Bennett sprint op Imola naar zijn tweede ritzege in Giro, Van Poppel tweede

Sam Bennett heeft de twaalfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Op het racecircuit van Imola was de 28-jarige Ier van BORA - hansgrohe in de sprint te sterk voor de Nederlander Danny van Poppel. Simon Yates blijft aan de leiding in het algemeen klassement.

Marco Frapporti (Androni-Sidermec-Botecchia), Mirco Maestri, Manuel Senni (beiden Bardiani-CSF), Jacopo Mosca en Eugert Zhupa (beiden Wilier Triestina-Selle Italia) reden vanuit de start in Osimo weg uit het peloton. De kopgroep van vijf pakten een maximale voorsprong van vier minuten op het peloton, waarna de sprintersploegen zich gingen organiseren in het peloton.

Op dertig kilometer van de meet brak het peloton in verschillende stukken, mede door het noodweer. Topfavoriet voor de dag Elia Viviani kwam in de tweede groep terecht, net zoals klassementsrenners Domenico Pozzovivo, Richard Carapaz, George Bennett. De tweede groep maakte toch weer de aansluiting vlak het opdraaien van het racecircuit in Imola.

In de laatste tien kilometer stond er nog een beklimming van de vierde categorie op het programma. Verschillende renners gingen in de aanval, maar uiteindelijk lukte het Diego Ulissi samen met Carlos Betancur om een voorsprong te krijgen van een handvol secondes. In de kletsnatte afdaling reed de Sloveen Matej Mohoric erna toe.

In de laatste kilometer hadden Betancur en Mohoric nog een kleine voorsprong op het peloton, maar doordat Betancur niet wou overnemen van de Sloveen was de kans voor de ritzege. Bennett begon op 400 meter van de streep zijn sprint en niemand volgde de Ier. Van Poppel sprintte nog naar een verdienstelijke tweede, maar wel op enkele fietslengtes van de Ier. Voor Bennett was het zijn tweede ritzege in deze Ronde van Italië.