) Post Malone - Beerbongs & Bentleys

4. (1) SFB - Reset The Levels III

5. (-) Maaike Ouboter - Vanaf nu is het van jou

6. (3) Esko - Beats by Esko

7. (12) Waylon - The World Can Wait

8. (8) Lil' Kleine - Alleen

9. (9) Ed Sheeran - ÷ [Divide]

10. (7) Kevin - Lente

Album Arctic Monkeys binnen op eerste plek
Album Arctic Monkeys binnen op eerste plek (Foto: BuzzE)

Mensenrechtenraad voor onderzoek geweld Gaza

Een onafhankelijke commissie moet het geweld van het Israëlische leger tegen Palestijnse betogers bij de grens tussen Gaza en Israël gaan onderzoeken. Daar heeft de Mensenrechtenraad van de VN toe besloten. De commissie krijgt opdracht om uit te zoeken of het humanitaire volkerenrecht is geschonden.

De gewelddadigheden rond de grens werden de afgelopen weken steeds heviger. Het leger schoot maandag zo'n zestig Palestijnse betogers dood.

Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Zeid Ra'ad al-Hussein stelde vrijdag dat het geweld "buiten alle proporties" was. Israël reageerde zeer verontwaardigd op de beslissing van de raad. Volgens Jeruzalem hebben "huichelarij en absurditeit de overhand" binnen het orgaan en is de meerderheid van de leden per definitie anti-Israël.

Van de leden in de raad stemden er 29 in met de instelling van een onderzoek, 14 onthielden zich van stemming en 2 landen stemden tegen.

Mensenrechtenraad voor onderzoek geweld Gaza
Mensenrechtenraad voor onderzoek geweld Gaza (Foto: ANP)

Nieuwe zoektocht naar burgemeester Amsterdam

Er hebben zich te weinig goede kandidaten gemeld voor de vacature van burgemeester van Amsterdam. Daarom komt er een nieuwe ronde waarin kandidaten voor het burgemeesterschap in Amsterdam zich kunnen melden.

Dat heeft de commissaris van de Koning, Johan Remkes, samen met de vertrouwenscommissie uit de Amsterdamse gemeenteraad besloten. Zij vragen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester van 23 mei tot en met zaterdag 2 juni 2018 opnieuw open te stellen.

Tot dusver hebben 29 mensen naar het ambt van burgemeester in Amsterdam gesolliciteerd. Volgens de vertrouwenscommissie is het aantal geschikte kandidaten te beperkt.

Nieuwe zoektocht naar burgemeester Amsterdam
Nieuwe zoektocht naar burgemeester Amsterdam (Foto: ANP)

Gameplaybeelden Kingdom Hearts III verschenen

Op YouTube zijn gameplaybeelden verschenen van Kingdom Hearts III, de langverwachte RPG van Square Enix. Er zijn weer een boel bekende Disneyfiguren te zien zoals Donald en Goofy, en een aantal nieuwe gezichten waaronder Woody en Buzz Lightyear.

De gameplay is afkomstig van een PlayStation 4. Op grafisch gebied lijkt het in ieder geval wel goed te zitten, en de game lijkt keurig in 60fps te draaien. Kingdom Hearts III moet dit jaar uitkomen voor PlayStation 4 en Xbox One.

Derde ritzege Viviani in Giro, Van Poppel derde

Elia Viviani heeft de dertiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Voor de Italiaanse sprinter van Quick-Step Floors was het al de derde keer in deze Ronde van Italië dat hij juichend over de finish kwam. Sam Bennett werd op ruime achterstand tweede, vlak voor Danny van Poppel. In het algemeen klassement verandert er niks.

Andrea Vendrame (Androni Giocattoli-Sidermec), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Marco Marcato (UAE Emirates) en Eugert Zhupa (Wilier Triestina-Selle Italia) waren de vluchters van de dag. Het vijftal kreeg vijf minuten van het peloton, maar in het peloton hielden de ploegen van Bennett en Viviani alles onder controle.

Op zes kilometer van de streep was de aanval van de vijf voorbij. Op twee kilometer van de streep nam LottoNL-Jumbo het heft in handen door met vier renners op kop te zitten. Onder de vod van de laatste kilometer probeerde Marco Coledan (Wilier Triestina-Selle Italia) nog een sprint te voorkomen, maar met 500 meter te gaan werd hij ingelopen. De Italiaan Sacha Modolo ging als eerste de sprint aan, waarna Viviani makkelijk eroverheen ging. Het was voor de Italiaan zijn derde zege in de ronde, maar wel pas zijn eerste op Italiaanse bodem. Sam Bennett, goed voor twee ritzeges, kwam duidelijk te kort op de Italiaan.

FOK! sportfoto-onderschrift week 20

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is maali met het volgende onderschrift: "hup hup, barbatruc."

De opgave van deze week:

Wat schrijft Dirk Kuijt hier voor deze dame op? (Pro Shots / Wouter Dill)
Wat schrijft Dirk Kuijt hier voor deze dame op? (Pro Shots / Wouter Dill)

Wrakingskamer beslist over rechters Wilders

Gaat het hoger beroep tegen Geert Wilders door met dezelfde rechters van het gerechtshof Den Haag of moet een ander drietal zich over de zaak tegen de politicus buigen? De wrakingskamer doet vrijdagmiddag om 16.00 uur uitspraak over deze kwestie.

De PVV-leider had het gerechtshof donderdag gewraakt omdat hij vreest dat hij geen eerlijk proces krijgt. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops had gevraagd om extra onderzoek, onder meer naar de vraag waarom D66-leider Alexander Pechtold niet wordt vervolgd voor een uitspraak over Russen en zijn cliënt Wilders wel moet terechtstaan voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Maar het hof ging daar niet in mee.

Eind 2016 werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat.

Circa 6500 mensen hebben aangifte gedaan tegen de PVV-voorman vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak.

Update 17:35

Het wrakingsverzoek van Geert Wilders is toegewezen. De rechters van het Haagse gerechtshof die volgens Wilders de schijn van partijdigheid hebben gewekt, worden van de zaak afgehaald. Dat heeft de wrakingskamer vrijdag bepaald. Drie andere rechters zullen met de zaak aan de slag moeten.

Wilders en zijn raadsman Geert-Jan Knoops deden het wrakingsverzoek donderdag, tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Wilders. Het hof had daarvoor elf zittingsdagen uitgetrokken. De geslaagde wraking zal leiden tot vertraging en een streep door die planning.

Vertraging

De behandeling van de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders loopt zeker een half jaar vertraging op. Na het toegewezen wrakingsverzoek moet het gerechtshof Den Haag nieuwe raadsheren aanwijzen die zich over de zaak moeten buigen.

,,Zij moeten zich inlezen in het dossier en daar is tijd mee gemoeid", aldus persraadsheer Kiki Plugge vrijdag. ,,Daarbij is dit een grote zaak die ingepland moet worden in de rest van het schema van het hof."

Wrakingskamer beslist over rechters Wilders
Wrakingskamer beslist over rechters Wilders (Foto: ANP)

Oplossing voor ontvangers 'getto-uitkering'

Er is een oplossing gevonden voor een groep van circa 300 overlevenden van de Tweede Wereldoorlog die van de Duitse overheid een uitkering ontvangen voor onbetaald werk dat zij tijdens de oorlog hebben verricht, de zogenaamde getto-uitkering. De oplossing geldt met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2016. 

Iedere uitkering in Nederland wordt tot het inkomen gerekend, dus ook de getto-uitkering. Alhoewel over de getto-uitkering zelf geen belasting is verschuldigd, kon de uitkering hierdoor wel invloed hebben op de te betalen belastingen en premies. Ook telde de uitkering mee bij het bepalen van de hoogte van toeslagen. Dit druist bij velen in tegen het rechtvaardigheidsgevoel en daarom was er al enige tijd de wens om deze groep uit te zonderen.

De oplossing is gevonden door de uitkering aan te wijzen als een zogenaamde uitkering van publiekrechtelijke aard. Hierdoor behoort de uitkering niet langer tot het inkomen van de uitkeringsgerechtigden. Dit leidt ertoe dat de uitkering geen gevolgen meer heeft voor de heffing van belastingen, premies of toeslagen. De heffing die normaliter zou moeten worden geheven bij de uitkeringsgerechtigde, komt nu voor rekening van de Staat. 

Staatssecretaris Snel van Financiën: “De gevolgen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog zijn voor overlevenden onuitwisbaar. Het heeft helaas enige tijd geduurd voordat een oplossing kon worden gevonden. Ik hoop dat hiermee nu een einde komt aan een periode waarin mogelijk gevoelens van onrechtvaardigheid zijn ervaren.”

De regeling wordt uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De uitzondering zal ook gelden voor twee andere uitkeringen die door Duitsland aan bijna 60 inwoners van Nederland worden verstrekt in verband met een compensatie voor de Tweede Wereldoorlog.

Vlaanderen: boete bij roken in auto met kind

Wie in Vlaanderen wordt betrapt op roken in een auto waarin ook kinderen (tot 16 jaar) zitten, riskeert daarmee in de nabije toekomst een boete van maximaal €1000,- De Vlaamse regering heeft ingestemd met een voorstel daartoe.

Ministers Joke Schauvliege (minister van Omgeving) wou zo'n verbod al langer. Toen maatregelen op Belgisch federaal niveau niet op van de grond kwamen, is ze er samen met Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zelf werk van gaan maken.

Vandaag zet de Vlaamse regering het licht op groen. Wie in de auto rookt in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar kan daarvoor binnenkort beboet worden door de politie of de milieu-inspectie. Het rookverbod geldt ook voor elektronische sigaretten.

"Roken in de auto veroorzaakt tot 25 keer hogere concentraties aan kankerverwekkende stoffen dan roken in huis'" aldus Schauvliege. "Een autoraampje openzetten volstaat absoluut niet om die stoffen te verwijderen." Kinderen ademen sneller en hun immuunsysteem, longen en luchtwegen zijn nog volop in ontwikkeling, motiveert zij de maatregel.

Een dergelijk verbod bestaat al in onder andere Frankrijk, Engeland, Australië en delen van de VS en Canada. Nederlandse artsen pleitten drie jaar geleden ook voor een verbod, maar de Tweede Kamer vond dat een brug te ver.

Vlaamse boete bij roken in auto met kind
Vlaamse boete bij roken in auto met kind (Foto: ANP)

Proximus gaat vol voor esport

Het Belgische telecombedrijf Proximus wordt hoofdsponsor van drie landelijke esport-competities van ESL en Pro League. De games League of Legends en Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) zijn vanuit ESL reeds bevestigd. De derde game wordt iets rondom voetbal. Proximus gaat alle wedstrijden op hun platformen aanbieden, maar ook beelden tonen via Facebook, Instagram en Twitch.

Proximus + ESL

ESL
De League of Legends en CSGO – toernooien beginnen in september en staan open voor iedereen. Ze zijn verdeeld in drie fasen:  de online selectie, de groepsfase en het slotevenement. Het is dus ook voor amateurs mogelijk mee te doen voor de prijzen. De energieke League of Legends – caster Eefje "Sjokz" Depoortere is in ieder geval van de partij.

Pro League
Er is een akkoord om vanaf november een project met esport-voetbal te doen, maar er zijn verder geen details bekend hierover. Gezien het feit dat in het persbericht ook het nationale FIFA-team de eDevils wordt genoemd, mogen we aannemen dat het een FIFA-toernooi wordt en geen PES.

Uitzendingen
Alle tv-abonnees van Proximus kunnen vanaf juni Esport-TV ontvangen op tv, via hun app en de website. Ook komt er meer aandacht voor esportcompetities van ESL op de Proximus-platformen. De wedstrijden van de drie ‘Proximus’-competities worden ook gedeeld via Facebook, Instagram en Twitch, maar of dit met enige vertraging zal zijn is nog niet bekend.

Vodafone
Sinds 2003 werken Vodafone en Proximus op verschillende terreinen samen. Vorige maand werd bekend dat Vodafone een premium partner van ESL is geworden. Vodafone sponsort vanaf nu de Intel Extreme Masters, ESL One en ESL Pro League. Helaas zijn al deze evenementen niet in Nederland. Hopelijk komt daar, onder invloed van eventuele succeservaringen voor Proximus, spoedig verandering in. Vodafone is ook sponsor van het Spaanse esportteam Vodafone Giants en het Duitse Mousesports.  

Little Nightmares uit op Nintendo Switch

Bandai Namco viert met een live-action launchtrailer de release van Little Nightmares Complete Edition op Nintendo Switch. De horror-platformer, ontwikkeld  door Tarsier Studios, is alleen digitaal verkrijgbaar daarop.

Little Nightmares Complete Edition is geoptimaliseerd voor de Nintendo Switch met een resolutie van 720p (upscale) en 30FPS in Handheld-modus en 720p (native) aan 30 FPS in TV-modus. Het spel heeft ondersteuning voor HD Rumble.

De complete editie bevat ook de console pre-order bonus items zoals de Upside-Down Teapot en Scarecrow Mask. Alle extra verhaalmissies uit de The Secret of the Maw Expansion Pass zijn tevens inbegrepen en kan je, met een aparte savefile, naast het hoofdverhaal doorlopen. Spelers zullen zowel met Kid als Six aan de slag kunnen en het exclusieve Pakku-masker dragen, dat beschikbaar komt in het Extras menu wanneer de Pac-Man amiibo is gescand.

Little Nightmares Complete Edition is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch.

Ecuador heft extra beveiliging Assange op

De president van Ecuador, Lenin Moreno, heeft besloten dat de extra beveiliging die is gestationeerd bij de ambassade in Londen per direct wordt opgeheven. In de ambassade van Ecuador verblijft Wikileaks-oprichter Julian Assange al bijna zes jaar in ballingschap.

De Australiër zocht zijn toevlucht in het kleine diplomatieke hoofdkwartier in 2012 om aanklachten wegens seksueel misbruik in Zweden te vermijden. Hij verwierp de beschuldigingen en aanklagers hebben hun onderzoek inmiddels gestaakt. Assange vreest nog wel uitlevering aan de Verenigde Staten. Achtergrond zijn geheime documenten van de VS over de oorlogen in Irak en Afghanistan, die Wikileaks had verspreid.

,,Van nu af aan komt er normale beveiliging, net zoals in de andere Ecuadoriaanse ambassades", luidt de verklaring van de regering over de ambassade in Groot-Brittannië.

Ecuador sloot Assange afgelopen maart van het internet af, nadat hij politieke commentaren had gegeven via Twitter. President Moreno heeft de situatie rond Assange al eens beschreven als ,,een steen in zijn schoen".

Ecuador heft extra beveiliging Assange op
Ecuador heft extra beveiliging Assange op (Foto: ANP)

Cambridge Analytica vraagt faillissement aan

Het omstreden bureau Cambridge Analytica heeft het faillissement aangevraagd voor zijn Amerikaanse tak. Dat gebeurde in New York. De aanvraag is ondertekend door Rebekah en Jennifer Mercer, dochters van zakenman Robert Mercer, een vriend en bondgenoot van de Amerikaanse president Donald Trump.

Cambridge Analytica had eerder al aangekondigd alle activiteiten te stoppen. Eerder dit jaar ontstond wereldwijde ophef toen bleek dat Cambridge Analytica de hand had gelegd op gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Zij hadden daarvoor geen toestemming gegeven. Het bedrijf zou de persoonlijke informatie hebben gebruikt om profielen van kiezers te maken. Zij konden zo worden bestookt met gepersonaliseerde politieke advertenties, zei een klokkenluider.

Cambridge Analytica vraagt faillissement aan
Cambridge Analytica vraagt faillissement aan (Foto: BuzzT)

John de Mol koopt rechten Champions League

De uitzendrechten van de Champions League zijn eindelijk verkocht. Talpa TV van John de Mol koopt de rechten voor het miljoenenbal. 

Champions League-voetbal zal op Veronica te zien blijven zijn. Het is niet bekend hoeveel Talpa betaalt voor de rechten. Het was lange tijd onzeker of de wedstrijden van het miljoenenbal überhaupt op het open kanaal zouden komen. Afgelopen december tijdens de eerste biedingsronde kwamen te lage biedingen binnen. 

Team Marketing, dat namens de Europese voetbalbond (UEFA) de voetbalrechten verhandelt, had ook in de maanden moeite om de rechten in Nederland te verkopen. In het verleden betaalde de NOS, maar ook John de Mol in de vorige periode, tussen de 17 en 25 miljoen per jaar voor de uitzendrechten. De rechten zijn dit in Nederland niet meer waard.

De animo voor Champions League is afgenomen. De kijkcijfers namen af en daardoor is het allemaal wat minder makkelijk terug te verdienen. Bovendien is nog maar de vraag of er een Nederlandse club meedoet aan het hoofdtoernooi. Door de matige prestaties van de laatste jaren is Nederland dat directe ticket kwijtgeraakt. Vanaf het seizoen 2018/2019 stroomt in principe de kampioen in de derde voorronde in en moet vervolgens ook nog de play-offs spelen worden om aan het hoofdtoernooi van het miljoenenbal mee te doen. Doordat Europa League-winnaar Atlético Madrid en Champions League-finalisten Liverpool en Real Madrid volgend seizoen rechtstreeks geplaatst zijn voor de groepsfase, mag PSV als kampioen een ronde overslaan en is al zeker van de play-offs. Voor Ajax als nummer twee geldt dat ze zelfs drie rondes moeten zien te overleven.

Dat het toernooi bij Veronica komt, is goed nieuws voor de heren van Voetbal Inside. De kans is aanwezig dat Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp de komende jaren de presentatie en analyse van de Champions League op zich kunnen nemen. Zij analyseerden de laatste jaren altijd de Europa League voor RTL. "De Champions League is iets waar René al jaren van droomt”, stelde Genee eerder dit jaar.

De Champions League is de komende jaren ook te zien bij Ziggo Sport. Op de betaalkanalen en kanaal 14 zal de wedstrijd die om 19.00 uur wordt gespeeld live worden uitgezonden en er komt een schakelprogramma voor de wedstrijden om 21.00 uur. 

Het ligt overigens in de lijn der verwachting dat RTL de rechten koopt van de Europa League. "RTL vindt het belangrijk dat de rechten worden behouden voor het open net, wij zijn nog in gesprek, we willen een reëel bedrag daarvoor betalen, als er nieuws is laten we het weten", aldus een woordvoerder van RTL.

Update 15.12 uur

De verkoop van de rechten is definitief. Veronica is met een persbericht gekomen. "Drie jaar geleden waren we bijzonder enthousiast dat we als eerste commerciële zendergroep de UEFA Champions League mochten uitzenden, en dat hebben we sindsdien naar volle tevredenheid gedaan", aldus Talpa TV. "Op dit moment is de stemming minstens net zo goed nu we deze uitzendingen voor alle Nederlandse kijkers kunnen continueren. Ook de komende drie jaar kunnen we hen op dinsdag- en woensdagavond het beste voetbal met de grootste sterren en de beroemdste clubs ter wereld aanbieden."


Ex Famke Louise krijgt weer werkstraf

Vlogger Snapking heeft vrijdag van de rechter in Zwolle een werkstraf van veertig uur gekregen voor het vernederen van een jongen met het syndroom van Down.

De zaak draait om een filmpje van een paar seconden. Hierin pest de 21-jarige Tim van Teunenbroek uit Almere, eerder bekend als vlogger Snapking, in een supermarkt een jongen met het syndroom van Down. Die jongen liep boos en schreeuwend weg. Het filmpje belandde op internet. Huilend betuigde de vlogger vrijdag in de rechtbank spijt van het filmen.

Het is niet de eerste keer dat hij voor de rechter zat. Zo kreeg hij eerder taakstraffen en een maand cel voorwaardelijk voor mishandelingen en is hij veroordeeld voor openbare dronkenschap.

Vlogger krijgt werkstraf voor belediging
Vlogger krijgt werkstraf voor belediging (Foto: BuzzE)

Releasedatum Blazblue Cross Tag Battle bekendgemaakt

Uitgever PQube laat weten dat Blazblue Cross Tag Battle 22 juni uitkomt op PlayStation 4 en Nintendo Switch. Daarvoor komt er nog een demo van de anime-fighting game.

De makers Arc System Works hebben dit keer niet alleen personages uit de Blazblue-franchise maar ook uit andere vechtspellen gecombineerd. Daarom zie je er ook personages uit Under Night In-Birth, Persona 4 Arena en RWBY. In Blazblue Cross Tag Battle speel je met twee personages door middel van een tag-systeem. Om dat uit te proberen is er vandaag een online beta te vinden die tot 20 mei loopt. In deze beta van Blazblue Cross Tag Battle vind je 20 speelbare personages. Na die periode kun je de demo alleen offline spelen, met maar vier personages.

For Honor Season VI nu beschikbaar

For Honor seizoen VI: Hero’s March is nu beschikbaar. Het nieuwe seizoen trapt af met een nieuw live event: The Rite of Champions. Daarnaast brengt Hero’s March als gratis update een gloednieuwe map, grote verbeteringen aan Helden en een nieuwe visual verzamelfunctie.

The Rite of Champions gaat van start op 17 mei om 19.00 uur en eindigt op 31 mei om 14.00 uur. Tijdens dit event ontvangen spelers nieuwe gear en kunnen zij speciale loot in handen krijgen, zoals nieuwe wapensets, effecten, ornamenten en battle-outfits. Afhankelijk van het Hero-level ontvangen spelers additionele beloningen. Hero-levels van 50 en hoger ontvangen bijvoorbeeld een exclusief Embleem-Outline en zeven dagen lang de Champion-status (die tijdens het event 30% korting heeft) en Hero-levels onder de 50 krijgen een XP-Boost ticket.

For Honor is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Waylon in race voor Gouden Notekraker

Waylon, Ronnie Flex, Broederliefde en Ruben Hein maken dit jaar kans op de Gouden Notekraker. De genomineerden voor de vakprijs zijn vrijdag door organisator Sena bekendgemaakt.

Ook onder meer André Hazes, Di-rect, Jacqueline Govaert en De Jeugd van Tegenwoordig zijn genomineerd voor de prijs, die op 17 september wordt uitgereikt in Paradiso in Amsterdam. Maan, Lakshmi en Naaz zijn in de race voor de Zilveren Notekraker, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent.

De Notekrakers zijn prijzen van uitvoerende artiesten die daarmee hun waardering uitspreken voor collega-musici. Vorig jaar gingen de band De Staat en actrice Georgina Verbaan met de prijzen naar huis. De Notekrakers werden toen nog uitgereikt door Sena en Stichting NORMA, waarbij er ook prijzen waren voor acteurs en actrices. Dit jaar richt de verkiezing zich uitsluitend op muzikanten.

Waylon in race voor Gouden Notekraker
Waylon in race voor Gouden Notekraker (Foto: BuzzE)

The Division 2 komt dit fiscale jaar uit

In Ubisofts jaarrapport onthult de uitgever een aantal details voor het huidige fiscale jaar. Zo kunnen we opmaken dat er drie games op de planning staan, waaronder The Division 2.

De andere twee titels zijn de volgende maand uitkomende The Crew 2 en een nog niet aangekondige AAA-titel. Het huidige fiscale jaar loopt tot en met 31 maart 2019, dus voor die tijd moet de game gelanceerd zijn. Een goede gok zou zijn voor de feestdagen in november, maar hier horen we op de E3 ongetwijfeld meer over.

Dat is echter niet het enige wat naar buiten is gekomen over The Division 2. Ubisoft-baas Yves Guillemot heeft tijdens een investeerdersbijeenkomst aangegeven dat er meer content beschikbaar is bij launch dan bij het eerste deel. Daarnaast zal er na de launch meer en sneller content toegevoegd worden om spelers bezig te houden. “We waren een beetje verbaasd over het tempo waarin spelers door The Division vlogen,” aldus Guillemot.

De end-game content in The Division 2 is ook nog even aangestipt door Ubisofts commercieel directeur Alain Martinez. “Het is duidelijk dat de end-game van The Division beter had mogen zijn, en we geloven dat ons dat bij The Division 2 gelukt is.” Martinez benadrukte nogmaals de boodschap die ontwikkelaar Massive Entertainment bij de aankondiging van de game had, dat alle data en opgedane ervaringen van de eerste game meegenomen zijn om van The Division 2 al direct bij lancering een betere game te maken.

De volledige onthulling van The Division 2 zal plaatsvinden op Ubisofts (pre-)E3-presentatie op 11 juni. De nog niet aangekondige AAA-titel uit het rapport wordt dan misschien ook wel uit de doeken gedaan.

The Division 2 banner

Verdachte zaak-Nicole blijft in voorarrest

De voor verkrachting van de vijftienjarige Nicole van den Hurk veroordeelde Jos de G. moet in voorarrest blijven en mag niet terug naar zijn tbs-kliniek. Het gerechtshof in Den Bosch besloot dat vrijdag.

De Helmonder werd in 2016 veroordeeld tot vijf jaar cel vanwege het verkrachten van de Eindhovense in 1995. Van doodslag werd hij vrijgesproken. Normaal gesproken zou hij eind deze maand vrijkomen. In dat geval zou hij terugkeren naar tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum waar hij in januari 2014 werd behandeld toen hij werd opgepakt. Dat was ook de wens van De G. Het hof wil hem echter in voorarrest houden tot de uitspraak in hoger beroep later dit jaar.

De G. had tbs vanwege andere zedendelicten. De strafzaak tegen De G. - justitie verdenkt hem nog altijd van verkrachting én doodslag - is in de laatste week van augustus.

Verdachte zaak-Nicole blijft in voorarrest
Verdachte zaak-Nicole blijft in voorarrest (Foto: ANP)

Frankrijk verijdelt mogelijke aanslag met gif

De Franse autoriteiten hebben een mogelijke aanslag met het zeer giftige ricinegas of met explosieven verijdeld. Dat zei de Franse minister van Binnenlandse zaken Gérard Collomb vrijdag voor de Franse zender BFMTV.

Twee mannen van Egyptische afkomst zijn volgens Collomb gearresteerd in verband met deze zaak. Hij zei niet waar of wanneer de verdachten zijn aangehouden.

De aankondiging komt een paar dagen na een terroristische aanslag door een man met een mes in Parijs. De aanvaller doodde afgelopen zaterdag één persoon en verwondde vijf anderen.

Frankrijk verijdelt mogelijke aanslag met gif
Frankrijk verijdelt mogelijke aanslag met gif (Foto: ANP)

Prins Charles brengt Meghan naar altaar

Prins Charles begeleidt Meghan Markle zaterdag tijdens de huwelijksceremonie naar het altaar. Kensington Palace bevestigt vrijdag in een verklaring dat hij met zijn schoondochter meeloopt in St. George's Chapel.

Aanvankelijk zou Meghans vader, Thomas Markle, zijn dochter weggeven maar donderdag werd bekend dat hij vanwege zijn gezondheid niet in staat is om naar Londen af te reizen. Thomas onderging woensdag een hartoperatie. Tegenover entertainmentsite TMZ liet hij weten dat het goed met hem gaat, maar dat zijn herstel nog lang duurt.

Meghan heeft daarom haar schoonvader gevraagd om de taak over te nemen. Volgens Britse media werd ook Meghans moeder Doria getipt om die rol te vervullen.

Het paleis heeft verder bekendgemaakt dat de 96-jarige prins Philip, de opa van bruidegom prins Harry, het huwelijk wel gewoon bijwoont. Hij onderging onlangs nog een heupoperatie. Sinds vorig jaar zomer laat hij publieke optredens aan zich voorbijgaan.

Prins Charles brengt Meghan naar altaar
Prins Charles brengt Meghan naar altaar (Foto: ANP)

Sergej Skripal uit ziekenhuis na vergiftiging

De Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal is vrijdag uit het ziekenhuis in Zuid-Engeland ontslagen, melden Britse media. In maart werden hij en zijn dochter vergiftigd aangetroffen in een parkje in de stad Salisbury.

Beiden bleken vergiftigd met het zenuwgas novitsjok. Zijn dochter Joelia werd vorige maand al ontslagen uit het ziekenhuis.

Het Verenigd Koninkrijk beschuldigde Rusland ervan achter de aanslag te zitten. Westerse landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben daarop meer dan honderd Russische diplomaten uitgezet. Rusland heeft elke betrokkenheid bij de vergiftiging ontkend en zette op zijn beurt westerse diplomaten het land uit.

Sergej Skripal uit ziekenhuis na vergiftiging
Sergej Skripal uit ziekenhuis na vergiftiging (Foto: ANP)

Party- en Cup-spelmodi voor Dragon Ball FighterZ

Bandai Namco kondigt vandaag aan dat de Party Battle- en de Fighter Z Cup-modus binnenkort speelbaar zijn in Dragon Ball FighterZ. Deze nieuwe online modi zijn toegevoegd aan de game via een gratis update op 9 mei. Het eerste Party Battle-event gaat vandaag live op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Onderstaande video laat zien welke kenmerken deze nieuwe gamemodi bieden voor online spelers. In de Party Battle-modus kunnen 3 spelers hun krachten bundelen in co-op gevechten. Samenwerking is de enige manier om een kans te maken tegen de geduchte bazen. Vanaf vandaag tot en met 21 mei kunnen spelers een team vormen en de eerste uitdaging “The Emperor Strikes Back” aangaan om Frieza te verslaan. De tweede modus, FighterZ Cup, is een maandelijkse competitie waarin spelers kunnen vechten en punten verzamelen voor hun eigen Z-Union.

Halo: Fireteam Raven komt naar arcades

Terwijl de wereld nog aan het wachten is op Halo 6, heeft Microsoft een ander soort Halo-ervaring aangekondigd. Halo: Fireteam Raven is een arcadegame dat plaatsvindt gedurende de evenenemten van Halo: Combat Evolved.

In de arcadegame speel je als lid van Fireteam Raven, een groep van elite ODST. De game ondersteunt dan ook multiplayer voor vier personen. Het is de bedoeling dat je samen met Master Chief en de UNSC de Covenant tegenhoudt en ze de controle over Halo ontkent. Ook de Flood is natuurlijk aanwezig in de game.

Halo: Fireteam Raven speel je op een 4k-scherm van 130 inch, waar je met vier turret-mounted machinegeweren op kunt schieten. De arcadegame wordt ontwikkeld door Raw Thrills, Play Mechanix en 343 Industries en is al enkele jaren in ontwikkeling. De game lanceert deze zomer als eerste in Noord-Amerika en Canada. Of wij in Nederland ooit de kans krijgen om hiermee aan de slag te gaan is nog zeer de vraag.

De game in actie vind je in de trailer hieronder.

No Man's Sky krijgt multiplayer

Er valt veel te zeggen over hoe ontwikkelaar Hello Games de exploratiegame No Man’s Sky heeft geïntroduceerd – vooral in negatieve zin. Dat ze er alles aan doen om de game te verbeteren, kan echter niemand ontkennen. 24 juli komt de volgende grote update uit, die echte multiplayer aan de game toevoegt.

Next, zoals de update heet, is al in maart aangekondigd en werd beschreven als de grootste update tot nu toe. Wat dat inhoudt is dus een multiplayer-modus. Hello Games’ mede-oprichter Sean Murray heeft dit bekendgemaakt.

Murray geeft aan dat het team de multiplayer de afgelopen zes maanden uitgebreid heeft getest. Deze geeft de game een beduidend ander tintje. In plaats van helemaal alleen de ruimte te verkennen, doe je dit met vrienden alsof je je in Star Trek waant. “Het is leuk, grappig, spontaan … en best wel heftig,” zegt Murray. “De potentie die veel mensen in No Man’s Sky zagen, komt er nu hopelijk helemaal uit.”

Het lijkt er dus op dat de Next-update ervoor zorgt dat je alles wat je in je eentje doet, nu samen kunt doen. Denk aan bouwen, ontdekken, ruimtegevechten houden. De update komt op 24 juli uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Deze is geheel gratis.

No Man's Sky_1

BN'ers levende standbeelden voor KWF

Arjen Robben, Peter R. de Vries en Anita Witzier zijn op 29 mei anderhalf uur lang levende standbeelden op het Waagplein in Alkmaar. Tijdens de benefietshow 'Nederland staat op tegen kanker' werven ze op deze manier donateurs voor KWF Kankerbestrijding.

Robben transformeert tot volksheld Johan Cruijff, die twee jaar geleden overleed aan longkanker. Peter R. de Vries transformeert tot Antoni van Leeuwenhoek, de ontdekker van de microscoop. Anita Witzier kruipt in de huid van koningin Wilhelmina. Die richtte in 1949 KWF Kankerbestrijding op met het 'Nationaal Geschenk' van 2 miljoen gulden, dat zij voor haar Gouden Regeringsjubileum ontving. Sindsdien is de overlevingskans gestegen van 25 procent naar 64 procent.

Caroline Tensen presenteert de live tv-show die te zien is bij AVROTROS op NPO 1. Er zijn optredens van Caro Emerald, Gerard Joling, Maan en Romy Monteiro.

Marlijn Weerdenburg, Ruud Feltkamp, René Froger, Bert van Leeuwen en Koert-Jan de Bruijn komen in actie tijdens de sponsorloop Rennen tegen kanker.

BN'ers levende standbeelden voor KWF
BN'ers levende standbeelden voor KWF (Foto: ANP)

'China doet handreiking aan VS'

China heeft een geste gedaan aan de Verenigde Staten in de handelskwestie tussen de landen. Volgens een regeringsfunctionaris van Trump heeft het Aziatische land voorgesteld zijn handelsoverschot met de Verenigde Staten met 200 miljard dollar te verkleinen. Peking ontkent dit.

China verscheept nu nog veel meer producten naar de VS dan andersom. Het terugdringen van dat verschil, dat zo'n 375 miljard dollar bedraagt, is een belangrijke eis van de Amerikanen bij de lopende onderhandelingen over de handelsrelaties tussen de twee grootmachten.

De spanningen tussen China en de VS zijn dit jaar hoog opgelopen, waarbij de landen elkaar bestoken met importheffingen. Een Chinese delegatie onder leiding van vicepremier Liu He streek deze week neer in Washington voor gesprekken om de plooien weer enigszins glad te strijken.

Die onderhandelingen hebben al wel geleid tot een concessie van de Volksrepubliek. Chinese autoriteiten kondigden vrijdag aan een onderzoek naar het vermeend dumpen van het veevoer-ingrediënt sorghum door de Amerikanen te staken.

'China doet handreiking aan VS'
'China doet handreiking aan VS' (Foto: ANP)

Horeca wil compensatie voor sluiting rookhok

Een plan om rookruimten te verbieden in de horeca, heeft grote impact op de sector. De horeca-ondernemers willen financieel gecompenseerd worden voor investeringen die ze hebben gedaan. Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vrijdag.

Vorige maand kondigde staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid aan dat hij rookruimten in de horeca in de komende twee jaar wil verbieden. Maar ondernemers willen dat deze termijn wordt opgerekt, of dat ze een financiële compensatie krijgen.

Volgens onderzoek van KHN is in de sector gemiddeld 12.500 euro geïnvesteerd in rookruimten, die zijn uitgerust met afzuiginstallaties. De rookruimten werden ingericht nadat in 2008 een rookverbod was geïntroduceerd in kroegen. Maar veel ondernemers zeggen dat de investering in de ruimten nog niet is terugverdiend.

Compensatie
Volgens KHN is compensatie nodig omdat de ondernemers niet hadden kunnen weten dat de regels zouden veranderen op het moment dat zij de investeringen deden, zo legt een woordvoerster van KHN uit. Volgens haar is er in de hele sector 70 tot 90 miljoen euro uitgegeven aan de rookruimten.

KHN legt de eisen binnenkort neer bij Blokhuis tijdens een gesprek over de voorgenomen plannen. Als hij daaraan niet tegemoetkomt, dan is het volgens de KHN-woordvoerder mogelijk dat er claims volgen. "Hoe die dan vorm moeten krijgen, beoordelen we pas als het zover is", aldus de zegsvrouw.

Uit onderzoek van de brancheorganisatie blijkt dat 91 procent van de ondernemers met een rookruimte tegen de plannen van Blokhuis is. KHN verwacht dat een verbod op de rookruimtes leidt tot meer rokers op straat en dus geluidsoverlast.

Horeca wil compensatie voor sluiting rookhok
Horeca wil compensatie voor sluiting rookhok (Foto: ANP)

Galactic Civilizations II: Ultimate Edition gratis via Humble Bundle

Galactic Civilizations II: Ultimate Edition is op dit moment gratis te krijgen via Humble Bundle.  Galactic Civilizations II is een strategiespel dat zich afspeelt in de nabije toekomst. De game draait om het ontwikkelen van je eigen vloot, het ontwerpen van ruimteschepen, het verkennen van planeten, het onderhouden van contacten met verschillende beschavingen en meer.

Humble Bundle is een website waar je games kunt kopen en hiervan een percentage naar een goed doel gaat. Vaak worden deze ook in bundels verkocht. Klik hier om het spel gratis te krijgen voor pc. Het spel is nog 1 dag gratis te krijgen.

Galactic

NHL: Lightning slaat terug in Washington

De ijshockeyers van de Tampa Bay Lightning zijn weer helemaal terug in de strijd om de Eastern Conference in de NHL. Na twee nederlagen tegen de Washington Capitals in Tampa Bay won de ploeg uit Florida in Washington juist beide wedstrijden, waardoor het na donderdag 2-2 staat in de best-of-7-serie.

Dmitri Orlov zette de Capital One Arena na een paar minuten nog in vuur en vlam met de 1-0, maar krap een minuut later bekroonde Brayden Point een fraaie Lightning-aanval door de gelijkmaker in het doel te werken. Niet veel later was het de beurt aan Steven Stamkos, die zo na de eerste drie wedstrijden ook in wedstrijd vier van de oostelijke finale tot scoren kwam: 1-2.

Evgeny Kuznetsov zette de Capitals in de tweede periode langszij, maar na een lekkere pass van Ondrej Palat was het Alexander Killorn die de Lightning op fraaie wijze weer op voorsprong zette: 2-3. De Capitals probeerden nog van alles, maar vooral Lightning-goalie Andrei Vasilevskiy lag in de weg, waarna rookie Anthony Cirelli met één seconde op de klok in het lege Capitals-doel schoot: 2-4.

Zondag gaat de serie verder in Tampa Bay, dinsdag volgt wedstrijd zes in Washington en twee dagen later wordt de eventuele zevende wedstrijd in Tampa Bay gespeeld.

Capitals - Lightning, game 4 (Bron: YouTube)

MLB: Bogaerts slaat Red Sox weer naar winst

Honkballer Xander Bogaerts heeft de Boston Red Sox een nieuwe zege bezorgd in de MLB. Donderdag werd in het wederom vrijwel volgepakte Fenway Park gewonnen van de Baltimore Orioles, net als twee dagen eerder.

In de eerste inning sloeg JD Martinez met Mookie Betts op de honken al een homerun en in de vijfde inning sloeg Andrew Benintendi teamgenoot Jackie Bradley Jr over de thuisplaat. Met Betts en Hanley Ramirez op de honken was het vervolgens Bogaerts die een 3-run homerun sloeg, waar de Orioles niet meer van konden herstellen: 6-1. 

Uitslagen MLB donderdag
Miami Marlins - Los Angeles Dodgers 0-7
Pittsburgh Pirates - San Diego Padres 5-4
Toronto Blue Jays - Oakland Athletics 5-10
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 6-2
St.Louis Cardinals - Philadelphia Phillies 2-6
Chicago White Sox - Texas Rangers 4-2
Los Angeles Angels - Tampa Bay Rays 1-7
Seattle Mariners - Detroit Tigers 2-3
San Francisco Giants - Colorado Rockies 3-5

Een puike catch van een jochie bij het duel tussen de Pittsburgh Pirates en de San Diego Padres (Bron: YouTube)

Megan Fox uitgewoond: eist miljoenen

Megan Fox is uitgewoond. De actrice eist namelijk een flinke schadevergoeding voor een huis dat zij 2016 kocht. De actrice wil 5 miljoen dollar (ruim 4,2 miljoen euro) voor de 'helse' woning in Malibu.

Megan zou door Brad Pitts voormalig manager Cynthia Pett-Dante, die deel uitmaakte van een verkopersgroep, overtuigd zijn om het huis te kopen. De 32-jarige actrice telde 3,2 miljoen dollar neer en dacht een 'paradijs in het rustieke deel van Malibu' te kopen om haar kinderen in groot te brengen. Daarbij werd volgens Megan gezwegen over grote gebreken van de villa.

In plaats van een 'paradijs' zou ze een 'levende nachtmerrie' hebben gekocht. In de slaapkamer, badkamer en kinderkamers zit schimmel en een aantal bijgebouwen, zoals het tuinhuisje en dierenhokken is vervallen. Fox wil nu geld zien en klaagt de verkopers aan.

Megan Fox eist miljoenen na koop 'hels' huis
Megan Fox eist miljoenen na koop 'hels' huis (Foto: BuzzE)

Nikkei sluit week positief af

De Japanse aandelenbeurs is vrijdag opnieuw hoger gesloten. Een goedkopere Japanse yen zorgde daarbij voor koerswinsten onder de belangrijke exportbedrijven. Beleggers bleven wel voorzichtig nadat de Amerikaanse president Donald Trump had gezegd dat hij twijfelt of de handelsonderhandelingen met China succesvol zullen zijn.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,4 procent in de plus op 22.930,36 punten en bereikte het hoogste niveau in meer dan drie maanden. De Japanse hoofdindex won deze week 0,6 procent en boekte daarmee de achtste weekwinst op rij. Dat is de langste winstreeks sinds november vorig jaar.

Exportbedrijven als TDK en Honda stegen 2,9 en 1,3 procent. Ook de financiële bedrijven waren opnieuw in trek. T&D Holdings klom 2,3 procent en Dai-ichi Life Holdings won 1,2 procent. Op macro-economisch vlak bleek dat de inflatie in Japan in april iets lager is uitgevallen dan verwacht.

De meeste andere beurzen in het Verre Oosten gingen eveneens licht vooruit. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,4 procent hoger en de beurs in Shanghai klom 0,4 procent. De Kospi in Seoul steeg 0,5 procent. De All Ordinaries in Sydney bleef achter met een verlies van 0,1 procent.

Nikkei sluit week positief af
Nikkei sluit week positief af (Foto: ANP)

Xbox One-controller voor mensen met lichamelijke beperking officieel onthuld

De Xbox Adaptive Controller, die eerder deze week al lekte, is officieel aangekondigd door Microsoft. De controller is ontworpen in samenwerking met liefdadigheidsinstellingen binnen de game-industrie en is bedoeld als betaalbare oplossing voor mensen met beperkte mobiliteit.

De ontwikkeling van de controller heeft enkele jaren geduurd. "Ons doel was om het apparaat zo aanpasbaar mogelijk te maken zodat gamers [met een lichamelijke beperking] een setup kunnen creëren op een manier dat het plug-en-play, uitbreidbaar en betaalbaar is", schrijft Xbox-protégé Phil Spencer. De twee enorme knoppen die op de controller te vinden zijn, zijn zo te programmeren dat iedere denkbaar commando erop gebruikt kan worden. Verder kunnen er allerlei hulpstukken zoals joysticks, mounts en switches afzonderlijk in de controller geplugd worden zodat alle knoppen afzonderlijk van elkaar op iedere gewenste manier gebruikt kunnen worden.

In de VS gaat de controller 100 dollar kosten. Een Europese launch wordt wel verwacht, al is daar nog geen datum of prijs voor bekend.

Kluivert verlengt contract definitief niet bij Ajax

Justin Kluivert gaat zijn contract bij Ajax definitief niet verlengen. Hij stelt dat hij zich onder druk gezet voelt door de Amsterdammers.

Dat onthult de negentienjarige aanvaller aan De Volkskrant. Hij stelt dat er de laatste tijd te veel is gebeurd, waardoor een gebrek aan vertrouwen is ontstaan. Kluivert is van mening dat de club zijn contract alleen wil verlengen, zodat de club meer geld kan opstrijken als het de international verkoopt.

Aan het begin van het seizoen kreeg hij een aanbieding om te verlengen, maar zaakwaarnemer Mino Raiola wilde wachten tot hij een basisspeler zou zijn en hield te boot af. Daardoor raakten club en speler in een impasse en liep de druk steeds verder op. "Er is me min of meer gezegd dat ik moest bijtekenen. Anders moest ik weg", aldus Kluivert. "Dan ga je nadenken. Ik heb kort met Marc Overmars gesproken en ik voel me onder druk gezet."

De enkelvoudig international kende een goede tweede seizoenshelft en de gesprekken over een verlenging werden hervat. Alleen om de verkeerde redenen, aldus Kluivert. "Het belangrijkste voor Ajax is dat ik mijn contract verleng. Dan gaat het niet om het voetbal, maar om geld. Door alle speculaties is de emmer vol geraakt. En ik maak de keuze, niet mijn moeder of mijn vader. Mijn moeder staat achter elke keuze die ik maak.”

De zoon van de legendarische Patrick Kluivert weet dat de club nog altijd wil verlengen, maar gaat niet op de avances in. "Zodat ze meer kunnen vragen", vermoedt de vleugelaanvaller. "Wat willen zij werkelijk? Mijn plan was om te blijven, maar er is veel gebeurd de laatste tijd. Het publiek denkt dat het alleen om geld gaat, terwijl iedereen weet dat ik het goed had. Ik zit helemaal niet te wachten op geld. Ik wil mezelf ontwikkelen", stelt Kluivert.

Het steekt de negentienjarige vleugelflitser dat de club hem vorig seizoen aan Tottenham Hotspur wilde slijten. Dat hoorde hij via zijn zaakwaarnemers. De Colombiaan vertrok voor 45 miljoen en Kluivert had in zo'n deal twintig miljoen op moeten leveren. De jonge Ajacied weigerde. "Ik hoorde dat op het laatste moment. Dat zegt niets over Ajax, maar wel over de mensen in de club. Ergens was het lachen. Je ziet hoe de voetbalwereld in elkaar zit. Als je iets hoger komt, lijkt het een spel. Ze doen wat ze willen. Dat gevoel krijg ik nu weer: ze doen wat zij willen.”

Daarom wil Kluivert weg. Hij heeft zichzelf duidelijke doelen gesteld en twijfelt of hij die bij Ajax waar kan maken. "Ik wil de beste van de wereld worden", stelt de international, die zijn vraagtekens zet bij het beleid van Marc Overmars. "Kijk wat er om mij heen gebeurt, met andere spelers die weg willen of weggaan. Het is straks al moeilijk om door de voorronde van de Champions League te komen, terwijl wedstrijden op het hoogste niveau belangrijk zijn.”

Als Kluivert inderdaad niet bijtekent, gaat Ajax zo goed als zeker over tot verkoop. Zijn contract loopt volgend seizoen af zodat dit de laatste kans is om een transfersom over te houden aan de uit de jeugd doorgebroken international. De club hanteert bovendien het beleid dat een speler in zijn laatste jaar bijtekent of op de bank plaats moet plaatsnemen. Dat zullen beide partijen ten koste van alles willen voorkomen.

Yoshimitsu hakt er op los in Soulcalibur VI

Bandai Namco heeft een trailer uitgebracht waarin Yoshimitsu wordt voorgesteld in Soulcalibur VI. Zijn nieuwe design is in ieder geval anders dan in voorgaande delen, maar het blijft de ninja-mech zoals we hem kennen met zijn rare bewegingen.

Soulcalibur VI gebruikt de Unreal Engine 4-engine. De gameplay is aangepast met onder andere het Reversal Edge-systeem. Hiermee kunnen spelers switchen tussen aanval en verdediging. Wanneer de Reversal Edge geactiveerd is kun je verdedigen zonder dat de tegenstander je block kan breken en meteen erna kun je een krachtige tegenaanval doen. Hoe dit werkt lees je in onze eerste handson-preview.

Soulcalibur VI komt ergens in 2018 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

50 Cent aangeklaagd voor wraakporno

Realityster Teairra Mari klaagt 50 Cent aan voor wraakporno. De rapper zou expliciete foto's van haar hebben gepost op Instagram nadat ze haar relatie met een vriend van hem had beëindigd.

Teairra heeft advocaat Lisa Bloom ingeschakeld, die eerder onder meer Mischa Barton en Blac Chyna bijstond in hun wraakpornozaken. In een persconferentie op het kantoor van Bloom donderdag vertelde de Love & Hip Hop-ster volgens ABC dat ze onlangs haar relatie met Akbar Abdul-Ahad verbrak, nadat ze erachter was gekomen dat hij haar bedroog. Akbar had haar Instagramwachtwoord en plaatste op haar account expliciete foto's en een seksfilmpje.

Toen Teairra de posts verwijderde, verspreidde Akbars goede vriend 50 Cent een van de foto's via zijn account. "50 Cent heeft 18 miljoen volgers, dus ik was er kapot van", aldus de realityster en muzikante. "Om het nog erger te maken, toonde hij geen berouw of respect toen Instagram de foto verwijderde. Hij plaatste een andere foto en klaagde over censuur." Teairra heeft donderdag bij de politie aangifte gedaan tegen zowel haar ex als de rapper. Wraakporno is een misdrijf in de staat Californië.

50 Cent reageerde donderdag op Instagram op de berichten door een foto van zichzelf met advocate Gloria Allred, de moeder van Lisa Bloom, te plaatsen. "Oh Lisa, stop ermee. Laat me dit niet aan je moeder vertellen", schreef hij daarbij.

50 Cent aangeklaagd voor wraakporno
50 Cent aangeklaagd voor wraakporno (Foto: BuzzE)

Glennis vond nieuwe single eerst 'maar niets'

Glennis Grace heeft na drie jaar nieuwe muziek uitgebracht. Haar nieuwe single, "een echt popnummer", verschijnt vrijdag. Direct enthousiast was ze niet. Toen ze het nummer voor het eerst hoorde, vond ze het maar niets.

"Ik was niet overtuigd, ook omdat een ander het ingezongen had", vertelt Glennis aan het AD over Walk On Water. "Het voelde niet meteen comfortabel. Maar naarmate we aan het nummer schaafden en ik het me eigen maakte, kwam het goede gevoel. Nu ben ik er hartstikke trots op."

Glennis liet haar muziek eerder al aan een aantal fans horen om de reacties te peilen. "Een paar maanden geleden heb ik een groepje fans uitgenodigd in de studio om naar mijn nieuwe muziek te luisteren. Ze wisten niet welke liedjes ze kregen te horen, maar op dit nummer kwamen de meeste reacties. Dus wie weet."

De 39-jarige zangeres toert de komende weken door Europa en staat in oktober in AFAS Live met haar Whitney Houston-tribute.


Gouwe ouwe!

Dino achtergelaten wegens 'schijten in de tuin'

Een weinig begripvolle onverlaat heeft bij het archeologisch openluchtmuseum preHistorisch Dorp een dier voor de poort achtergelaten met een briefje om de nek. Het dier had kennelijk voor wat overlast gezorgd door zijn behoefte te doen in de tuin van de anonieme vondelinglegger.

Het arme weesdier had een briefje rond zijn nek, met daarop een duidelijk bericht "Dit is al de zevende keer dat uw dino in onze tuin zat te schijten. Gelieve op uw huisdieren te letten!"

Mike Verdonk van het museum zegt dat hij het heel vervelend vindt dat de dino bij de buren voor overlast zorgt, maar het dier is niet van hen. "Wij gaan maar 15.000 jaar terug in de tijd. [...] het is dan ook niet onze Dino."

Het Oertijdmuseum in Boxtel staat volgens omroep Brabant wel open voor het mogelijk adopteren van de dino. "We staan zeker open voor een gesprek met het preHistorisch Dorp. De dinosaurus zal alleen wel in quarantaine moeten. We moeten zeker weten dat de dinosaurus niet ziek is, want we willen onze gezonde exemplaren niet in gevaar brengen."

Schijt-dino...
Schijt-dino...

Cao-akkoord met deel van bagageafhandelaars

Vakbond FNV Luchtvaart heeft een akkoord bereikt met twee van de drie bagageafhandelaars op Schiphol over een nieuwe cao. Menzies Aviation en Swissport Handling stemden daarbij ook in met de afspraak dat per 1 januari 2020 sprake zal zijn van een sector-cao, waarmee de concurrentie op arbeidsvoorwaarden volgens de bond een halt wordt toegeroepen.

De derde afhandelaar, Aviapartner, zette zijn handtekening niet onder het akkoord, omdat onderhandelaars geen mandaat zouden hebben gehad. FNV dreigt nu met acties om ook Aviapartner te bewegen in te stemmen met de eisen, waaronder loonsverhogingen en een eenmalige uitkering.

Personeel van Swissport krijgen per 1 januari 2018 2 procent meer loon. In 2019 komt daar nog eens 3 procent bij. Bij Menzies zijn de salarisstappen 3 procent dit jaar en 2,5 procent volgend jaar. Ook worden eenmalige uitkeringen betaald van 600 euro bij Menzies en 420 euro bij Swissport.

Onderzoek
Bij beide bedrijven komt er ook een onderzoek naar de werkdruk en roosters. Ook zijn er afspraken over het beperken van flexarbeid. Verder worden in de sector-cao afspraken gemaakt over het streven naar een basissalaris van 130 procent van het minimumloon. Ook worden werknemers beter beschermd bij contractwisselingen tussen de bedrijven, waardoor de werkzekerheid stijgt.

De afspraken gelden voor circa 1200 bagageafhandelaars die bij Menzies en Swissport actief zijn. De 450 werknemers van Aviapartner zitten vooralsnog in de wachtkamer.

Cao-akkoord met deel van bagageafhandelaars
Cao-akkoord met deel van bagageafhandelaars (Foto: ANP)

Heidi Klum voor het eerst met vriend op loper

Heidi Klum en haar nieuwe vlam, Tokio Hotel-gitarist Tom Kaulitz, zijn voor het eerst samen op een rode loper verschenen. Het model nam haar vriend mee naar het amfAR Gala tijdens het filmfestival in Cannes.

De 44-jarige hield haar nieuwe liefde (28) innig vast op de rode loper van het evenement, dat jaarlijks wordt gehouden om geld in te zamelen voor de strijd tegen hiv en aids. Zelf deelde ze ook een foto van de avond op Instagram, waarbij ze als bijschrift alleen een hartje plaatste.

Het Duitse stel werd voor het eerst samen gespot in maart. Daily Mail plaatste toen foto's van het zoenende koppel op de set van Heidi's show America's Got Talent. Het jurylid verbrak afgelopen najaar na drie jaar haar relatie met Vito Schnabel. In 2012 scheidde Heidi van zanger Seal, met wie ze vier kinderen heeft. Haar oudste, Leni, is de biologische dochter van oud-Formule 1-teammanager Flavio Briatore, maar het model heeft in interviews meermaals aangegeven dat Seal Leni's vader is.

Heidi Klum voor het eerst met vriend op loper
Heidi Klum voor het eerst met vriend op loper (Foto: BuzzE)

PSV neemt Unnerstall over van VVV-Venlo

PSV heeft Lars Unnerstall gecontracteerd. De Duitse doelman blijft echter eerst nog een jaartje bij VVV-Venlo voor hij de definitieve overstap maakt.

De doelman kende een uitstekend seizoen met de Limburgers en speelde zich zodoende in de kijker bij de landskampioen. Hij maakt transfervrij de overstap, maar PSV bevestigt via de officiële kanalen dat hij VVV hem aankomend seizoen huurt van de Eindhovenaren. Het duurt dus nog een jaar voor hij in het Philips Stadion te bewonderen zal zijn.

De 27-jarige Duitser kwam vorig jaar over van Fortuna Düsseldorf en dwong direct een basisplaats af bij VVV. In totaal keepte hij dit seizoen 32 competitiewedstrijden en daarin liet hij zien een hoger niveau aan te kunnen. Mede dankzij het sterke keeperswerk van Unnerstall speelden de Limburgers een zorgeloos seizoen.

"Mijn doel is om hier te komen spelen en ook een keer dat gevoel te hebben dat die jongens dit seizoen hebben meegemaakt", wijst Unnerstall op de clubsite van PSV op het behaalde kampioenschap van de Eindhovenaren dit seizoen. De sluitpost vindt het geen probleem dat hij direct weer verhuurd zal worden aan VVV. "Dat hebben we zo afgesproken. En ik verheug me erop om VVV komend seizoen nog een keer te helpen om in de Eredivisie te blijven. Het seizoen daarna mag ik hier komen spelen."

Het lijkt de bedoeling dat hij in de zomer van 2019 bij PSV aansluit als vervanger van Eloy Room. Het contract van de huidige tweede doelman loopt dan af. Ook is het mogelijk dat hij wordt klaargestoomd om de plek van eerste doelman Jeroen Zoet over te nemen als hij zijn carrière elders voortzet. Unnerstal speelde in het verleden ook al voor Schalke 04, FC Aarau en Fortuna Düsseldorf.

FOK! Wat een weer: zon en de komende dagen meer zon!

Vandaag begint met vrij veel bewolking, in de loop van de dag breekt de zon landinwaarts steeds vaker door. Het blijft droog en de temperaturen lopen op naar 14°C in de kustgebieden tot lokaal 19°C in het zuidoosten. De noord- tot noordwestenwind is overwegend matig.

Komende nacht wordt het vrijwel overal bewolkt, in het zuidoosten blijft het mogelijk opgeklaard. In het noorden kan er een lichte bui voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 6°C in het zuiden tot 9°C in het noorden. De noordwestenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig.

Morgen overdag overheerst de bewolking. In de loop van de dag komt de zon ook af en toe tevoorschijn, vooral in het zuidoosten. Met name in het noordoosten kan een lichte bui ontstaan, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperatuur loopt op naar 15°C aan de kust en ongeveer 18°C in het binnenland. De wind is zwak tot matig en komt overwegend uit noord tot noordwest. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Iteejer is in Cabanas in Portugal. Ook daar is het mooi weer. (Foto: Iteejer)
Iteejer is in Cabanas in Portugal. Ook daar is het mooi weer. (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gaviria sprint opnieuw naar ritzege in Tour of California

Fernando Gaviria heeft na de openingsetappe ook de vijfde etappe gewonnen in de Tour of California. De Colombiaanse sprinter van Quick-Step Floors was in de etappe naar Elk Grove te snel voor Caleb Ewan en Peter Sagan.

Er reed lange tijd een kopgroep van vijf renners vooruit, maar de sprintersploegen in het peloton hielden alles onder controle. In de finale was er nog een grote valpartij, waarbij de jonge Belg Jasper Philipsen het grootse slachtoffer. In de massasprint bleek Gaviria over de snelste benen te beschikken, mede dankzij zijn ploeg die de sprint perfect voorbereide.

In het algemeen klassement blijft Tejay van Garderen ook de leiding. De Amerikaan van BMC heeft een voorsprong van 23 seconden op Egan Bernal met nog twee etappes te gaan. Vrijdag volgt een bergetappe met finish in South Lake Tahoe na twee beklimmingen van de derde, drie van de tweede en twee van de eerste categorie.

Almere City geeft voorsprong uit handen tegen De Graafschap

Almere City heeft donderdagavond een voorsprong uit handen gegeven in de spannende slotfase van het play-offduel tegen De Graafschap. Het werd 1-1.


In Almere maakten beide ploegen er een leuk duel van met veel strijd, kansen en een heerlijke sfeer op de tribunes. Beide treffers vielen in de slotfase van het duel. De Graafschap was te sterk voor Telstar terwijl Almere City verrassend te sterk was voor degradant Roda JC. Ook nu lieten de teams zien waarom zij in de finale uit mogen vechten wie een ticket naar de Eredivisie verdient.

Voor eigen publiek toonde Almere zich een prima ploeg, maar de Doetinchemmers waren in de openingsfase de bovenliggende partij. Een schot van Tarik Tissoudali ging naast. De thuisploeg werd ook gevaarlijk: Leeroy Owusu bestookte doelman Filip Bednarek en hij wist de inzet te keren.

Na rust kwam het duel los en durfde Almere City wat vaker de aanval te zoeken. Stevige overtredingen aan beide kanten toonden eens te meer dat de belangen groot zijn in de nacompetitie. De Graafschap was twintig minuten voor tijd dicht bij de openingstreffer toen Youssef El Jebli de paal raakte met een kopbal.

Daarna kreeg de thuisploeg weer de overhand en dat leverde vijf minuten voor tijd een voorsprong op. Van der Water leek het duel te beslissen, maar in de blessuretijd kreeg de ploeg van Jack de Gier toch nog twee grote tegenslagen te verwerken. Aanvoerder Tom Overtoom hield een inzet van De Graafschap met de arm uit de goal, kreeg rood en zag Fabian Serrarens de gelijkmaker binnenschuiven vanaf de stip. De return op De Vijverberg volgt aanstaande zondag.

Catfish-presentator ontkent ongepast gedrag

Nev Schulman ontkent ten zeerste dat hij zich ongepast heeft gedragen tijdens de opnames van zijn show Catfish. In een verklaring aan onder meer de Los Angeles Times stelt hij donderdag dat hij meerdere getuigen heeft die voor hem in kunnen staan.

Eerder op de dag maakte zender MTV bekend dat de productie van Catfish is stilgelegd, nadat een voormalige deelneemster een video op YouTube had geplaatst waarin ze beweert dat Nev ongepaste opmerkingen tegen haar maakte tijdens het filmen van de aflevering waarin ze te zien was. Hij zou haar onder meer herhaaldelijk hebben gevraagd naar haar seksuele voorkeur en hebben opgeschept over het formaat van zijn geslachtsdeel. Ook zou hij een productie-assistente hebben lastiggevallen.

"Het gedrag dat wordt beschreven in de video heeft nooit plaatsgevonden en gelukkig is een aantal voormalige collega's die aanwezig waren in die periode bereid om de waarheid aan het licht te brengen", aldus Nev in de verklaring.

In Catfish staan Nev en zijn team mensen bij die bedonderd zijn door online geliefden die zich anders voor hebben gedaan dan ze zijn. MTV liet donderdag weten de beschuldigingen "erg serieus"te nemen. De zender is een onderzoek gestart naar het gedrag van de presentator.

Catfish-presentator ontkent ongepast gedrag
Catfish-presentator ontkent ongepast gedrag (Foto: BuzzE)

Grapperhaus gaat antikraakwet evalueren

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat nog eens kijken naar de antikraakwetgeving. Hij zei dat tijdens een fel debat in de Tweede Kamer over het kraken van een aantal woningen in Amsterdam-Oost door uitgeprocedeerde asielzoekers.

Volgens Madeleine van Toorenburg (CDA) wordt de wet niet goed gehandhaafd. ,,De handhaving van de wet is een lachtertje." In de praktijk komt het erop neer dat krakers niet vervolgd worden na een aangifte. Zij kreeg steun van VVD, PVV en SGP.

Grapperhaus beaamde dat de prioriteit ligt bij ontruiming. Als het Openbaar Ministerie (OM) meer moet vervolgen moet we het beleid van het OM gaan bijsturen, aldus de minister.

Volgens D66 en GroenLinks had het Kamerdebat helemaal niet moeten plaatsvinden omdat het een zaak van Amsterdam en het OM is. De rechter heeft bepaald dat de krakers op 1 juni de huizen in Amsterdam moeten hebben verlaten. Kraken is sinds 2010 verboden.

Grapperhaus gaat antikraakwet evalueren
Grapperhaus gaat antikraakwet evalueren (Foto: ANP)

Geen subsidie meer voor As-Soennah moskee

De salafistische As-Soennah moskee in Den Haag zal geen subsidie van de gemeente meer aanvragen. Dat heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke donderdagavond gezegd tegen de gemeenteraad. Ze zal de moskee daar in de toekomst aan houden. Verder wil ze in gesprek blijven met de moskee, die in opspraak is geraakt vanwege "verwerpelijke en misschien zelfs strafbare uitlatingen", zo stelden de meeste fracties. Ook Krikke keurde die af.

De uitspraken kwamen onlangs naar voren in een onderzoek door Nieuwsuur en NRC. Het ging onder meer om steun voor de gewapende strijd, geweld tegen anders- en ongelovigen en adviezen over vrouwenbesnijdenis. Er loopt een juridisch onderzoek. Daarnaast zou de moskee gefinancierd worden door een Koeweitse organisatie die terroristen ondersteunt. Dat alles is volgens een meerderheid van de raad onwenselijk en onacceptabel. De burgemeester wees erop dat het nieuwe bestuur van de moskee inmiddels afstand heeft gedaan van de uitlatingen.

Krikke ontraadde evenwel een motie vanuit de gemeenteraad die het college oproept om te stoppen met de subsidie aan de moskee. Een voorstel hiertoe werd ingediend door de ChristenUnie/SGP, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, de VVD en het CDA. Volgens de burgemeester is dit niet meer nodig, omdat de moskee zichzelf al terugtrekt voor subsidieverstrekking.

Geen vertrouwen meer
De indieners hebben geen vertrouwen meer in toezeggingen van de moskee. Ze kregen veel steun voor hun voorstel, maar bij de stemming rond middernacht bleek dat de stemmen staakten bij 22 voor en 22 tegen. De motie wordt opnieuw in stemming gebracht in de volgende raadsvergadering.

Krikke is er wel voor dat gemeenten en het Rijk voortaan beter informatie over dit soort situaties delen en dan specifieke maatregelen nemen. Een regeling hiervoor zal ze binnenkort met het kabinet bespreken, zei ze.

Geen subsidie meer voor As-Soennah moskee
Geen subsidie meer voor As-Soennah moskee (Foto: ANP)

Pinkpop

Vandaag 48 jaar geleden werd voor de eerste keer Pinkpop gehouden. Daarmee is Pinkpop het oudste festival in Nederland. Ik ben er nooit geweest, maar heb wel vaak de festivalgangers zien terugkeren na dit geweldige evenement. Mijn vrouw en ik gingen namelijk tijdens het Pinksterweekend nogal eens fietsen in Zuid-Limburg en dan huurden we altijd een caravan in Schin op Geul.

Ledecky zwemt wereldrecord 1500 meter uit de boeken

Zwemster Katie Ledecky heeft weer eens een wereldrecord verbeterd. De 21-jarige Amerikaanse, ondanks haar jonge leeftijd al jaren dominant op de langere afstanden, zwom in Indianapolis de 1500 meter vrije slag in 15:20.48 minuten.

Met haar tijd was Ledecky dik vijf seconden sneller dan het oude wereldrecord, waar ze in 2015 de wereldtitel mee won. In Indianapolis zwom de veelvoudig wereld- en olympisch kampioene pas haar eerste wedstrijd als prof: tot die tijd kwam ze uit voor de universiteit van Stanford, waardoor ze geen sponsorcontracten mocht tekenen.

"Ik had heel veel vertrouwen, want op de trainingen kon ik al dingen doen die ik nooit eerder kon. Ik wist alleen niet dat het harde werk van de laatste tijd nu al zo'n snelle race op zou leveren", aldus Ledecky, die de acht snelste 1500 meters ooit op haar naam heeft staan. In Tokyo in 2020 zal die afstand voor het eerst olympisch zijn bij de vrouwen.

Daling aantal Limburgse mbo-leerlingen

Het aantal Limburgse mbo-leerlingen was in het schooljaar 2016/’17 ruim 14 procent lager dan tien jaar eerder. In heel Nederland was de daling met 2,7 procent minder sterk. De Limburgse bevolking liet tegelijkertijd een krimp zien. Met name onder jongeren tot 20 jaar was de krimp sterker dan in de rest van Nederland. Dit meldt het CBS op basis van een maatwerkopdracht voor de provincie Limburg.

In 2016 woonden er ruim 28,500 mbo-leerlingen in Limburg. Dit was 5,8 procent van alle mbo’ers in Nederland. Deze groep Limburgse leerlingen nam in tien jaar tijd met ongeveer 4,800 (14 procent) af. Binnen Limburg liep het aantal mbo-leerlingen het sterkst terug in Zuid-Limburg: ruim 20 procent. Dit komt neer op bijna 3,600 leerlingen. In Noord- en Midden-Limburg bleef de afname relatief beperkt.

Afname leerlingen bij meeste mbo-studierichtingen
In tien jaar tijd daalde het aantal Limburgse mbo-leerlingen onder vrijwel alle studierichtingen. Uitzonderingen waren de opleidingen ‘persoonlijke dienstverlening, vervoer en veiligheid’ en ‘vormgeving en audiovisuele productie.’ Bij deze laatste studie is het aantal leerlingen in tien jaar tijd bijna verdubbeld tot circa 1,200 in het schooljaar 2016/’17. Daarmee bleef het een relatief kleine opleiding in Limburg. Ook landelijk groeide het aandeel leerlingen aan deze studie, maar minder sterk. De afname van het aantal mbo-leerlingen per studierichting is in lijn met het nationale beeld, met uitzondering van ICT. Tussen schooljaar 2006/’07 en 2016/’17 groeide het aantal mbo-leerlingen met deze studie in Nederland met 3,5 procent. Het aantal Limburgse leerlingen daalde in die periode met 7,2 procent.

Bevolkingskrimp Limburg vooral onder jongeren
De afname van het aantal Limburgse mbo-leerlingen valt samen met een krimp van de totale bevolking. Op 1 januari 2017 woonden ruim 1.100.000 mensen in Limburg; 0,9 procent minder dan tien jaar eerder. De bevolkingskrimp in Limburg betreft vooral jongeren. Tussen 2007 en 2017 nam het aantal inwoners van 16 tot 20 jaar met 4,3 procent af. De instroom van mbo-leerlingen moet de komende jaren komen van jongeren, die momenteel jonger dan 15 jaar zijn. Ook de afname van het aandeel van deze leeftijdsgroep zette in Limburg harder door dan gemiddeld in Nederland. In 2017 was het aantal 0 tot 15 jarigen in Limburg 16,6 procent lager dan tien jaar eerder. De terugval in Nederland was 5,5 procent.

8 op de 10 Limburgse mbo-schoolverlaters binnen één jaar aan het werk
Bijna 80 procent van de mbo-schoolverlaters in Limburg was binnen een jaar na het behalen van hun diploma in schooljaar 2014/’15 aan het werk in Nederland. Met name in Noord-Limburg hadden gediplomeerden een jaar na schoolverlaten vaker een baan dan gemiddeld. Zuid-Limburg bleef wat achter bij het landelijk gemiddelde.

Daling aantal Limburgse mbo-leerlingen (Foto: CBS)
Daling aantal Limburgse mbo-leerlingen (Foto: CBS)

Canadese ijshockeyers spelen Rusland uit WK

Op het wereldkampioenschap ijshockey in Denemarken is olympisch kampioen Rusland uitgeschakeld. In de kwartfinales was Canada te sterk, maar daar was wel verlenging voor nodig.

Colton Parayko zette Canada al binnen vijf minuten op 1-0, maar vervolgens bleef het lange tijd relatief rustig. Pas na ruim een half uur was het Ryan Nugent-Hopkins die de score verdubbelde, maar binnen zes minuten sloeg Rusland terug: Ilya Mikheyev en Alexander Barabanov waren trefzeker.

Via Kyle Turris en Sergey Andronov kwam de 3-3 op de borden, waarna Pierre-Luc Dubois Canada weer op voorsprong zette. Artem Anisimov scoorde kort voor tijd en dus kwam Rusland voor de derde keer langszij, waardoor overtime nodig was. Daarin scoorde Ryan O'Reilly de beslissende goal: 5-4.

In de halve finales speelt Canada verrassend tegen Zwitserland en niet tegen het meer verwachte Finland. De favoriete Finnen kwamen nog wel snel op voorsprong, maar tussen de 29e en 34e minuut scoorden de Zwitsers maar liefst drie keer, waardoor een goal van Mikko Rantanen geen uitkomst meer kon bieden: Zwitserland won met 3-2.

De andere halve finale gaat tussen Zweden en de VS. De Amerikanen gaven een 2-0 voorsprong weg tegen Tsjechië, maar Patrick Kane schoot in de derde periode toch de winst binnen. Zweden had het bijzonder veel moeilijker met Letland dan vooraf gedacht, maar wist met de nodige moeite stand te houden: 3-2.

De hoogtepunten van Rusland - Canada (Bron: YouTube)

Omzet industrie stijgt wederom

Producenten in de industrie behaalden in het eerste kwartaal van 2018 een omzetgroei van 3,0 procent vergeleken met een jaar eerder. De omzet van de producenten steeg hiermee voor het zesde kwartaal op rij. Wel zeggen ondernemers in toenemende mate te kampen met een tekort aan personeel. Dat meldt het CBS op basis van het kwartaalbeeld industrie.

De omzetgroei binnen Nederland kwam hoger uit dan de omzetgroei in het buitenland. De industriële omzet die Nederlandse producenten binnen Nederland behaalden lag 3,5 procent hoger, de buitenlandse omzet nam met 2,8 procent toe. De afzetprijzen in de industrie stegen in het eerste kwartaal van 2018 voor het zesde kwartaal op rij, en wel met 0,8 procent.

Sterkste groei transportmiddelenindustrie
De omzetgroei in het eerste kwartaal van 2018 was met 11,2 procent opnieuw het hoogst in de transportmiddelenindustrie. De producenten van auto’s zorgden in deze branche voor de grootste groei (12,8 procent). Producenten van transportmiddelen zoals schepen, treinen, vliegtuigen en (brom)fietsen boekten eveneens meer omzet dan een jaar eerder: 7,9 procent. Hoewel deze producenten in het binnenland minder omzetten dan een jaar eerder, groeide de omzet in het buitenland met 13,5 procent.

De producenten in de raffinaderijen en chemie realiseerden een omzetgroei van 5,0 procent door positieve omzetontwikkelingen binnen en buiten Nederland. De producenten in de aardolie-, de chemische, de farmaceutische, de rubber- en kunststofproductenindustrie genereerden meer omzet dan een jaar eerder. De omzetstijgingen waren het grootst in de farmaceutische industrie (10,8 procent) en de aardolie-industrie (8,9 procent).

De omzetgroei van producenten in de basismetaal- en metaalproductenindustrie was met 0,5 procent bescheiden. De buitenlandse omzet daalde in deze branche met 2,5 procent, na negen kwartalen van stijgingen. Doordat metaalproducenten in het binnenland 4,4 procent meer omzet behaalden, kwam de totale omzetontwikkeling toch positief uit.

Meer werkgelegenheid, aantrekken personeel lastiger
Het vertrouwen van industriële ondernemers is na januari afgenomen tot 8,2 in april. Sinds begin 2014 overheerst het positieve sentiment onafgebroken. Per saldo verwacht 1 op de 5 ondernemers een hogere omzet te behalen in het tweede kwartaal. Ook denkt per saldo 15 procent van de ondernemers meer personeel aan te trekken in het tweede kwartaal. Nog niet eerder gaven zoveel ondernemers in de industrie aan meer personeel aan te willen nemen.

Bedrijven zien het tekort aan personeel als één van de grootste belemmeringen. Aan het begin van het tweede kwartaal gaf 17 procent van de producenten aan dat de bedrijfsactiviteiten belemmerd worden door een tekort aan arbeidskrachten. Een jaar eerder was dit nog 10 procent. Dat het aantrekken van personeel lastiger is geworden, is ook zichtbaar in het aantal openstaande vacatures. Aan het eind van het eerste kwartaal stonden meer dan 20 duizend vacatures open, het hoogste aantal in bijna tien jaar.

Omzet industrie stijgt wederom  (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Omzet industrie stijgt wederom (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.